Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z teorii na kat.B

Postprzez rsx » niedziela 24 lutego 2013, 20:34

wojtas33 napisał(a):2.jedziemy zielone sygnalizator ogólny przejazd tramwajowy przed nami pyt czy powinismy obserwować czy nie nadjeżdza trawaj ?

Torowisko prostopadle do nas w stylu 'T' ? W takiej sytuacji tramwaj zawsze ma czerwone.

wojtas33 napisał(a):3autobus szkolny ma włączony kierunek ,pyt czy powinismy zmniejszyć prędkość,ja dałem nie bo myslałem ze podchwytliwe i ze powinismy sie zatrzymać ale odp tak w tym pyt

Stoi z lewym kierunkiem w zatoczce?

wojtas33 napisał(a):6,filmik jedziemy prosto po naszej lewej tramwaj zjezdza do zajezdni przecinając nam drogę ,pyt czy w takim momencie możemy użyc sygnału ?jak ktoś wie to prosze o odp ja dałęm NIE

Jeśli droga równorzędna, tramwaj ma pierwszeństwo.

wojtas33 napisał(a):7filmi tramwaj wyjeżdza z zajezdni czy ustępujemy pierwszenstwa ?

Nie.

wojtas33 napisał(a):8droga dwa pasy w jedną i drugą nie odzielone pasem zieleni teren zabudowany czy możemy wyprzedzić z prawej ?

Możemy. W terenie zabudowanym zarówno na drodze jednojezdniowej jak i dwujezdniowej możemy wyprzedzać z prawej o ile znaki lub przepisy nie zabraniają ogólnie wyprzedzania i mamy co najmniej 2 pasy ruchu.
Obrazek
rsx

Postprzez kam691 » niedziela 24 lutego 2013, 20:51

Pojazd zbliża się do torowiska tramwajowego. Znak A-21(tramwaj) wraz z tabliczką T-7 (tabliczka wskazująca układ torów i drogi na przejeździe). Brak znaków dotyczących pierwszeństwa, sygnalizacja dwubarwna (sygnały czerwony oraz żółty), miga sygnał żółty.
Czy przejeżdzając przez tory w tym miejscu masz obowiązek ustąpić pierwszeństwa tramwajowi? (odpowiedzi tak nie). Zna ktoś odpowiedź??
Ostatnio zmieniony niedziela 24 lutego 2013, 21:03 przez kam691, łącznie zmieniany 1 raz
Egzamin praktyczny: 3.04.2013r. Pozytywny
WORD Bielsko-Biała
kam691

Postprzez plus1 » niedziela 24 lutego 2013, 20:54

wie ktoś może jaki jest system w WORDzie w Olsztynie?
plus1

Postprzez oski1221 » niedziela 24 lutego 2013, 20:59

Sygnalizator S-1

Jest droga dwupasmowa z dwoma pasami ruchu, przez środek drogi biegną tory tramwajowe, jest skrzyżowanie z sygnalizacja świetlną, przejściem dla pieszych i przystankiem który jest od drogi odgrodzony barierką taką z siatki. Zbliżamy się do Tego skrzyżowania wraz z tramwajem który jedzie w tym samy kierunku co my, tramwaj zatrzymuje się przed skrzyżowaniem na przystanku i wysiadają z niego ludzie. My mamy zielone światło nikogo na przejściu i czy w tej sytuacji powinniśmy zachować szczególną ostrożność ?
oski1221

Postprzez oski1221 » niedziela 24 lutego 2013, 21:01

oski1221

Postprzez rsx » niedziela 24 lutego 2013, 21:07

Piesi mają wtedy czerwone więc w świetle KRD nie zachowujemy szczególnej ostrożności. Chyba, że tramwaj ma ochotę ruszyć, wtedy oczywiście on ma pierwszeństwo więc względem niego trzeba zachować szczególna ostrożność. Nie powiem Ci, nie widzę sytuacji.
Obrazek
rsx

Postprzez Mira » niedziela 24 lutego 2013, 21:14

rsx napisał(a):Piesi mają wtedy czerwone więc w świetle KRD nie zachowujemy szczególnej ostrożności. Chyba, że tramwaj ma ochotę ruszyć, wtedy oczywiście on ma pierwszeństwo więc względem niego trzeba zachować szczególna ostrożność. Nie powiem Ci, nie widzę sytuacji.

O szczególnej ostrożności: http://www.ekokierowcy.pl/artykuly,118.html
Bardzo mi to dużo rozjaśniło.
Mira

Postprzez szydlaczek » niedziela 24 lutego 2013, 21:15

. Zbliżamy się do Tego skrzyżowania wraz z tramwajem który jedzie w tym samy kierunku co my, tramwaj zatrzymuje się przed skrzyżowaniem na przystanku i wysiadają z niego ludzie. My mamy zielone światło nikogo na przejściu i czy w tej sytuacji powinniśmy zachować szczególną ostrożność ?

Powinniśmy.
art 25.1 Kierujący pojazdem zbliżając się do skrzyżowania jest zobowiązany zachować szczególną ostrożność.
Tu nie ma żadnych wykluczeń.
szydlaczek

Postprzez rsx » niedziela 24 lutego 2013, 21:26

Faktycznie, uchwyciłem temat ze złej strony i skupiłem się wyłącznie na pieszych :)

Moje pytanie: droga dwukierunkowa o wysokim procencie nachylenia względem poziomu, następuje zwężenie, w którym nie zmieszczą się dwa pojazdy wielośladowe. Pierwszeństwo ma wjeżdżający?
Obrazek
rsx

Postprzez szydlaczek » niedziela 24 lutego 2013, 21:34

Przepisy tego nie regulują. Ale rozsądnym jest przepuszczenie pojazdu jadącego pod górę/
szydlaczek

Postprzez Mira » niedziela 24 lutego 2013, 21:49

Znajoma miała takie pytanie:
Co zrobić, jak podczas jazdy dziecko na tylnym siedzeniu zaczyna się dławić?
Niestety nie pamiętam żadnej opcji odpowiedzi, ale może ktoś z Was miał takie pytanie.
Mira

Postprzez rsx » niedziela 24 lutego 2013, 21:53

Miałem to pytanie, należy zatrzymać pojazd, odpiąć dziecko i poklepać po plecach.
Obrazek
rsx

Postprzez Mira » niedziela 24 lutego 2013, 21:59

A co jak nam się zrobi niedobrze? (chyba już było, ale nie umiem znaleźć, najwyżej admin usunie)
a) jedziemy powoli do domu
b) zatrzymujemy się na poboczu i wywołujemy wymioty
c) bezwzględnie zatrzymujemy się i wzywamy pogotowie
Czy opcja z wymiotami jest prawidłowa?
Mira

Postprzez rsx » niedziela 24 lutego 2013, 22:06

Na mój gust pytanie niestosowne. Przepisy nie regulują zachowania w takiej sytuacji. Osobiście pojechałbym do domu powoli. A czy przypadkiem w tym pytaniu nie było wzmianki o silne bóle brzucha? Kojarzę takie pytanie. Wtedy odpowiedzią prawidłową jest wyłącznie odpowiedź C
Obrazek
rsx

Postprzez szydlaczek » niedziela 24 lutego 2013, 22:27

Pojazd zbliża się do torowiska tramwajowego. Znak A-21(tramwaj) wraz z tabliczką T-7 (tabliczka wskazująca układ torów i drogi na przejeździe). Brak znaków dotyczących pierwszeństwa, sygnalizacja dwubarwna (sygnały czerwony oraz żółty), miga sygnał żółty.
Czy przejeżdzając przez tory w tym miejscu masz obowiązek ustąpić pierwszeństwa tramwajowi? (odpowiedzi tak nie). Zna ktoś odpowiedź??

Tak
szydlaczek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy