Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez opetany » środa 31 lipca 2013, 16:41

Dzisiaj miałem trzecie podejście, niestety nieudane, podaję pytania jakie pamiętam (WORD Łódź):

1. Co jest obowiązkowe mieć przy sobie?
a) Karta pojazdu
b) Ubezpieczenie AC
c) Dowód rejestracyjny lub coś tam tymczasowe
2. Czy na skrzyżowaniu równorzędnym mam zawsze pierwszeństwo przed wszystkimi?
TAK/NIE
3. Jaki będzie skutek niewyważenia kół przednich w samochodzie(czy coś takiego):
a) eksploatacja opon zwiększy się
b) bieżnik się zmniejszy
c) eksploatacja opon się zmniejszy
4. Czy mam obowiązek w wypadku, w którym nie ma ani rannych ani ofiar usunąć pojazd z miejsca zdarzenia?
TAK/NIE
5. Czy możesz użyć sygnału dźwiękowego, aby ostrzec o bezpośrednim niebezpieczeństwie?
TAK/NIE

Ogólnie czy ktoś zauważył, że czas który leci na niektórych pytania leci czasem co dwie sekundy? Np. 15..14..13..11...10.. :shock: :shock:
opetany

Postprzez Larkspur » środa 31 lipca 2013, 19:05

opetany napisał(a):Dzisiaj miałem trzecie podejście, niestety nieudane, podaję pytania jakie pamiętam (WORD Łódź):

1. Co jest obowiązkowe mieć przy sobie?
a) Karta pojazdu
b) Ubezpieczenie AC
c) Dowód rejestracyjny lub coś tam tymczasowe
2. Czy na skrzyżowaniu równorzędnym mam zawsze pierwszeństwo przed wszystkimi?
TAK/NIE
3. Jaki będzie skutek niewyważenia kół przednich w samochodzie(czy coś takiego):
b) bieżnik się zmniejszy
4. Czy mam obowiązek w wypadku, w którym nie ma ani rannych ani ofiar usunąć pojazd z miejsca zdarzenia?
TAK/NIE
5. Czy możesz użyć sygnału dźwiękowego, aby ostrzec o bezpośrednim niebezpieczeństwie?
TAK/NIE

Ogólnie czy ktoś zauważył, że czas który leci na niektórych pytania leci czasem co dwie sekundy? Np. 15..14..13..11...10.. :shock: :shock:
Larkspur

Postprzez buczacza » środa 31 lipca 2013, 19:24

hej dziś miałam 1. egz z nowej teorii w WORD Chełm i oblałam, 66/74 pkt.
wiekszosci pytan niestety nie pamietam i wydawaly mi sie latwe, szkoda ze nie ma do nich wgladu ;/
zapamietalam kilka co do ktorych nie mam pewnosci:

1. [filmik]: jade droga dwukierunkowa dwujezdniowa z pierwszenstwem przez skrzyzowanie i nie ma innych uczestnikow ruchu na skrzyzowaniu, pod koniec filmiku jestem na srodku skrzyzowania i nagle z prawej wjezdza samochod, filmik konczy sie jak jeszcze nie zajechal mi drogi ale po jego predkosci widac ze tak sie stanie - pytanie: czy w tej sytuacji w obszarze zabudowanym mozna uzyc sygnalu dzwiekowego? dalam tak

2. [filmik]: jestem na drodze dwukierunkowej, jezdnie oddzielone barierkami, przed nami przejscie a na jezdni dla przeciwnego kierunku (za przejsciem) jest przystanek tramwajowy i stoi tam tramwaj, wsiadaja i wysiadaja ludzie ale nie przechodza przez przejscie na mojej stronie - pytanie: czy ruszysz dopiero po ruszeniu tramwaju?

na razie wiecej nie pamietam, pozniej postaram sie dopisac
buczacza

Postprzez opetany » czwartek 01 sierpnia 2013, 00:42

Jeszcze przypomniało mi się:
Czy znak A-9 (przejazd kolejowy z zaporami) obliguje mnie do zatrzymania się przed torami? TAK/NIE
Ktoś może zna odpowiedź?
opetany

Postprzez Agnessj » czwartek 01 sierpnia 2013, 07:46

opetany napisał(a):Jeszcze przypomniało mi się:
Czy znak A-9 (przejazd kolejowy z zaporami) obliguje mnie do zatrzymania się przed torami? TAK/NIE
Ktoś może zna odpowiedź?

z zaporami nie trzeba , musisz wolno jechać aby mieć ew. mozliwość zatrzymania sie przed torami gdyby coś

po egzaminie wypadł gorzej niż pierwszy :oops: wole sie nie dołować jutro kolejne podejście a jak sie nie uda to za tydzień
u nas pytania są z PWPW S.A.
Agnessj

Postprzez Jasiu95 » czwartek 01 sierpnia 2013, 14:35

Witam,
30 lipca zdawałem po raz drugi egzamin teoretyczny na kat.b i niestety znów zabrakło 1 pkt do wyniku pozytywnego. Nie zapamietałem zbyt duzo pytan ale mam wątpliwości co do dwóch pytań ktorych nie znalazlem na tym forum. są to :

1.Jaka bedzię twoja początkowa pozycja przy skręcaniu pojazdu w lewo jadąc predkoscia 90km/h,aby skręt byl prawidlowy czy jakos tak (nie pamietam dokladnie ,moze mial ktos takie pytanie z Was?)
a) przy prawej krawędzi jezni
b) na środku tak aby przekroczyć linie ciągła (to napewno nie)
c) (niestety nie pamietam)

2.Co pokazuje ze twoj pojazd jest w złym stanie technicznym (jakoś tak)
a) Emisja bezbarwnych spalin
b)zapalona czerwona kontrolka akumulatora
c)wyciekające jakieś płyny podczas postoju

Proszę o pomoc :)
Jasiu95

Postprzez kada » czwartek 01 sierpnia 2013, 18:58

opetany napisał(a):Dzisiaj miałem trzecie podejście, niestety nieudane, podaję pytania jakie pamiętam (WORD Łódź):
b) bieżnik się zmniejszy szybciej się zużyje
kada

Postprzez kada » czwartek 01 sierpnia 2013, 19:02

Jasiu95 napisał(a):1.Jaka bedzię twoja początkowa pozycja przy skręcaniu pojazdu w lewo jadąc predkoscia 90km/h,aby skręt byl prawidlowy czy jakos tak (nie pamietam dokladnie ,moze mial ktos takie pytanie z Was?)
a) przy prawej krawędzi jezdni

2.Co pokazuje ze twoj pojazd jest w złym stanie technicznym (jakoś tak)
a) Emisja bezbarwnych spalin
b)zapalona czerwona kontrolka akumulatora
c)wyciekające jakieś płyny podczas postoju

Proszę o pomoc :)
kada

Postprzez cuccioli » czwartek 01 sierpnia 2013, 19:06

Jasiu95 napisał(a):1.Jaka bedzię twoja początkowa pozycja przy skręcaniu pojazdu w lewo jadąc predkoscia 90km/h,aby skręt byl prawidlowy czy jakos tak (nie pamietam dokladnie ,moze mial ktos takie pytanie z Was?)
a) przy prawej krawędzi jezni

ta ostatnia odpowiedź to: przy lewej krawędzi. Też prosiłabym o odpowiedź, bo miałam to pytanie dzisiaj na testach, niestety niezdanych po raz drugi.
Jeśli powtarzam pytania, to przepraszam, ale dopiero dzisiaj odkryłam tę stronę. Dobrze, że mam jeszcze tydzień do kolejnej teorii, to z chęcią przejrzę Wasze pytania :)

Moje pytania z dziś:
1. O czym informuje czerwona lampka akumulatora:
a. uszkodzenie akumulatora (zaznaczyłam tę odpowiedź)
b. rozładowany ak.
c. coś o złym ładowaniu ak.

2. Czy wolno zawracać na jednokierunkowej? Tak/Nie
3. Jaką prędkością można poruszać się na autostradzie?
4. Czy trzeba przepuścic tramwaj wyjeżdżający z zajezdni?
5. Film: tramwaj zatrzymuje się na pasie o przeciwnym kierunku ruchu. Czy musisz zawsze zatrzymać się, jeśli tramwaj też się zatrzymał?
6. Zdjęcie: nakaz w prawo lub lewo. Czy możesz skręcić tylko w prawo?
7. Czy musisz bezwzględnie się zatrzymać w tej sytuacji? Film: Pieszy biegnie po takim parkingu po prawej, blisko jezdni. W ostatniej klatce filmu, wbiega na drogę, jest dosyć daleko. Mi wydawało się, że nie trzeba zatrzymać samochodu, wystarczyłoby odpowiednio zwolnić. Ale co ja tam wiem :)
8. Film: wchodzi na pasy gość w żółtym ze znakiem stop. Czy musisz się zatrzymać?
9. Film: znak zakaz zatrzymywania się i postoju ze strzałką do góry. Czy możesz zatrzymać się przed znakiem?
10. Film: po lewej stacja, ale podwójna ciągła. Czy możesz wjechać tutaj na stację?
11. Obowiązkowym dokumentem podczas jazdy jest:
a. AC
b. dowód rejestracyjny
c. badanie techniczne pojazdu
12. Jaką masę może mieć przyczepa/ładunek (nie pamiętam co :( )
a. mniej niż 40% rzeczywistej masy
b. nie może przekraczać rzeczywistej masy
c. powyżej 50% RM
13. Co zrobisz w przypadku krwotoku, jeśli nie masz apteczki? tutaj odpowiedź: użyję ubrań poszkodowanego. albo coś takiego.
14. Kiedy sprawdza się ciśnienie w oponach?
a. 24 h przed jazdą
b. bezpośrednio przed jazdą
c. nie pamiętam
15. Zdjęcie: pali się światło żółte i czerwone. Czy możesz wjechać za sygnalizator?
16. Film: Jedzie gość na rowerze po chodniku z prawej, blisko do pasów i do przejazdu dla rowerów. Czy możesz spodziewać się, że rowerzysta wjedzie na drogę?
17. Zdjęcie: Droga po prawej pierwszy znak autostrada, w oddali drugi "snieżynka". Pytanie czy możesz za tym znakiem spodziewać się gołoledzi?
Moje wątpliwości budzi tutaj za którym znakiem? Jeśli popatrzeć za znakiem z autostradą nie będzie gołoledzi, ale ten śnieżynka już o tym informuje. Ponadto znak autostrady był na pierwszym planie, bardziej wyraźny. Także pytanie do dyskusji.
cuccioli

Postprzez benny15041 » czwartek 01 sierpnia 2013, 23:18

1) Jest znak droga jednokierunkowa pod spodem napis nie dotyczy rowerzystow i sciezka dla rowerow przy lewej krawedzi jezdni pytanie: czy mozna spodziewac sie rowerzysty z naprzeciwka odp. TAK
2) Gosciu wykonuje manewr cofania z parkingu patrzy wylacznie w lewe lusterko boczne pytanie czy dobrze wykonuje ten manewr odp. NIE
3) Jedziemy na drodze dwupasmowej jednokierunkowej. Ja po lewej drugi pojazd po prawej. Sa pasy dla pieszych i ziomek obok sie zatrzymal tak ze nie widac czy ktos wchodzi na pasy czy nie i pytanie czy trzeba zachowac szczegolna ostroznosc. Odp. TAK
4) Kto musi zapiac pasy
a kierowca (odp prawidlowa)
b kobieta w widocznej ciazy
c chyba osoba na tylnim siedzeniu po 70 roku zycia
5) czy leki wplywaja na zdolnosc kierowania pojazdem odp TAK
Wiecej nie pamietam ale zawsze to cos.
Prawko za 1 podejściem ;)
benny15041

Postprzez itkaaa » piątek 02 sierpnia 2013, 16:21

Dzisiaj zaliczyłam teorię za pierwszym podejściem 71/74. Bardzo dużo się uczyłam i opłacało się.
Z pytań które zapamietałam:
1.Jaki jest najważniejszy czynnik przy określaniu bezpiecznego odstępu?
A)szerokość pojazdu,
B)długość pojazdu,
C)Prędkość

2.Rowerzysta zbliża się do wzniesienia na drodze dwukierunkowej jednojezdniowej bez wyznaczonych pasów i pytanie czy mogę go wyprzedzić?

3.Czy za skrzyżowaniem kończy się droga z pierwszeństwem? (Obrazek:skrzyzowanie przed którym postawiony jest znak droga z pierwszeństwem)

4.Czy ten znak (przejazd z zaporami) zobowiązuje nas do zachowania szczególnej ostrożności?

5.Czy można pozwolić wstać osobie potrąconej przez samochód?

6.Jakie ograniczenie obowiązuje na autostradzie?

7.Czy dziecko w wieku 3lat można przewozić na podkładce?

8.Czy mogę wyprzedzić ten samochód z prawej strony? (Samochod ustawia sie do osi jezdni, skręca w lewo)

9.Jak przewozić sypki ładunek?
A)------
B)------
C) w szczelnie zamkniętej skrzyni

Więcej nie pamiętam. :-(
Życzę wszystkim powodzenia! :spoko:
WORD Nowy Sącz
06.06.2013 - rozpoczęcie kursu
02.08.2013 - egzamin teoretyczny 71/74 - zdany
02.08.2013 - egzamin praktyczny - negatywny
06.08.2013 - egzamin praktyczny - zdany
itkaaa

Postprzez parada333 » piątek 02 sierpnia 2013, 17:28

itkaaa napisał(a):1.Jaki jest najważniejszy czynnik przy określaniu bezpiecznego odstępu?
A)szerokość pojazdu,
B)długość pojazdu,
C)Prędkość

stawiam na C

itkaaa napisał(a):2.Rowerzysta zbliża się do wzniesienia na drodze dwukierunkowej jednojezdniowej bez wyznaczonych pasów i pytanie czy mogę go wyprzedzić?

Stawiam TAK
itkaaa napisał(a):.Czy za skrzyżowaniem kończy się droga z pierwszeństwem? (Obrazek:skrzyzowanie przed którym postawiony jest znak droga z pierwszeństwem)
- stawiam TAK

itkaaa napisał(a):.Czy ten znak (przejazd z zaporami) zobowiązuje nas do zachowania szczególnej ostrożności?

stawiam TAK
6) -140km/h
itkaaa napisał(a):.Czy można pozwolić wstać osobie potrąconej przez samochód?

-stawiam NIE
7)stawiam TAK (?)
8) TAK
Ja bym tak postawił , czy ktos mądrxzejszy mógł by mnie skorygowac .
Pozdrawiam.
parada333

Postprzez degruzman » piątek 02 sierpnia 2013, 18:01

No witam. Nie wiem jakim chooyem zdalem sobie dzisiaj egzamin na fula 74/74 :D Musze powiedziec ze zaje6iscie mi sie przydala ta stronka, wiele sie z niej nauczylem, tak, ze az sobie zalozylem konto zeby podzielic sie pytaniami ktore mialem a na ktore odpowiedzi sa w 1000% dobre :D

Czy znak odzwierciedla rzeczywisty przebieg drogi z pierwszenstwem? ( Skrzyzowanie z droga z pierwszenstwem i znak pokazujacy dokladny jej przebieg, nic nadzwyczajnego ) TAK

Czy w takiej sytuacji nalezy zadzwonic po straz pozarna i do tego karetke pogotowia ? ( Droga gminna a na poboczu skierowany ku fosie samochod z ktorego sie dymi, nie widac nikogo ) TAK

Czy przy wymijaniu mozna zachowac dowolny odstep od samochodu ciezarowego? NIE

Czy w takiej sytuacji mozna zwiekszyc predkosc? (droga gminna, znak koniec obsz zabud, linia przerywana ale pod koniec filmu pojawia sie z lewej str auto ktore nas wyprzedza) NIE

Czy w tej sytuacji mam obowiazek zajac pas przy prawej krawedzi jezdni? (Skrzyzowanie w lewo kilkupasmowe pod mostem, w sumie nie umiem tego wytluamaczyc ale bylo NIE :)

Czy moge zaparkowac na chodniku zostawiajac 1 metr miejsca pieszym ale nie utrudniajac ruchu NIE

Czy na takim moscie moge zaparkowac? (Szeroki most brukowy ale co z tego) NIE

Czy w takiej sytuacji mam obowiazek zmniejszyc predkosc? (przeciecie drogi z szynami tramwajowymi ale zielone swiatlo mam wiec NIE

Czy jadąc prawym pasem moge skrecic w lewo? (auto jedzie do konca prawym pasem znak wczesniej Droga jednokierunkowa wiec NIE

Czy w tej sytuacji moge zmienic pas ruchu przed przejsciem? (dojezdamy do skrzyzowania dwupasmowego ale linia ciagla sie juz pojawia) NIE

Czy w tej sytuacji musze odjechac od prawej krawedzi jezdni? (Most, roboty i zwezenie chodnika, grupka dzieci idzie krancem kraweznika ) TAK

Czy w takiej sytuacji musze sie zatrzymac przed przejsciem? (Smieszny czlek w kamizelce stop wchodzi na przejscie) TAK

Czy alkohol wplywa na jazde bleble TAK

Znak miejscowosci, pod spodem ograniczenie do 60 nie ma obsz zab i pytanie jakie ograniczenie obowiazuje
a) 50 od 5:23
b) 60 od 23:5
c) 60 cala dobe

Do kiedy nalezy stabilizowac glowe poszkodowanego
a) do poruszania nogami
b) do przejecia tego prze ratownika
c) dfsafsdfsdadasda

Jaki ma wplyw predkosc na kat widzenia
no ze im wieksza tym mniejszy kat

Co ma wplyw na dorge hamowania
dlugosc reakcji

Co trzeba miec przy sobie w trakcie jazdy
a) AC
b) OC
c) Karte pojazdu

noo wiecej nie pamietam, mam nadzieje ze komus pomoge :D
degruzman

Postprzez opetany » piątek 02 sierpnia 2013, 21:27

Jeszcze takie:

Co jest najważniejsze przy dzwonieniu na telefon alarmowy dla dyspozytora?

1. Miejscowość, okoliczna miejscowość, najbliższy słupek orientacyjny, ulica
2. Miejscowość
3. Imię i nazwisko

Czy ktoś zna odpowiedź? ;/
Ostatnio zmieniony sobota 03 sierpnia 2013, 12:14 przez opetany, łącznie zmieniany 1 raz
opetany

Postprzez Smerfetka95 » sobota 03 sierpnia 2013, 19:32

opetany napisał(a): Co jest najważniejsze przy dzwonieniu na telefon alarmowy dla dyspozytora?

1. Miejscowość, okoliczna miejscowość, najbliższy słupek orientacyjny, ulica
2. Miejscowość
3. Imię i nazwisko
Smerfetka95

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy