Sygnalizowanie zmiany kierunku jazdy na rondzie.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Sygnalizowanie zmiany kierunku jazdy na rondzie.

Postprzez szerszon » wtorek 05 lutego 2013, 17:29

scooby14444 napisał(a):I w tym problem.... potem, musimy się męczyć na drogach przez takich niedouczonych instruktorów od siedmiu boleści z koziej wólki. Pojedź sobie do dużego miasta na jakieś wielopasowe rondo i zacznij bawić się tymi swoimi lewymi kierunkami, zobaczymy ilu kerowców zdenerwujesz.
Jeżdżę w Warszawie , a nie w koziej wólce ( Zamościu) i sie nie denerwują... :D
I od razu niedouczonych... zobacz jak sam zmieniasz zdanie w swojej betonowej postawie.
Niby nikt nie ma racji, ale z tramwajem to juz rondo mimo sygnalizacji... na moim zdjeciu juz jednak bez kierunku zjazd ,a tez rondo...
szerszon

Postprzez dylek » wtorek 05 lutego 2013, 17:55

scooby14444 - jadąc do większego miasta (szerszonlandii), by zobaczyć jak się po rondach jeździ :D - po drodze będziesz jechał przez Lublin...
Pojedź TUTAJ w tym średnio-wiekszym mieście :mrgreen: nie dołem, tylko wyskocz na moment na górę... tyż rondo... w dodatku bez świateł...
Zobacz jak to się jeździ z obowiązkowym lewym do skrętu w lewo/zawracania i wyjeżdża bez obowiązku migania prawym...

Może dzięki temu zrozumiesz i bedziesz mógł spokojnie zawrócić do Zamościa bez zawracania gitary szerszonowi w Wa-wie ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez scooby14444 » wtorek 05 lutego 2013, 20:31

Ile razy można pisać to samo? Pas prawy i środkowy na tym skrzyżowaniu słyżu tylko i wyłącznie do opuszczania ronda (linie ciągłe) więc nie trzeba kierunkowskazu zjazdowego. Pisałem to już 3 razy. Natomiast jak jesteś na pasie lewym to kontynuujesz jazdę w ruchu okrężnym bez użycia lewego kierunku.
scooby14444

Postprzez dylek » wtorek 05 lutego 2013, 21:02

scooby14444 napisał(a):Ile razy można pisać to samo? Pas prawy i środkowy na tym skrzyżowaniu słyżu tylko i wyłącznie do opuszczania ronda (linie ciągłe) więc nie trzeba kierunkowskazu zjazdowego. Pisałem to już 3 razy. Natomiast jak jesteś na pasie lewym to kontynuujesz jazdę w ruchu okrężnym bez użycia lewego kierunku.

Serio dalej te dyrdymały chcesz ludziom wmawiać ?
http://goo.gl/maps/HlW8m
Przyjrzyj się...dokładnie... skrajnie lewy też służy do puszczenia tego ronda...
I co ? wokół wyspy bez kierunku, a wyjazd z prawym ?
Toś teorię teraz zapodał...
prawy zjazdowy obowiazkowy tylko podczas zjeżdżania skrajnie lewym pasem....
Opatentuj to...
dylek
Moderator

Postprzez rusel » wtorek 05 lutego 2013, 21:54

zaczynacie kolejne boleści....post byl jasny, gosc zawrocil, nie bylo kierunkowskazu i z 35 zatrudnionych egzaminatorow wylonil sie jeden z grupy conajwyzej Mozarta ktory postawil sobie ptaszka przy kursancie..to niech sie chlop odwola do wlasciwego organu skad taka "spojność" decyzji w osrodku
rusel

Postprzez scooby14444 » środa 06 lutego 2013, 00:35

dylek napisał(a):Przyjrzyj się...dokładnie... skrajnie lewy też służy do puszczenia tego ronda...
I co ? wokół wyspy bez kierunku, a wyjazd z prawym ?
Toś teorię teraz zapodał...
prawy zjazdowy obowiazkowy tylko podczas zjeżdżania skrajnie lewym pasem....
Opatentuj to...

Tylko co?? jazdę zgodną z przepisami?. Nie wiem czego tu można nie rozumieć....

PORD Art. 22 ust. 5 mówi że należy sygnalizować zmianę kierunku jazdy ( NIE MA TAM SŁOWA O SKRZYŻOWANIU CZY ZBLIŻANIU SIĘ DO SKRZYŻOWANIA) - JEST TYLKO KIERUNEK JAZDY BĄDŹ ZMIANĘ PASA RUCHU.
Będąc na TYM skrzyżowaniu na pasie prawym bądź środkowym nie mogę zmienić kierunku jazdy, bo ten jest jasno wyznaczony przez oznakowanie poziome. W związku z tym nie włączam kierunkowskazu.
Inna sytuacja jest na pasie lewym (wewnętrznym), tam mam możliwość wyboru: albo kontynuję dotychcasową jazdę zgodnie ze znakiem c-12 dookoła wyspy, albo zmieniam kierunek jazdy i opuszczam skrzyżowanie i wtedy włączam prawy kierunkowsakaz zgodnie z 22.5).

Tak samo będzie np. skrzyżowaniu np. turbinowym, zewenętrzny pas masz skanalizowany - nie zmieniasz kierunku jazdy - nie włączasz kirunkowskazu. Jadąc natomiast na wewnętrznym, masz możliwość kontynuowania jazdy w ruchu okrężnym lub zmiany kierunku jazdy w kierunku wylotu (z kierunkowskazem)

Identycznie będzie na każdym innym rodzaju skrzyżowania o ruchu okrężnym.

Nieprawidłowe jest zarówno włączanie lewego kierunkowskazu przed rondem jak i na rondzie (chyba że przy zmianie pasa).

Cała ta kuriozalna sytuacja z tymi lewymi kierunkowskazami wzięła się z tego że nie ma w PORD definicji zmiany kierunku jazdy i jazdę po rondzie ktoś sobie podciągnął pod zmianę kierunku jazdy.
NIE - to nie jest zmiana kierunku jazdy- to jest kontynuowanie dotychczasiwej jazdy wokół wyspy! zgodnie z C12.

Podobnie jak np. jazda drogą główną na lewym łuku, lub drogą główną na lewym łuku z którego odchodzą w prawo po kolei drogi zjazdowe nie jest zmianą kierunku jazdy, tak samo jazda zgodnie z ruchem okrężnym na rondzie nie jest zmianą kierunku jazdy - kierunek jest jeden dookoła wyspu zgodnie ze znakiem C-12. Natomiast każde skierowanie się w strone któregoś wylotu, to już jest zmina kierunku dotychczasoej jazdy wokół wyspy!!

W związku z powyższym używanie lewego kierunkowskazu na rondzie nie jest ani poparte żadnymi przepisami, ani logiczne, ani potrzebne. Pomijam już wogóle fakt że na rondach WIELOwlotowych nie da się precyzyjnie określić który wlot jest lewy, a który mniej lewy, albo bardziej lewy, a jeżeli jest wlot zaraz za wlotem na wprost- lekko prawym:)) , to jest on już lewy czy nie?? BEZSENS KOMPLETNY. A jeżeli mamy rondo z 9 wlotami, które jest prawy a który lewy, a który na wprost???? hmmmm:):) -to dopero ZAGDAKA!!!. Pomijam już falt że taki kierunkowskaz nie wnosi kompletnie żadnej informacji dla innych uczestników ruchu.

Reasumując - na rondzie nie ma kierunku ani lewego ani prawego, ani na wprost, w związku z tym nie możemu w ten sposób zmienić kierunku jazdy i używać przed czy na rondzie lewego kierunkowskazu. Na rondzie albo jedziemy zgodnie z kierunkiem jazdy określonym na znaku c-12, albo z niego zjeżdżamy! Koniec i kropka.

Jeżeli ktoś się nie zgadza proszę o konkretne argumenty i rzeczową dyskusję, a nie dziecinadę i obrzucanie błotem.
Ostatnio zmieniony środa 06 lutego 2013, 02:04 przez scooby14444, łącznie zmieniany 10 razy
scooby14444

Postprzez szerszon » środa 06 lutego 2013, 00:54

scooby14444 napisał(a):Ile razy można pisać to samo? Pas prawy i środkowy na tym skrzyżowaniu słyżu tylko i wyłącznie do opuszczania ronda (linie ciągłe) więc nie trzeba kierunkowskazu zjazdowego. Pisałem to już 3 razy. Natomiast jak jesteś na pasie lewym to kontynuujesz jazdę w ruchu okrężnym bez użycia lewego kierunku.

A ja tam widzę P-3
A na "moim" rondzie ja tam widzę strzałki kierunkowe P-8b
A w par 87.1 coś tam napisali....
A ile razy trzeba przeczytać to samo ?
szerszon

Postprzez scooby14444 » czwartek 07 lutego 2013, 18:48

Po prostu miałem trochę czasu żeby napisać i wyjaśnić co i jak.

Korzystając z tego że jesteśmy przy temacie rond, chciałbym jeszcze poruszyć ważny temat, kuriozum które dzieje się na polskich rondach, czyli zjeżdżanie z ronda z wewnętrznego pasa ruchu (w przypadku gdy oznakowanie poziome nie zabrania jazdy na wprost z zewnętrznego- prawgo).
scooby14444

Postprzez winston » czwartek 07 lutego 2013, 19:11

scooby14444 napisał(a):Po prostu miałem trochę czasu żeby napisać i wyjaśnić co i jak

ja pisalem w nawiązaniu do ostatniego wpisu szerszona. Nie odniosłeś się, więc uznałem, że zakumałeś. Ale chyba się myliłem :?
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez scooby14444 » czwartek 07 lutego 2013, 20:05

A co wpis szerszona tutaj wnosi- kompletnie nic . Czy ciągła czy p3 czy strzałka to i tak na tych rondach nie można jechać z prawgo i środkowego w lewo. Dalej czekam na konkretne argumenty...
scooby14444

Postprzez szerszon » czwartek 07 lutego 2013, 23:53

A o strzałkach kierunkowych P-8b szanowny kolega przeoczył ? :D
Co tam jest napisane i co sie robi gdy wykonuje sie dyspozycję tego paragrafu...ę ?
szerszon

Postprzez dylek » piątek 08 lutego 2013, 08:48

scooby14444 napisał(a):Będąc na TYM skrzyżowaniu na pasie prawym bądź środkowym nie mogę zmienić kierunku jazdy, bo ten jest jasno wyznaczony przez oznakowanie poziome. W związku z tym nie włączam kierunkowskazu.
Inna sytuacja jest na pasie lewym (wewnętrznym), tam mam możliwość wyboru: albo kontynuję dotychcasową jazdę zgodnie ze znakiem c-12 dookoła wyspy, albo zmieniam kierunek jazdy i opuszczam skrzyżowanie i wtedy włączam prawy kierunkowsakaz zgodnie z 22.5).

W cytacie celowo zmniejszyłem możliwość wyboru podaną przez ciebie, by inni nie musieli jej czytać.
Dlaczego ? Bo na lewym pasie - podobnie jak na srodkowym i prawym - również istnieje oznaczenie poziome i to dające wybór.
I pokazuje ono dozwolone kierunki prosto/lewo, a ty tam nakazujesz nam migać w prawo...to nielogiczne.
Skoro na prawym i środkowym pasie jadąc prosto nie migamy to i na lewym domyśl się jak mamy się zachować jadąc prosto... Skoro na lewym pasie lecimy w lewo , to zgadnij jak powinniśmy wtedy używać kierunkowskazów...
Zakładam, ze np wszystkimi trzema pasami chcą 3 samochody pojechać prosto...Wszyscy jadą przez to samo C-12... Kazdy z nich ma oznaczenie poziome, że może jechać swoim pasem prosto... Prawy bez kierunku...środkowy również... natomiast lewy ma obowiązkowo migać prawym robiąc dokładnie to samo co ci dwaj obok i mając dokładnie to samo oznaczenie ? Gdzie tu logika ?

Przemyśl raz jeszcze co wskazuje C-12...na pewno nie kierunek jazdy ci podpowiem tylko.... ;)
A skoro nie kierunek jazdy to nieuprawnione jest stwierdzenie, że jadąc wokół wyspy nie zmieniasz kierunku jazdy... Czas to zrozumieć zanim zaczniesz forować te swoje teorie ;)
dylek
Moderator

Postprzez winston » piątek 08 lutego 2013, 19:04

scooby14444 napisał(a):Korzystając z tego że jesteśmy przy temacie rond, chciałbym jeszcze poruszyć ważny temat, kuriozum które dzieje się na polskich rondach, czyli zjeżdżanie z ronda z wewnętrznego pasa ruchu (w przypadku gdy oznakowanie poziome nie zabrania jazdy na wprost z zewnętrznego- prawgo).

Nie można jechać prosto lewym pasem?
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez scooby14444 » niedziela 10 lutego 2013, 20:52

szerszon napisał(a):A o strzałkach kierunkowych P-8b szanowny kolega przeoczył ? :D
Co tam jest napisane i co sie robi gdy wykonuje sie dyspozycję tego paragrafu...ę ?

§ 87. 1. Znaki:
1) P-8a "strzałka kierunkowa na wprost",
2) P-8b "strzałka kierunkowa do skręcania",
3) P-8c "strzałka kierunkowa do zawracania"
oznaczają, że jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką; połączone symbole znaków P-8a, P-8b lub P-8c oznaczają zezwolenie na ruch w kierunkach wskazanych strzałkami kierunkowymi.

Nie ma tu nic o zmianie kierunku jazdy.

Dylek twoich wywodów nawet nie czytam po tym jak przeczytałem że uważasz że zjeżdżanie z wewnętrznego pasa ruchu z ronda jest manewrem jak najbardziej prawidłowym (kiedy znaki poziome nie zabraniają kontynuować jazdy rondem z prawego - zewnętrznego pasa).
Naprawdę dziwna interpretacja, za taki manewr można dostać mandat, a wina za spowodowanie stłuczki z kontynuującym jazdę rondem nie budzi żadnych wątpliwości.
Dziwię się że niektórzy instruktorzy to popierają, jest to zwykłe wymuszanie pierwszeństwa, podobnie jak skręcanie w prawo z lewego pasa. (jeżeli prawym można jechać prosto).

Podobnie niektórzy twierdzą że nie można objechać ronda prawym pasem (pewnie tutaj też się paru znajdzie). Proszę o podanie przepisu który tego zabrania.
scooby14444

Postprzez szerszon » niedziela 10 lutego 2013, 23:42

scooby14444 napisał(a):
szerszon napisał(a):A o strzałkach kierunkowych P-8b szanowny kolega przeoczył ? :D

§ 87. 1. Znaki:
1) P-8a "strzałka kierunkowa na wprost",
2) P-8b "strzałka kierunkowa do skręcania",
3) P-8c "strzałka kierunkowa do zawracania"
oznaczają, że jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką; połączone symbole znaków P-8a, P-8b lub P-8c oznaczają zezwolenie na ruch w kierunkach wskazanych strzałkami kierunkowymi.

1.Nie ma tu nic o zmianie kierunku jazdy.

2.Dylek twoich wywodów nawet nie czytam po tym jak przeczytałem że uważasz że zjeżdżanie z wewnętrznego pasa ruchu z ronda jest manewrem jak najbardziej prawidłowym (kiedy znaki poziome nie zabraniają kontynuować jazdy rondem z prawego - zewnętrznego pasa).

3.Podobnie niektórzy twierdzą że nie można objechać ronda prawym pasem (pewnie tutaj też się paru znajdzie). Proszę o podanie przepisu który tego zabrania.

1. aha ...skręt czy zawracanie nie jest zmiana kierunku jazdy...dzieki...nie wiedziałem :help:
2. znaki poziome nie muszą nakazywać czy zabraniać. Juz samo ustawienie sie przed wjazdem na skrzyżowanie determinuje kierunek w którym mamy jechać.
Zjazd z wewnętrznego pasa nie powinien kolidować z pasem zewnętrznym jeśli przestrzega sie....
3.art 22.2.2)
... i tez sie dziwię,ze można na takim forum próbować zaistnieć, bez znajomości podstawowych artykułów z PoRD
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy