cierpnik napisał(a):1.A co ma być? Jezdnia bez drogi?
Przykro mi, że prezentujesz trochę ignorancki sposób rozmowy (na pytanie odpowiadasz pytaniem - czyli unikasz odpowiedzi).
TAM znajduje się jezdnia należąca do przecięcia, połączenia lub rozwidlenia dróg a innymi słowy - powierzchnia skrzyżowania. Na pewno nie jest to jezdnia jednej drogi(bo nie wskażesz której), choć jezdnia ta spełnia def. jezdni, posiada pasy ruchu(wyznaczone lub nie), znaki drogowe poziome(stosuje się na jezdni).
cierpnik napisał(a):LeszkoII napisał(a):2.Do której przecinającej się drogi należy obwiednia wyspy?
A do której należy na zwykłym skrzyżowaniu? Odpowiedź będzie taka sama prawda? Bo raczej nie sądzę by ktoś to jakoś unormował. Bo nie ma to żadnego znaczenia.
Unormował to ustawodawca definiując, czym jest
skrzyżowanie oraz czym jest
jezdnia. Doszukiwanie się na powierzchni skrzyżowania (konkretnej) drogi powoduje konflikt z definicja skrzyżowania.
Więc nie pytaj już więcej "czy jezdnia może istnieć bez drogi", bo wiadomo że nie może.
Na skrzyżowaniach skanalizowanych, jezdnia po której skręca się w prawo "rękawem" utworzonym przez wyspę trójkątną, nie należy do konkretnej drogi(tej. z definicji). Natomiast ze względu na definicję skrzyżowania przyjmuje się, że przecinające się jezdnie są elementem powierzchni skrzyżowania przeznaczonej do ruchu pojazdów, co wynika z bogato urządzonego oznakowania poziomego. W chwili wjechania na skrzyżowanie nie ma sensu doszukiwanie się w pozycji pojazdu, na której drodze się znajduje, gdyż pierwszeństwo ustala się przed skrzyżowaniem. Mamy obowiązek stosować się do znaków na jezdni.
Czy obwiednia wyspy na tym skrzyżowaniu o ruchu okrężnym to droga?
Czy obwiednia wyspy na jakimkolwiek skrzyżowaniu o ruchu okrężnym to droga?
Na której drodze znajduje się czerwony samochodzik?cierpnik napisał(a):Jest to jakaś droga w kółko, może częściowo należy do wszystkich a może jest oddzielna. Kogo to interesuje? Jest za to wyznaczony kierunek i to ma znaczenie.
Obawiam się, że nie wiesz co to za kierunek. Podpowiem Ci - ani w lewo, ani w prawo, ani nawet dookoła(o ile można mówić tutaj o "kierunku dookoła"). Przejeżdżanie z prawej strony znaku C-9 to też kierunek ruchu rozumiany jako
strumień ruchu? Mam nadzieję, że ze znaku C-9 nie wynika, że należy używać prawego kierunkowskazu

Jak mi udowodnisz przepisami, że minięcie znaku C-9 należy poprzedzić prawym kierunkowskazem, to przyjmę że opuszczenie organizacji ruchu wyznaczonej znakiem C-12 również mnie zobowiązuje do prawego kierunkowskazu.
cierpnik napisał(a):6. A jaki można zmieniać?
Można zmienić kierunek jazdy(ruchu pojazdów), organizację Ruchu zmieniają drogowcy.
cierpnik napisał(a):7. Nie. Zgodnie ze znakiem. Czyli jak znak mówi w jednym i tym samym. A jak zjeżdżam to już nim nie jadę. Będę jechał innym. Więc zmieniam. I na pewno w prawo bo zawsze ten nowy jest z prawej strony. Nie lewej. W lewo to ja mogę najwyżej na rondzie pojechać.
No to proponuję "zmienić" kierunek ruchu z jednokierunkowego na dwukierunkowy czyli wjazd z drogi jednokierunkowej na dwukierunkową na prostym odcinku drogi. Też z prawym kierunkowskazem ma się to odbyć na podstawie przepisów???
cierpnik napisał(a):8. Ja tam A-6 nie widzę. Więc D-1 dotyczy drogi na wprost. A która jest na wprost? Na pewno bardziej ta na wprost a nie ta po łuku. Bo ta po łuku skręca. A jak skręca to jest mniej na wprost. A nawet i w lewo. Trochę mało ale w lewo. Nie znam przepisu, który by ustalał kierunek na wprost odpowiednio do kontynuacji znaków poziomych.
9. A dlaczego? Ja nawet pojadę środkiem dla pewności.
Należy Ci odebrać prawo jazdy, jeśli je posiadasz.