Sygnalizowanie zmiany kierunku jazdy na rondzie.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Sygnalizowanie zmiany kierunku jazdy na rondzie.

Postprzez scooby14444 » poniedziałek 11 lutego 2013, 00:11

szerszon napisał(a):1. aha ...skręt czy zawracanie nie jest zmiana kierunku jazdy...dzieki...nie wiedziałem :help:
2. znaki poziome nie muszą nakazywać czy zabraniać. Juz samo ustawienie sie przed wjazdem na skrzyżowanie determinuje kierunek w którym mamy jechać.
Zjazd z wewnętrznego pasa nie powinien kolidować z pasem zewnętrznym jeśli przestrzega sie....
3.art 22.2.2)
... i tez sie dziwię,ze można na takim forum próbować zaistnieć, bez znajomości podstawowych artykułów z PoRD

1. Masz napisane jasno w rozporządzeniu - jazda w kierunku wskazanym strzałką. Myli ci się jazda okrężna wokół wyspy ze skrętem w lewo?
2. A to dopiero ciekawe. Wjazd na skrzyżowanie o ruchu okrężnym jest wg ciebie skręcaniem hmmm?? A jeżeli wjeżdżam na rondo, okrążam je o ponad 360 stopni i zjeżdżam wylotem ustytuowanym za wlotem którym wjechałem to którym pasem powinienen wjechać na rondo geniuszu? ( wg ciebie to skręt w prawo na skrzyżowaniu) - i tu chyba twoja teoria interpretacji 22.2 chyba zaczyna się sypać...
3.Właśnie mądralo - art 22.2, skręcając w prawo( a zjazd z ronda jest zmianą kierunku jazdy w prawo) mam obowiązek zjechać na prawy pas (zewnętrzny) Zjeżdżanie z ronda z lewego pasa jest takim samym złemaniem tego przepisu jak skręcanie w prawo z lewego pasa na skrzyżowaniu (jeżeli możliwa jazda na wprost z prawego).
Najlepsze jest to że instruktorzyny uczą w ten sposób zjeżdżać jednocześnie uprzedzając żeby uważać, bo jeżeli zajedziemy komuś drogę, to będzie nasza wina!!! . Śmiech na sali,. Domyślam się że u ciebie to nagminna praktyka skręcać w prawo z lewego pasa??? Tylko uważaj żeby nie zajechać komuś drogi bo będzie mandacik!!!

Przepisy są proste i zrozumiałe tylko jakiś debil zinterpretował że manewry: wjazdu na rondo, poruszania się ruchem okrężnym i zjazdu z ronda można sprowadzić do jednego manewru skrętu w prawo, w lewo lub jazdy na wprost !!! Co najgorsze uczą w ten sposób łamania przepisów nowych kierowców! Zgroza.
scooby14444

Postprzez szerszon » poniedziałek 11 lutego 2013, 00:44

No mam napisane i co ? :D
Jeszcze raz wrzucić Ci zdjęcie ronda i strzałkę P-8b do skrętu w lewo ?
Zapytam jeszcze raz , bo Ci chyba umknęło...czy skręcanie lub zawracanie jest zmiana kierunku jazdy ?

Jak mam skręcic w prawo to skręcam w prawo , a nie objeżdżam wyspę...jeszcze pewnie zewnętrznym pasem.
Nie wiem ,gdzie tu Ci się sypie teoria o art 22.2.2) jeśli jako normalny kierowca zaplanujesz i wiesz gdzie masz jechać.
Jesli nie znasz topografii i faktycznie zaczynasz jeżdżić w kółko pasem zewnętrznym to powinieneś byc świadom łamania przepisów i utrudniania ruchu, szczególnie na rondach o mniejszym promieniu
Punkt trzeci rozbawił mnie do łez. jeszcze raz wróćmy do mojego zdjęcia i jesli jazdę na wprost nazywasz zmianą kierunku jazdy w prawo to ja juz nic nie poradzę.
Ale tak to jest jak sie traktuję powierzchnie skrzyżowania, obwiednie ronda jako drogę jednokierunkową.
Zgroza ogarnia jak sie pomyśli ,że tacy kierowcy jeżdżą po naszych drogach jak Ty, niemających pojęcia co to jest P-8b i zmiana kierunku jazdy.
szerszon

Postprzez winston » poniedziałek 11 lutego 2013, 00:55

scooby14444 napisał(a):Przepisy są proste i zrozumiałe tylko jakiś debil zinterpretował że manewry: wjazdu na rondo, poruszania się ruchem okrężnym i zjazdu z ronda można sprowadzić do jednego manewru skrętu w prawo, w lewo lub jazdy na wprost

scooby14444 napisał(a):Korzystając z tego że jesteśmy przy temacie rond, chciałbym jeszcze poruszyć ważny temat, kuriozum które dzieje się na polskich rondach, czyli zjeżdżanie z ronda z wewnętrznego pasa ruchu (w przypadku gdy oznakowanie poziome nie zabrania jazdy na wprost z zewnętrznego- prawgo).

Czyli wg ciebie można jechać na rondzie na wprost czy nie można?
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez szerszon » poniedziałek 11 lutego 2013, 01:12

Ten user juz sam nie wie co pisze i zaczyna sie plątać w zeznaniach.
Przecież na moim zdjęciu-rondo jakby z której strony nie patrzył ( C-12 /A-7 jest) można zjechać z ronda z pasa zewnętrznego, wewnętrznego i w promocji ...także ze środkowego.
I niby to jest zmiana kierunku jazdy w prawo :hmm:
To ja się juz pytałem i zapytam jeszcze raz-dlaczego nie sygnalizuje sie wjazdu na rondo prawym kierunkowskazem ?
Jesli gdzieś się wjeżdża to trzeba wyjechać...
I w tych WORDach sami debile siedzą i uczą sami debile i ostatnia deska ratunku tylko w scooby'm
szerszon

Postprzez winston » poniedziałek 11 lutego 2013, 01:32

Chłop jedzie geometrycznie prosto, pasem oznaczonym strzałką do jazdy na wprost, i sygnalizuje zamiar takiej jazdy prawym kierunkowskazem. Poezja po prostu.
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy