Prawo jazdy kategoria A

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Prawo jazdy kategoria A

Postprzez doctype » piątek 04 listopada 2011, 18:59

Ja nie do końca się na tym znam ale w tym artykule nie ma też nic o kategorii D (autobus) jest tylko D1 ktora nawet nie wiem czego dotyczy.Pozdrawiam
doctype

Postprzez ella » piątek 04 listopada 2011, 21:18

nie ma też nic o kategorii D

oczywiście że jest

Choć moim zdaniem założyciel wątku jest objęty art. 134 i mając kurs zdaje do skutku.

Też mi się tak wydaje.
Moim zdaniem według tej luki prawnej nie moża tylko rozpoczynać szkoleń w ciągu 2012 roku
ella
Moderator

Postprzez Sofo » środa 09 listopada 2011, 18:09

Mnei tez to nurtuje wiec jezeli sie zapisze na kurs w tym roku i pojde do swojego WORDU z papierami o ustalenie egzaminu to da to rade?? czy jak?

Pozdrawiam!
Sofo

Postprzez DesecrationSmile » poniedziałek 21 listopada 2011, 15:58

Kurs ukończyłem, teorię zdałem. Też nie byłem pewien, w sumie nadal nie jestem do końca, na jakich zasadach będę zdawał praktykę. Instruktor powiedział, że wg starych, czyli miałbym dostać pełną kat. A. Tak rzekomo mówili mu w ciechanowskim wordzie. No, ale to tylko word.
DesecrationSmile

Postprzez matshadow » poniedziałek 21 listopada 2011, 23:42

kiedy masz termin? Ja bd zdawał łączony na początku grudnia, imho zdajemy na starych zasadach
matshadow

Postprzez DesecrationSmile » wtorek 22 listopada 2011, 07:52

Nie jestem pewien, dlatego że w tym roku już nie dało rady zapisać na praktykę. :P Muszę czekać do wiosny.
DesecrationSmile

Postprzez matshadow » wtorek 22 listopada 2011, 14:38

aha, to zmienia nieco postać rzeczy. Mam nadzieję, że będzie można na wiosnę zdawać, bo słyszałeś zapewne o tej luce w prawie?
matshadow

Postprzez DesecrationSmile » wtorek 22 listopada 2011, 16:39

No tak, ale nasi kochani politycy na pewno zatroszczą się o to, aby kasa za egzaminy trafiła gdzie trzeba i wprowadzą nowelizację. ;P
DesecrationSmile

Postprzez Placek » czwartek 24 listopada 2011, 20:37

To wkońcu osoby, które zdały teorię na A w 2011 będą mogły zdawać w 2012 praktyczne? Mogę spać spokojnie?
Placek

Postprzez matshadow » czwartek 24 listopada 2011, 22:54

Spać będziesz mógł spokojnie, jak ktoś albo z WORDu/MORDu, albo z sejmu zajmie oficjalne stanowisko imho
matshadow

Postprzez tejk » środa 30 listopada 2011, 18:15

Myślę, że nie pozostanie to (luka) sobie do 2013 r. Sejm musi szybko wprowadzić nowelizację.
Informację w stylu do czasu kiedy nowelizacja nie wejdzie w życie obowiązuje w okresie przejściowym stary przepis.
Przykład:
Funkcjonariusze Policji kierowani do nowych zadań (patrole motocyklem) muszą odbyć kurs prawa jazdy kat A a potem jeszcze kurs specjalistyczny. Jak mają czekać prawie rok ?

Ja właśnie chcę zapisać się na kurs kat A. Kategorię B mam 20 lat.
W szkole jazdy mówią mi że mam przyjść w przyszłym roku, egzaminy praktyczne w moim mieście zaczynają się w kwietniu(sezon na motory).

Tylko, że ja chcę zrobić teorię (przypomnienie +egzamin wewnętrzny+egzamin państwowy teoretyczny) zimą tak aby nie tracić czasu. Wiosną (kwiecień) skupić się na praktyce i egzaminie praktycznym.
Szkoła jazdy nie powinna mi robić trudności w przyjęciu na kurs. A mówią że bym przyszedł na wiosnę. W dodatku i tak już czuję się głupio, bo tam sami bardzo młodzi ludzie są, prawie w wieku mojego dziecka. :)
tejk

Postprzez PeterQ » wtorek 20 grudnia 2011, 15:40

Witam! Oto dobry dla nas news :) http://www.szkola-jazdy.pl/aktualnosci/single/id/1316

Czyli poprawią to i zdam prawko kat.A (pełne) :D Zobaczymy bo jutro jest posiedzenie sejmu :D
PeterQ

A

Postprzez Nieobojetnosci » poniedziałek 02 stycznia 2012, 15:37

Siema,
Bardzo mi zależy żeby zdać prawo jazdy na motocykl. Jestem z 23 grudnia. Egzamin na B teoretyczny już zaliczyłem w WORD-zie.
Czy jeśli zdam teorię w WORDzie na kat. A (która jest ważna przez pół roku) przed 12 lutego to czy egzamin praktyczny, który zapewne bym miał gdzieś w marcu albo kwietniu, będę mógł zdawać na starych zasadach ? i czy dostanę prawko kat A2 czy pełne A ? Różne są opinie, instruktor nie jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie, oraz cieczko znaleźć jednoznaczną odpowiedź. Może tu uzyskam pomoc ?
Nieobojetnosci

Postprzez tejk » czwartek 05 stycznia 2012, 20:57

No dobrze to w myśl dzisiejszej wypowiedzi http://www.prawojazdy.com.pl/aktualnosci/single/id/1104
jak to się ma do Kat. A ?

Mam kat. B 20 lat.
Chcę zapisać się na kurs.
Rozumiem że zdaję egzamin na obecnych zasadach (starych) czy kat. A jest zamrożona ?
Mam ponad 30 lat to mogę zdawać na A bez ograniczeń pojemności i jakiś tam okresów przejściowych ?
Jak to się ma z okresem ważności prawa jazdy bezterminowo czy 15 lat ?
Bo już zupełnie zgłupiałem.
tejk

Postprzez matshadow » sobota 07 stycznia 2012, 00:17

tejk, skoro masz 30 lat, a minimalny wiek będzie 24, to chyba logiczne że możesz zdawać od razu na pełne A
matshadow

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy