Który zająć pas?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Który zająć pas?

Postprzez szymon1977 » piątek 07 marca 2014, 00:39

szerszon napisał(a):...może mi każesz zająć po skręcie w lewo od razu prawy pas, bo Art 16.4.. na np lewy nie moge pojechać ?
Jeżeli już to nie ja a PoRD może ci cokolwiek nakazać. A PoRD nakazuje jechać:
Art.16.4. napisał(a):...możliwie blisko prawej krawędzi jezdni...
Więc wymyśl cokolwiek, co uniemożliwi Ci zajęcie skrajnego prawego pasa. Podpowiem Ci, że jeżeli zamierzasz skręcić w lewo może to być np. Art.22.2.2., który wręcz zobowiązuje Cię do zajęcia pasa lewego. Już wszystko jasne?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 07 marca 2014, 00:58

Zanim zaczniesz pisać , obejrzyj sytuację.
...możliwie blisko prawej krawędzi jezdni...

czy w tym momencie kończy sie twoja znajomość art 16.4 ?
co uniemożliwi Ci zajęcie skrajnego prawego pasa.

muszę ?
Podpowiem Ci, że jeżeli zamierzasz skręcić w lewo może to być np. Art.22.2.2., który wręcz zobowiązuje Cię do zajęcia pasa lewego

Co ???? :wow: Art 22.2.2) zobowiązuje mnie do zajęcia konkretnego pasa po skręcie w lewo ?
Możesz zacytować ?
Już wszystko jasne?
:hmm:
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 07 marca 2014, 01:22

szerszon napisał(a):Co ???? Art 22.2.2) zobowiązuje mnie do zajęcia konkretnego pasa po skręcie w lewo ?
Jeżeli zaraz po skręcie w lewo na skrzyżowaniu zamierzasz skręcić w lewo na oddalonym o 50m skrzyżowaniu to dlaczego nie? W tej sytuacji pewnie skrzyżowania tak blisko nie ma. Ale to tylko przykład. Na zajęcie lewego pasa po skręcie w Twojej sytuacji sam pewnie coś znajdziesz. Odpowiedz sobie sam na pytanie: dlaczego jedziesz na lewy a nie na prawy? A teraz znajdź sobie na to stosowny przepis.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 07 marca 2014, 01:29

Jeżeli zaraz po skręcie w lewo na skrzyżowaniu zamierzasz skręcić w lewo na oddalonym o 50m skrzyżowaniu to dlaczego nie?

po co dodajesz jakies dziwne nowe zmienne ?
napisałeś lekką bzdurkę i teraz kombinujesz , jak tu wyjść z twarzą ?
Odpowiedz sobie sam na pytanie: dlaczego jedziesz na lewy a nie na prawy? A teraz znajdź sobie na to stosowny przepis.

Pisałeś cos o art 16.4 ..juz ci się zapomniało ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 07 marca 2014, 01:31

Już o tym miałeś okazję przeczytać. Powtarzać w kółko nie będę.
szymon1977

Postprzez lith » piątek 07 marca 2014, 15:09

Makabra napisał(a):Z tego co się orientuję, to takie skrzyżowanie traktuje się jako jedno, z wyspą centralną. Czyli mając na myśli skręt w lewo, mamy do czynienia ze skrętem w lewo przez całe skrzyżowanie aż do wyjazdu.

'Czyli?' Na podstawie czego tak sądzisz? Ja nigdzie w przepisach nie znalazłem takiej zależności. Dlaczego manewr miałby trwać akurat od momentu wjazdu na skrzyżowanie do momentu jego opuszczenia? Dla mnie kolejny mit... właśnie gdzieś pomiędzy 'obowiązkiem jazdy z prawego na prawy', a 'podwójną ciągłą, która zakazuje wyprzedzania' :mrgreen:
lith

Postprzez Makabra » piątek 07 marca 2014, 16:56

lith napisał(a):
Makabra napisał(a):Z tego co się orientuję, to takie skrzyżowanie traktuje się jako jedno, z wyspą centralną. Czyli mając na myśli skręt w lewo, mamy do czynienia ze skrętem w lewo przez całe skrzyżowanie aż do wyjazdu.

'Czyli?' Na podstawie czego tak sądzisz? Ja nigdzie w przepisach nie znalazłem takiej zależności. Dlaczego manewr miałby trwać akurat od momentu wjazdu na skrzyżowanie do momentu jego opuszczenia? Dla mnie kolejny mit... właśnie gdzieś pomiędzy 'obowiązkiem jazdy z prawego na prawy', a 'podwójną ciągłą, która zakazuje wyprzedzania' :mrgreen:

No to ile masz tam skrzyżowań? Bo drogi są dwie. Czyli te strzałki P-8a to nie są do zmiany kierunku jazdy na skrzyżowaniu?
Makabra

Postprzez lith » piątek 07 marca 2014, 17:17

Właśnie co za różnica ile skrzyżowań? A znaki P-8 "oznaczają, że jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką". I tyle, słowo "skrzyżowanie" nie pada. Masz jedne strzałki skręcasz w lewo zajmujesz dowolny pas i dojeżdżasz do kolejnych strzałek gdzie akcja zaczyna sie od nowa. Nie wiem czemu chcesz na siłę zrobić z przejazdu przez skrzyżowanie jakiś jeden wielki manewr.
Ostatnio zmieniony piątek 07 marca 2014, 17:26 przez lith, łącznie zmieniany 1 raz
lith

Postprzez Makabra » piątek 07 marca 2014, 17:24

No to jak jedno skrzyżowanie, to skręt w lewo to jest w tą drogę po lewej stronie. Nie ma co szukać kwadratowych jaj na tym skrzyżowaniu.
Makabra

Postprzez lith » piątek 07 marca 2014, 17:29

Co ma skręt do skrzyżowania? Sugerujesz, ze jest jakaś zasada: 1 skrzyżowanie= 1 skręt? czy co? Bo nie rozumiem już. Najpierw wyjeżdżasz z jakimś tekstem, ze manewr skrętu trwa od wjazdu na skrzyżowanie do wyjazdu ze skrzyżowania (wtf?). Potem, że coś zależy od liczby skrzyżowań... jakaś grubsza teoria to musi być :mrgreen:
lith

Postprzez LeszkoII » piątek 07 marca 2014, 17:42

lith napisał(a):A znaki P-8 "oznaczają, że jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką". I tyle, słowo "skrzyżowanie" nie pada. Masz jedne strzałki skręcasz w lewo zajmujesz dowolny pas i dojeżdżasz do kolejnych strzałek gdzie akcja zaczyna sie od nowa. Nie wiem czemu chcesz na siłę zrobić z przejazdu przez skrzyżowanie jakiś jeden wielki manewr.
Makabra ma tutaj rację w dodatku racja wynika z konkretnych przepisów i odrobiny logicznego myślenia. Jakie to przepisy? Ano te dotyczące P-8, F-10 - zarówno z "170" jak tez z "220", a także art. 25.1/(3).
Patrząc na ostatnia aktywność Forum, to przepisy te kształtują bardzo mocną pozycję przekonania, że "skręcanie na skrzyżowaniu dotyczy całego skrzyżowania a nie jego poszczególnych części(dzielenie kierunku jazdy na pod-kierunki)".
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Makabra » piątek 07 marca 2014, 17:43

lith napisał(a):Co ma skręt do skrzyżowania? Sugerujesz, ze jest jakaś zasada: 1 skrzyżowanie= 1 skręt? czy co? Bo nie rozumiem już. Najpierw wyjeżdżasz z jakimś tekstem, ze manewr skrętu trwa od wjazdu na skrzyżowanie do wyjazdu ze skrzyżowania (wtf?). Potem, że coś zależy od liczby skrzyżowań... jakaś grubsza teoria to musi być :mrgreen:

No to gdzie się kończy skręt w lewo na takim skrzyżowaniu? Nie myl tego ze zmianą kierunku. Niestety nie mam żadnej fantastycznej teorii na ten temat.

Ale przykładowo - jeśli na egzaminie dostaniesz polecenie skręcenia w lewo na tym skrzyżowaniu, pojedziesz tak jak pojazd "B" i skończysz pierwszą zmianę kierunku na pasie 1, to już masz zaliczony skręt w lewo na skrzyżowaniu?
Makabra

Postprzez lith » piątek 07 marca 2014, 19:43

Zmianą kierunku czego? Bo imo skręt = zmiana kierunku jazdy. I manewr kończy się jak przestaję skręcać i zajmuję pas, a nie dopiero jak opuszczę skrzyżowanie. W którym miejscu przestajesz sygnalizować skręt w lewo? Jak przestajesz skręcać czy jak opuszczasz skrzyżowanie? Jak dla mnie i skręt w lewo może się skończyć na pasie 1, tylko dalej jest problem, bo albo kolejny skręt w lewo, albo szybka zmiana pasa. Ale nie raz zdarzało mi się tak jechać.

@Leszko, możesz te przepisy zacytować? Bo ja nigdzie nie widziałem tego.
lith

Postprzez LeszkoII » piątek 07 marca 2014, 19:48

lith napisał(a):@Leszko, możesz te przepisy zacytować? Bo ja nigdzie nie widziałem tego.

viewtopic.php?p=345062#p345062
(jakby obrazek - cytat z "220" się zam nie otworzył, to kliknij jako "otwórz grafikę w nowym oknie/karcie"
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Makabra » piątek 07 marca 2014, 20:00

lith napisał(a):Zmianą kierunku czego? Bo imo skręt = zmiana kierunku jazdy.

Tak. Ale jedna zmiana kierunku nie równa się skrętowi w lewo. Na tym skrzyżowaniu skręcając w lewo zmieniasz kierunek jeden raz, ale zmieniając kierunek jeden raz wcale nie znaczy to że już skręciłeś w lewo.

lith napisał(a):W którym miejscu przestajesz sygnalizować skręt w lewo? Jak przestajesz skręcać czy jak opuszczasz skrzyżowanie?

Przepisy wyraźnie mówią, że przestajemy sygnalizować po zmianie kierunku a nie po skręcie w lewo. Zmiana kierunku kończy się po wjechaniu na pas 1,2,3, a skręt w lewo na skrzyżowaniu kończy się po wyjechaniu ze skrzyżowania. Czyli nie sygnalizuje żadnego skrętu w lewo. Skręt w lewo wychodzi naturalnie po zmianie kierunku i wjechaniu na pas do wyjazdu + wyjechanie.
( Podobne problemy z interpertacją są na "klasycznych rondach" gdzie skręcasz w lewo ale przy opuszczaniu ronda zmieniasz kierunek jazdy w prawo i dajesz prawy kierunkowskaz )

lith napisał(a):Jak dla mnie i skręt w lewo może się skończyć na pasie 1, tylko dalej jest problem, bo albo kolejny skręt w lewo, albo szybka zmiana pasa. Ale nie raz zdarzało mi się tak jechać.

Na pasie 1 kończysz zmianę kierunku, ale wtedy nie robisz skrętu w lewo na skrzyżowaniu tylko zaczynasz zawracać :)
Makabra

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze