Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z teorii na kat.B

Postprzez jasper1 » niedziela 03 marca 2013, 17:00

Bo takie są wytyczne dotyczace ratownictwa. U ciężarnych i innych osób (w tym niepełnosprawnych - co to za dyskryminacja?), jak nie zastosujesz procedur ratowniczych też nie przeżyją. Odstąpienie od defibrylacji jest u tych osób błędem, bo mogłeś pomóc a nie pomogłeś. Poniżej 1 roku życia, możesz stosować, ale nie ma dowodów, że to pomaga, wiec nie musisz i dlatego możesz z czystym sumieniem powiedzieć, że nie zastosujesz (to w ogóle nie jest pytanie na egz. PJ kat. B moim zdaniem).
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez anaaaa1995 » niedziela 03 marca 2013, 17:32

Proszę o odpowiedzi :)

1.czy gdy używamy gaśnicy należy zostawić pokrywę uchyloną, czy otworzyć zupełnie ?
2. do kogo musisz się udać, żeby zarejestrować przyczepę?
3. co się dzieje gdy amortyzatory są popsute?
4. Czy oponę zmieniamy w nowym samochodzie osobowym gdy: 
a)gwoźdź jest wbity w oponę 
b)opona jest widocznie odkształcona 
c)jest uszkodzony wentyl
anaaaa1995

Postprzez Krakowianka30 » niedziela 03 marca 2013, 18:12

rsx napisał(a):
jasper1 napisał(a):A w 15 będzie B, nie ma ani wskazań ani przeciwwskazań do defoprylacji u dzieci < 1 rok, u pozostałych stosujemy, jeśli są wskazania. Co do pierwszego tez uważam, że A, bo nawierzchnia to nie tylko materiał z którego jest zrobiona, ale teżjej stan 9mokra, oblodzona itd.)

Można zarówno u dzieci < 1 r.ż. jak i u kobiet w ciąży więc dlaczego mielibyśmy nie zaznaczyć odp C) u osób niepełnosprawnych? Osoby z dolegliwościami kardiologicznymi (choć to może nie podlega pod niepełnosprawność) mogą nie przeżyć takiej akcji. Podobnie osoby z porażeniem mózgowym.

Jeżeli taki jest klucz odpowiedzi to w porządku, zadanie czysto matematyczne właściwie.

Również zastanawiałam się i szukałam odpowiedzi na to pytanie... czy jeżeli jesteśmy świadkami wypadku i musimy użyć tego defibrylatora to skąd mamy wiedzieć czy dana osoba ma jakieś zastawki, rozrusznik czy problemy kardiologiczne? oczywiście ktoś mógłby napisać po bliznach ale.... w takim wypadku liczą się sekundy na podjęcie decyzji!
czy w takim podstawowym zestawie defibrylatora AED będą odpowiednie elektrody dla dzieci poniżej 1 roku? cyt. z wikipedi :''podłączenie kabla i naklejenie elektrod na klatkę piersiową poszkodowanego (jeżeli poszkodowane jest dziecko, należy użyć elektrod pediatrycznych).''
dokładnie taki sam jest defibrylator na Koszykarskiej w Krakowie, oglądałam go zza szybki i nic takiego nie widziałam ani nie przeczytałam...
WG. mnie wybrałambym dziecko! a Wy?
Krakowianka30

Postprzez Nekogamitai » niedziela 03 marca 2013, 18:52

Kto rejestruje przyczepę? W sensie jaki urząd.

Co do defibrylatora, czytałem, że u dzieci nie należy robić. Natomiast jeśli w tym pytaniu jest odpowiedź "osoba leżąca w kałuży deszczu" to tą należy zaznaczyć, gdyż wtedy poszkodowany stanie się najpewniej denatem ;)
Nekogamitai

Postprzez szydlaczek » niedziela 03 marca 2013, 19:17

rsx napisał(a):Obrazek ze święcącym się światłem pomarańczowym na sygnalizacji ogólnej. Czy migające światło pomarańczowe oznacza zmianę w pierwszeństwie przejazdu?
TAK - z reguły, nie widzę sytuacji

Oczywiście że nie. Migający sygnał żółty oznacza oznacza niebezpieczeństwo lub utrudnienie ruchu i nakazuje zachowanie szczególnej ostrożności
szydlaczek

Postprzez Krakowianka30 » niedziela 03 marca 2013, 19:21

Nekogamitai napisał(a):Kto rejestruje przyczepę? W sensie jaki urząd.

Co do defibrylatora, czytałem, że u dzieci nie należy robić. Natomiast jeśli w tym pytaniu jest odpowiedź "osoba leżąca w kałuży deszczu" to tą należy zaznaczyć, gdyż wtedy poszkodowany stanie się najpewniej denatem ;)

tak dokładnie ale osoby tutaj wpisują, że pojawiło się dodatkowe pytanie.... '' w strugach deszczu'' zamienione zostało na osobe niepełnosprawną.
Krakowianka30

Postprzez lith » niedziela 03 marca 2013, 19:24

Przy takich odpowiedziach do defibrylatora bym pewnie zaznaczył dziecko (chociaż się z tym nie zgadzam), a w przypadku oblania egzaminu poleciał odwołać się od wyniku. To samo przy tym co ma w pytaniu co ma największy wpływ na drogę hamowania. Każda z wymienionych rzeczy może w skrajnym wypadku praktycznie uniemożliwić hamowanie:
-nawierzchnia (sławne ale urwał)
-reakcja kierowcy (której może nie być wcale, bo np. układa pasjansa na laptopie, albo śpi)
-układ hamulcowy (który może się zepsuć)
lith

Postprzez Nekogamitai » niedziela 03 marca 2013, 19:32

Krakowianka30 napisał(a):
Nekogamitai napisał(a):Kto rejestruje przyczepę? W sensie jaki urząd.

tak dokładnie ale osoby tutaj wpisują, że pojawiło się dodatkowe pytanie.... '' w strugach deszczu'' zamienione zostało na osobe niepełnosprawną.

Dlatego piszę, że dziecko <1 rok, prawdopodobnie. Fajnie by było gdyby ktoś kto wie jak jest poprawnie w testach się wypowiedział.

Co z przyczepką? ;)
Nekogamitai

Postprzez sandra89 » niedziela 03 marca 2013, 20:17

co chodzi o pytanie z defibrylatorem to pojawiły się takie pytania:

U kogo nie można stosować defibrylatora serca:
a)u kobiet w ciąży
b)u dzieci powyżej 1roku życia
c) w deszczu

U której osoby nie zastosowałbyś defibrylatora?
a) kobiety w ciązy
b) dziecka poniżej 1 roku życia
c) osoby niepełnosprawnej

więc logiczne:
nie można stosować: u dzieci poniżej 1 roku życia, w strugach deszczu
a stosować można: u kobiet w ciąży, osób niepełnosprawnych, dzieci powyżej 1 roku życia
sandra89

Postprzez jasper1 » niedziela 03 marca 2013, 20:27

Przyczepę rejestruje starosta właściwy ze względu na miejsce zamieszkania właściciela (jak wszystkie inne pojazdy wymagające rejestracji) - art. 73.1 PoRD lub siedzibę zakładu (gdy chodzi o przedsiębiorcę, który tak wnioskuje (art.73.2)
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez lith » niedziela 03 marca 2013, 20:31

Tylko, że czasami się stosuje defibrylację u dzieci poniżej 1 roku życia. Jest to to dość nietypowa sytuacja, ale jest taka możliwość.
Tutaj macie przykładowe AED, które ma nawet specjalny program dla niemowląt:
http://www.healthcare.philips.com/pl_pl ... ducts/frx/

Moja odpowiedź jest więc: 'zależy od sytuacji'... jak z resztą przy wielu innych pytaniach tu podawanych :)
lith

Postprzez sandra89 » niedziela 03 marca 2013, 20:51

tzn, tak jak ktoś wyżej napisał, nie ma przeciwwskazań i wskazań do defibrylacji dzieci poniżej 1 r.ż. i należy od tego odstąpić.. ale z podanych wariantów odp wynika jasno, poniżej 1 r.ż, - nie, powyżej - tak :)
sandra89

Postprzez rsx » niedziela 03 marca 2013, 21:42

szydlaczek napisał(a):
rsx napisał(a):Obrazek ze święcącym się światłem pomarańczowym na sygnalizacji ogólnej. Czy migające światło pomarańczowe oznacza zmianę w pierwszeństwie przejazdu?
TAK - z reguły, nie widzę sytuacji

Oczywiście że nie. Migający sygnał żółty oznacza oznacza niebezpieczeństwo lub utrudnienie ruchu i nakazuje zachowanie szczególnej ostrożności

Nie uważasz, że migający pomarańczowy sygnał oznacza również wyłączenie sygnalizacji na skrzyżowaniu, a w związku z tym z reguły zmianę w pierwszeństwie przejazdu? Gdy nie ma sygnalizacji stosujemy się do przepisów, zazwyczaj 'zasada prawej ręki', więc moim zdaniem odpowiedź wciąż brzmi TAK.
Obrazek
rsx

Postprzez szydlaczek » niedziela 03 marca 2013, 21:51

To że nie stosujemy się do sygnalizacji świetlnej tylko do znaków nie oznacza zmiany pierszeństwa.
Przeczytaj definicję sygnalizacji co oznacza jak miga żółte
szydlaczek

Postprzez rsx » niedziela 03 marca 2013, 21:56

Znaki + przepisy z zachowaniem szczególnej ostrożności (wyżej przez Ciebie wspomnianej).
W treści pytania nie zauważyłem sformułowania "oznacza tylko/zawsze zmianę pierwszeństwa przejazdu", więc moim zdaniem nakazuje stosowanie się do znaków, tudzież przepisów (które mogą być sprzeczne z wcześniej obowiązującą sygnalizacją), ale również zachowanie szczególnej ostrożności.
Prosiłbym kogoś jeszcze o wypowiedź w takim razie.
Obrazek
rsx

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy