Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez taik » środa 18 września 2013, 10:03

dylek napisał(a):szerszon - ty się nie znasz :P - jest wyraźnie napisane :
1. Ustawa określa:
1) zasady ruchu na drogach publicznych, w strefach zamieszkania oraz w strefach ruchu;

Nic o skrzyżowaniach :D
Więc tam można sobie radosną twórczość wymyślać :mrgreen:
Co niniejszym "ciemna strona mocy" czyni :lol:

Dylek, rozumiem, że to jest przykład na to, iż skrzyżowanie nie posiada dróg.
Rozumiem, chyba mnie przekonałeś. :eek2:

Obalacie logiczne i trafne spostrzeżenia szymona, stwierdzeniami, które nic nie znaczą.
Może mi jeszcze powiesz, że strefa zamieszkania oraz strefa ruchu też nie posiada jezdni i tym samym drogi?
dylek napisał(a):I nie dojdzie się do ładu i składu póki określenia "skrzyżowanie", "plac" będą samowolnie zastępowane słowami "droga", "drogi"...
Się jeździ = jest jezdnia...jest jezdnia=jest droga... i nie przekonasz, że jest inaczej. (Bo by się koncepcja wysypała ...a miedza i tak jest moja :D )

Po raz kolejny przeinaczenie. Nikt tu nie postuluje o zastępowanie znaczenia skrzyżowania. Chodzi o stwierdzenie, iż skrzyżowanie posiada drogi, które przecież są jego budulcem. Nie stoi to przecież w żadnej sprzeczności.
taik

Postprzez LeszkoII » środa 18 września 2013, 10:19

taik napisał(a):Chodzi o stwierdzenie, iż skrzyżowanie posiada drogi, które przecież są jego budulcem. Nie stoi to przecież w żadnej sprzeczności.
Pojęć używamy w zależności od kontekstu. Na skrzyżowaniu operujemy pojęciem skrzyżowanie, poza skrzyżowaniem operujemy pojęciem droga, w strefie ruchu operujemy pojęciem droga i droga wewnętrzna, na przejściu dla pieszych operujemy pojęciem przejście dla pieszych...itd.

Za nadużycie wykraczające poza kontekst pojęcia skrzyżowanie uznaję nazywanie drogi dwukierunkowej przecinającej się z inną drogą dwukierunkową: drogą jednokierunkową (lub dwukierunkową z jezdniami jednokierunkowymi). W myśl waszej teorii obwiednia wyspy to coś w rodzaju drogi jednokierunkowej - co jest bardzo dziwne: przecinają się drogi dwukierunkowe i nagle ta dwukierunkowość zanika na rzecz jednokierunkowości.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » środa 18 września 2013, 11:33

szerszon napisał(a):Również z definicji skrzyżowania ,że liczba dróg jest przynajmniej częściowo określona...przynajmniej dwie jedna droga skrzyżowania nie czyni.Dlatego nie możesz napisać z całą pewnością ,że liczba dróg nie jest określona.
Masz rację, bo z samej definicji skrzyżowanie bez potrzeby liczenia możemy stwierdzić, że drogi są co najmniej dwie. Natomiast z zasad języka polskiego wynika, że użycie słowa "droga" w liczbie pojedynczej (np. w Art.9. dot. przepuszczenia karetki) nie określa ilości dróg jako 1 tylko jako minimum 1 (dlatego znajdując się na więcej niż jednej drodze karetkę musisz przepuścić).
------
szerszon napisał(a):...mozesz byc w innych miejscach pojazdem niz droga i obowiązek na Tobie tez ciąży.Tym miejscem może być m.in powierzchnia skrzyżowania.
Zrozum wreszcie, że wjeżdżając na skrzyżowanie z drogi nie zjeżdżasz i wszystkie przepisy dotyczące będących na drodze nie przestają Cię obowiązywać. Stosujesz adekwatny do sytuacji nie wszystkie na raz oczywiście.
-----
szerszon napisał(a):...dlaczego tam napisali o ustąpieniu pierwszeństwa pojazdowi znajdującemu sie na skrzyżowaniu, czyli więcej niż jednej drodze.
Bo przepis dotyczy pojazdu znajdującego się nie na pojedynczej drodze, tylko na drodze przecinającej się z inną. W tym przypadku jednak nie o liczbę dróg chodzi a o przebywanie w tym dość charakterystycznym miejscu na drodze, w którym przecina się ona z inną.

Zastanów się dlaczego w ogóle Ustawodawca w Art.2. umieścił swego rodzaju słowniczek definiując około 70 pojęć nieużywanych w mowie potocznej. Pomyśl jakby wyglądał wspomniany przez Ciebie Art.36.2. bez tego słowniczka. Pomyśl jak wyglądałby cały PoRD.

Dla przykładu wziąłem na szybko w obroty Art.36.2. Wkleiłem tylko zamiast słowa skrzyżowanie jego słownikową definicję. Pozostałoby jeszcze powklejać definicje zamiast określeń kierujący, droga, droga twarda, droga wewnętrzna, a i po tym mogłoby się okazać, że kilka dodatkowych pojęć pojawiłoby się, które trzeba byłoby zastąpić... tylko nie wiem czy tak obszerny post jest w stanie z powodu ograniczeń technicznych przyjąć Forum. Zresztą nie ma sensu, bez użycia tylko jednej słownikowej definicji tekst staje się trudny do ogarnięcia:

UWAGA! TO NIE JEST CYTAT Z PRAWA! napisał(a):§ 36.1.2. Znak C-12 występujący łącznie ze znakiem A-7 oznacza pierwszeństwo kierującego znajdującego się na przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną przed kierującym wjeżdżającym (wchodzącym) na to przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;.

=====
dylek napisał(a):Nic o skrzyżowaniach Więc tam można sobie radosną twórczość wymyślać Co niniejszym "ciemna strona mocy" czyni
Ale to Ty a nie ja wymyśliłeś, że będąc na skrzyżowaniu nie jesteś na drodze i w związku z tym do przepisów dotyczących przebywających się na drodze stosować się nie musisz!?
LeszkoII napisał(a):Za nadużycie wykraczające poza kontekst pojęcia skrzyżowanie uznaję nazywanie drogi dwukierunkowej przecinającej się z inną drogą dwukierunkową: drogą jednokierunkową (lub dwukierunkową z jezdniami jednokierunkowymi). W myśl waszej teorii...
Po co w kółko wracasz do jakiegoś dziwnego stwierdzenia, którego nikt nie uczynił? Nikt nie nazywa skrzyżowania drogą, ani w Art.10.1. nie wymaga tego Ustawodawca. Wystarczy, że na odcinku na którym wyprzedzasz JEZDNIA jest jednokierunkowa. A nic nie przeszkadza, żeby ten odcinek znajdował się na drodze, która akurat przecina się z inną, czyli na skrzyżowaniu. Przestań już, proszę.

Dylek, Leszko: Bardziej konstruktywnie poproszę, bez wciskania w moje usta czegoś, czego nie napisałem.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez scooby144444 » środa 18 września 2013, 12:45

PROSZĘ O NIEKASOWANIE TEGO POSTU, GDYŻ JEST OSTATNIM MOIM POSTEM TUTAJ.... DZIĘKUJĘ.

LeszkoII napisał(a):
Teraz proszę mi znaleźć ciąg dowolnej drogi na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, który biegnie w zamkniętej pętli wokół wyspy. Dlatego pytałem o wskazanie kategorii drogi.

Żadna droga nie biegnie w pętli. To JEZDNIA biegnie w pętli.
Droga cały czas biegnie na wprost, bo to pas terenu.... składający się z jezdni, pobocza, chodnika itd.

Jeżeli dwa takie pasy terenu (biegnące na wprost) skrzyżują się mamy SKRZYŻOWANIE.

To JEZDNIA formuje taki a nie inny kształt okręgu. I to jezdnia uformowana w ten sposób, sprawia że możemy mówić o Skrzyżowaniu o Ruchu Okrężnym.

LeszkoII napisał(a):Używanie pojęcie OBWIEDNIA jak najbardziej występuje, coś słabo u Ciebie z szukaniem.

W rozporządzeniu o warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać znaki może i występuje...
JEZDNIA natomiast to podstawowe pojęcie w Prawie o Ruchu Drogowym

Jeszcze taki rysunek ułatwiający wyobrażenie sobie:
Obrazek
Na żółto - DROGA nr 1
Na niebiesko - DROGA nr 2
Obie drogi biegną na wprost.
Przecięcie tych dróg - (pasów terenu przypominam) to SKRZYŻOWANIE - na zielono.
Nie jest ani okrągłe, a jego kształt nawet nie przypomina koła.

Po dokładnym przyjrzeniu widać jednak JEZDNIĘ dookoła wyspy....tak, jednak jest to Skrzyżowanie o Ruchu Okrężnym.

Powodzenia.
Ostatnio zmieniony środa 18 września 2013, 13:47 przez scooby144444, łącznie zmieniany 4 razy
scooby144444

Postprzez LeszkoII » środa 18 września 2013, 13:12

scooby144444 napisał(a):Żadna droga nie biegnie w pętli. To JEZDNIA biegnie w pętli.
Jak już kierować się tą niepotrzebną retoryką, to jezdnie(liczba mnoga!) biegną przy wyspie tak, że jako całość umożliwiają ruch w pętli. Ale widzę postępy :) Już nie należy traktować obwiedni wyspy jako jednej drogi, lecz jako kilka dróg jak sam się wyraziłeś biegnących na wprost.
scooby144444 napisał(a):Droga cały czas biegnie na wprost, bo to pas terenu.... składający się z jezdni, pobocza, chodnika itd.
Mogę przystać na taki wniosek, pod warunkiem że rozróżniamy drogę na skrzyżowaniu od drogi poza skrzyżowaniem.
Więc jak to w końcu jest? Droga biegnie na wprost, ale opuszczając jezdnię(tą konkretną z kilku jezdni przecinających się i tworzących część powierzchni skrzyżowania) skręcasz w prawo? Droga na wprost a Ty nie opuszczając jej używasz prawego kierunkowskazu :lol: Nie wierzę, że na każdym skrzyżowaniu stosujesz takie wybryki a tym bardziej na skrzyżowaniu typu rondo, które wcale nie musi być poprzedzone znakiem C-12 i może obsługiwać je sygnalizacja świetlna. A może to znak C-12 każe Ci włączać te kierunkowskazy :hmm: Bo w Niemczech prawy kierunkowskaz wynika nie z treści znaku tylko z formalnego, realnego, istniejącego, szczególnego i szczegółowego przepisu prawnego.
scooby144444 napisał(a):W rozporządzeniu o warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać znaki może i występuje...
Na 100% występuje i to kilka razy.
szymon1977 napisał(a):Wystarczy, że na odcinku na którym wyprzedzasz JEZDNIA jest jednokierunkowa. A nic nie przeszkadza, żeby ten odcinek znajdował się na drodze, która akurat przecina się z inną, czyli na skrzyżowaniu. Przestań już, proszę.
Cwany lis z Ciebie - to komplement, ale odpowiedz sobie na następujące pytania pomocnicze:

a.) Czy art. 24.7 dopuszcza wyprzedzanie na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym? TAK/NIE?
b.) Czy art. 24.3 nakazuje przy wyprzedzaniu robić to z lewej strony wyprzedzanego pojazdu z zastrzeżeniem 4 sytuacji w tym ust. 10.? TAK/NIE?
c.) Czy art. 24.10 dopuszcza wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi....itd.? TAK/NIE?
d.) Czy art. 24 rozróżnia wyprzedzanie na drodze(odcinku drogi) od wyprzedzania na skrzyżowaniu. TAK/NIE?
Nie mam więcej pytań.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » środa 18 września 2013, 13:49

szymonie
za długi post :mrgreen: ale ok..zażartowałem.
Zrozum wreszcie, że wjeżdżając na skrzyżowanie z drogi nie zjeżdżasz

Ale ja nigdzie nie pisałem ,ze zjeżdżam z drogi...powiem więcej, jestem na wiecej niz jednej drodze- o to mi chodzi.
i wszystkie przepisy dotyczące będących na drodze nie przestają Cię obowiązywać.

Tu pojawia się problem, względem której drogi mam sie stosować do przepisów dotyczących jednej drogi.
Dlatego m.in jest np Art 25.1
szerszon

Postprzez scooby144444 » środa 18 września 2013, 18:17

LeszkoII napisał(a): Droga biegnie na wprost, ale opuszczając jezdnię(tą konkretną z kilku jezdni przecinających się i tworzących część powierzchni skrzyżowania) skręcasz w prawo? Droga na wprost a Ty nie opuszczając jej używasz prawego kierunkowskazu :lol:

Nie będę dyskutował z kimś kto nie odróżnia drogi od jezdni.
scooby144444

Postprzez LeszkoII » środa 18 września 2013, 19:29

Odpowiedź do Scoobiego i nie tylko, bo coś mi się zdaje, że dostał ostrzeżenie a być może karę.
scooby144444 napisał(a):Nie będę dyskutował z kimś kto nie odróżnia drogi od jezdni.
Gwoli sprostowania - odróżniam drogę od jezdni. Dziwne wnioski wyciągasz... no chyba, że ten tekst nie był do mnie :?:
scooby144444 napisał(a):Droga cały czas biegnie na wprost, bo to pas terenu.... składający się z jezdni, pobocza, chodnika itd.
Tutaj przecież przyznałem Ci rację a nawet pochwaliłem. Symetryczne wloty, wiadomo który wlot jest na przeciwko którego. Opierając się na proporcjach wysnuwam założenie, że to jest rondo małe lub średnie(wg. klasyfikacji z załącznika do UoDP).
Tak jak na poniższej ilustracji:

Obrazek

Przecinają się dwie drogi - dodatkowo załóżmy, że są one dwujezdniowe i każda z tych jezdni jednokierunkowa.
Pojazdy wjeżdżające na skrzyżowanie jadą wzdłuż (w ciągu) drogi przez skrzyżowanie na wprost -- zarówno te od lewej jak tez od prawej strony z perspektywy rysunku.
A tu nagle, wjeżdżają na skrzyżowanie o ruchu okrężnym i z dwóch jezdni robi się jedna :!: :wizard: i to jednokierunkowa :D
No to ktoś tutaj jedzie pod prąd, nie wiem kto, ale przy takich założeniach z pewnością doszło do wykroczenia... przeciwko pewnej interpretacji PoRD.

Dlatego nazywanie obwiedni wyspy jezdnią jest niewłaściwe. Jeśli już trzymać się WASZYCH założeń, to obwiednia wyspy to kilka jezdni (na rysunku cztery), który nieostro zmieniają swoje "granice" z racji owalnego toru ruchu.

Wracając do tematyki wyprzedzania z prawej strony na SORO(skrzyż. o ruchu okr.), uznaję pogląd, że wyprzedzanie na nim z prawej strony jest dozwolone, przy czym pojazdy muszą poruszać się w tym samym kierunku ( i nie chodzi tu o kierunek w jakim poruszają się wokół wyspy, tylko względem siebie). Nie pomijajmy obowiązku skręcania w lewo ustawiając się do manewru przy lewej krawędzi jezdni. Wówczas wyprzedzanie z prawej strony spełni kryteria bezpiecznie wykonywanego zadania. Pamiętajmy, że wymalowane koncentrycznie(czyli nie w ciągu jezdni dróg przecinających się) pasy ruchu nie powodują, że nie zmieniamy kierunku jazdy - podobne malowanie występuje przy "łamanym pierwszeństwie" (D1+T6a). Uwierzcie, że znam skrzyżowanie gdzie ruch odbywa się wokół wyspy z łamanym pierwszeństwem czyli bez znaku C-12. Nikt prawego kierunkowskazu nie śmie włączyć jako sygnalizacja opuszczania skrzyżowania i słusznie :spoko:

Wydaje się że jakaś podejrzanie dziwna magia sprawia, że niektórzy widząc znak C-12 z automatu (i w mojej ocenie bezmyślnie) włączają prawy kierunkowskaz opuszczając skrzyżowanie. Daruję już taką nadgorliwość, ale nie daruję jeśli ktoś zaniecha lewego kierunkowskazu gdy zamierza skręcić w lewo na mini, małych i średnich rondach - takie skrzyżowania stanowią większość spośród rond nie tylko w Polsce.

Pisałem wielokrotnie, że sygnalizowanie "zjazdu" w takich warunkach infrastrukturalnych najczęściej doprowadza to zbyt krótkiego czasu migania kierunkowskazem, nie wspominając już o obowiązku tej czynności "zawczasu".

Na rondach o dużej wyspie centralnej(większej niż 70-80metrów średnicy zewnętrznej) i koncentrycznej obwiedni zdrowy rozsądek podpowiada, że skoro poruszamy się po tak małej krzywiźnie choć wciąż wokół wyspy - to jedziemy na wprost a opuszczenie skrzyżowania wymusza ruch o znacznie mniejszym promieniu krzywizny, dlatego skojarzę taki ruch jako zmianę kierunku jazdy w prawo.
LeszkoII

Postprzez oskbelfer » środa 18 września 2013, 20:18

taik napisał(a):Dylek, rozumiem, że to jest przykład na to, iż skrzyżowanie nie posiada dróg.
Rozumiem, chyba mnie przekonałeś. :eek2:

A ja jestem bardzo zainteresowany ile to jest dróg na jednym skrzyżowaniu - ciekawe kto mi to wyjaśni :)?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez scooby144444 » środa 18 września 2013, 20:30

LeszkoII napisał(a):
Przecinają się dwie drogi - dodatkowo załóżmy, że są one dwujezdniowe i każda z tych jezdni jednokierunkowa.
Pojazdy wjeżdżające na skrzyżowanie jadą wzdłuż (w ciągu) drogi przez skrzyżowanie na wprost -- zarówno te od lewej jak tez od prawej strony z perspektywy rysunku.
A tu nagle, wjeżdżają na skrzyżowanie o ruchu okrężnym i z dwóch jezdni robi się jedna :!: :wizard: i to jednokierunkowa :D
No to ktoś tutaj jedzie pod prąd, nie wiem kto, ale przy takich założeniach z pewnością doszło do wykroczenia... przeciwko pewnej interpretacji PoRD.
Dlatego nazywanie obwiedni wyspy jezdnią jest niewłaściwe.

To jest nieprawda.
Skrzyżowanie tworzą przecinające się drogi. Jezdnię skrzyżowania tworzą jezdnie przecinających się dróg.
Jezdnia pierwszej drogi (kolor niebieski) przecina się z jezdnią drugiej drogi (kolor zółty) tworząc jezdnię skrzyżowania.(kolor zielony)
W przypadku SoRO jezdnia skrzyżowania ma kształt pierścienia (kolor zielony). Co więcej jest to jezdnia jednokierunkowa na której można wyprzedzać z prawej strony. (Wykazałem to wcześniej)
Obrazek
Do reszty posta się nie odnoszę bo wynika z błędnym założeń.
Ostatnio zmieniony środa 18 września 2013, 20:49 przez scooby144444, łącznie zmieniany 1 raz
scooby144444

Postprzez LeszkoII » środa 18 września 2013, 20:47

Kilka jezdni(przecinających się wzajemnie) tworzy jezdnię, JEDNĄ? Czy nawrotka do zawracania znajdująca się na drodze dwujezdniowej czyni z tych 2 jezdni jedna jezdnię??? Pytanie retoryczne...a może nie...(nie chcę niekulturalnie w pytaniu stawiać tezy).
LeszkoII

Postprzez scooby144444 » środa 18 września 2013, 20:56

LeszkoII napisał(a):Kilka jezdni(przecinających się wzajemnie) tworzy jezdnię, JEDNĄ?

TAK. Kilka przecinających się zbiorów tworzy jeden wspólny zbiór, który nazywamy SKRZYZOWANIEM tych zbiorów (definicja matematyczna)
LeszkoII napisał(a):Czy nawrotka do zawracania znajdująca się na drodze dwujezdniowej czyni z tych 2 jezdni jedna jezdnię??? Pytanie retoryczne...a może nie...(nie chcę niekulturalnie w pytaniu stawiać tezy).

"Jezdnia" - część drogi przeznaczona do ruchu pojazdów. (definicja PorD). Sam sobie odpowiedz na to pytanie.
scooby144444

Postprzez oskbelfer » środa 18 września 2013, 21:07

Troszke się "pozmieniało" w czasie gdy edytowałem post --- scoby i leszko --- zaczynają "łapać temat" -- obaj zaczynają zadawać i odpowiadać na pytania i zarówno pytania jak i odpowiedzi zaczynają mieć sens - ale jeszcze poprosze o wyjasnienie :)

LeszkoII napisał(a): Dlatego nazywanie obwiedni wyspy jezdnią jest niewłaściwe.

To może jednak dyskusję należy zacząć od początku ? Panie Leszko II :)
Co to jest obwiednia - proszę o definicję z podaniem źródła, a następnie definicję jezdni z podstawą prawną.

Teraz Pan scoby - definicja skrzyżowania (definicja+podstawa), definicja drogi jednokierunkowej (podstawa prawna+znaki drogowe) i jeszcze chciałbym zobaczyć definicję i znak, który mowi że skrzyżowanie o ruchu okrężnym jest drogą jednokierunkową :)

Wrzucę jeszcze taką dygresję :)

scooby144444 napisał(a):W przypadku SoRO jezdnia skrzyżowania ma kształt pierścienia (kolor zielony). Co więcej jest to jezdnia jednokierunkowa zgodnie z par.36 oraz znakiem C-12. (to już wykazałem wcześniej) . Ruch na niej odbywa się dookoła wyspy zgodnie z kierunkiem pokazanym na znaku C-12.

Kodeks drogowy gdzieś tam precyzuje że: Zabrania się zawracania drodze jednokierunkowej;

no to jak to jest scooby ? na rondzie można zawracać ? przecież rondo do jezdnia jednokierunkowa :)

Myślę, że Pan scoby będzie tak uprzejmy i wykaże jeszcze raz par.36 -- ponieważ niezbyt "kumam" o co "czacza" ?

A no koniec może obaj koledzy wyjaśnią mi, po co wprowadzają jakieś nowe pojęcia typu obwiednia - czyżby było to w prd to jedno, a po drugie kolor zielony powstaje jak wiadomo z połączenia koloru niebieskiego z zółtym - tak więc wymalowanie zielonego "kółka" jest błędne - w pewnych miejscach powinien pojawić się jeszcze inny kolor :)
Ostatnio zmieniony środa 18 września 2013, 21:11 przez oskbelfer, łącznie zmieniany 1 raz
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez LeszkoII » środa 18 września 2013, 21:09

scooby144444 napisał(a):TAK. Kilka przecinających się zbiorów tworzy jeden wspólny zbiór, który nazywamy SKRZYZOWANIEM tych zbiorów (definicja matematyczna)
Zbyt wiele wymagasz od studenta PoRD - takiego kandydata na prawo jazdy. Ruch drogowy to nie jest matematyka - aczkolwiek nie wiem co znaczy "skrzyżowanie" w ujęciu matematycznym.
scooby144444 napisał(a):"Jezdnia" - część drogi przeznaczona do ruchu pojazdów. (definicja PorD). Sam sobie odpowiedz na to pytanie.
Skoro nie raczysz odpowiedzieć, to źle o Tobie świadczy. Niewygodne pytanie?
Jezdnia lub droga jednokierunkowa musi być oznaczona znakiem D-3, chyba że z definicji PoRD i warunków technicznych dla umieszczania znaków wynika inaczej.
LeszkoII

Postprzez LeszkoII » środa 18 września 2013, 21:14

oskbelfer napisał(a):Panie Leszko II
Co to jest obwiednia - proszę o definicję z podaniem źródła, a następnie definicję jezdni z podstawą prawną.
Pytanie z serii - "co to jest torowisko tramwajowe"? Czym jest obwiednia, można (pomijając znaczenie 'językowe' tego słowa) wywnioskować z fragmentu treści następującego dokumentu prawnego (delegacja od PoRD):
Znak A-8 „skrzyżowanie o ruchu okrężnym” (rys. 2.2.9.1) stosuje się przed skrzyżowaniami, na których ruch odbywa się po obwiedni wyspy
Ostatnio zmieniony środa 18 września 2013, 21:19 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze