taik napisał(a):Trochę podsumowania poprzedniego odcinka:
1.Wcześniej ustaliliśmy, iż manewr wyprzedzania z prawej strony jest na SoRO dopuszczalny, tym samym zgodny z PRD (co do tego, wszyscy jesteśmy chyba zgodni). 2.Wynika to z tego, iż można doszukać się na skrzyżowaniu odcinka drogi z wyznaczonymi pasami ruchu (jakkolwiek pojmowany jest ten odcinek: jedna droga, kilka dróg – jako przecięcie, itd.; ogólnie nie jest to rzecz istotna dla rozważanej problematyki wyprzedzania).
(...)
Zadam kolejne pytanie:
3.Czy można objeżdżać wyspę dookoła, permanentnie?
Jeżeli tak, to jakim pasem (wew., zew., obydwoma)?
Czy trzeba taki manewr sygnalizować, jeżeli tak, to jak i kiedy?
Ad1 - Nie ustaliliśmy, nie wszyscy jesteśmy zgodni.
Ad2 - Na skrzyżowaniu szukaj powierzchni skrzyżowania... odcinek drogi znajdziesz na drodze, a droga była zanim dojechałeś do skrzyżowania. Czym się różni skrzyżowanie od drogi - wyjaśnia PoRD.
Ad3 - Jaki manewr masz na myśli pisząc o objeżdżaniu wyspy ? Zawracanie ? I co ma oznaczać permanentnie ? Szukając np analogii między makijażem zwykłym a permanentnym - mam wątpliwości co miało by oznaczać permanentne objeżdżanie... jakaś blokada układu kierowniczego niemożliwa do usunięcia, czy co ?
Próbę celowego blokowania skrzyżowania raczej można by ukarać...
W zasadzie takie jeżdżenie w kółko niewiele się różni od kręcenia bączków na każdym innym skrzyżowaniu...można, czy nie ? Ustąpiłem na wjeździe, a potem niech się martwią ci , co chcą wjechać na nie....

Dla kozaka to i z prawego pasa można by w te bączki się wkręcić....no i bez kierunkowskazów, bo one są dla frajerów...
Może kogoś rajcuje takie podejście do skrzyżowań - mnie nie.