WORD Radom, przedwczoraj miałam pierwsze podejście i sukces - 74/74

Zdawalność jest słaba (u mnie w grupie na 10 osób zdały 3) , ale nie wiem dlaczego, bo pytania nie są trudne. Ja nie miałam żadnych pytań podchwytliwych ani wziętych z 'kosmosu'

Jednak na wypadek takich warto tu zaglądać, co ja robiłam. Dziękuję wszystkim za wpisywanie pytań.
Te , które zapamiętałam:
1. Zdjęcie. Przed samochodem leży potrącony człowiek, próbuje wstać. Czy w tej sytuacji powinieneś pozwolić potrąconemu się podnieść? NIE
2. Długa podróż wymaga sprawdzenia ciśnienia w ogumieniu . Kiedy powinieneś to zrobić?
a. conajmniej 24h przed jazdą
b. po zakończeniu jazdy
c. bezpośrednio przed jazdą3. znak A-12a . Czy znak mówi o zwężeniu jezdni mogącym powodować utrudnienia ruchu. TAK
4. znak A-32. Czy na drodze za znakiem możesz spodziewać się gołoledzi na drodze? TAK
5. Znak autostrady. Jaka jest predkosć samochodu z przyczepką na autostradzie?
a. 140 km/h
b 70 km/ h
c 80 km/h 6. Dojeżdżasz do skrzyżowania. Znak stopu. Czy zbliżasz się do drogi z piwrszeństwem przejazdu? TAK
7. Filmik . Stoimy za samochodem , który na skrzyżowaniu zatrzymal sie przed linią zatrzymania STOP po czym odjeżdża. Czy możemy wjechać na skrzyżowanie bez ponownego zatrzymania się przed linią zatrzymania? NIE
8. Filmik. Jedziemy. Zbliżamy się do przejścia dla pieszych. My mamy zielone światło. Piesi stoją po obu stronach przejścia, czekają. Czy w tej sytuacji powinniśmy uważnie obserwować pieszych? TAK
9. Jedziemy 50km/h. Zbliżamy się do skrzyżowania równorzędnego.Czy powinniśmy zmniejszyć prędkość jeśli nie jesteśmy pewni sytuacji na drodze po prawej stronie?(chodziło o to ze mieliśmy słaba widoczność prawej strony skrzyżowania skrzyżowania (dużo zaparkowanych samochodów) TAK
10. Filmik.Wyprzedzamy rowerzystę na dwukierunkowej bez wyznaczonych pasów ruchu.Czy powinniśmy zachować odstęp od niego minimum 1m? TAK
11. Filmik. Przejeżdżamy obok wysuniętego filaru mostu. Czy omijając przeszkody powinniśmy zachować mimimum 1 metr odleglości? NIE
12. Filmik. Podjezdzamy do przejścia dla pieszych. Obok niego linia oznaczająca przejazd dla rowerów. Obok nas, po lewej zatrzymuje się tramwaj, zasłania nam część przejścia. Czy możemy sie spodziewać , że z lewej strony wyjedzie nam rowerzysta? TAK
13. Do ktorego momentu będziesz prowadził masaż serca u osoby, u której doszo do zatrzymania krążęnia?
a. 15 min.
b. do czasu aż uzyska odpowiednia ciepłote ciala
c. do przyjazdu slużb ratowniczych14.
Jedziesz 70km/h. Widzisz przeszkodę. W aucie masz zainstalowany system ABS. W jaki posób zachamujesz awaryjnie?
a. naciskajac maksymalnie pedal hamulca b i c nie pamietam, ale z tego co wiem, to jesli mamy abs to zawsze max i do oporu hamulec bez puszcania przed przeszkoda
15. Kogo obowiązuje jazda z zapiętymi pasami?
a. pasażerab. kobietę w widocznej ciąży
c. pasażera , któremu lekarz wydal zaświadczenie o przeciwwskazaniach do jazdy w pasach
16. Znak B5. Widoczny znak zakazuje wiazdu
a. samochodom ciężarowym o dmc < 3,5 t
b. samochodom ciężarowym o dmc > 3,5 tc. samochodom osobowym
17.Stoimy w korku. Na sygnalizatorze światło czerwone i pomarańczowe. Czy mozemy wjechać za sygnalizator? NIE
18. Droga Dwujezdniowa. Trzy pasy w jednym kierunku. Przed nami ciężarówka. Po prawej stronie mamy linię przerywaną, po lewej ciągłą. Czy w widocznym miejscu możemy wyprzedzić pojazd przed nami z lewej strony? NIE
19. Dwupasmówka. Trzy pasy w jednym kierunku. Sygnalizator ogólny, zielone światło . Stoimy na środkowym pasie ze strzałką poziomą kierunkową w lewo. Czy możemy zawrócić z pasa na którym jesteśmy? NIE
Miałam też kilka krzyżówek równorzędnych i z pierwszeństwem łamanym
p.s ja przyjęłam taktykę wykorzystania maximum czasu na każde pytanie. Wyszłam jako ostatnia ale za to z najlepszym wynikiem, wiec warto poświecić te 25 minut w całości.
Powodzenia:)