Który zająć pas?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Który zająć pas?

Postprzez Makabra » sobota 08 marca 2014, 16:30

W Krakowie za to oblewaja. A poza tym nie ma na egzaminie takiego zawracania na drodze na raz, jest z użyciem wstecznego. Dawno temu chyba zdawales jak jeszcze byla totalna olewka ze strony egzaminatorow.
Makabra

Postprzez lith » sobota 08 marca 2014, 16:46

Nie ma tez czego takiego jak zawracanie na trzy ;) Nie ma różnicy czy zawrócę na raz, trzy, czy siedem to po prostu zawracanie :D To, że zwracanie musi odbywać się akurat 'na 3' to chyba kolejny punkt do listy zasad urojonych ;)
lith

Postprzez Makabra » sobota 08 marca 2014, 18:59

Jak się wyrobisz na trzy to jest na trzy, nie ma tylko nakazanego że masz trzy zmiany i jak zrobisz na cztery to jest lufa. Ale ma być z użyciem biegu wstecznego. Czyli musi być więcej niż jedna zmiana kierunku, a nie na raz tak jak pisałeś.
Makabra

Postprzez lith » sobota 08 marca 2014, 19:15

Nie wiem, ja dostałem po prostu polecenie, abym zawrócił, nikt o biegu wstecznym nie wspominał. Egzaminator był nawet wyraźnie niezadowolony z faktu, że na raz nie zmieściłem się. W sumie byłbym wdzięczny jakby się ktoś z egzaminatorów wypowiedział pod co podlega to zawracanie i czy rzeczywiście musi być z wykorzystaniem wstecznego.

A czy więcej niż jedna zmiana kierunku? Dla mnie to już abstrakcja jakaś liczenie ile razy zmieniam kierunek podczas zawracania :D Wymiękam
lith

Postprzez szerszon » sobota 08 marca 2014, 19:36

czym innym jest zawracanie na skrzyzowaniu, a czym innym zawracanie z uzyciem biegu wstecznego wykorzystując elementy infrastruktury.
szerszon

Postprzez Makabra » sobota 08 marca 2014, 19:52

lith napisał(a):A czy więcej niż jedna zmiana kierunku? Dla mnie to już abstrakcja jakaś liczenie ile razy zmieniam kierunek podczas zawracania :D Wymiękam

Masz prawo mieć swoje zdanie i skrytykować egzaminatorów za takie polecenia czy kryteria oceniania :D Zresztą na egzaminie nikt nie każe nikomu nic liczyć, zmieniasz kierunek jazdy wrzucasz odpowiedni do tej zmiany kierunkowskaz. Ile razy to zrobisz to już nie jest brane pod uwagę, byle raz cofnąć. Kiedyś trzeba było na trzy, i jak się nie wyrobiłeś to była lufa - to dopiero była głupota :)

A wracając do zmiany kierunku. Zawracasz wycofując się w miejsce parkingowe prostopadle do krawężnika, po czym wyjeżdżasz przodem - masz zawracanie "na dwa". A teraz to samo, tylko parkujesz tyłem i zostawiasz auto. Wracasz i wyjeżdżasz przodem w lewo/prawo. Nie użyjesz kierunkowskazów jak parkujesz i jak wyjeżdżasz z parkowania? No to jaka jest różnica między sygnalizowaniem podczas parkowania, a zawracania na "ileśtam" korekt?
Makabra

Postprzez Henq » sobota 08 marca 2014, 22:00

Makabra napisał(a):Kiedyś trzeba było na trzy, i jak się nie wyrobiłeś to była lufa - to dopiero była głupota :)

Żadna głupota, miałeś to zrobić na drodze szybko i sprawnie i dla tego na trzy a nie na pięć czy dziesięć, już pomijam fakt że polonezem można to było zrobić na szerokości alejki co wcześniej maluchem ktoś (może wspomnę że płeć piękna) nie dał rady.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze