Powstaną nowe ośrodki egzaminacyjne?

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Powstaną nowe ośrodki egzaminacyjne?

Postprzez kadziunt » sobota 16 lutego 2013, 17:14

winston uważaj na słowa w tym temacie :hmm:
ja kiedyś powiedziałem to wprost pewnym ludziom i skończyło się to dla mnie bardzo nieprzyjemnie, wręcz sytuację cudem udało się załagodzić :help:
kadziunt

Postprzez szerszon » sobota 16 lutego 2013, 19:02

oskbelfer napisał(a):
lindor - kategoria b to cnotka i już (takie określenia padają w przypadku instruktorów i egzaminatorów z jedną kategorią i na dodatek z prawkiem tylko na B). J
Chyba nadszedł czas, aby zmienić nick :shock:
szerszon

Postprzez lindor » sobota 16 lutego 2013, 19:38

oskbelfer zwróć uwagę, że ja na Ciebie nie szczekam i staram się nikogo nie obrażać.

Nie twierdzę, że w WORD nie są potrzebni egzaminatorzy kat ABCD - są potrzebni. Nie mniej jednak uważam, nie ma takiej potrzeby aby agzaminatorów z kompletem kategorii w WORD pracowało ponad 80%. Zdaje się, że tak też uważają dyrektorzy WORD... przypominam, że kilku zwolnionych egzaminatorów walczyło o swoje prawa przed sądem.

W ustawie jest zapisane, że egzaminator jest zobowiązany do podnoszenia swoich kwalifikacji. Tylko ja się pytam, czy przez ten zapis mam rozumieć że chodzi tylko i wyłącznie o "dorabianie" kategorii? czyli jeśli egzaminator zdobędzie komplet kategorii, będzie miał wszystkie kategorie PJ to jest szykowany do zwolnienia z faktu nie podnoszenia swoich kwalifikacji? :))

Wydaje mi się, że przez ten zapis ustawodawca nie miał na myśli tylko i wyłącznie dorabiania kategorii :)

Sam chętnie starałbym się o rozszerzenie uprawnien do egzaminowania ale tego nie robie z prostej przyczyny... po rozmowie z kilkoma dyrektorami WORD w moim okręgu zrezygnowałem. Komplet kategorii mógłbym sobie oprawić w ramkę i powiesić nad łóżkiem a pracy bym nie dostał. Z samą B jest jeszcze szansa "wychodzić" zatrudnienie - w bliższej lub dalszej przyszłości.

Mówisz, że egzaminator z samą kategorią B to ciotka... ale jeśli dołożyć do tego, kilkaset tysięcy przejechanych kilometrów po Europie. Zarówno zestawem jak i w większej mierze autokarem tyrystycznym? - to nadal taka zupełna ciotka?

Z całym szacunkiem do ich wkładu pracy. Lecz sam wiesz, że niektóre nie ciotki.... z CDE mają takie doświadczenie w prowadzeniu dużych pojazdów jak ludzie których egzaminują ;) - jak byśmy dali takiej nie ciotce autokar na 3 osiach, wsadzili 55 osób na pokład i wysłał w Alpy zimową porą... to wróciliby na "tarczy" .
Wiem, wiem egzaminator nie musi być doświadczonym kierowcą - uprzedzam ataki.

Emeryci 40-50 letni w WORD to inna para koloszy; temat rzeka której nikt nie ureguluje ;). Ale wyjątkowo irytują mnie czynni niebiescy na poł etatu.
lindor

Postprzez oskbelfer » sobota 16 lutego 2013, 20:36

lindor napisał(a):proponuje abys przeczytal czego dotyczy temat postu a pozniej ujadal....

lindor skoro ja ujadam to Ty szczekasz - proponuję abyś dobierał słowa a i ja będe staral się słowa dobierać stosowne :)

lindor powiedzmy sobie krótko - sam piszesz ze szukasz roboty w wordzie - a patrzysz na to z perspektywy egzaminu na kategorie B i boli Cię że ktoś egzaminuje na B a dostaje więcej kasy niż cnotka

Cnotka, a nie ciotka jak Ty to piszesz :)

Sory stary, ale końska przyczepka zapięta za jeepem to nie to samo co zestaw ciągnik z cysterną, moze nie każdy egzaminator smigał z cysternami, ale na pewno ktoś kto ma CDE posiada wyższe kwalifikacje niż ten z BE --- no chyba że moze jest odwrotnie ten z BE to super fachowiec, a ten od autobusów to niedojda jakaś.

Kto Ci broni zrobić 1 stopień ? Będziesz miał wiecej kasy kiedy Cię zatrudnią w wordzie....

Jak jeszcze bedziesz miał uprawnienia i doświadczenie jako instruktor to tylko się cieszysz - tylko mi nie mów że uprawnienia instruktorskie to też pic na wodę fotomont...

Co do podnoszenia kwalifikacji to:

czy jak na przestrzeni kilku lat uzyskuje się 1 stopień to nie jest podnoszenie kwalifikacji ?

czy jak egzaminator ma uprawnienia i doświadczenie instruktora - to ma gorsze kwalifikacje od egzaminatora tylko z kategorią B ?

kwalifikacje można podnościć w rożny sposób, ale zakres merytorycznej i fachowej wiedzy poważnego gościa z 1 stopniem nie może budzić wątpliwości -- jednak Ty dezawuujesz --- przecież sam to napisałeś podobnie jak o moim ujadaniu....

już to nie raz pisałem - egzaminator najpierw powinien mieć uprawnienia prawa jazdy ABCDET, potem uprawnienia instruktorskie poparte praktyką a dopiero potem uprawnienia egzaminatorskie - a nie jak jest teraz, ze dyrektor przyjmuje pociotka z uprawnieniami egzaminatora 4 stopnia, a zwalnia doświadczonych egzaminatorów 1 stopnia.....

lindor - a szkoliłeś chociaż na 2 kategorie ?

szerszon napisał(a):
oskbelfer napisał(a):
lindor - kategoria b to cnotka i już (takie określenia padają w przypadku instruktorów i egzaminatorów z jedną kategorią i na dodatek z prawkiem tylko na B). J
Chyba nadszedł czas, aby zmienić nick :shock:

szerszon w pewnych przypadkach moze być nick -- cnotka do kwadratu :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez JAKUB » sobota 16 lutego 2013, 21:22

Za dużo jadu, za mało taktu.

Proponuje wrócić do tematu: ( Powstaną nowe ośrodki egzaminacyjne?)
- lub temat zamknąć
JAKUB

Postprzez JAKUB » niedziela 09 czerwca 2013, 19:58

Ustawa podpisana.
http://dziennikustaw.gov.pl/du/2013/657/1
7 lipca br wchodzi w życie i ...
czas pokaże gdzie WORD otworzy swoje filie?

Czy w takiej filii będzie można egzaminować na kat. T ?
JAKUB

Postprzez MotoTomasz » poniedziałek 10 czerwca 2013, 09:51

Przecież w Ustawie wypisane są kategorie, dla których będzie można przeprowadzać egzaminy.
AM, A1, A2, A, B, B1 i nic więcej.

Swoją drogą to ciekawe, że w tej kwestii potrafili wydać stosowny akt prawny, natomiast jeśli chodzi o kategorie motocyklowe to jedynie jakąś bzdetną opinię...
Paranoja.
ObrazekPrawkoOnline ObrazekYouTube ObrazekMail me
PJ: ABCDET 2002 - 2013
Instruktor: ABC - 2006
Wózki widłowe: 2011
Ratownik MotoPozytywni.pl
Plecak w Szkoła Motocyklowa Turbo - Pabianice
MotoTomasz

Postprzez skov » poniedziałek 10 czerwca 2013, 16:24

Pięć, sześć lat temu tak, teraz nie. Inwestycja dość spora a póki co wiatr hula w tych ośrodkach co już istnieją. Chyba że marszałkowie wyłożą kasę bezzwrotnie ale na to nie nie ma co liczyć. WORDy mają zarabiać dla marszałków a nie na odwrót.
skov

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 10 czerwca 2013, 20:26

Obstawiam, że w skali kraju może powstanie max 5 nowych wordów, albo ze 2 zostaną skasowane i preniesione do innego miasta (mam jednego "pewniaka" albo wydaje mi się że mam)
oskbelfer

Postprzez rusel » wtorek 11 czerwca 2013, 08:25

u mnie powstaje na 90%

a co do egzaminatorow z kompletem kategorii to powiem tak, czesto wyglada to w ten sposob ze np egzaminator z kat A oraz D nie egzaminuje na wspomniane kategorie od 2 lat bo on glownie zajmuje sie zestawami C + E a robote na A daje sie innym ktorzy juz zeby na tym zjedli
rusel

Postprzez JAKUB » czwartek 26 września 2013, 11:32

Sejmik w Kujawsko-Pomoskim zgodził się na powstanie fili bydgoskiego WORD-u,...
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /130929557
JAKUB

Postprzez kadziunt » czwartek 26 września 2013, 11:52

Zaczyna się dziać :shock:
Ale prawdziwa zabawa zacznie się jak egzaminatorzy będą zmuszeni do relokacji albo codziennych dojazdów- przynajmniej u nas tak ma być :shock: jak na razie gdy z nimi rozmawiałem to twardo trzymają się wersji że to za drogo wyjdzie i się nie zgodzą, zobaczymy jak będzie po rozmowach z dyrektorem :lol:
kadziunt

Postprzez rusel » czwartek 26 września 2013, 13:06

egzaminator bedzie mial to wpisane w zakres obowiazkow wiec nie ma mozliwosci "odmowy", a jak ktos nie chce to inni go zastapia.....relokacja egzaminatorow ma byc rotacyjna, fakt dosc zaskakujaca informacja, (u mnie UM czeka do jesieni na kolejne analizy) czy optymistyczna dla personelu? osrodek bedzie bardziej obciazony finansowo ale...pojdzie sygnal i impuls dla ludzi z malych powiatow osciennych i liczba osob chetnych moze i mysle ze bedzie pomalu wzrastac
rusel

Postprzez kadziunt » czwartek 26 września 2013, 13:30

No u nas to bardziej patrzę na to jak na porządnie przygotowany plan na odebranie klientów konkurencji.
W tym momencie mieszkańcy powiatu mojego oraz 2 ościennych z racji położenie jeżdżą do 3 różnych WORD-ów. Jeżeli powstanie tu filia któregoś to wszyscy lub znakomita większość będzie zdawać pod domem i to znacznie zwiększy przychody 1 a pomniejszy 2 pozostałych :D
kadziunt

Postprzez oskbelfer » czwartek 26 września 2013, 14:55

kadziunt napisał(a):Zaczyna się dziać :shock:
Ale prawdziwa zabawa zacznie się jak egzaminatorzy będą zmuszeni do relokacji albo codziennych dojazdów- przynajmniej u nas tak ma być :shock: jak na razie gdy z nimi rozmawiałem to twardo trzymają się wersji że to za drogo wyjdzie i się nie zgodzą, zobaczymy jak będzie po rozmowach z dyrektorem :lol:

1. Nikt nikogo do niczego zmuszał nie będzie -- to jest pewne..

2. Jeśli ktoś ma "ale" to pracować nie musi -- to też jest pewne..

3. Jesli jest to dojazd do innego powiatu, czy innego miejsca niż siedziba pracodawcy - to sa pewne regulacje kodeksu pracy w sprawie np. podrózy słuzbowych, delegacji, diet --- i to również jest pewne...

Tak więc spoko Panowie -- nie przewiduję "nowych" miejsc pracy na stanowisku egzaminatora....
oskbelfer

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów