Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez szerszon » poniedziałek 18 listopada 2013, 16:56

A czy jazda po skrzyżowaniu zgodnie z kierunkiem ruchu okrężnego to jest zawrócenie?
Przecież ja sie od dłuższego czasu pytam czym jest ten ruch okrężny...
Czy zawrócenie to zmiana kierunku jazdy na przeciwny wykonana za pomocą jednego manewru czy kilku?

Jeden..chyba że zawracanie dla Ciebie to dwa skręty w lewo...albo więcej.. :D

A mnie natomiast przeraża że kierunki ruchu nazywasz zawróceniem, w lewo, w prawo - czyli co skręcaniem?

W co sobie lecisz..gdzie to napisałem ? czy masz problem ze zrozumieniem poprzednich postów ?
Jest oddział w PoRD pt Zmiana pasa ruchu lub zmiana kierunku jazdy" i sie tego trzymam
Zupełnie nie rozumiem czemu chcesz się ustawiać na lewym pasie przed rondem i włączasz lewy kierunkowskaz mimo że w lewo nie skręcasz.

Zazwyczaj , gdy skręcam w lewo robię to zgodnie z Art 22.. to dla Was skręt w lewo na skrzyzowaniu to dwa razy w prawo plus jazda w lewo łukiem

To że przejeżdżasz przez skrzyżowanie tak że zmieni się twój wypadkowy KIERUNEK GEOGRAFICZNY - kompletnie nie ma żadnego znaczenia dla art. 22.2.

Po polskim matematyce i fizyce nadszedł czas na geografię :D
Nie ..skręcam w lewo to skręcam w lewo

Jeżeli jadę zgodnie z tym kierunkiem ruchu (ruchem okrężnym) to dlaczego nie jest moim kierunkiem jazdy??? Masz jakiś powód ?

mam szansę dowiedzieć sie kiedykolwiek jaki to jest kierunek jazdy ?
======================
Chodzi o ilość manewrów w przypadku zawracania.

Zrozumiesz, jak rozróznisz manewr zawracania od potocznego zawracania
szerszon

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 18 listopada 2013, 21:05

szerszon napisał(a):mam szansę dowiedzieć sie kiedykolwiek jaki to jest kierunek jazdy ?
Pytanie dobrze postawione.
Z toku rozumowania @racjonalisty wynika, że jest to "okrężny kierunek jazdy" a po opuszczeniu skrzyżowania kierunek jazdy ponownie staje się nieokrężny. Tylko jak przy tym zastosować się do 25.1 :hmm:

Idąc tym śmiesznym tropem, posiadamy tez kierunki jazdy "z prawej strony znaku" a zbliżając się do znaku zmienimy kierunek jazdy z nie-z-prawej-strony-znaku na z-prawej-strony-znaku.
Idąc tym śmiesznym tropem, posiadamy też kierunek jazdy dwukierunkowy a wjeżdżając na jezdnię jednokierunkową zmieniamy go na kierunek jazdy jednokierunkowej.
Idąc tym śmiesznym tropem, zmieniając pas ruchu na przeciwny - zmieniamy kierunek jazdy prawostronnej na kierunek jazdy lewostronnej.

Ręce opadają :what:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez evo9rs » poniedziałek 18 listopada 2013, 21:53

LeszkoII napisał(a): Pytanie dobrze postawione.
Z toku rozumowania @racjonalisty wynika, że jest to "okrężny kierunek jazdy" a po opuszczeniu skrzyżowania kierunek jazdy ponownie staje się nieokrężny. Tylko jak przy tym zastosować się do 25.1 :hmm:

Chyba tak jak w każdym innym miejscu w którym przecinają się kierunki ruchu.

Różnica w waszym postrzeganiu skrzyżowań o ruchu okrężnym jest taka że dla Racjonalisty to są skrzyżowania z ruchem okrężnym a dla Leszka to zwykłe skrzyżowania z wyspą centralną bez ruchu okrężnego.
Z uwagi na to pierwszy na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym ma okrężny kierunek jazdy i zmienia go na inny przy opuszczaniu skrzyżowania.
Drugi za to masz kierunek jazdy na wprost i skręca w lewo i zmienia swój kierunek jazdy - jak na zwykłym skrzyżowaniu.
Cały sęk w tym że Leszko właśnie pomija tutaj kompletnie ruch okrężny.
evo9rs

Postprzez dylek » poniedziałek 18 listopada 2013, 22:17

klonie - a co to jest ten sławetny ruch okrężny ?
Co to znaczy poruszać się ruchem okrężnym?
To samo co ruch tunelowy jak jedziemy tunelem oznaczonym odpowiednim znakiem, czy też np ruch kręty gdy akurat mamy pojechać za znakiem droga kręta?
Co jest takiego niesamowitego w przejechaniu skrzyzowania z wyspą pośrodku i zdefiniowanym na znaku sposobem przejechania?
Coś bardziej boskiego niż w przejechaniu tunelu oznaczonego znakiem, czy drogi krętej ?
No każde z tych miejsc ma dodatkowe opisy/uwarunkowania w przepisach... ale co jest takiego szczególnego w rondzie, że nagle wszystko to, co robimy na pozostałych skrzyzowaniach jest przez was totalnie odrzucone i stosujecie totalnie wywrotowe podejście do akurat takiego skrzyżowania?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 18 listopada 2013, 22:31

evo9rs napisał(a):Cały sęk w tym że Leszko właśnie pomija tutaj kompletnie ruch okrężny.
Sugerujesz, że jestem niewidomy i nie potrafię odróżnić na skrzyżowaniu wlotu oznaczonego C-12 od wlotu nieoznaczonego C-12? Czym jest owy ruch okrężny napisano bardzo precyzyjnie. Czym jest ruch dookoła wyspy to wiadomo, jeśli czyta się ze zrozumieniem. Ruch dookoła wyspy nie oznacza, że mam do czynienia z ruchem okrężnym - czyli ze znakiem C-12. Nigdy nie użyłem i nie użyję określenia ruch okrężny w przypadku skrzyżowania nieoznakowanego C-12.

evo9rs napisał(a):Chyba tak jak w każdym innym miejscu w którym przecinają się kierunki ruchu.
W art. 25. nie ma słowa zaczynającego się od "okr...", natomiast wynika z niego bezdyskusyjnie, że na skrzyżowaniu można mieć 4 kierunki jazdy - czasem niektóre się dublują (dwa skręty w lewo), bo skrzyżowanie nie musi być co najwyżej 4-wlotowe.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez sankila » poniedziałek 18 listopada 2013, 22:46

LeszkoII napisał(a):Zbyt idealistycznie podchodzisz do przepisów! Wszystkiego nie da się skodyfikować prawnie.
Co się nie da - przez 50 lat się dało, a teraz nagle d... blada?
A może to nie kodyfikacja potrzebna, tylko zrozumienie przepisów?
Ustawa PORD - jak sama nazwa wskazuje - dotyczy ruchu drogowego, czyli ruchu na drodze a nie w przestrzeni.
Na drodze występują DWA kierunki ruchu: wzdłuż - równoległy do osi drogi, oraz w poprzek - prostopadły do osi drogi. (wariant dla dylka: - osi JEZDNI - żeby torowiska nie doliczył)
Ruch poprzeczny ma miejsce na skrzyżowaniach: formalnych (zgodnych z PORD), lub nieformalnych (tzw. "inne miejsca przecięcia kierunków ruchu"). Jeżeli na drodze ruch poprzeczny jest niedozwolony (autostrada), to nie będzie ani skrzyżowań, ani "innych miejsc przecięcia kierunków ruchu".
I wszystko, czego żąda ustawodawca, to żeby kierowca, który jedzie wzdłuż drogi i zamierza zmienić kierunek jazdy na poprzeczny (na tejże drodze) - zasygnalizował ten zamiar.
Wszystkie teorie o geometriach skrzyżowań, kierunkach przedskrzyżowaniowo-poskrzyżowaniowych to już twórczość własna ich autorów.

Znak C-12 organizuje ruch na drodze; mówi kierowcy, że jego drogę przetnie droga, z wyznaczonym kierunkiem ruchu wokół wyspy/placu. Innymi słowy, oś drogi (i kierunek ruchu na drodze) będą przebiegały wokoł placu/wyspy, a tym samym - prostopadły do osi drogi, kierunek poprzeczny - będzie przebiegał w kierunku do i od wyspy.

Droga wokoł wyspy może być realną drogą (jak na rondach), albo hipotetycznie wydzielonym fragmentem placu; może się również składać z "przechwyconych" odcinków prostych dróg - byleby pojazd miał po czym jechać (chociaż lepiej, nie ciąć drogi na paseczki, na potrzeby teorii "powierzchni jednego skrzyżowania").
Nie ma znaczenia wielkość wyspy, jej kształt, czy "zawartość" - wyspą może być wymalowane kółko, metrowej średnicy lub dwustumetrowy, kwadratowy skwer. Może być nieprzejezdna, albo mieć pośrodku parking, stargany czy plac z ratuszem. Może się układać w idealny okrąg albo przyjąć calkiem nieforemny kształt. Może mieć po jednym wlocie i wylocie, a może mieć ich po dziesięć. Może się mieścić w PORDowskiej deficji skrzyżowania (mini rondo), może być rondem wielkoobszarowym, albo "placem z ruchem okrężnym". Żaden przepis tych cech nie wyznacza ani ich nie ogranicza. Organizację ruchu i trasy przejazdu kazdorazowo określają znaki albo ogólne zasady ruchu.
Jedyne, co narzuca PORD, to sygnalizowanie zmiany kierunku jazdy z "wzdłuż" na poprzeczny, czyli - w tym wypadku - zjazd z drogi wokół wyspy lub wjazd na wyspę.

BTW - zanim zaczniesz rozprawę nt. strumieni, potoków i geometrii rond, znajdź mi chociaż jedno skrzyżowanie, które nie mieści się w podanym przeze mnie schemacie.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez dylek » poniedziałek 18 listopada 2013, 22:56

sankila....
A tutaj :
Obrazek
równoległemu czy prostopadłemu ruchowi wzgledem osi podłużej drogi z pierwszeństwem jest poświęcony ten znak ? :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » poniedziałek 18 listopada 2013, 23:06

Na drodze występują DWA kierunki ruchu

Dwukierunkowej..owszem..na jednokierunkowej..juz bym sie chyba sprzeczał :D

oraz w poprzek - prostopadły do osi drogi.

W poprzek tez mogą być dwa kierunki..czyli mamy drogę czterokierunkową :hmm:

Ruch poprzeczny ma miejsce na skrzyżowaniach:

czyli nie na drodze..uff..bota czterokierunkowa mnie przerażała
Znak C-12 organizuje ruch na drodze;

Skrzyżowaniu..
Droga wokoł wyspy może być realną drogą

Jednokierunkową ? Dalej par 36 ma problem z przebiciem sie ?

Jedyne, co narzuca PORD, to sygnalizowanie zmiany kierunku jazdy z "wzdłuż" na poprzeczny, czyli - w tym wypadku - zjazd z drogi wokół wyspy lub wjazd na wyspę.

PoRD także narzuca zrozumienie czym jest skrzyzowanie..
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 19 listopada 2013, 00:17

sankila napisał(a):I wszystko, czego żąda ustawodawca, to żeby kierowca, który jedzie wzdłuż drogi i zamierza zmienić kierunek jazdy na poprzeczny (na tejże drodze) - zasygnalizował ten zamiar.
Można tak powiedzieć. W zasadzie możne stwierdzić, że dopóki jedziemy zgodnie z wymalowanymi pasami ruchu to kierunku jazdy nie zmieniamy, a zjeżdżając z tych pasów ruchu w prawo/lewo zmieniamy kierunek jazdy w prawo/lewo. Poza jedynym opisanym w PoRD wyjątkiem, gdy droga po której jedziemy sama w sobie zmienia kierunek jazdy więc jadąc nią siłą rzeczy kierunek jazdy zmieniamy. A tam gdzie pasów ruchu nie ma? Wystarczy się zastanowić, w jaki sposób zgodnie z "220" drogowcy by je wymalowali.
-----
szerszon napisał(a):Może jakieś argumenty ?
Żadnych nowych. Po raz kolejny zinterpretowałeś treść mojej wypowiedzi stosując własne rozumienie zwrotów w niej użytych to i bzdury Ci wyszły.
LeszkoII napisał(a):Idąc tym śmiesznym tropem...
Kolejny zrobił to samo i także jest z własnej twórczości zadowolony.
-----
dylek napisał(a):co jest takiego szczególnego w rondzie, że nagle wszystko to, co robimy na pozostałych skrzyzowaniach jest przez was totalnie odrzucone i stosujecie totalnie wywrotowe podejście do akurat takiego skrzyżowania?
W przepisach jest coś takiego szczególnego, że nie ma w nich właściwie opisanych żadnych zasad poruszania się po skrzyżowaniu. Są za to zasady związane ze zmianą kierunku jazdy i skręcaniem. To, że na skrzyżowaniu zwykłym nie dostrzegacie gdzie tak na prawdę zmiana kierunku jazdy następuje nie ma większego znaczenia. Ale, że tej podstawie tworzycie zasady poruszania się po skrzyżowaniach, które później nieudolnie przenosicie na każdy rodzaj skrzyżowania bez zastanowienia się, gdzie tak naprawdę zmiana kierunku jazdy występuje ma fatalne skutki. Wystarczy wspomnieć, że usiłujecie wykazać, że jedno ze skrzyżowań przedstawionych w PoRD nie jest skrzyżowaniem i dlatego stworzona przez Was zasada się nie nim nie sprawdza. Nasza zasada nie nazywania bezpodstawnie całego przejazdu przez skrzyżowanie jedną wielką zmianą kierunku jazdy sprawdza się doskonale na każdego rodzaju skrzyżowaniu. Także na tym przedstawionym w PoRD, który nazywacie placem będącym kilkoma skrzyżowaniami choć Ustawodawca stwierdził, że to jedno skrzyżowanie. Nasze podejście jest takie samo na każdym skrzyżowaniu.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 19 listopada 2013, 07:55

to i bzdury Ci wyszły.

Czy nie bierzesz pod uwagę, ze twój punkt widzenia może być nie do końca zgodny z przepisami ?
Zamiast merytorycznych odpowiedzi napisanie,ze coś jest bzdurą niewiele wnosi do dyskusji.
Uważam,że stosujesz sobie zamiennie pojęcia bez zastanowienia sie nad konsekwencjami i każde wytknięcie tego faktu powoduje u Ciebie niezrozumiałą agresję.
Możesz sobie pisać,że bajki opowiadam, ale póki to nie będzie poparte logiczną,zwięzłą,konsekwentną i spójną analizą pozostanie tylko twoją intrygującą teorią.
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 19 listopada 2013, 09:01

szerszon napisał(a):Czy nie bierzesz pod uwagę, ze twój punkt widzenia może być nie do końca zgodny z przepisami ?
Zaraz, zaraz! Ogólnie rzecz biorąc ani ja ani Ty nie piszemy niczego co z treścią PoRD nie jest sprzeczne. Zasadniczo różnimy się w pojmowaniu zwrotów, które w PoRD są użyte a nie są w PoRD zdefiniowane. Nie jest możliwe wykazanie za pomocą treści PoRD ani, że moje, ani że Twoje pojmowanie znaczenia pojęć kierunek, jazda, ruch, kierunek jazdy, kierunek ruchu, zmiana kierunku jazdy bo znaczenie tych pojęć nie jest w PoRD zdefiniowane. Więc zarówno moja interpretacja PoRD jak i Twoja interpretacja PoRD jest zgodna z PoRD.
szerszon napisał(a):Uważam,że stosujesz sobie zamiennie pojęcia bez zastanowienia się nad konsekwencjami...
Za każdym razem pojęcia kierunek, jazda, ruch, kierunek jazdy, kierunek ruchu, zmiana kierunku jazdy pojmuję w ten sam sposób. I w każdym wątku, na każdym skrzyżowaniu prezentuję interpretację PoRD w oparciu o to właśnie pojmowanie. Tak samo i Ty robisz.
szerszon napisał(a):...każde wytknięcie tego faktu powoduje u Ciebie niezrozumiałą agresję.
Szerszon! Ty mi żadnego faktu nie wytykasz! Ty za każdym razem do moich wypowiedzi podstawiasz własne pojmowanie pojęć kierunek, jazda, ruch, kierunek jazdy, kierunek ruchu, zmiana kierunku jazdy i w ten sposób wnioski bzdurne Ci wychodzą. Nie reagują agresją, Ty jesteś po prostu nudny. Niczego nie udowadniasz poza tym, że nie rozumiesz zupełnie co ja piszę.
szerszon napisał(a):Możesz sobie pisać,że bajki opowiadam, ale póki to nie będzie poparte logiczną,zwięzłą,konsekwentną i spójną analizą pozostanie tylko twoją intrygującą teorią.
A czyj punkt widzenia jest zgodny z zasadami języka polskiego i ogólnym znaczeniem pojęć a czyj nie? A czyj punkt widzenia poparty jest zwięzłą, logiczną i konsekwentną analizą pojęć w PoRD użytych, a czyj bez tej analizy oparty jest o rozumienie pojęć w sensie potocznym zamiast ścisłym? Oba punkty widzenia są z PoRD zgodne, różnią się tylko tym co w PoRD nie jest zdefiniowane. Kto na potrzeby interpretacji PoRD tworzy własne, niczym nie poparte definicje typu "skrzyżowanie jest narzędziem do zmiany kierunku jazdy więc cały przejazd przez skrzyżowanie jest jedną wielką zmianą kierunku jazdy"? Ja czy Ty?
szerszon napisał(a):Zamiast merytorycznych odpowiedzi napisanie,ze coś jest bzdurą niewiele wnosi do dyskusji
Powtórzę jeszcze raz: bzdurą są Twoje interpretacje moich wypowiedzi oparte o Twoje a nie moje rozumienie pojęć zarówno w nich jak i PoRD użytych. Jesteś notorycznym twórcą bzdur i do dyskusji niczego nie wnosisz. Ile razy bym nie powtarzał jak rozumiem pojęcia kierunek, jazda, ruch, kierunek jazdy, kierunek ruchu, zmiana kierunku jazdy to Ty w interpretacji moich wypowiedzi podstawiasz swoje ich pojmowanie i z radością opisujesz bzdurne tego efekty. W każdym wątku robisz to samo. Skończ proszę.
-----
Pomijam oczywiście pozbawione jakiejkolwiek logiki i niezgodne z zasadami języka polskiego stwierdzenie "będąc na skrzyżowaniu nie jestem na drodze bo jestem na drogach" i jego zgubne efekty typu np. niemożność wymalowania na powierzchni skrzyżowania pasów ruchu wzdłuż drogi z pierwszeństwem przejazdu. Wzdłuż jakiej drogi, skoro na skrzyżowaniu nie ma jednej drogi tylko są dwie? Ano wzdłuż właśnie tej jednej, choć akurat w tym miejscu jest także druga.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 19 listopada 2013, 09:17

ani ja ......nie piszemy niczego co z treścią PoRD nie jest sprzeczne

Pozwoliłem sobie wykropkować część wypowiedzi, ponieważ stosowanie Art 16 na obwiedni ronda, czyli zawracanie zewnetrznym pasem uważam za sprzeczne z PoRD

Za każdym razem pojęcia kierunek, jazda, ruch, kierunek jazdy, kierunek ruchu, zmiana kierunku jazdy pojmuję w ten sam sposób

Po sposobie sygnalizacji preferowanej przez Ciebie jaki pojmowaniu opuszczenia ronda, jako zmiany kierunku jazdy ( fakt, cały czas sie ku temu skłaniasz) zdecydowanie sie różnimy..
Szerszon! Ty mi żadnego faktu nie wytykasz!

Non stop.. różnymi bocznymi ścieżkami chcesz przemycić teorie o obwiedni ronda i sygnalizacji zmiany kierunku jazdy, jako jej opuszczenie..nie chcesz tego przyjąć do wiadomości to i faktów nie widzisz.

A czyj punkt widzenia jest zgodny z zasadami języka polskiego i ogólnym znaczeniem pojęć a czyj nie?

Policzyłeś juz wodę w rzece i drogi na skrzyżowaniu ? :wink:
Pominę litościwie...
cały przejazd przez skrzyżowanie jest jedną wielką zmianą kierunku jazdy"?

Skręcasz w lewo ..ile manewrów wykonujesz ? 1...2...3...?

bzdurą są Twoje interpretacje moich wypowiedzi oparte o Twoje a nie moje rozumienie pojęć zarówno w nich jak i PoRD użytych.

Staram sie jak mogę, ale z twoich wypowiedzi nie da sie więcej wycisnąć..a powoływanie sie ,że ty i poRD kontra ja jest... :hmm:

Pomijam oczywiście pozbawione jakiejkolwiek logiki i niezgodne z zasadami języka polskiego stwierdzenie "będąc na skrzyżowaniu nie jestem na drodze bo jestem na drogach"

Świetnie przecięcie sie dróg jest jedna drogą...
Jesteś notorycznym twórcą bzdur i do dyskusji niczego nie wnosisz

Chyba mi sie znudziło ....
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 19 listopada 2013, 09:32

szerszon napisał(a):Pozwoliłem sobie wykropkować część wypowiedzi, ponieważ stosowanie Art 16 na obwiedni ronda, czyli zawracanie zewnetrznym pasem uważam za sprzeczne z PoRD
Stosowanie Art.16. podczas poruszania się wokół wyspy centralnej jest tylko niezgodne z Twoim nazwanie całego przejazdu przez skrzyżowanie jednym wielkim manewrem (jedną wielką zmianą kierunku jazdy, jednym wielkim zawracaniem). PoRD wykonania jakiegokolwiek manewru nie łączy bezpośrednio z przejazdem przez skrzyżowanie to tylko Twoja interpretacja. Stosowanie Art.16. podczas przejazdu przez skrzyżowanie jest jedynie niezgodne z Twoją interpretacją PoRD opartą o założenie, że cały przejazd przez skrzyżowanie to jedna wielka zmiana kierunku jazdy i jego efektami. Nigdzie w PoRD nie jest powiedziane, że Art.16. nie obowiązuje jeżeli przez skrzyżowanie nie przejeżdżasz na wprost. To tylko efekt Twojego nazwania całego przejazdu przez skrzyżowanie jedną wielką zmianą kierunku jazdy. Rozumiem co uważasz, tylko że nie masz ku temu żadnych podstaw poza własnym widzimisię.
-----
szerszon napisał(a):Skręcasz w lewo ..ile manewrów wykonujesz ? 1...2...3...?
Przejeżdżając przez skrzyżowanie w lewo skręcam tyle raz ile razy skręcam, a nie tyle razy, przez ile skrzyżowań przejeżdżam.
-----
szerszon napisał(a):Policzyłeś juz wodę w rzece i drogi na skrzyżowaniu ? Pominę litościwie...
A pytając "czy będąc na skrzyżowaniu jesteś na drodze" domagam się liczenie dróg? Po raz kolejny bezlitośnie pominąłeś gramatykę języka polskiego.
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 19 listopada 2013, 11:34

PoRD wykonania jakiegokolwiek manewru nie łączy bezpośrednio z przejazdem przez skrzyżowanie

Nie wiem jak brzmi Art 25.1 u Ciebie..u mnie zmiana kierunku jazdy jest powiązana ze skrzyżowaniem w tym artykule..nie twierdzę,ze to jedyna możliwość zmiany kierunku jazdy.
Wystarczy również przyjrzeć sie co napisali przy znakach nakazu od C-1 do C-11
Przejeżdżając przez skrzyżowanie w lewo skręcam tyle raz ile razy skręcam
,
Uściślę..skrzyżowanie w kształcie X..i ponownie zapytam..ile ?
Stosowanie Art.16. podczas przejazdu przez skrzyżowanie jest jedynie niezgodne z Twoją interpretacją PoRD opartą o założenie, że cały przejazd przez skrzyżowanie to jedna wielka zmiana kierunku jazdy i jego efektami

Rozumiem,ze skręcając w lewo cały czas trzymasz sie prawej krawędzi..i od wielkiego dzwonu czasami art 22.
Zostawmy na razie rondo z boku i na najprostszym skrzyzowaniu w kształcie X skręcamy w lewo..lubisz rysowac to narysuj skręt w lewo z zastosowaniem art 16

A pytając "czy będąc na skrzyżowaniu jesteś na drodze" domagam się liczenie dróg? Po raz kolejny bezlitośnie pominąłeś gramatykę języka polskiego.

Określ sie na której z przecinających sie dróg na skrzyzowaniu jesteś będąc na jego powierzchni..
Tu sie nie ma co odwoływac do gramatyki...konkretnie poproszę...na której drodze jesteś i wobec której drogi stosujesz sie do art 16 ( cały czas mam na mysli skręt w lewo)
szerszon

Postprzez ella » wtorek 19 listopada 2013, 12:07

Może panowie trochę ochłoną.
ella
Moderator

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze