Co nas dzisiaj zdenerwowało na drodze

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Co nas dzisiaj zdenerwowało na drodze

Postprzez Zonaimad » piątek 27 września 2013, 01:58

Roboty drogowe. A po co je oznakowywać, nie? Nic się przecież nie stanie jak rozpędzony pojazd pokona kilkunastocentymetrowy uskok...
Zonaimad

Postprzez Uciekaj1 » czwartek 03 października 2013, 18:08

1. W-wa - Trasa AK. Środkowy pas stoi w korku, bo część kierowców nie potrafi, bądź nie chce jeździć na suwak, tylko woli gonić, a potem stać i próbować się wbić, albo zajeżdżać drogę. Część, jak stosowała się do tej zasady (zarówno pas środkowy i kończący się prawy wiedziały o co chodzi) to ruch był płynny. A gdyby wszyscy stosowali się do tej prostej zasady o ile upłynniło by to ruch. Tak samo, jak powinniśmy również wpuszczać kierowców, którzy stoją w korku na podporządkowanej, czy też oczekują na skręt w lewo (np. przy Nocznickiego).

2. Już 3 raz w tym tygodniu muszę albo wypychać samochód z miejsca parkingowego (poprawnie zaparkowany), albo wsiadać od strony pasażera, bo komuś się nie chce porządnie zaparkować, tylko woli mnie zastawić i jeszcze obić drzwi.

3. Chyba padło mi koło dwumasowe...

Najbardziej zdenerwowało 2 i 3. Do 1 się przyzwyczaiłem :)
Uciekaj1

Postprzez RossoneriDevil » sobota 05 października 2013, 23:22

Czy można na trzypasmowym rondzie zjechać z ronda z lewego pasa przecinając ciągłą? Można, dobrze że nie jechałem środkowym, a miałem taki zamiar.....
RossoneriDevil

Postprzez Uciekaj1 » piątek 11 października 2013, 16:45

Kierowca, który tak się śpieszył i wyprzedzał 4 samochody na raz, nie mając prawie możliwości zjechania z powrotem i nie widząc, że 2 samochody wcześniej dały kierunkowskaz i zaczęły omijać rowerzystów. Potem ten sam, na wąskiej dziurawej drodze znów szykował się do wyprzedzania.

Kierowca, który widząc, że zaraz skręcał zaczął mnie poganiać i jechać na zderzaku (chociaż i tak jechałem szybciej niż było można).
Uciekaj1

Postprzez basiaagnes » wtorek 15 października 2013, 17:31

Nie znoszę wyprzedzać rowerków, motorków, itp.Uważam, że powinni poruszać się swoimi drogami. ostatnio wyprzedzałam rowerek, w dużym korku zresztą, i nagle okazało się, że rowerek chce ominąć dziurę na drodze, i zajechał mi drogę podczas wyprzedzania. mało brakowało...były wypadek!
basiaagnes

Postprzez olaffi » wtorek 15 października 2013, 18:43

Nie ma to jak babcia, która wkracza na jezdnie w dowolnym miejscu, byle nie na pasach, i szybko biegnie posłuchać ojca rydzyka w radiu lub obejrzeć M jak Miłość. gdzie oni się tak śpieszą, ci starsi ludzie? tragedia :D
olaffi

Postprzez RossoneriDevil » piątek 18 października 2013, 22:45

Pas do skrętu w prawo zajęty przez śmieciarę tuż przy samym skrzyżowaniu, oraz brak kultury kierowców, którzy mogliby łaskawie wpuścić na suwak tych co utknęli na tym pasie.....ale nie bo po co.
Nie rozumiem takiego zachowania......
RossoneriDevil

Postprzez lith » sobota 19 października 2013, 18:39

Zostałem prawie rozjechany przez rowerzystę na przejściu dla pieszych o.O Układ drogi jest taki: chodnik, zatoczka szerokości pasa, ddr wymalowane na jezdni, 2 pasy, ddr, chodnik. Rowerzystę widziałem z daleka, on mnie też zdążyłem już przejść przez zatoczkę zanim dotarłem do ddr, ale ten nawet nie zwolnił, zadzwonił na mnie, trochę odbił i ominął mnie z przodu w odległości 5-10 cm jadąc ok 25 km/h. Byłem raczej przygotowany na to, że się z piskiem opon zatrzyma i zacznie się kłócić, że miał pierwszeństwo czy coś... drugi dzień nie mogę przeboleć, że się zawahałem i nie zdążyłem wyciągnąć łokcia.
lith

Postprzez Uciekaj1 » wtorek 22 października 2013, 21:15

Jadę, daje kierunek (jestem na prawym pasie, chce na środkowy) zaczynam zmieniać pas, a tu z lewego pasa zaczyna gwałtowanie zmieniać na środkowy :evil: - tyle, że ja już byłem w połowie na drugim pasie, a on nawet migacza nie włączył. Dobrze, że miałem gdzie odbić, bo by było nie wesoło. I tak 2 razy. Potem jeszcze dwóch mi władowało się prosto przed maskę, również nie dając żadnej sygnalizacji. Tak się zastanawiam, czy niektórzy wiedzą do czego służą kierunkowskazy i lusterka, czy nie? To samo z wykorzystaniem pasów. Jeden pas się kończy za jakiś dobry kilometr, a wszyscy już z niego uciekają, by stać w korku na dwóch obok :D
Potem jeszcze kolejka do lewoskrętu na dobre 40 samochodów + światła, na których przejedzie może z 5 :) Jednak przydaje się znajomość miejsc, po których się jeździ, bo zawsze można wyznaczyć sobie trasę alternatywną.
Efekt: Nie ma to jak zaoszczędzić jakieś dobre 25 minut 8) i to bez żadnego cwaniakowania.
Uciekaj1

Postprzez kermita » sobota 26 października 2013, 20:21

Kobieta, która zaparkowała obok mnie (bardzo blisko) i bez pardonu otwierając drzwi walnęła w moje. Nawet nie starała się wysiąść tak, żeby nie uderzyć. Po prostu otworzyła sobie na calą szerokość, nie zwracając uwagi na to, że komuś zarysuje samochód. :roll:
kermita

Postprzez Uciekaj1 » czwartek 31 października 2013, 15:30

Wracałem na parking po samochód - i taką piękną rysę zauważyłem :twisted: I to nie było zrobione przytarciem przez samochód...
Uciekaj1

Postprzez RossoneriDevil » piątek 01 listopada 2013, 16:23

Mnie jakiś super-man urwał antenkę i odchylił wycieraczkę.
RossoneriDevil

Postprzez szymon1977 » piątek 01 listopada 2013, 16:55

Jakiś czas temu Superman urwał mi lusterka w moim ukochanym "maluszku". Na szrocie spotkałem wszystkich właścicieli Fiatów 126p z osiedla poszukujących lusterek. Supermen spełnił misję w 100%.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 04 listopada 2013, 22:02

W zamieszaniu związanym ze świętem Wszystkich Świętych zauważyłem, że w okolicach cmentarzy nastała na ten czas totalna anarchia w szczególności związana z blokowaniem ruchu pieszych, ignorowania zasad parkowania na chodnikach.

Zdenerwowała mnie bezrefleksyjność ludzi, ich przekonanie, że nagle PoRD przestaje obowiązywać a zaczyna obowiązywać prawo tłumu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Uciekaj1 » środa 06 listopada 2013, 21:01

Kierowca TIRa przez którego spory ciąg samochodów musiał jechać ok. 30km/h. Dopiero po ok. 10km udało się go wyprzedzić kilku samochodom - za duży ruch w drugim kierunku.

Kierowca osobówki, który wyprzedzał i jechał prosto na mnie na czołówkę.
Uciekaj1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze