Oblany egzamin i nie wiem teraz co dalej :(

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Oblany egzamin i nie wiem teraz co dalej :(

Postprzez alisiak » niedziela 04 marca 2012, 21:19

Mam nadzieję, że ktoś mi podpowie co mam dalej zrobić. Otóż nie zdałam praktycznego wewnętrznego. No cóż - nie urodziłam się kierowcą i 30h to dla mnie za mało aby nauczyć się w miarę poprawnie jeździć. Ale teraz nie wiem co dalej robić. We wtorek mam iść odebrać papiery z ośrodka, ponieważ dzwonił do mnie mój instruktor i ma jutro dostarczyć do OSK jakieś zaświadczenie o moich jazdach i się zastanawia czy powinnam zdawać od nowa teorię. Wkurzona jestem bo teorię mam opanowaną i nie rozumiem dlaczego mam zdawać ją od nowa. Koleżanki radzą mi żebym zmieniła ośrodek, ja jednak chcę zostać w starym ale nie chce zaczynać od nowa kursu. Na pewno chcę zmienić instruktora ale nie wiem co mam teraz zrobić :( Poradzi ktoś?

Druga sprawa- w ciągu tych 30h nie miałam niektórych manewrów, m.in. parkowania równoległego czy zawracania na 3. Na wewnętrznym miałam np. parkowanie skośne, które wykonywałam po raz pierwszy na egzaminie. Na 28h powiedziałam o tym instruktorowi, że nie miałam takich i takich manewrów a on na to, że najpierw muszę opanować "łuk". Ale wydaje mi się, że na takim szkoleniu powinien pokazać mi wszystkie manewry, nawet jeśli mi nie wychodzą. Czy mam rację?

Help me!
alisiak

Re: Oblany egzamin i nie wiem teraz co dalej :(

Postprzez marzencia511 » niedziela 04 marca 2012, 21:54

Owszem masz racje instruktor ma za zadanie w ciągu 30 godzin kursu pokazać nam wszystkie manewry nawet jeśli inne nam nie wychodzą . Zazwyczaj instruktorzy nie pokazują wszystkich manewrów bo liczą na to że kursant dokupi godziny i pewnie było tak też w Twoim przypadku . Na Twoim miejscu zapoznałabym się z prawami kursanta :) .
Egzamin teoretyczny - zaliczony 18/18!
Egzamin praktyczny : 23.II.12 - ZDANE!
Prawo jazdy odebrane 12.III.2012 ;-)
marzencia511

Postprzez alisiak » niedziela 04 marca 2012, 22:50

nawet o tym nie pomyślałam, dziękuję :) już lookam.
alisiak

Postprzez szerszon » niedziela 04 marca 2012, 23:02

Instruktor powinien poinformować , co moze nas czekac na egzaminie.
Ale czy jest sens ćwiczyc wszystkie manewry po łepkach i zaden nie wychodzi, czy metodycznie opanowywać jeden po drugim ?
Jeśli nie wychodzi łuk to po co katować parkowanie równoległe skoro nie powącha sie go na egzaminie ,który zakończy sie na placu ?
Po kolei:
1. opanować plac
2. pozostałe.
szerszon

Postprzez alisiak » niedziela 04 marca 2012, 23:05

No tak, zgadzam się z tym, że skoro nie umiałam łuku to nie nauczyłabym się parkowania. Ale z drugiej strony nie można z góry zakładać, że nie wyjadę z placu.
alisiak

Postprzez szerszon » niedziela 04 marca 2012, 23:33

Wybacz, ale to widać....czy wyjedziesz z placu czy tez nie...
szerszon

Postprzez alisiak » niedziela 04 marca 2012, 23:49

No okey, ale nie uważasz, że na kursie powinno się nauczyć wszystkich manewrów? Chociaż pokazać kursantowi co i jak?
alisiak

Postprzez szerszon » niedziela 04 marca 2012, 23:58

Oczywiście ,ze przynajmniej pokazać, aby nawet po zmianie osk wiedzieć co trzeba pocwiczyć.
Ale gdy leży takpodstawowa sprawa jak łuk to mija sie z celem cykanie po troszku pozostałych manewrów.
U siebie parkowania zaczynam uczyc około 20h. W tym czasie jestem już po dwukrotnej( 9,10 h i tak około 18,19 h) wizycie na łuku i mam orientację co sie dzieje.
Nie ma co sie przejmować. na palcach jednej reki można policzyc tych , co po 30h wiedzą co w trawie piszczy.
bardzo często są to osoby które juz gdzieś wcześniej po cichu jeżdziły...
Nie przejmuj sie , będzie juz tylko lepiej... :spoko:
szerszon

Postprzez alisiak » poniedziałek 05 marca 2012, 00:29

Ja akurat nigdy nie siedziałam za kierownicą więc to, że nikogo nie przejechałam uważam za sukces :) mam nadzieję, że dogadam się z moim osk i zdam...
alisiak

Postprzez marzencia511 » poniedziałek 05 marca 2012, 13:46

Wygląda na to że wszystko zależy od instruktora . Ja na luku byłam dopiero po jakiejś 5 godzinie ;p moja pierwsza jazda(trwała 3 h ) to była dość prosta droga po wsiach a dopiero później pojechaliśmy na miasto ;) jednak kierownica to była mokra tak się stresowałam ... na początku uważałam iż to zły początek nauki jednak dzięki temu że miałam opanowaną jazdę łuk był już dla mnie drobnostką ;-) . Każdy uczy się inaczej . Jeżeli Tobie nie wychodził luk i instruktor tłukł z Tobą cały czas łuk to co ja mam powiedzieć jak łuku na oczy nie widziałam na pierwszej godzinie ? ja Ci mogę powiedzieć na moim przykładzie że instruktor mógł Cie najpierw nauczyć podstawowej jazdy gdzieś np też po wsiach a dopiero później zabrać Cię na luk jednak wiem że zaraz zostanę zjechana komentarzami że tak być nie powinno .. no ale ;) każdy uczy się inaczej i każdy instruktor ma inny system nauczania ;) . Po prostu jeżeli chciałabyś coś spróbować czego nie robiłaś i boisz się ze to Ci nie wyjdzie na egzaminie oznajmij to instruktorowi on ma za zadanie Ci to pokazać nawet jeżeli to on będzie za kierownicą .
marzencia511

Postprzez alisiak » poniedziałek 05 marca 2012, 17:12

Na łuku to ja byłam ok.10h, jak nauczyłam się w miarę płynnie ruszać. Najbardziej zdziwiło mnie to, że obsługę pojazdu miałam dopiero na ostatnich godzinach a nie na samym początku. Widocznie każdy uczy inaczej...
alisiak

Postprzez szerszon » wtorek 06 marca 2012, 08:13

A po co zaprzatac sobie głowę na poczatku takimi rzeczami...
Ustawienie sie, lusterka,zmiana biegów, kieruny i mijania i fru...
szerszon

Postprzez marzencia511 » wtorek 06 marca 2012, 10:39

Ja znajomość pojazdu też miałam na dwóch ostatnich godzinach ;)
marzencia511

Postprzez alisiak » wtorek 06 marca 2012, 20:55

A co z parkowaniem i zawracaniem?
alisiak

Postprzez szerszon » wtorek 06 marca 2012, 21:54

zawracanie to szybko. Najprostsze juz na pierwszych zajęciach. parkowanie robie około 20h jak już reszta jest w miarę opanowana.
szerszon

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców