Pytanie dotyczące placu manewrowego

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Pytanie dotyczące placu manewrowego

Postprzez pytajacy » wtorek 29 maja 2012, 17:23

Dzień dobry,

Mam pytanie - czy nauka na krzywym, mocno pochyłym placu manewrowym nie utrudnia opanowania manewrów? Sporo jest szkół oferujących taki plan w mojej okolicy. Niektórzy uważają że wręcz pomaga. W ośrodku egzaminacyjnym jest idealnie prosty. Bardzo porszę o odpowiedź.

pozdrawiam
przyszły kierowca;)
pytajacy

Re: Pytanie dotyczące placu manewrowego

Postprzez chap » wtorek 29 maja 2012, 23:14

Wszystko, co sprawia, ze luk nie jest na idealnie plaskim terenie nieco ten manewr utrudnia. Pochylenie to pol biedy, wg. mnie jest gorzej, jezeli luk jest pod gorke lub z gorki. Nie jest to jednak cos, czym nalezaloby sie przejmowac, bo w obydwu przypadkach luk da sie opanowac. Fakt, ze jest odrobine trudniej, no ale bez przesady ;).
O gorce nie wspominam, bo tego manewru chyba nic nie jest w stanie utrudnic.
chap

Postprzez among » wtorek 29 maja 2012, 23:19

Ja uczyłem się w Żarach na płaskim placu manewrowym i do takiego byłem przyzwyczajony. Natomiast plac w WORD Zielona Góra gdzie zdawałem egzamin jest pochylony w dół co było dla mnie dość sporym zaskoczeniem, ale oczywiście wszystko da się opanować. Zdałem mimo, iż plac w szkole i na egzaminie był inny.
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez krumpel225 » sobota 09 czerwca 2012, 14:06

Moim zdaniem to powinno pomóc, ponieważ jak się będziesz uczyć na krzywym placu i Ci wyjdzie to na prostym będzie bułka z masłem ;) Oczywiście to się sprawdzi wtedy kiedy jedziesz "z głową" a nie z zapamiętywaniem w którym miejscu jaki obrót kierownicą. Pomału na półsprzęgle rozglądaj się a wyjdzie Ci na pewno. Sam się uczyłem na pochyłym placu więc wiem, z tymże ja miałem trochę gorzej. Bo jak jechałem do tyłu to miałem lekkie wzniesienie tak że musiałem dodać trochę gazu a na egzaminie było odwrotnie, tzn że nie było wzniesienia tylko górka w trakcie jazdy do tyłu. Ledwo co sprzęgło odpuściłem to się rozpędziłem że aż strach, ale opanowałem :D
02.06.2012r Pierwsze podejście
Egzamin teoretyczny zdany (0 błędów) :)
Egzamin praktyczny zdany (0 błędów) :)
(2012-06-06 11:17:52) Prawo Jazdy: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne
(2012-06-14 14:35:58) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie
krumpel225

Powrót do Szkolenie kierowców