Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z teorii na kat.B

Postprzez qcia95 » poniedziałek 25 lutego 2013, 19:58

Witam wszystkich przyszłych kierowców.
Otóż miałem dzisiaj egzamin teoretyczny. Zdałem! ;) Jeśli przystępujecie do niego, to powinniście uzbroić się w duży zasób wiedzy. ;P Przykładowe egzaminy rozwiązywane chociażby w internecie nie odzwierciedlają tego co spotka was na egzaminie państwowym, chociaż niektóre pytania są całkiem przydatne. Wasza wiedza powinna być naprawdę szczegółowa. :) A oto zamieszczam pytania, które zapamiętałem:
1)(Film)->Poruszasz się samochodem, wjeżdżasz na drogę jednokierunkową i pytanie czy można cofać.
2)(Film)->Jedziesz poza terenem zabudowanym, widzisz pieszego który chce przejść przez jezdnię a nie ma w pobliżu przejścia, pyt. czy musisz mu ustąpić pierwszeństwa.
3)(Film)->Chcesz jechać samochodem przez skrzyżowanie w lewo, a z naprzeciwka prosto jedzie samochód nauki jazdy, pyt. czy masz pierwszeństwo.
4)(Film)->Poruszasz się samochodem poza terenem zabudowanym po drodze dwujezdniowej dwupasmowej, z zatoki wyjeżdża autobus i pyt. czy masz obowiązek w tej sytuacji ustąpić mu pierwszeństwa.
5)(Film)->Dojeżdżasz do mostu (most trochę wąski ;P), przed mostem ustawiony znak B-31, a z naprzeciwka przez most przejeżdża już samochód i pyt. Czy jeżeli jest niemożliwy przejazd dwóch samochodów to masz obowiązek zatrzymać się przed mostem.
6)(Film)->Jedziesz drogą (tak jakby na gruntową wyglądała) i widzisz przed sobą dzieci na rowerach i pyt. Czy w tej sytuacji masz obowiązek zachowania zasady ograniczonego zaufania.
7)(Film)->Poruszasz się za pojazdem, który zatrzymał się przed przejściem dla pieszych i pyt. Czy możesz go ominąć.
8)(Film)->Jedziesz za pojazdem, który sygnalizuje skręt w lewo i zbliża się do lewej krawędzi jezdni (droga jednokierunkowa) i pyt. Czy możesz wyprzedzić ten pojazd z prawej strony.
9)(Film)->Dojeżdżasz do mostu, przed mostem znak z nazwą rzeki nad którą się znajduje i pyt. Czy możesz zawrócić za tym znakiem (Chodziło pewnie o możliwość zawracania na moście ;p)
10)(Film)->Jesteś przed przejazdem kolejowym i trwa opuszczanie zapór i pyt. Czy możesz wjechać.
11)(Film)->Jesteś przed przejazdem kolejowym i trwa podnoszenie zapór i pyt. Czy możesz wjechać.
12)(Zdjęcie)->Przejście dla pieszych a za nim znak poziomy P-21(powierzchnia wyłączona) i pyt. Czy możesz zatrzymać pojazd w tym miejscu.
13)Co zrobisz w sytuacji, gdy podczas jazdy autostradą źle się poczujesz?:
A/Przyśpieszę i pojadę do szpitala.
B/Zatrzymam pojazd w miejscu awaryjnym i zadzwonię po pogotowie.
C/Otworzę okno i pojadę do szpitala.
14)Czy można przewozić osobę do lat 12 na przednim miejscu pasażera?:
A/Nie.
B/Tak, na podstawce(coś takiego ;P) lub w foteliku.
C/Tak, tylko w foteliku ochronnym.
15)Ile maksymalnie może wystawać ładunek poza tylni obrys pojazdu?:
A/0,5m.
B/1m.
C/2m.
16)Do czego służą światła pozycyjne?:
A/Do oświetlania drogi.
B/Do wyznaczania pozycji pojazdu(coś takiego ;p)
C/NIE PAMIĘTAM ;)
17)Kiedy możesz używać świateł drogowych?:
A/Zawsze, ale tak aby nie oślepić innych kierujących.
B/Na nieoświetlonych drogach, ale tak aby nie oślepić innych kierujących.
C/NIE PAMIĘTAM
18)Coś z alkoholem, z iloma mg alkoholu wydychanego w 1 dm3 nie można jechac pojazdem (jakoś tak) , pamiętam że prawidłowa była odpowiedź B/0,1mg

Jak na razie nie przypominam sobie nic więcej. Jak przypomnę sobie to może wstawię. ;) Powyższe pytania nie były skonstruowane koniecznie jak napisałem. Były one bardzo podchwytliwe. ;P

Powodzenia życzę wszystkim na egzaminie. ;)
qcia95

Postprzez kam691 » poniedziałek 25 lutego 2013, 20:55

Klip: Samochod zatrzymał na srodku jezdni z włączonym lewym kierunkowskazem, po prawej pusta zatoczka na przysanek autobusowy.
Czy kierujacy może wyprzedzić ten pojazd z prawej strony?
T/N

No właśnie, może czy nie może??
Egzamin praktyczny: 3.04.2013r. Pozytywny
WORD Bielsko-Biała
kam691

Postprzez rsx » poniedziałek 25 lutego 2013, 20:58

Nie
Obrazek
rsx

Postprzez Anulkazdaje » poniedziałek 25 lutego 2013, 21:07

Podejście 3 71/74 :D

1- Czy w tej sytuacji musisz ustąpić pierwszeństwa pojazdowi wyjeżdżającemu z prawej strony? (auto wyjeżdża z posesji)
MOJA ODP. NIE
2- Czy można zamontować światła ksenonowe?
a-nie
b-tak
c- tak jeśli pasują wtyki
Odpowiedziałam C
3- Czy w tej sytuacji powinieneś zatrzymać się i sprawdzić, czy kierujący potrzebuje pomocy? ( otwarte drzwi auta, kierowca trzyma się za tył głowy)
odpowiedziałam TAK
4- Czy można w tej sytuacji skręcić w lewo na stację ? (auto zatrzymuje się przy podwójnej ciągłej w dodatku przed wyjazdem ze stacji)
NIE
5- Czy skręcając w prawo mamy pierwszeństwo przed tramwajem? (oba pojazdy na drodze z pierwszeństwem, tramwaj jedzie z naprzeciwka prosto)
NIE
6- Czy powinieneś zachować szczególną ostr.? (niestrzeżony przejazd kol.)
TAK
7- Czy musisz zatrzymać się przed tym znakiem? (STOP)
NIE (musisz zatrzymać się przed linią zatrzymania)
8- Czy skręcając w tej sytuacji w prawo, rowerzysta ma pierwszeństwo? (droga z pierwsz. łamanym, skręcasz na skrzyżowanie wjeżdża rowerzysta)
Zaznaczyłam Tak, chociaż mam wątpliwości
9- Czy możesz ominąć ten pojazd z lewej strony? (auto ma włączony lewy migacz, chce parkować)
NIE
10- Czy w strefie zamieszkania obowiązuje ogr. prędkości?
a- tak do 20 km/h
b- do 30 km/h
c- do 40 km/h
11- Jaki zapali się teraz sygnał? (na sygnalizatorze jest pomarańczowe)
a- czerwony
b- zielony
c- dwa jednocześnie (pom. i czerwony)
12- Czy w tej sytuacji powinieneś się zatrzymać? ( na pasach stoi kobieta, która przeprowadza dzieci-ma pomarańczową tablicę STOP)
TAK
13- O czy inf. ten znak ? (znak ruch okrężny)
a- ruch odbywa się dookoła wyspy
b- o ruchu wahadłowym
c - nie pamiętam
14- Co zrobisz, gdy wjedziesz w głęboką kałużę?
a- raptownie zahamuję
b- będę hamować stopniowo
c- przyspieszę
15- Czy w tej sytuacji należy bacznie obserwować pieszych? (mamy zielone światło, piesi grzecznie czekają na zmianę świateł)
Zaznaczyłam TAK
16- Jak kategoria uprawnia do ciągnięcia przyczepy lekkiej?
a- B1
b- B+E
c- B
17- Czy możesz wyprzedzić rowerzystę dojeżdżając do wierzchołka wzniesienia na jezdni bez wyznaczonych pasów ruchu?
Zazn. NIE
18- Jakich pojazdów dotyczy ten znak? (B5)
a- sam. c pow. 3,5 t
b- sam. c pon. 3,5 t
c - ciągników
19- Zwiększając prędkość kąt widzenia:
a- zwiększa się
b- zmniejsza się
c- nie zmienia się
Reszta pytań powtarza się, więc podaję tylko te. Odpowiedzi, które podałam są takie same jakie zaznaczyłam na egzaminie.
Gorąco polecam wam książkę pt. "Kierowca doskonały" H. Próchniewicza ( wyd 2013), udało mi się ją kupić w Arkadii, porządnie wszystko opisane, co najmniej trz razy więcej materiału niż w broszurach z OSK.
Powodzenia :)
Anulkazdaje

Postprzez Batmanek » poniedziałek 25 lutego 2013, 21:10

Witam wszystkich. Miałem dzisiaj tą nieszczęsną teorię, podejście 3. Na całe szczęście udało mi się zdobyć 68/74 pkt w dwóch poprzednich egzaminach porobiłem przez stres głupie błędy teraz już wiedziałem co i jak i się udało. Pytania miałem w miarę łatwe oto te które udało mi się zapamiętać:

1. Czy w tej sytuacji można skręcić w lewo na stacje benzynową? NIE (była linia ciągła oraz znak C-5)

2. Czy ta pozycja kierującego ruchem zezwala na wjazd na skrzyżowanie? (typek stał bokiem do nas, opuszczona lewa ręka a prawa w górze taki kąt prost) NIE

3. Skrzyżowanie równorzędne z lewej strony nadjeżdża samochód czy muszę mu ustąpić pierwszeństwa? NIE

4. Z jakim układem działa system ABS - hamulcowy

5. Znak obszar zabudowany i pytanie jakie jest ograniczenie prędkości - 60km/hm w godz 23-5 - taka była tylko dobra odpowiedź

Reszty nie pamiętam jak sobie przypomnę to tutaj napisze.
Batmanek

Postprzez rsx » poniedziałek 25 lutego 2013, 21:17

Anulkazdaje napisał(a):Podejście 3 71/74 :D

1- Czy w tej sytuacji musisz ustąpić pierwszeństwa pojazdowi wyjeżdżającemu z prawej strony? (auto wyjeżdża z posesji)
MOJA ODP. NIE
2- Czy można zamontować światła ksenonowe?
a-nie
b-tak
Odpowiedziałam C
3- Czy w tej sytuacji powinieneś zatrzymać się i sprawdzić, czy kierujący potrzebuje pomocy? ( otwarte drzwi auta, kierowca trzyma się za tył głowy)
odpowiedziałam TAK
4- Czy można w tej sytuacji skręcić w lewo na stację ? (auto zatrzymuje się przy podwójnej ciągłej w dodatku przed wyjazdem ze stacji)
NIE
5- Czy skręcając w prawo mamy pierwszeństwo przed tramwajem? (oba pojazdy na drodze z pierwszeństwem, tramwaj jedzie z naprzeciwka prosto)
NIE
6- Czy powinieneś zachować szczególną ostr.? (niestrzeżony przejazd kol.)
TAK
7- Czy musisz zatrzymać się przed tym znakiem? (STOP)
NIE (musisz zatrzymać się przed linią zatrzymania)
8- Czy skręcając w tej sytuacji w prawo, rowerzysta ma pierwszeństwo? (droga z pierwsz. łamanym, skręcasz na skrzyżowanie wjeżdża rowerzysta)
Zaznaczyłam Tak, chociaż mam wątpliwości
9- Czy możesz ominąć ten pojazd z lewej strony? (auto ma włączony lewy migacz, chce parkować)
NIE
10- Czy w strefie zamieszkania obowiązuje ogr. prędkości?
a- tak do 20 km/h
b- do 30 km/h
c- do 40 km/h
11- Jaki zapali się teraz sygnał? (na sygnalizatorze jest pomarańczowe)
a- czerwony
b- zielony
c- dwa jednocześnie (pom. i czerwony)
12- Czy w tej sytuacji powinieneś się zatrzymać? ( na pasach stoi kobieta, która przeprowadza dzieci-ma pomarańczową tablicę STOP)
TAK
13- O czy inf. ten znak ? (znak ruch okrężny)
a- ruch odbywa się dookoła wyspy
b- o ruchu wahadłowym
c - nie pamiętam
14- Co zrobisz, gdy wjedziesz w głęboką kałużę?
a- raptownie zahamuję
b- będę hamować stopniowo
c- przyspieszę
15- Czy w tej sytuacji należy bacznie obserwować pieszych? (mamy zielone światło, piesi grzecznie czekają na zmianę świateł)
Zaznaczyłam TAK
a- B1
b- B+E
c- B
17- Czy możesz wyprzedzić rowerzystę dojeżdżając do wierzchołka wzniesienia na jezdni bez wyznaczonych pasów ruchu?
Zazn. NIE
a- sam. c pow. 3,5 t
b- sam. c pon. 3,5 t
c - ciągników
19- Zwiększając prędkość kąt widzenia:
a- zwiększa się
b- zmniejsza się
c- nie zmienia się
Reszta pytań powtarza się, więc podaję tylko te. Odpowiedzi, które podałam są takie same jakie zaznaczyłam na egzaminie.
Gorąco polecam wam książkę pt. "Kierowca doskonały" H. Próchniewicza ( wyd 2013), udało mi się ją kupić w Arkadii, porządnie wszystko opisane, co najmniej trz razy więcej materiału niż w broszurach z OSK.

2. Ksenony tylko z homologacją, a nie, że wtyki pasują :) Dobrze przepisałeś pytanie i odpowiedzi?

Oczywiście, gratuluje zdanego egzaminu!
Obrazek
rsx

Postprzez szydlaczek » poniedziałek 25 lutego 2013, 21:39

TAK
szydlaczek

Postprzez gooner9 » poniedziałek 25 lutego 2013, 21:53

qcia95 jaka jest prawidłowa odpowiedź przy podnoszeniu zapór?
gooner9

Postprzez ElAbismo » poniedziałek 25 lutego 2013, 22:10

gooner9 napisał(a):qcia95 jaka jest prawidłowa odpowiedź przy podnoszeniu zapór?

Zarówno podczas opuszczania jak i podnoszenia zapór nie możesz przejechać.
ElAbismo

Postprzez gooner9 » poniedziałek 25 lutego 2013, 22:29

Takie pytanie z pierwszego testu: jaką maksymalną długość może mieć układ samochód osobowy + przyczepa kempingowa.
A- 15m
B- 17,75m
C- 18,75m
Dodam tylko, że w kodeksie ruchu drogowego nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie.
gooner9

Postprzez szydlaczek » poniedziałek 25 lutego 2013, 22:36

ROZPORZĄDZENIE w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
odp C
szydlaczek

Postprzez Pawliko » poniedziałek 25 lutego 2013, 22:39

Anulkazdaje napisał(a):2- Czy można zamontować światła ksenonowe?
a-nie
b-tak
Odpowiedziałam C

Ale miałaś pięknie przyjemnie pytania, zazdroszczę. Oby mi się jutro takie trafiły :D

Co do ksenonu - wg mnie odp a) nie. Dlaczego? Bo wymagany jest system autopoziomowania (przy ksenonie nie mamy elektrycznej regulacji wysokości świateł pokręteł, regulują się same na czujnikach jak bardzo auto jest obciążone, żeby MOC ksenonu nie raziła). Do tego trzeba mieć spryskiwacze ciśnieniowe. Myślę, że wtyczki to nie wszystko i zaznaczyłbym NIE. Ciekawe - za ile punktów to pytanie?
Pawliko

Postprzez Coollfon » poniedziałek 25 lutego 2013, 22:41

gooner9 napisał(a):Takie pytanie z pierwszego testu: jaką maksymalną długość może mieć układ samochód osobowy + przyczepa kempingowa.
A- 15m
B- 17,75m
C- 18,75m
Dodam tylko, że w kodeksie ruchu drogowego nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie.

Słabo szukałeś

Art.62
4a. Długość zespołu 2 pojazdów nie może przekraczać 18,75 m, a 3 pojazdów - 22 m, z wyjątkiem
zespołu pojazdów złożonego z:
1) pojazdu samochodowego i naczepy, których długość nie może przekraczać 16,5 m;
2) motocykla i przyczepy, motoroweru lub roweru i przyczepy, którego długość nie może przekraczać 4 m.

a-nie
b-tak
Odpowiedziałam C

Odp. A
Coollfon

Postprzez szerszon » poniedziałek 25 lutego 2013, 22:44

a-nie
b-tak
Odpowiedziałam C

a- B1
b- B+E
c- B

a- sam. c pow. 3,5 t
b- sam. c pon. 3,5 t
c - ciągników

W 2 odpowiedziałbym B
W 16.. to od kiedy B+E nie uprawnia :hmm:
Pytanie nieprecyzyjne
18 tez budzi moje zdumienie. Co jest napisane w 170 paragraf 18.4, 2) i 4) ???
pytanie nieprecyzyjne.
Tę książkę razem z płytą jest w moim OSK dla kursantów-grupa Image.
szerszon

Postprzez bastensky » poniedziałek 25 lutego 2013, 22:45

gooner9 napisał(a):Takie pytanie z pierwszego testu: jaką maksymalną długość może mieć układ samochód osobowy + przyczepa kempingowa.
A- 15m
B- 17,75m
C- 18,75m

jest odpowiedz w kodeksie bo sam czytalem przed teoria
odp. C :)
31.12.2012 - badania lekarskie
05.01.2013 - pierwsza jazda
25.02.2013 - teoria + (74/74)
18.03.2013 - 7.30 - praktyka (przesunieta z powodu zlamanej nogi na 23 kwietnia)
23.04.2013 - praktyka pozytywny
bastensky

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy