Znafcy,komnentatoży,fahowcy,dziennikaże,telefisja i drogufka

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Znafcy,komnentatoży,fahowcy,dziennikaże,telefisja i drog

Postprzez aaltonen » poniedziałek 03 marca 2014, 23:44

LeszkoII napisał(a):^^ A SoRO to nie skrzyżowanie w okół wyspy?

No i co z tego ze z wyspą?
Czy każde skrzyżowanie z wyspą jest skrzyżowaniem o ruchu okrężnym? Niestety dla cymbałów tworzących 220 - tak. Nawet takie bez znaku c-12. I od tego zaczął sie Meksyk z polskimi rondami.

Jakiś niepełnosprytny postawił F-10 przy skrzyżowaniu przy którym nie powinno go nigdy być, a kilku z forum mu jeszcze przyklaskuje. Brawo. Tu nigdy dobrze nie będzie...
aaltonen

Postprzez dylek » poniedziałek 03 marca 2014, 23:53

Zgodnie z intencją organizatora ruchu (F-10, P-8) to rondo powinno dostac mniej wiecej takie malowanie :
Obrazek
To by rozwiało wszelkie wątpliwości....dziwne, że nikt tam jeszcze na to nie wpadł - rondo ma taką geometrie, że aż się prosi o tego typu malowanie.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » poniedziałek 03 marca 2014, 23:58

aaltonen napisał(a):
LeszkoII napisał(a):^^ A SoRO to nie skrzyżowanie w okół wyspy?

No i co z tego ze z wyspą?
Czy każde skrzyżowanie z wyspą jest skrzyżowaniem o ruchu okrężnym? Niestety dla cymbałów tworzących 220 - tak. Nawet takie bez znaku c-12. I od tego zaczął sie Meksyk z polskimi rondami.

Jakiś niepełnosprytny postawił F-10 przy skrzyżowaniu przy którym nie powinno go nigdy być, a kilku z forum mu jeszcze przyklaskuje. Brawo. Tu nigdy dobrze nie będzie...

Uważam ,ze zaczynasz już przeginać. Oprócz koszmarnych braków w temacie PoRD zaczynasz popisywać sie ordynarnym chamstwem. Od kilkunastu postów zaczęły sie inwektywy. Chyba trzeba jakieś ostrzeżenie.
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 04 marca 2014, 00:05

dylek napisał(a):To by rozwiało wszelkie wątpliwości....dziwne, że nikt tam jeszcze na to nie wpadł - rondo ma taką geometrie, że aż się prosi o tego typu malowanie.
Masz rację! Do pełni sukcesu należałoby C-12 zdjąć bo ruch na skrzyżowaniu przestałby się odbywać na skrzyżowaniu wokół wyspy centralnej, choć oczywiście możliwość objechania wyspy centralnej dookoła pozostałaby.

Tylko po co do tego mieszać strzałki sprzed skrzyżowania - to nie wiem. Przecież niezależnie od organizacji ruchu na skrzyżowaniu nie ma problemu w zajęciu PRZED skrzyżowaniem pasa ruchu zgodnego z tymi strzałkami. Nawet jeżeli jest C-12 a pasy ruchu wymalowane pierścieniowo.

Wątpliwości pojawiają się później i to tylko, podczas niektórych przejazdów, i tylko przy Waszej interpretacji przepisów. Ale przecież nawet przy waszej interpretacji wątpliwe przejazdy są po prostu zabronione. Więc interpretując przepisy po mojemu, czy po Waszemu strzałki PRZED skrzyżowaniem wydają się być w porządku. Dywagacje Aaltonena pomijam minutą ciszy. Dajcie już chłopakowi spokój.
-----
szerszon napisał(a):Obowiązujące kierunki jazdy...czy coś nie tak ?
No więc jadę przez skrzyżowanie w lewo. A gdzie jest napisane, że jadąc przez skrzyżowanie w lewo zmieniam kierunek jazdy jeden raz w lewo? Nadal nigdzie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez aaltonen » wtorek 04 marca 2014, 00:14

szymon1977 napisał(a):
dylek napisał(a):To by rozwiało wszelkie wątpliwości....dziwne, że nikt tam jeszcze na to nie wpadł - rondo ma taką geometrie, że aż się prosi o tego typu malowanie.
Masz rację! Do pełni sukcesu należałoby C-12 zdjąć bo ruch na skrzyżowaniu przestałby się odbywać na skrzyżowaniu wokół wyspy centralnej, choć oczywiście możliwość objechania wyspy centralnej dookoła pozostałaby.
podpisuje sie pod tym. O to mi chodziło.
Dylekt twoje rozwiązanie jest bardzo dobre , jednak należałoby wtedy zdjąć c-12tki, to pełni szczęścia.... :D
aaltonen

Postprzez szerszon » wtorek 04 marca 2014, 00:17

No więc jadę przez skrzyżowanie w lewo.

Z pasa do jazdy na wprost ? Skoro juz nie widzisz znaku to uważasz ,ze ciebie nie obowiązuje..nagle przestał ? dalej sie bronisz przed oczywistym zapisem "przez skrzyżowanie " Broń się.
Tak to wygląda twoja interpretacja przepisów.
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 04 marca 2014, 01:15

szerszon napisał(a):Broń się.
Ale przed czym ja się mam niby bronić? Gdzie ja niby napisałem, że zamierzając przejechać przez skrzyżowanie w lewo mogą PRZED skrzyżowaniem zająć pas ruchu, na którym namalowano tylko strzałkę na wprost? Ja tylko twierdzę, że strzałka umieszczona PRZED skrzyżowaniem nie zabrania mi NA skrzyżowaniu zmiany pasa ruchu na dowolny, prowadzący w kierunku, w którym jadę. Mogę zmienić, czy nie mogę? A jeżeli nie mogę to dlaczego? Otrząśnij się Szerszon i napisz wreszcie coś na temat.

Zresztą, żadnej strzałki przed rondem nie potrzeba. Wtedy pozostaje Art.22.2.2., który zobowiązuje do zajęcia lewego pasa ruchu. Ale nawet w Twojej teorii, że przejazd w lewo przez skrzyżowania to jedna wielka zmiana kierunku jazdy zobowiązuję on do zajęcia lewego pasa ruchu tylko ZAMIERZAJĄCEGO SKRĘCIĆ w lewo. W żaden sposób za to Art.22.2.2. nie odnosi się do zajęcia pasa ruchu przez SKRĘCAJĄCEGO w lewo. Jeżeli więc są dwa pasy ruchu, którymi da się SKRĘCAJĄC w lewo jechać to może on dowolny z nich wybrać. Znów pozostaje Ci umotywować swoje teorie za pomocą Art.3.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 04 marca 2014, 01:52

Ja tylko twierdzę, że strzałka umieszczona PRZED skrzyżowaniem nie zabrania mi NA skrzyżowaniu zmiany pasa ruchu na dowolny, prowadzący w kierunku, w którym jadę. Mogę zmienić, czy nie mogę? A jeżeli nie mogę to dlaczego?

Dobrze że twierdzisz. a teraz przeczytaj ze zrozumieniem przepis podany przez dylka. Może art 22.2.2) pomoże. Mi sie juz dzisiaj nie chce :D
Otrząśnij się Szerszon i napisz wreszcie coś na temat.

jak się zastosujesz do..
a teraz przeczytaj ze zrozumieniem przepis podany przez dylka.
to może równiez zrozumiesz co jest w moich postach.
Zresztą, żadnej strzałki przed rondem nie potrzeba.
Dla was niestety trzeba. jak widać nawet tak oczywiste przepisy maja problem z przebiciem się.
przejazd w lewo przez skrzyżowania to jedna wielka zmiana kierunku jazdy

Nie . to jest zmiana kierunku jazdy. Raczej ty rozbijasz jeden manewr na kilka...typowym przedstawicielem twojego punktu widzenia jest user, ktory pisał o "szczególnym skręcie w lewo" ( no jak mi sie to podoba :D )
Ty kombinujesz, jak tu ominąć Art 25 i wsadzic kilka zmian kierunków jazdy na jednym skrzyżowaniu.
I cuda wychodzą.

Jeżeli więc są dwa pasy ruchu, którymi da się SKRĘCAJĄC w lewo jechać to może on dowolny z nich wybrać.

Ooo ! dopatrzyłeś sie tym razem dwóch pasów do skrętu w lewo..a alkogoglach piszesz, czy co ?
Jakies strzałki kierunkowe na obwiedni ronda ? A może przed skrzyżowaniem były dwa pasy do skrętu w lewo ?..możesz pokazać, bo nie zauważyłem.
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 04 marca 2014, 02:06

szerszon napisał(a):...dopatrzyłeś sie tym razem dwóch pasów do skrętu w lewo...
Szczerze mówiąc to dopatrzyłem się NA skrzyżowaniu dwóch pasów ruchu, które prowadzą w tę samą stronę. Na jakiej podstawie miałbym niby twierdzić, że pomimo tego, że oba prowadzą w tę samą stronę jeden z nich jest przeznaczony do jazdy w innym kierunku niż drugi? Żadnych strzałek przecież NA NICH nie ma. Na pewno nie na podst. Art.22.2.2. bo ten nawet zgodnie z Twoja teorią zobowiązuje do zajęcia lewego pasa ruchu ZAMIERZAJĄCEGO skręcić w lewo, a SKRĘCAJĄCEMU pasa ruchu zmienić na dowolny prowadzący w kierunku, w którym on jedzie nie zabrania. Znów Art.3. i kolejna nigdzie nie spisana zasada?
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 04 marca 2014, 09:14

Szczerze mówiąc to dopatrzyłem się NA skrzyżowaniu dwóch pasów ruchu, które prowadzą w tę samą stronę.

W którą ? :wink: Czyli co ? Jednak jednokierunkowa na obwiedni ? A taksie wypierasz jak żaba błota .
nie zabrania.

Brakuje ci bezpośredniego słowa "zabrania" ?
Chcesz coś w stylu "kierunek jazdy z danego pasa jest dozwolony tylko w określonym kierunku i jednocześnie zabrania jazdy w innym " ?
Taka sama pokrętna filozofia jak przy S-3 w paragrafie 97.1..przecież nie zabronili jazdy w innym kierunku...
No kto mi zabrania zmienić kierunek jazdy jak już minę sygnalizator ? :eek2:
szerszon

Postprzez maryann » wtorek 04 marca 2014, 09:56

dylek napisał(a):
aaltonen napisał(a):Bzdurą to są strzałki P-8e i P-8b(w lewo) przed skrzyżowaniem o ruchu okrężnym. Dyspozycja wynikająca z tych strzałek kłóci się z jednym kierunkiem ruchu wskazanym na znaku C-12. Niemcy już dawno na to wpadli i nie robią takich głupot. W Polsce mamy jak zwykle zaścianek...

Nie, strzałki kłócą się jedynie z twoimi bzdurnymi teoriami... Faktów nie zmienisz :sa strzałki i obalają twoje trollowanie.
Są wymalowane i już.
I co- po wzięciu strzałki między koła potem pasa już zmienić nie mogę? Mogę- a na zdjęciu nawet muszę! Wyraźnie widać, że pas kończy sie rondem, na którym mamy ładnie wymalowane dwa koncentryczne pasy- dodam: bez strzałek. aaltonen ma rację- totalne zamieszanie- inne na jezdni, inne na znaku.
maryann napisał(a):ktoś jeszcze twierdzi, że na rondo nie wolno wjechać, nie wiedząc którym zjazdem ostatecznie sie go opuści?
Na razie zadeklarował się szerszon- ktoś jeszcze?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szymon1977 » wtorek 04 marca 2014, 11:06

szerszon napisał(a):Jednak jednokierunkowa na obwiedni ?
Znów coś mi wmawiać usiłujesz? Oczywiście, że to coś po czym poruszamy się jeżdżąc wokół wyspy centralnej jest jezdnią jednokierunkową. Ale osobną drogę jednokierunkową pozostawiam Twojemu podziałowi placu na oddzielne skrzyżowania.
szerszon napisał(a):Brakuje ci bezpośredniego słowa "zabrania" ?
Ale czego niby zabrania mia strzałka w lewo umieszczona PRZED skrzyżowaniem? Przecież jadę w lewo pasem ruchu, który właśnie tam prowadzi? Dlaczego nie? Skup się!
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 04 marca 2014, 11:50

Znó coś mi wmawiać zamierzasz?

Nie muszę :D sam sie idealnie podkładasz. Właśnie napisałeś:
oczywiście, że to coś po czym poruszamy się jeżdżąc wokół wyspy centralnej jest jezdnią jednokierunkową.

Szkoda tylko ,ze D-3 nie postawili. Tylko jak wjeżdżasz na jednokierunkową nie zapominaj tego zasygnalizować prawym kierunkowskazem, trzymać sie możliwie blisko prawej i koniecznie zasygnalizować skręt w prawo jako zmianę kierunku jazdy. ..prostowacze rond :eek2:
Ale osobną drogę jednokierunkową pozostawiam Twojemu podziałowi placu na oddzielne skrzyżowania.

aha..to jest osobna ..jakieś kryterium z PoRD :hmm:

Ale czego niby zabrania mia strzałka w lewo umieszczona PRZED skrzyżowaniem?
W omawianym filmiku do którego odnosi sie ten fragment dyskusji w tym wątku nie była w lewo.Gościu pojechał z pasa ruchu , który nie był przeznaczony do skrętu w lewo. To ten pas na lewo miał takie oznaczenie...
Poza tym jako kreujący sie na znawcę wszelakich nauk powinieneś zrozumieć, ze gdy jest napisane
"powinien" to nie znaczy,ze w tym samym przepisie trzeba wyszczególniać czego sie zabrania.
Jak coś jest "przeznaczone" do konkretnego celu to znaczy ,ze nie jest przeznaczone do innego.

Skup się!

dziękuję ,że mnie dopingujesz. jak widzisz , staram się i jednak bez większych problemów da sie wyłapać twoje nonsensy o prostowaniu ronda, o strzałce kierunkowej na wprost, gdzie ty widzisz w lewo...także spoko. :spoko:
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 04 marca 2014, 13:29

szerszon napisał(a):Gościu pojechał z pasa ruchu , który nie był przeznaczony do skrętu w lewo.
Ale co do tego, że gościu zajął PRZED SKRZYŻOWANIEM niewłaściwy pas to wszyscy jesteśmy zgodni. Teraz zastanawiamy się nad Twoim założeniem, że na pasie prowadzącym w lewo NA SKRZYŻOWANIU nie spotkasz niby pojazdu przejeżdżającego przez skrzyżowanie właśnie w lewo. Bo tylko to Twoje założenia pozwala niby zjeżdżać z ronda z lewego pasa ruchu bez ustąpienia pierwszeństwa przejazdu wynikającego z Art.22.4. pojazdowi jadącemu prawym pasem, bo niby nie ma możliwości, że taki pojazd się tam pojawi.

Więc zamiast kręcić się w kółko i po raz kolejny powtarzać, że czarne jest czarne, a białe jest białe skup się i postaraj się rzeczowo odpowiedzieć na pytanie:
Jaki przepis zabrania NA SKRZYŻOWANIU zmienić pas ruchu na dowolny prowadzący w kierunku, w którym jadę? Z pewnością nie jest to strzałka PRZED SKRZYŻOWANIEM. Strzałek na skrzyżowaniu ani linii ciągłych także niema. Więc co?
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 04 marca 2014, 13:54

Ale co do tego, że gościu zajął PRZED SKRZYŻOWANIEM niewłaściwy pas to wszyscy jesteśmy zgodni.

Powtórze z dylkiem..zaczynasz powoli kumać...
że na pasie prowadzącym w lewo NA SKRZYŻOWANIU nie spotkasz niby pojazdu przejeżdżającego przez skrzyżowanie właśnie w lewo.

Troszkę mieszasz, ale podejrzewam ,że chodzi ci o pojazd zmierzający do tego samego wyjazdu.
Bo jadącego tak samo jak elka w lewo nie powinno być.
Bo tylko to Twoje założenia pozwala niby zjeżdżać z ronda z lewego pasa ruchu bez ustąpienia pierwszeństwa przejazdu wynikającego z Art.22.4. pojazdowi jadącemu prawym pasem, bo niby nie ma możliwości, że taki pojazd się tam pojawi.

W tym przypadku mógł pojawic sie wjeżdżając następnym wlotem..ale od czego jest A-7 ?

Jaki przepis zabrania NA SKRZYŻOWANIU zmienić pas ruchu na dowolny prowadzący w kierunku, w którym jadę? Z pewnością nie jest to strzałka PRZED SKRZYŻOWANIEM. Strzałek na skrzyżowaniu ani linii ciągłych także niema. Więc co?

Musze ciebie zmartwić..jest to ta strzałka..nie wiem na jakiej podstawie piszesz, że nie jest to z pewnością strzałka. zapis dotyczący F-10 dalej nie może sie przebić
..dlatego nie ma co podawać przepisu, ponieważ usiłujesz rozmydlić dyskusję na sytuację, gdzie nie ma strzałek kierunkowych.
Myślisz ,że jesteś cwaniak ? :wink:
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze