szerszon napisał(a):No to wracamy do T-18 z mojego linka..jak chcesz abym przypomniał to słówko...Zmiana kierunku ruchu...której w sumie mogę uniknąć jadąc dalej ta drogą
Dalej nie rozumiesz: nie możesz uniknąć zmiany kierunku ruchu, możesz uniknąć wjechania na odcinek drogi, na którym
ta zmiana obowiązuje, skręcając przed T-18. Znak T-18 wyznaczył odcinek
ruchu lewostronnego, czyli nakazał, aby w tym miejscu wszystkie pojazdy skręciły na lewy pas, więc możesz tylko grzecznie wykonać polecenie.
Dwa...gdzie wyszukałaś te "definicje" ,ze tak to ujmę i na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski
A tak coś w PORD pisali o pasach ruchu, o ruchu prawostronnym i wahadłowym, a że inteligentna jestem, to pokojarzyłam, że ruch prawostronny na drodze, to ruch prawą stroną drogi, ale ruch prawostronny pojazdu, to byłby ruch prawą stroną pojazdu - ździebko niewykonalny. Ruch wahadłowy
na drodze, to pojazdy, jadące raz z tej, raz z tamtej strony, ale ruch wahadłowy
pojazdu to byłoby do przodu i do tyłu - a chyba nie o to chodziło ustawodawcy.
A o tym, że autka
jeżdżą, ptaszki
fruwają a samoloty
latają, to pani w trzeciej klasie mówiła.
No to jadąc na rondzie na wprost nie zmieniam kierunku ruchu..no to dlaczego mam włączyć "migacz" prawy zjazdowy ?
Ruch to Ty sobie możesz zmienić - robiąc przysiady!
To znak C-12 zmienił organizację ruchu na TYM skrzyżowaniu - nakazując ruch okrężny. Na drodze kierunek ruchu wyznaczony jest wzdłuż drogi, więc trzymasz się krawędzi drogi, a tu kierunek ruchu wyznaczony jest wokół wyspy, więc musisz się trzymać krawędzi wyspy. Na drodze, żeby zmienić
kierunek jazdy, przestajesz jechać prosto, a na rondzie, żeby zmienić
kierunek jazdy musisz przestać jeździć w kółko.
A czy objazd wyspy będziesz sobie tłumaczył zmianą kierunku jazdy na każdym przecięciu dróg, wchodzących na to skrzyżowanie, czy stworzysz sobie hipotetyczną obwiednię,w postaci pasa ruchu wokół wyspy - jeden czort. Bylebyś o migaczu pamiętał.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".