Ruszanie ze wzniesienia

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Ruszanie ze wzniesienia

Postprzez Series » sobota 12 stycznia 2013, 17:48

Witam,
Dzisiaj miałem egzamin na prawko, niestety oblałem, na ruszaniu ze wzniesienia, a mianowicie: zaciągnąłem ręczny i zacząłem dodawać gazu i puszczać lekko sprzęgło, ruszyłem normalnie usłyszałem tylko dźwięk kontrolki po czym egzaminator kazał mi się zatrzymać i powiedział ze nie zdałem, gdyż nie opuściłem do końca hamulca ręcznego... dla mnie to jest po prostu paranoja! przejechał bym jeszcze 2-3 metry i bym się zorientował ze kontrolka się świeci... Czy ktoś z was spotkał się już z czymś takim?
Series

Re: Ruszanie ze wzniesienia

Postprzez LexiconAvenue » sobota 12 stycznia 2013, 18:25

Ja tak miałam - nie przyszłoby mi do głowy kwestionowanie, że był to ewidentny błąd z moejj strony. Ale masz przecież powtórkę manewru.
Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66
LexiconAvenue

Postprzez dominika405 » sobota 12 stycznia 2013, 19:35

Ja za pierwszym razem miałam podobną sytuację.Zaciągnęłam ręczny,wrzuciłam pierwszy bieg,dodałam odrobinę gazu i zaczęłam puszczać sprzęgło.W chwili gdy poczułam,że przód się unosi, a samochód rwie się do jazdy opuściłam ręczny.Ładnie podjechałam pod górkę,po czym egzaminator powiedział, że nie opuściłam ręcznego do końca.Szczerze mówiąc byłam w szoku,bo nigdy coś takiego mi się nie zdarzyło.Stwierdziłam jednak,że egzaminator zna się lepiej niż ja,więc nie sprzeczałam się(przecież mogłam rzeczywiście nie opuścić ręcznego do końca,to egzamin,trochę stresu więc jest).Mimo to mogłam podejść jeszcze raz do tego manewru i po 40 s bez problemu wyjechałam na miasto.

Robiłeś ten manewr dwukrotnie?
17.12.2012 Prawo Jazdy zdane- Word Warszawa
dominika405

Postprzez Pavlo856 » sobota 12 stycznia 2013, 20:21

Mój instruktor na szczęście wszystkie błędy wytykał mi jakie robiłem (najczęściej brak kierunkowskazu przy parkowaniu ;p) ale wracając do tematu... za 1 razem na jazdach zrobiłem dokładnie to samo... i powiedział mi że miałbym już po egzaminie ;p dzięki temu że mi wypominał KAŻDY błąd zapamiętałem na co mam zwracać w szczególności uwagę :D dzięki czemu egzamin pozytywny za 1 podejściem ;p
Pavlo856

Postprzez rusel » sobota 12 stycznia 2013, 20:28

kursant zazwyczaj trzymajac prawa reke na hamulcu awaryjnym podczas ruszania szybko i niepotrzebnie kladzie ja na kierownicy...stad niespuszczony hamulec do konca
rusel

Postprzez piotrek89a » sobota 12 stycznia 2013, 20:34

Ja nigdy nie miałem problemów z ruszaniem na wzniesieniu na egzaminie. Moja rada jest taka, żeby lewą rękę dać na kierownicę, a prawą na ręczny, przy ruszaniu do przodu zwolnić hamulec.
Egzamin zdany: 21 sierpnia 2012
Prawo jazdy kat. B: 6 września 2012
piotrek89a

Postprzez Aiden » sobota 12 stycznia 2013, 21:59

rusel napisał(a):kursant zazwyczaj trzymajac prawa reke na hamulcu awaryjnym podczas ruszania szybko i niepotrzebnie kladzie ja na kierownicy...stad niespuszczony hamulec do konca

Akurat ręce powinny być na kierownicy, ale wystarczy spojrzeć na kontrolkę żeby się upewnić, czy ręczny jest zwolniony do końca.
Rozpoczęcie kursu na prawo jazdy kategorii B: 09.09.2010.
I egzamin: 20.01.2011. (Teoria + / Plac + / Miasto -)
II egzamin: 25.03.2011. (Plac + / Miasto +)
Odbiór prawa jazdy: 18.04.2011.
Aiden

Postprzez rusel » sobota 12 stycznia 2013, 22:19

Akurat ręce powinny być na kierownicy

to podjedz na szczyt wzniesienia, zwolnij hamulec i daj sobie czas na polozenie prawej reki na kierownicy przed wyplaszczeniem..,.
rusel

Postprzez Aiden » niedziela 13 stycznia 2013, 02:05

rusel napisał(a):
Akurat ręce powinny być na kierownicy

to podjedz na szczyt wzniesienia, zwolnij hamulec i daj sobie czas na polozenie prawej reki na kierownicy przed wyplaszczeniem..,.

Chyba nie na szczyt wzniesienia, bo na szczycie ręcznego nie trzeba zaciągać (tam nawet się nie zatrzymujemy podczas egzaminu) tylko jak dobrze rozumiem chodzi Ci, o zatrzymanie się na wypukleniu przed szczytem wzniesienia. W każdym bądź razie cóż za problem zwolnić ręczny i w trakcie ruszania położyć rękę na kierownicy? To gdzie trzymasz rękę to już Twoja decyzja słuszna, lub nie. Może to kwestia umiejętności, ale to chyba nie wielki problem z tą ręką.
Aiden

Postprzez rusel » niedziela 13 stycznia 2013, 11:26

cóż za problem zwolnić ręczny i w trakcie ruszania położyć rękę na kierownicy?

dla zdenerwowanego kursanta jest to problem, lapa tak szybko wedruje na kierownice ze nie kontroluja hamulca, mowie co widze
rusel

Postprzez bajencja » niedziela 13 stycznia 2013, 11:44

Ja w pierwszej próbie też tak miałam, nie opuściłam ręcznego do końca. Nawet nie spojrzałam na kontrolkę, bo nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło. Za drugim razem wszystko zrobiłam poprawnie.
bajencja

Postprzez Borys_q » niedziela 13 stycznia 2013, 17:27

Dużo osób zapomina że przy puszczeniu dzwigni lubi się zatrzymać na ostatnim lub przedostatnim ząbku.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Anett » niedziela 13 stycznia 2013, 18:18

Dziwi mnie to jak można nie zdać na górce. Jest najłatwiejszym elementem na egzaminie (jak dla mnie) i na kursach na bank była wielokrotnie ćwiczona.

No ale cóż...
Anett

Postprzez Borys_q » niedziela 13 stycznia 2013, 23:52

Niby taki prosty a jak na ślimaku na górny parking do galeri bałtyckiej zrobi sie korek to cuda zaczynaja się dziać.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Aiden » poniedziałek 14 stycznia 2013, 18:48

rusel napisał(a):
cóż za problem zwolnić ręczny i w trakcie ruszania położyć rękę na kierownicy?

dla zdenerwowanego kursanta jest to problem, lapa tak szybko wedruje na kierownice ze nie kontroluja hamulca, mowie co widze

Tak, to fajnie że wg. Ciebie "zdenerwowany kursant" woli jechać z jedną ręką na ręcznym, a drugą na kierownicy... najlepiej niech w ogóle wystawi za szybę łokieć... :spoko: każdy początkujący kierowca, czy kursant trzyma się sztywno kierownicy, to łatwo zauważyć.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 14 stycznia 2013, 18:49 przez Aiden, łącznie zmieniany 1 raz
Aiden

Powrót do Egzamin na prawo jazdy