Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez szymon1977 » wtorek 17 września 2013, 19:34

dylek napisał(a):Powiedz mi jaka to "droga" tworzy kółko - jednojezdniowa czy dwujezdniowa ? jednokierunkowa czy dwukierunkowa ? Skoro jak piszesz jest tam przynajmniej jedna droga - określ jej status.
Nie jestem w stanie tego zrobić i szczerze mówiąc nie bardzo chce mi się nad tym zastanawiać.

Polecam za to zapoznać się z przepisami dotyczącymi wyprzedzania (a nie z tym co z nich w pamięci pozostało) a dowiesz się, że wystarczy określić, że na odcinku drogi na którym dochodzi do wyprzedzania JEZDNIA musi być jednokierunkowa i pasy ruchu muszą być na niej wyznaczone aby PoRD dopuszczał wyprzedzanie z prawej strony. A co do tego akurat nie mam cienia wątpliwości.
Ostatnio zmieniony wtorek 17 września 2013, 19:42 przez szymon1977, łącznie zmieniany 2 razy
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » wtorek 17 września 2013, 19:43

szymon1977 napisał(a):
dylek napisał(a):Powiedz mi jaka to "droga" tworzy kółko - jednojezdniowa czy dwujezdniowa ? jednokierunkowa czy dwukierunkowa ? Skoro jak piszesz jest tam przynajmniej jedna droga - określ jej status.
Nie jestem w stanie tego zrobić i szczerze mówiąc nie bardzo chce mi się nad tym zastanawiać.

No nie żartuj... droga jak wół...proste pytania odnośnie drogi, a ty mimo tego nie wiesz co to za droga ? :mrgreen:
Czyżby żadna z nasuwających się odpowiedzi nie pasowała do twojej koncepcji i migasz się od odpowiedzi ?
Nie musisz odpowiadać.... wystarczy mi jak się zastanowisz nad tym i wyciągniesz wnioski oparte na tych przemyśleniach.

Scooby - proszę nie zarzucaj mi braku podstaw... narysuj sobie po prostu kredkami o różnych kolorkach powierzchnie przecięcia/połączenia tych dróg...może wtedy zrozumiesz czym jest powierzchnia skrzyżowania i że nie jest to droga.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez taik » wtorek 17 września 2013, 20:09

szymon1977 napisał(a):
dylek napisał(a):...przyznając że powierzchnia ronda nie jest drogą...
Ja nie twierdzę, że skrzyżowanie jest drogą tylko, że będąc na skrzyżowaniu jestem na drodze - a to zasadnicza różnica. Swojego stwierdzenia nie odwołam, bo miejsce do którego drogi by dochodziły, na jego granicy się kończyły i na nim nie przecinały byłoby nieokreślone w PoRD i z pewnością nie spełniałoby definicji skrzyżowania. Więc podtrzymuję: będąc na skrzyżowaniu bez cienia wątpliwości jesteśmy na drodze (słowo droga użyłem w liczbie pojedynczej ponieważ nie liczę ile jest tych dróg, być może jedna a być może więcej).

Chciałbym zauważyć, iż mi był przedstawiany ten sam zarzut, iż rzekomo twierdziłem, że skrzyżowanie o ruchu okrężnym jest drogą - samodzielną w dodatku. Jest to mantra, którą nam próbują wpoić.
Tak ciężko Im zrozumieć, że jeżeli jedzie się jezdnią (a to wydaje mi się zostało ustalone), to że jedzie się drogą (w myśl definicji), która przecina/łączy/rozwidla się z inną drogą, a powstały układ nazywa się skrzyżowaniem (w myśl definicji), ale nie przestaje posiadać w sobie dróg, ponieważ dalej jest tam jezdnia.
Ale wybaczam Im, ponieważ nie czynią tego w złej wierze. :D

Myślę, że na pytania retoryczne nikt z nas nie będzie odpowiadał, ale proponuję udzielić sobie samemu odpowiedzi na pytanie, czy widnieje tam pas rozdziału oraz w ilu kierunkach mogę na tej jezdni się poruszać; i wszystko będzie jasne :D .
EDIT:
Widzę, że scooby rozwiązał zagadkę :mrgreen: .
Ostatnio zmieniony wtorek 17 września 2013, 20:49 przez taik, łącznie zmieniany 3 razy
taik

Postprzez szymon1977 » wtorek 17 września 2013, 20:12

dylek napisał(a):No nie żartuj... droga jak wół...proste pytania odnośnie drogi, a ty mimo tego nie wiesz co to za droga ? Czyżby żadna z nasuwających się odpowiedzi nie pasowała do twojej koncepcji i migasz się od odpowiedzi ?
Zrozum Dylek, że nie muszę tego wiedzieć. Zgodnie z Art.10.1. żebym mógł wyprzedzić z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu jezdnia musi być jednokierunkowa a nie cała droga.

Przeczytaj w końcu przepisy, o których się wypowiadasz. I proszę, nie pytaj więcej, czy kółko jest drogą jednokierunkową bo ta wiedza do niczego nikomu nie jest potrzebna.
Ostatnio zmieniony wtorek 17 września 2013, 20:33 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez scooby14444 » wtorek 17 września 2013, 20:32

dylek napisał(a):szymon - skorzystam z pewnego rysunku (kilka stron wcześniej w tym wątku umieszczony)
Obrazek
Przed i za " kółkiem" zarówno góra i dół to droga jednojezdniowa dwukierunkowa.

Powiedz mi jaka to "droga" tworzy kółko - jednojezdniowa czy dwujezdniowa ? jednokierunkowa czy dwukierunkowa ? Skoro jak piszesz jest tam przynajmniej jedna droga - określ jej status.

Na rysunku jest droga jednojezdniowa, dwukierunkowa, której jezdnia w jednym miejscu rozwidla się po czym znowu się łączy.
Na tym krótkim odcinku jezdnię drogi rozdziela przeszkoda w kształcie okręgu...
scooby14444

Postprzez LeszkoII » wtorek 17 września 2013, 21:25

Obrazek
Ile widzisz jezdni jednokierunkowych?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez dylek » wtorek 17 września 2013, 21:29

Hehehe - LeszkoII - przegiąłeś :mrgreen:
A swoją drogą wiesz, że to magiczne rondo można przejechać w dowolnym kierunku dwoma alternatywnymi, całkowicie różnymi torami i oba będą w 100% prawidłowe ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » wtorek 17 września 2013, 21:42

LeszkoII napisał(a):Ile widzisz jezdni jednokierunkowych?
Z punktu widzenia treści PoRD Twoje pytanie nie ma żadnego sensu. Raczej powinno brzmieć przykładowo: czy jezdnia, na której czarny hatchback będzie wyprzedzany przez białego dostawczaka (pojazdy na drugim planie) jest jednokierunkowa? TAK.

Co chcecie wykazać robiąc z tematu OT?
szymon1977

Postprzez LeszkoII » wtorek 17 września 2013, 21:42

:hmm: Albo przejechać korzystając z mini-wysepek w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara dla każdej albo korzystając z mini-wysepek przy odpowiednich wlotach i wylotach skrzyżowania "głównego" a wokół dużej wyspy poruszać się przeciwnie do ruchu wskazówek zegara(jak w Polsce)?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez LeszkoII » wtorek 17 września 2013, 21:47

szymon1977 napisał(a):Z punktu widzenia treści PoRD Twoje pytanie nie ma żadnego sensu.
To tak na odprężenie.
szymon1977 napisał(a):Raczej powinno brzmieć przykładowo: czy jezdnia, na której czarny hatchback będzie wyprzedzany przez białego dostawczaka (pojazdy na drugim planie) jest jednokierunkowa? TAK.
Szymon w takim razie mam problem. Na placu parkingowym w strefie ruchu wymalowano strzałki P-8, linie P-18 oraz P-21. Ilu-kierunkowy jest ten plac? Czy mogę wjechać na linię P-8a począwszy od najechania na ostrze strzałki? Czy strzałki wyznaczają jezdnie jednokierunkową? Jeszcze tego brakowało :spoko:

A jeśli macie ochotę na dalsze konsekwencje teorii o "obwiedni-drodze" to zadam pytanie: do jakiej klasy(kategorii) dróg należy obwiednia ronda i proszę o potwierdzenie, gdzie mogę to sprawdzić. W przeciwnym razie ta "wasza" obwiednia będzie "drogą wewnętrzną" a jak wiadomo, droga służy nie tylko do ruchu ale tez do postoju więc mam ryzykować zatrzymanie się na obwiedni żeby kupić sobie paczkę fajek... tak 5 min i zaraz wracam.
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » wtorek 17 września 2013, 22:13

Ile razy mam powtarzać: skrzyżowanie nie jest drogą. Skrzyżowanie jest częścią wspólną dróg. Będąc na skrzyżowaniu jesteś więc na kilku drogach jednocześnie. Będąc na skrzyżowaniu jesteś na drodze. Wjeżdżając na skrzyżowanie z drogi nie zjeżdżasz.

Na pytania dotyczące placu parkingowego załóż sobie wątek dotyczący placu parkingowego.
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 17 września 2013, 22:30

Będąc na skrzyżowaniu jesteś na drodze.
Nie jednej..jakbyś napisał drogach byłoby ok.
taik
Nikt Ci nic nie wciska ...swoich cytatów nie rozpoznajesz ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 17 września 2013, 22:42

szerszon napisał(a):Nie jednej..jakbyś napisał drogach byłoby ok.
Użycie słowa "droga" w liczbie pojedynczej przy nieokreślonej ilości dróg jest prawidłowe.

Przypomnę co nieco o rzeczownikach niepoliczalnych. Nastał wieczór, wyobraź sobie, że siedzimy w barze:
- Idę do kibla. Zamówisz piwo?
- Spoko. Poproszę dwa piwa.
szymon1977

Postprzez scooby14444 » wtorek 17 września 2013, 22:52

LeszkoII napisał(a):
A jeśli macie ochotę na dalsze konsekwencje teorii o "obwiedni-drodze" to zadam pytanie: do jakiej klasy(kategorii) dróg należy obwiednia ronda i proszę o potwierdzenie, gdzie mogę to sprawdzić. W przeciwnym razie ta "wasza" obwiednia będzie "drogą wewnętrzną" a jak wiadomo, droga służy nie tylko do ruchu ale tez do postoju więc mam ryzykować zatrzymanie się na obwiedni żeby kupić sobie paczkę fajek... tak 5 min i zaraz wracam.

Leszko a co to jest "obwiednia ronda"? Najpierw sprawdź czy jest takie pojęcie w PoRD, a później sprawdź czym jest "obwiednia".
Przypominam też:
scooby14444 napisał(a):
LeszkoII napisał(a):
W dalszym ciągu masz poważne problemy z definicją skrzyżowania. Potocznie mogę nazwać obwiednię ronda jezdnią jednokierunkową... potocznie. Formalnie jest to część powierzchni skrzyżowania i radze się trzymać definicji ustawowych PoRD

JESTEM ZA!!!! , w związku z tym nie używamy pojęcia OBWIEDNIA, gdyż takiego pojęcia nie ma w ustawie ani w rozporządzeniu.
1. Zatem, przeredaguj swoje powyższe zdanie bez używania pojęć pozaustawowych.
Ostatnio zmieniony wtorek 17 września 2013, 23:09 przez scooby14444, łącznie zmieniany 4 razy
scooby14444

Postprzez taik » wtorek 17 września 2013, 23:00

LeszkoII napisał(a):W przeciwnym razie ta "wasza" obwiednia będzie "drogą wewnętrzną" a jak wiadomo, droga służy nie tylko do ruchu ale tez do postoju więc mam ryzykować zatrzymanie się na obwiedni żeby kupić sobie paczkę fajek... tak 5 min i zaraz wracam.

Oj LeszkoII, na to pytanie odpowie Ci Art. 49.1.1 PRD. :idea:
Na chodniku na skrzyżowaniu też nie staniesz, mimo, że art. 47 dopuszcza zatrzymanie lub postój na chodniku. Ale zaraz ...

Chyba mnie przekonałeś, na chodniku można, bo skrzyżowanie nie ma chodników, tak jak nie ma dróg, więc można. To teraz wiem, dlaczego ci ludzie tak parkują.
Uff, jak dobrze wiedzieć, że można stanąć po fajki na chodniku skrzyżowania. :mrgreen:

-------------------------------------------------
szerszon napisał(a):
szymon1977 napisał(a):Będąc na skrzyżowaniu jesteś na drodze.
Nie jednej..jakbyś napisał drogach byłoby ok.

A tak na marginesie, widzę znowu wyciąganie zdań z kontekstu.

szymon1977 napisał(a):Będąc na skrzyżowaniu jesteś więc na kilku drogach jednocześnie. Będąc na skrzyżowaniu jesteś na drodze.

Czy to jest istotne czy na skrzyżowaniu jadę po jednej drodze, czy po dwóch przecinających się, coś to zmienia?
Szerszon jesteś purystą, czy przekomarzasz się dla zasady?
EDIT:
Zmiana podmiotu powyższego zdania.
Ostatnio zmieniony wtorek 17 września 2013, 23:17 przez taik, łącznie zmieniany 2 razy
taik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze