Jazda lewym pasem, mimo że inni chcą szybciej- egoizm czy nie?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Co nas dzisiaj zdenerwowało na drodze

Postprzez daghda » czwartek 16 sierpnia 2012, 22:49

Mateusz1 napisał(a):A co do jazdy prawym pasem - wg. mnie to żadna ujma. Ja wychodzę z założenia, że jadą nim Ci, którym niekoniecznie się śpieszy albo takie pojazdy, które nie mogą jechać szybciej (np. ciężarówki). Ja sam na ekspresówce jadę prawym pasem, bo uważam, że prędkość 90-100 km/h jest OK - nigdzie się nie śpieszę. A Ci którzy się śpieszą - mają lewy pas. Niech mnie wyprzedzą i niech pędzą 150-160. Specyfika tej ekspresówki, którą ja jeżdżę polega na tym, że przy zjeździe jest sygnalizacja świetlna. I najczęściej tych szybkich spotykam na rzeczonych światłach.

To było pytanie retoryczne. Nie widziałbym specjalnie problemu gdyby nie to, że... ja prawym jechałem szybciej od kolesi na środkowym. Facet jadący za mną, w jakimś fajnym BMW chciał jechać szybciej i o mało co szlag go nie trafił bo na lewym pasie ktoś jedzie 140, Corsa na focie 110... lepiej by było dla niego jechać za mną :lol: Te auta, co je widać na zdjęciu jechały wolniej ode mnie...
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Jazda lewym pasem, mimo że inni chcą szybciej- egoizm czy nie?

Postprzez daghda » czwartek 16 sierpnia 2012, 22:52

garrik napisał(a):Problemem może być tylko stan nawierzchni tego prawego pasa, często gęsto tragicznie rozjeżdżonego przez tiry. W takim przypadku nieszczególnie mnie interesuje co inni sobie myślą o jeździe lewym pasem - co chwile spoglądam w lusterko, staram się zawczasu odblokowywać ten lewy pas, ale jak akurat nie wiadomo skąd pojawi się za mną auto jadące 180-200 km/h nie mam szczególnych wyrzutów sumienia, że musiał na chwilę zdjąć nogę z gazu zanim zdążę zrobić mu miejsce.

Eee, na Śląsku w większości jest OK. A4 i A1 - te swoje wytrzymują. Za to do szewskiej pasji czasem może doprowadzić ktoś, kto lewym jedzie niewiele więcej, jak te ciężarówki... i ani myśli przycisnąć trochę bardziej. Mnie po drodze na egzamin uczyli jeszcze współpracy na drodze i względnemu nieutrudnianiu innym...
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Obrazek
daghda

Postprzez garrik » piątek 17 sierpnia 2012, 00:03

Nie no, jasna sprawa, jak droga nówka sztuka, wszystkie pasy równiutkie to tych co grzeją na autostradzie 120 lewym pasem to tylko na odstrzał dać.
Na trzech pasach niby nie ma problemu bo możesz wyprzedzać z prawej ale faktem jest, że przenoszenie na autostradę przyzwyczajeń z miasta gdzie jazda środkowym pasem jest najwygodniejsza jest cokolwiek dziwacznym zachowaniem. Może ludzie za dużo amerykańskich filmów oglądają? ;)
garrik

Postprzez szymon1977 » piątek 17 sierpnia 2012, 00:16

Kiedyś mnie denerwowało, jak jechałem sobie dwupasmówką lewym pasem, wyprzedzałem sznur ciężarówek, prędkość równa z dopuszczalną lub nawet nieco powyżej a na zderzaku siedział mi ktoś, komu się wiecznie bardzo spieszy a ograniczenia prędkości nie interesują. Kiedyś mnie to denerwowało, teraz spokojnie robię swoje,następnie zjeżdżam na prawy. Tak jakby go nie było.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Re: Jazda lewym pasem, mimo że inni chcą szybciej- egoizm cz

Postprzez Mas74 » piątek 17 sierpnia 2012, 06:55

Zapraszam miłośników prawego pasa np na krajową 1 od miejsca gdzie kończy się za Łodzią A1 (która też nie jest też w najlepszym stanie). Też mnie denerwuje gdy blokuje ktoś lewy z niejasnych przyczyn, ale w takich miejscach pełna wyrozumiałość.
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez Cyberix » piątek 17 sierpnia 2012, 08:23

Mas74 napisał(a):Zapraszam miłośników prawego pasa

Ale chyba jest różnica jazdy lewym pasem, bo na prawym są 10 cm koleiny, od jazdy lewym pasem, bo jadąc prawym ktoś nabawi się kompleksów?
Cyberix

Postprzez oskinstruktor » piątek 17 sierpnia 2012, 10:45

Z pozdrowieniami dla panów policjantów, którzy bardzo sporadycznie karają taką jazdę.
oskinstruktor

Postprzez szymon1977 » piątek 17 sierpnia 2012, 12:12

Cyberix napisał(a):
Mas74 napisał(a):Zapraszam miłośników prawego pasa

Ale chyba jest różnica jazdy lewym pasem, bo na prawym są 10 cm koleiny, od jazdy lewym pasem, bo jadąc prawym ktoś nabawi się kompleksów?
Dla tych co jeżdżą 150 km/h i więcej uznając to za normę różnicy nie ma. Na lewym pasie ma Cię nie być, bo on jest szybszy.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Mas74 » piątek 17 sierpnia 2012, 12:37

Czyli podsumowując wolni i miłośnicy jazdy terenowej na prawym. Lewym zasuwa klasa średnia, arystokracja w ferrari i lambo skrajnym lewym... Czyli wieeelkie terenówki co do..... robią na lewym? Won na prawy do dziur, do tego są zaprojektowane! :lol:
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez daghda » piątek 17 sierpnia 2012, 19:58

Jak są koleiny to są szersze od mojego auta - w paru miejscach tak jechałem, tj. bardzo blisko prawej krawędzi :D

Obrazek
daghda

Postprzez szymon1977 » sobota 18 sierpnia 2012, 22:52

Mas74 napisał(a):Czyli podsumowując wolni i miłośnicy jazdy terenowej na prawym. Lewym zasuwa klasa średnia, arystokracja w ferrari i lambo...
Arystokracja w Ferrari i Lambo w poszukiwaniu lewego pasa ruchu, na którym będzie mogła sobie pojeździć bez ograniczenia prędkości musi jakoś doturlać się do Niemiec, wykorzystując w tym celu zazwyczaj tylko dwa pasy ruchu, respektując przy tym obowiązujące na nich ograniczenia. To, że stać ich na szybszy samochód żadnych praw nie daje. Mój samochód także potrafi grubo przekroczyć dopuszczalne w Polsce prędkości, choć według Twojego podziału chyba nawet do klasy średniej się nie zalicza, tylko do wolnych. I co? Nic. Zdajcie sobie w końcu sprawę, że jak ktoś łamie przepisy to sam jest egoistą i utrudnia innym życie.
szymon1977

Postprzez Mas74 » niedziela 19 sierpnia 2012, 09:03

@szymon1977 ja o tym (o egoizmie) wiem, Ty wiesz, ale jest sporo takich o tym nie wiedzących....
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez ks-rider » niedziela 19 sierpnia 2012, 13:57

czytam i tak sie zastanawiam, jaka co niektorzy maja mentalnosc ?

Co do jazdy autostrada, to,

Jezeli ktos jedzie sobie te 120 km/h to ma do tego prawo, i wcale nie musi przyspieszac przy wyprzedzaniu, bo ten z tylu uwaza, ze powinien. Pomijam juz fakt, poruszania sie z predkoscia wyzsza niz przewduja to przepisy oRD, to niestety trzeba wziasc pod uwage i grzecznie przyhamiwac i poczekac na to az wyprzedzajacy ( wolniejszy ) skonczy wyprzedzanie.

W PL zostaly pobudowane, probem w tym, ze nikt specjalnie sie nie orietuje jak powinno sie z nich korzystac i jakie zasady na nich obowiazuja.

W PL na autostradach rzadzi chamstwo i brak jakiejkolwiek kultury !

Wierowcy nimi jezdzacy w 95 % nie zdaja sobie sprawy na jakie niebezpieczanstwa narazaja innych - jazda / podjezdzanie pod sam tylny zderzak. O bezpiecznej odleglosci, czesie reakcji cczy calkowitej drodze zatrzymania slyszeli nieliczni, a szkoda !

:wink:
ks-rider

Postprzez oskbelfer » niedziela 19 sierpnia 2012, 14:38

ks-rider napisał(a):W PL zostaly pobudowane, probem w tym, ze nikt specjalnie sie nie orietuje jak powinno sie z nich korzystac i jakie zasady na nich obowiazuja.
:wink:

dopuszczalne prędkści owszem należy stosować, jednak jesli jadę lewym 120 km/h a prawym jedą 100 km/h i nagle jakaś "niedorajada" bierze się za wyprzedzanie "pakując" się na lewy pas, zmuszając mnie do hamowania...

i jedzie takie panisko 110 bo on przecież może lewym jechać 110 --- słusznie ks-rider piszesz -- zasady zostały w lesie :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez szymon1977 » niedziela 19 sierpnia 2012, 20:35

O rety! Zdjąłeś nogę z gazu i zwolniłeś ze 120 km/h do 110 km/h. Być może niedorajda z pośród wyższej klasy pędzącej 150 km/h wybrał właśnie Ciebie ze względu na własne bezpieczeństwo? A może różnica prędkości była tak nieduża, że jej po prostu nie zauważył? I co? Urażona duma? Bo raczej nie istotna zmiana prędkości.
szymon1977

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze