Wykroczenie rowerem - odmowa przyjecia mandatu za pkt karne

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wykroczenie rowerem - odmowa przyjecia mandatu za pkt karne

Postprzez Sienol » sobota 06 sierpnia 2011, 13:40

Witam wszystkich.

Mialem dosc niecodzienna sytuacje w zwiazku z czym prosze o pomoc w szczegolnosci w interpretacji przepisow prawa o ruchu drogowym.

Wyprzedzalem rowerem traktor na podwojnej ciaglej (strasznie sie wlekł) - jechala za mna Policja i odrazu zatrzymala. Zaproponowali mandat 200 PLN i 5 pkt karnych - na mandat wyrazilem zgode lecz na punkty juz nie. Powiedzialem funkcjonariuszom ze za wykroczenia popelnione rowerem nie mozna naliczac punktow karnych, gdyz rower nie jest pojazdem mechanicznym, a poza tym sa oddzielne tarfyfikatory dla rowerow i pojazdow mechanicznych. Punkty karne wg mnie dostaje sie za wykroczenia popelnione pojazdami mechanicznymi, a rower do tego typu sie nie zalicza. Policjanci oczywiscie nie zgodzili sie z moja interpretacja i postawili na swoim - ja sie nie zgodzilem na punkty i sprawa znajdzie final w sadzie.

Dodam ze mam prawo jazdy, czy nasza Policja jest tak "inteligentna" ze wali pkt karne za jazde byle czym i niezaleznie czy ktos ma prawko czy nie?

Prosze o jasna odpowiedz - czy za wykroczenie popelnione rowerem Policja moze nalozyc punkty karne?

Z gory dziekuje.
Sienol

Re: Wykroczenie rowerem - odmowa przyjecia mandatu za pkt ka

Postprzez cman » sobota 06 sierpnia 2011, 14:38

Sienol napisał(a):Prosze o jasna odpowiedz - czy za wykroczenie popelnione rowerem Policja moze nalozyc punkty karne?

Oczywiście. Nie wiem skąd wziąłeś jakieś rozgraniczenia punktów karnych dla różnych pojazdów.
cman

Postprzez lith » sobota 06 sierpnia 2011, 14:42

Na pewno żeby zebrać punkty karne prawka mieć nie trzeba.
czy trzeba poruszać się pojazdem mechanicznym to nei wiem... możesz dać odpowiedni przepis na podstawie któego tak sądzisz? Bo w rozporządzeniu w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego nie ma o tym słowa... przynajmniej tak przeglądając na szybko nie widzę.
lith

Postprzez Sienol » sobota 06 sierpnia 2011, 14:55

cman napisał(a):
Sienol napisał(a):Prosze o jasna odpowiedz - czy za wykroczenie popelnione rowerem Policja moze nalozyc punkty karne?

Oczywiście. Nie wiem skąd wziąłeś jakieś rozgraniczenia punktów karnych dla różnych pojazdów.

A no stad ze taryfikator mandatowo-punktowy dotyczy pojazdow na ktore trzeba miec odpowiednie uprawnienia - czyli prawo jazdy itd i dotyczy on pojazdow silnikowych/mechanicznych. Na rower uprawnien nie trzeba miec (od 18 lat) zatem punkty karne nie powinny byc nakladane, mandaty tak, ale bez punktow

posty scalone przez moderatora (edytuj posty!)

lith napisał(a):Na pewno żeby zebrać punkty karne prawka mieć nie trzeba.
czy trzeba poruszać się pojazdem mechanicznym to nei wiem... możesz dać odpowiedni przepis na podstawie któego tak sądzisz? Bo w rozporządzeniu w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego nie ma o tym słowa... przynajmniej tak przeglądając na szybko nie widzę.

Bzdura - punkty karne nakladane sa na osoby ktore sa w ewidencji kierowcow czyli posiadaja uprawnienia do prowadzenia pojazdow.

Nakladanie punktow karnych na osoby bez PJ jest absurdem i tyle - smiechu warte - gdzie te punkty beda zapisane gdy ktos nie ma PJ? - co zrobia takiej osobie jak przekroczy limit punktowy - zatrzymaja dowod osobity czy moze paszport?

Temat walkowany kilka razy byl - wypowiadali sie adwokaci, eksperci od prawa drogowego a nawet Policja - zostalo jasno powiedziane - nie wolno nakladac punktow karnych na osoby ktore nie posiadaja PJ
Sienol

Postprzez cman » sobota 06 sierpnia 2011, 15:07

Rozporządzenie napisał(a):§ 2. 1. Do ewidencji kierowców naruszających przepisy ruchu drogowego, zwanej dalej "ewidencją", wpisuje się kierowcę, który kierując pojazdem dopuścił się naruszenia przepisów ruchu drogowego, zwanego dalej "naruszeniem".

PRD napisał(a):Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
(...)
21) kierowca - osobę uprawnioną do kierowania pojazdem silnikowym;
(...)
31) pojazd - środek transportu przeznaczony do poruszania się po drodze oraz maszynę lub urządzenie do tego przystosowane;
(...)
47) rower - pojazd o szerokości nieprzekraczającej 0,9 m poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem; rower może być wyposażony w uruchamiany naciskiem na pedały pomocniczy napęd elektryczny zasilany prądem o napięciu nie wyższym niż 48 V o znamionowej mocy ciągłej nie większej niż 250 W, którego moc wyjściowa zmniejsza się stopniowo i spada do zera po przekroczeniu prędkości 25 km/h;

Masz prawo jazdy, więc jesteś osobą uprawnioną do kierowania pojazdem silnikowym i poruszałeś się pojazdem - tyle. A nie, no to nie, w sądzie Ci wytłumaczą, że jednak tak...
cman

Postprzez Sienol » sobota 06 sierpnia 2011, 15:10

To co ze mam prawko - wykroczenie popelnilem jadac na rowerze - nie jest to tak samo traktowane jakbym jechal samochodem, uwazam ze wygram w sadzie te sprawe
Sienol

Postprzez cman » sobota 06 sierpnia 2011, 15:23

Po co właściwie założyłeś ten wątek? Myślałem, że chcesz się dowiedzieć jak wygląda sytuacja prawna w tej kwestii, a Ty najwyraźniej zamiast tego chcesz nas przekonywać, że masz rację. Przedstawiłem Ci fragmenty przepisów, z których jasno wynika, że jeżeli zostaniesz uznany w sądzie za winnego, to punkty karne dostaniesz, a Ty dalej swoje. Więc po co to wszystko?
cman

Postprzez szymon1977 » sobota 06 sierpnia 2011, 17:08

Sienol napisał(a):...wykroczenie popelnilem jadac na rowerze - nie jest to tak samo traktowane jakbym jechal samochodem...

Czyli jadąc rowerem możesz nie stosować się do Przepisów?

-----

A teraz z innej strony:
Czy linia ciągła podwójna zabrania wyprzedzania? Przekroczyłeś linię ciągła?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez ella » sobota 06 sierpnia 2011, 19:49

To co ze mam prawko - wykroczenie popelnilem jadac na rowerze - nie jest to tak samo traktowane jakbym jechal samochodem, uwazam ze wygram w sadzie te sprawe

Za jazdę rowerem po pijaku też można stracić prawo jazdy, więc nie wiem dlaczego rozgraniczasz rower/samochód
ella
Moderator

Postprzez Cyberix » sobota 06 sierpnia 2011, 21:28

To akurat mają albo już nowelizowali, aby nie tracić prawka za jazdę po pijanemu na rowerze. A co do uprawnień o karcie rowerowej nie słyszałeś? http://www.rowery.org.pl/prawo.html (oczywiście dotyczy osób niepełnoletnich)
Cyberix

Postprzez Sienol » sobota 06 sierpnia 2011, 23:45

Najechalem na nia, ale jej nie przekroczylem - nie znalazlem sie rowerem na przeciwleglym pasie ruchu.

Dlaczego rozgraniczam rower od samochodu? - owszem - na rower obowiazuje tez przepisy, ale tarufykatory na rowe a na samochod sa zupelnie inne wiec nie wciskajcie mi bzdur ze na rower i na samochod sa nakladane takie same mandaty bo to nieprawda. Rower nie jest pojazdem mechanicznym, a zatem nie obowiazuje go taryfikator punktowy, a jedynie kwotowy za poszczególne wykroczenia.

Wykroczenia:
- przejazd przez przejście dla pieszych – widełki 100 – 250 pln
- nieustąpienie pierwszeństwa pieszym przez rowerzystę jadącego drogą dla rowerów i pieszych - 50 pln
- brak dodatkowego siodełka w przypadku przewożenia dziecka do siedmiu lat - 50 pln
- jazda po jezdni obok innego rowerzysty - 50 pln
- jazdy bez trzymania co najmniej jednej ręki na kierownicy i nóg na pedałach - 50 pln
- chwytanie się innych pojazdów podczas jazdy - 100 pln

Przejazd dla rowerów:
Nie wolno:
- wjeżdżać bezpośrednio przed jadący pojazd - 150 pln
- zwalniać lub zatrzymywać się bez uzasadnionej przyczyny - 100 pln

Rowerzysta może jechać chodnikiem tylko w dwóch przypadkach:
- kiedy opiekuje się osobą w wieku do 10 lat
- szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brakuje wydzielonej drogi dla rowerów

Naruszenie przepisów o korzystaniu z chodnika - 50 zł

Jest to z ustawy, zatem dla wykroczen rowerowych jak widzicie naklada sie mandaty kredytowane bez punktow karnych - Policja popelnila blad ze probowala mi wlepic punkty za wykroczenie popelnione rowerem.
Sienol

Postprzez szerszon » niedziela 07 sierpnia 2011, 09:35

Trzeba kolego uaktualnic wiedzę.
szerszon

Postprzez Sienol » niedziela 07 sierpnia 2011, 10:21

Moja wiedza jest aktualna - mandat mi sie nalezal - tu nie ma co dyskutowac, ale punkty karne sie nie nalezaly - dlatego nie przyjalem mandatu
Sienol

Postprzez Cyberix » niedziela 07 sierpnia 2011, 10:31

W takim razie poprosimy o informację zwrotną po odbyciu rozprawy w Sądzie Grodzkim... chętnie poczytany o werdykcie sądu. Kiedy będzie termin rozprawy?
Cyberix

Postprzez szymon1977 » niedziela 07 sierpnia 2011, 10:53

Sienol napisał(a):Najechałem na nią, ale jej nie przekroczyłem - nie znalazłem się rowerem na przeciwległym pasie ruchu.
...
na rower obowiązuje też Przepisy, ale taryfikatory na rower a na samochód są zupełnie inne
....
Jest to z ustawy, zatem dla wykroczeń rowerowych jak widzicie nakłada się mandaty kredytowane bez punktów karnych...

Dla wymienionych powyżej wykroczeń owszem. Zastanów się dlaczego w przedstawionym przez Ciebie taryfikatorze dla rowerów są tylko takie wykroczenia - są to specyficzne wykroczenia, których kierujący samochodem popełnić nie jest w stanie. W pozostałych przypadkach rower obowiązuje te same Przepisy co samochód.
Taryfikator mandatów - V. Znaki i sygnały drogowe
221. 21) P-4 "linia podwójna ciągła" § 86 ust. 5 [1] 200

Podziału na rowery i samochody nie zauważyłem.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze