Pytanko Kategoria B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Pytanko Kategoria B

Postprzez fajcik18 » wtorek 10 stycznia 2012, 16:13

Witam.!
W czwartke mam egzamin kategoria B .
Moje pytania :
1. Czy na skrzyzowaniach swietlnych jesli mam swiatło zielone to czy musze za skrzyzowaniem ustapic pieszemu jesli stoi na chodniku czy mam zielone i mnie to nie nteresuje . Na czym to polega ?
2.Na niektórych skrzyzowaniach majac zielone swiatlo i gdy zamierzam skrecac w lewo przepuszczam pojazdy jadace z naprzeciwka prosto czyli w moim kierunku a na niektorych nie . moze ktos mi wyjasnic te skrzyzowania ?
fajcik18

Re: Pytanko Kategoria B

Postprzez M.S. » wtorek 10 stycznia 2012, 17:21

Nic tylko pogratulować... albo tego, że nie uważałeś na zajęciach z teorii, albo fajnego instruktora :)
Ale wracając do pytań:
1. Jeżeli nie wjeżdżasz na chodnik, to nie musisz ustępować pieszemu, chyba, że skręcasz w drogę poprzeczną, to wtedy pieszy ma pierwszeństwo na przejściu dla pieszych (a nie na chodniku)
2. Jeżeli masz sygnalizator "ogólny" (bez strzałek), to skręcając w lewo musisz puścić tych z naprzeciwka, jeżeli masz sygnalizator z zieloną strzałką to twój kierunek jest "bezkolizyjny" i nie musisz ustępować tym z naprzeciwka.
M.S.

Postprzez fajcik18 » wtorek 10 stycznia 2012, 19:21

nie uczęszczalem na zajęcia teoretycze :D
2 pytanie czaje juz :p ale co do 1 to nie bardzo . jest droga głowna mam zielone jade zaraz za krzyzowka swietlna jest zebra stoi pieszy i ? isntrukor mi mowil ze jesli mam zielone to nie isteresuje mnie pieszy jesli mam swiatlo warunkowe musze sie zatrzymac . o to chodzi ?
boo ostanio na 1 egz przed skrzyzowaniem mialem pieszych stojacych ale mieli wiesz co swiatła swoje i tez mialem chwile zawachania czy jechac czy ustapic pojechalem i bylo ok. :]
fajcik18

Postprzez M.S. » wtorek 10 stycznia 2012, 19:36

fajcik18 napisał(a):nie uczęszczalem na zajęcia teoretycze :D

Chłopie tu się nie ma z czego śmiać !!! Nieznajomość przepisów w połączeniu z samochodem to narzędzie do zabijania !!!
Mam nadzieję, że przynajmniej do książki z przepisami się przyłożyłeś.

fajcik18 napisał(a):2 pytanie czaje juz :p ale co do 1 to nie bardzo . jest droga głowna mam zielone jade zaraz za krzyzowka swietlna jest zebra stoi pieszy i ? isntrukor mi mowil ze jesli mam zielone to nie isteresuje mnie pieszy jesli mam swiatlo warunkowe musze sie zatrzymac . o to chodzi ?
boo ostanio na 1 egz przed skrzyzowaniem mialem pieszych stojacych ale mieli wiesz co swiatła swoje i tez mialem chwile zawachania czy jechac czy ustapic pojechalem i bylo ok. :]

Ale czego tu nie rozumiesz? Skoro ty masz światła, to i piesi mają światła. Jeżeli jedziesz prosto to piesi mają czerwone. Jeżeli skręcasz, to zwykle mają zielone i wtedy ich przepuszczasz.
M.S.

Postprzez Daanek » wtorek 10 stycznia 2012, 22:08

Przypomnieć należy też warunkowe strzałki, piesi wtedy kombinują nawet na czerwonym..
'Cmentarze są pełne tych co mieli pierwszeństwo.'
Daanek

Postprzez fajcik18 » środa 11 stycznia 2012, 10:18

czyli jesli mam zielone to piesi mnie nie obchodza tak ? a jesli warunkowe to ustepuje pierszenstwa. bo na ostatnim egz . pisalem juz ze przed krzyżowka mialem taka sytuacje ze piesi stali i mieli syg swietlna i wahałem sie jechac czy nie noo i przejechalem ii bylo ok. tez tego do konca niewiem kiedy ich przepuszczam.
fajcik18

Postprzez fajcik18 » środa 11 stycznia 2012, 11:47

takie cos znalazłem - Przypomnę, że pieszy ma pierwszeństwo przed pojazdem na swojej drodze (drogi dla pieszych, chodniki, przejścia dla pieszych, place, jezdnie w strefie zamieszkania) oraz mamy obowiązek ustępować pierwszeństwa pieszemu na jezdni przechodzącemu na skrzyżowaniu, jeśli skręcamy w lewo czy też w prawo.
czyli na krzyzowce z syg , swietlna jesli mam zielone i skrecam w prawo czy tez lewo ustepuje pieszemu a gdy jade prosto mam pierszenstwo . dobrze mowie ?
i czy swiatła bezkolizyjne i kolizyjne maja cos do pieszych ? jesli mam bez kolizyjne to nie obchdoza mnie piesi ? czy tylko przy jezdzie na wprost na zielonym mam pierszenstwo. wytlumaczcie mi jeszcze raz to oki ?
fajcik18

Postprzez papryczka » środa 11 stycznia 2012, 12:30

fajcik czy ty naprawdę tego nie rozumiesz czy żartujesz??? :shock: :wow: :wow:

kiedy masz światło bezkolizyjne S-3 tzw sygnalizator kierunkowy to oznacza, że przy jeździe we wskazanym kierunku nie występuje kolizja z innymi uczestnikami ruchu, tzn. tory jazdy nie przecinają się, dotyczy to również pieszych bo oni również są uczestnikami ruchu

jeśli masz światła kolizyjne np S-1 to musisz ustąpić pieszym znajdujacym się na pasach drogi poprzecznej, zarówno po skręcie w lewo jak i w prawo (dotyczy to też zielonej strzałki), bo tak jak ty, tak i oni mają wtedy zielone światło

BTW ZAWSZE POWINNI OBCHODZIĆ CIĘ PIESI, ONI NIE MAJĄ DUŻYCH SZANS W STARCIU Z MASKĄ TWOJEGO SAMOCHODU I POKONUJĄC ULICE, A ZWŁASZCZA SKRZYŻOWANIA POWINIENEŚ MIEĆ OCZY DOOKOŁA GŁOWY I UWAŻAĆ NA PIESZYCH KTÓRZY MOGĄ:
1. WEJŚĆ NA PASY BO MOGĄ - MAJĄ ZIELONE ŚWIATŁO
2. WTARGNĄĆ NIEUPRAWNIENI NA PASY NA CZERWONYM ŚWIETLE - CHYBA NIE PRZEJEDZIESZ KOMUŚ PO STOPIE (W NAJLEPSZYM PRZYPADKU), ŻEBY MU POKAZAĆ ŻE TY MIAŁEŚ PIERWSZŃSTWO A NIE ON.
papryczka

Postprzez patgaw » środa 11 stycznia 2012, 13:13

A co w wypadku gdzy jedziemy sobie w miare nieduzej odeglosci w kolumnie 3 samochod, jeden przed nami drugi za nami i zblizamy sie do przejscia dla pieszych przy ktorym pieszy stoi i czeka na przejscie. Powiedzmy ze pierwszy samochod sie nie zatrzymal i czy teraz my powinnismy sie zatrzymac? Bo niby pieszy ma pierszenstwo na przejsciu?
patgaw

Postprzez papryczka » środa 11 stycznia 2012, 13:41

na egzaminie na pewno zwolniłabym znacznie i jeśli pieszy nie przejawiałby dalej chęci wejścia na pasy to bym przejechała, ale na pewno baczna obserwacja tego pieszego zalecana, przejazd przez te pasy z komentarzem do egzaminatora

mam nadzieję że mówisz o sytuacji kiedy ty (i ta kolumna samochodów) , jak również ten pieszy stojący na skraju chodnika macie zielone światło??
bo jeśli macie zielone i ty i pieszy to pieszy ma pierwszeństwo jeśli skręcasz w prawo lub w lewo (o wyjątku pisałam w poprzednim poście, sygnalizator S-3, gdzie z założenia pieszy nie powinien wyjść bo ty masz ruch bezkolizyjny a on w tym czasie czerwone)
papryczka

Postprzez fajcik18 » środa 11 stycznia 2012, 14:55

dobra czaje na bezkolizyjnych gdzy skrecam w droge poprzeczna mam pierwszenstwo przed pieszymi , na kolizyjnych gdy jade w droge poprzeczna ustepuje . ok czaje baze ;p
fajcik18

Postprzez Daanek » środa 11 stycznia 2012, 18:34

Pomyśl jak będzie wyglądać też z pogodą w dniu egzaminu. Może być szaro, ponuro a piesi oczywiscie odzienie mają zazwyczaj czarne, czyli - nic i nikogo nie widzisz. Jeśli trafi Cie taka pora dnia, polecam przed KAŻDYM przejściem dla pieszych zwolnić i patrzec po obu stronach czy nikt sie nie rzuca na pasy. (osobiście, kilku bym tak na kursie zgarnęła).Zawsze możesz też kątem oka spojrzeć na światła na przejściu przez które zamierzasz przejechać i upewnić jak się kolory mają.
Powodzenia!
'Cmentarze są pełne tych co mieli pierwszeństwo.'
Daanek

Powrót do Egzamin na prawo jazdy