Wyprzedzanie z prawej pojazdu skręcającego w lewo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wyprzedzanie z prawej pojazdu skręcającego w lewo

Postprzez Drezyna » piątek 25 listopada 2011, 22:19

Oczywiście, że nie. A skąd taki szalony pomysł???
Drezyna

Postprzez DEXiu » sobota 26 listopada 2011, 20:37

Drezyna napisał(a):
DEXiu napisał(a):
Hm... A jakiś argument lub chociaż uzasadnienie takiego stanowiska?

1. Dopuszcza się logiczne myślenie w dni parzyste.
2. Dopuszcza się logiczne myślenie w dni nieparzyste.
W jakie dni zabroniono ci logicznego myślenia?

:?: Nie łapię analogii :roll: A może tak:
1. Osoba chcąca zjeść coś słodkiego jest obowiązana jeść gofry, z zastrzeżeniem pkt. 2 i 3.
2. Dopuszcza się jedzenie lodów w dni parzyste.
3. Jedzenie lodów w poniedziałki może odbywać się tylko po godzinie 10:00.
To mogę zjeść loda w poniedziałek, 7 lipca, o 12:00?
DEXiu

Postprzez scorpio44 » niedziela 27 listopada 2011, 02:05

Proponowałbym raczej dać już spokój z tymi logicznymi metaforami, bo zaraz zrobi się z tego kilka zakładek, a raczej do żadnych sensownych wniosków to nie doprowadzi.

DEXiu napisał(a):po głębszym zastanowieniu nachodzą mnie wątpliwości - dlaczego ustawodawca w ust. 5 explicite nie napisał "przy zachowaniu warunków określonych w ust. 10"? Oraz (ale to już słabsza motywacja wątpliwości) czemu jest taka a nie inna kolejność ustępów (dlaczego najpierw jest 5 a później 10

No właśnie o to chodzi, taki a nie inny sposób rozpisania tych przepisów moim zdaniem sugeruje, że intencje były takie jak w wariancie drugim z mojego pierwszego posta. Tylko że niestety cały czas brakuje jednoznacznego dowodu na to, że tak jest...
scorpio44

Postprzez Drezyna » niedziela 27 listopada 2011, 20:13

Problem polega na tym, jak rozumieć słowa: dopuszcza się oraz z zastrzeżeniem. Dopuszcza się to jest zgodne z prawem czy wolno, natomiast na pewno nie znaczy to wolno tylko i wyłącznie. Z zastrzeżeniem to z wyjątkiem przypadku. Jeśli ktoś zdecydowanie inaczej rozumie te słowa, to trudno będzie się z nim w tym języku porozumieć, choć jestem otwarty na argumenty.
Drezyna

Postprzez scorpio44 » niedziela 27 listopada 2011, 21:13

Jeżeli chodzi o określenie "z zastrzeżeniem", to w żadnym z interesujących nas przepisów ono nie występuje.
scorpio44

Postprzez Drezyna » niedziela 27 listopada 2011, 21:31

scorpio44 napisał(a):Jeżeli chodzi o określenie "z zastrzeżeniem", to w żadnym z interesujących nas przepisów ono nie występuje.

Wręcz przeciwnie. Interesuje nas właśnie głównie art. 24.3, a to co rozważamy to owe zastrzeżenia :!:
Drezyna

Postprzez scorpio44 » niedziela 27 listopada 2011, 21:58

No niech będzie, że tak, ale mimo to nie bardzo wiem, co Twój wcześniejszy wywód na temat definicji tych dwóch zwrotów wnosi do tematu. Przede wszystkim nie wiem skąd wniosek, że ktoś inaczej rozumie te słowa.
scorpio44

Postprzez Drezyna » niedziela 27 listopada 2011, 23:25

No niech będzie, skoro wszyscy wszystko pojmują tak samo, to czas zamknąć wątek.
Drezyna

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 28 listopada 2011, 01:01

Z pierwszej części najnowszego odcinka "Jedź bezpiecznie" wynika, że pan Dworak za słuszny uznaje wariant drugi. :)
scorpio44

Postprzez DEXiu » poniedziałek 28 listopada 2011, 19:09

Drezyna napisał(a):Problem polega na tym, jak rozumieć słowa: dopuszcza się oraz z zastrzeżeniem. Dopuszcza się to jest zgodne z prawem czy wolno, natomiast na pewno nie znaczy to wolno tylko i wyłącznie. Z zastrzeżeniem to z wyjątkiem przypadku. Jeśli ktoś zdecydowanie inaczej rozumie te słowa, to trudno będzie się z nim w tym języku porozumieć, choć jestem otwarty na argumenty.

"Dopuszcza się" samo w sobie oczywiście znaczy "jest zgodne z prawem" albo "wolno". Natomiast jeżeli oprócz tego istnieje zapis, że na ogół czegoś nie wolno, to wówczas owo "dopuszcza się" można interpretować jako "wolno tylko i wyłącznie tak" (no bo skoro na ogół nie wolno, ale dopuszcza się to pod pewnymi warunkami...?)
Natomiast "z zastrzeżeniem..." trafniej przetłumaczyłbym jako "przy czym patrz też na...".
DEXiu

Postprzez Drezyna » poniedziałek 28 listopada 2011, 19:48

DEXiu napisał(a):Natomiast "z zastrzeżeniem..." trafniej przetłumaczyłbym jako "przy czym patrz też na...".

Jasne, patrz, ale w żadnym przypadku nie stosuj! Rozumiem, że konsekwentnie tramwaj wyprzedzasz tylko z lewej, chyba, że jest odpowiednia ilość pasów ruchu. To chyba kończy niefortunną dyskusję, proponuję zamknąć wątek zanim ktoś napisze, że z prawej strony wolno wyprzedzać wyłącznie rowerem.
Drezyna

Postprzez DEXiu » poniedziałek 28 listopada 2011, 20:46

Drezyna napisał(a):Rozumiem, że konsekwentnie tramwaj wyprzedzasz tylko z lewej, chyba, że jest odpowiednia ilość pasów ruchu. To chyba kończy niefortunną dyskusję, proponuję zamknąć wątek zanim ktoś napisze, że z prawej strony wolno wyprzedzać wyłącznie rowerem.

A może konsekwentnie tramwaju NIE wyprzedzam, chyba że jest odpowiednia ilość pasów ruchu?

Podeślij mi skan licencji na nieomylność, bo kurczę zawsze byłem ciekaw jak to wygląda :roll:
DEXiu

Postprzez Drezyna » poniedziałek 28 listopada 2011, 21:27

A co, nie obowiązuje cię już 24.3:
Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu przejeżdżać z lewej strony wyprzedzanego pojazdu, z zastrzeżeniem (PATRZENIEM NA) ust. 4, 5, 10 i 12.
Błagam, niech ktoś zamknie ten wątek :help:
Drezyna

Postprzez szymon1977 » piątek 02 grudnia 2011, 20:09

szymon1977 napisał(a):Czy art. 24. 5. zwalnia nas z obowiazku stosowania sie do art. 24. 10. lub jakiegokolwiek innego?

Drezyna napisał(a):Oczywiście, że nie. A skąd taki szalony pomysł???

Sam sie nad tym zastanawiam.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez scorpio44 » niedziela 04 grudnia 2011, 21:29

Drezyna wbrew pozorom podrzucił parę kolejnych argumentów za tym, że właściwa jest intepretacja druga (z mojego pierwszego postu). Przypomniało mi się zresztą, że sam już kiedyś gryzłem temat od tej strony, tylko jakoś teraz w tym wątku o tych argumentach zapomniałem.

Drezyna napisał(a):Rozumiem, że konsekwentnie tramwaj wyprzedzasz tylko z lewej, chyba, że jest odpowiednia ilość pasów ruchu.

No właśnie... Co do tego, że na mocy art. 24 ust. 4 pojazd szynowy można zawsze wyprzedzać z prawej, niezależnie od pasów ruchu, nikt nie ma chyba wątpliwości. Chociaż:
DEXiu napisał(a):A może konsekwentnie tramwaju NIE wyprzedzam, chyba że jest odpowiednia ilość pasów ruchu?

może DEXiu mimo wszystko ma? :)
Jak dla mnie jest to ogólny przepis mówiący o tym, w jaki sposób należy wyprzedzać pojazdy szynowe, bez żadnych dodatkowych warunków. Zresztą na samą logikę wydaje się niemożliwe, żeby ustawodawcy chodziło o nakazanie nam na drogach bez wyznaczonych pasów ruchu jazdy z prędkością tramwaju (nawet jeżeli jedzie on np. 15 km/h). A skoro wszystko wskazuje na to, że tramwaj można (a wręcz należy, w celu nieutrudniania ruchu) zawsze wyprzedzić z prawej strony, to w sytuacji opisanej w ust. 5 również takie wyprzedzanie jest dozwolone zawsze. Przepisy te są przecież jednakowo skonstruowane.

Oprócz tego:
Drezyna napisał(a):Wręcz przeciwnie. Interesuje nas właśnie głównie art. 24.3, a to co rozważamy to owe zastrzeżenia :!:

Wtedy uznałem, że to nie wnosi nic do tematu, a może jednak trochę wnosi.
Taki sposób wyliczenia tych zastrzeżeń (ust. 4, 5 i 10) sugeruje chyba, że każde z nich należy traktować oddzielnie i nie ma zależności pomiędzy nimi (choć tutaj pewien nie jestem, czy rzeczywiście jest to takie jednoznaczne).

A dlaczego Drezynie tak zależy na tym, żeby zamknąć wątek w samym środku ciągle niewyjaśnionej dyskusji, to dopiero ciekawostka...
scorpio44

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze