Zgadzam się z tym, co napisał BOReK i w dużej części z tym co mówi Sankila.
Faktycznie mamy tu do czynienia z normalną zmianą pasa (niewyznaczonego). Teoria, że z prawego pasa tylko można opuścić rondo na najbliższym wylocie jest ciekawa i być może warto ją wprowadzić do kodeksu, natomiast na chwilę obecną nigdzie nie jest to regulowane prawnie.
dylek napisał(a):Komu ustąpił podczas wjeżdżania?? Tym na prawym pasie ?? Super - tyle, że ciągle pozostaje mu ustąpienie i tym z lewego pasa - bo A-7 obliguje go do ustąpienia wszystkim w ruchu okrężnym. Dojazd do punktu przecięcia kierunków ruchu z tymi z lewego pasa zajmuje mu więcej metrów, ale nie zwalnia go to z tego ustąpienia...
Nie ogarniam. Tylko pojazd na pasie wewnętrznym jest w ruchu okrężnym, a ten na zewnętrznym już nie? Myślałem, że obaj znajdują się w ruchu okrężnym wokół centralnej wyspy, ale może mam coś ze wzrokiem nie tak.
Cyberix napisał(a):- czy wolno wyprzedzać/omijać pojazd z prawej strony który sygnalizuje prawym kierunkowskazem?
A czy wolno skręcać w prawo z lewego pasa?
Osobiście jestem zwolennikiem teorii, że do poruszania się wokół wyspy służą wszystkie znajdujące się wokół niej pasy, a jak chcemy zjechać to zmieniamy pas na zewnętrzny ustępując pierwszeństwa jadącym po nim pojazdom (tak jak przy normalnej zmianie pasa). Co innego jeśli pasy byłyby opatrzone odpowiednim oznakowaniem poziomym lub pionowym, które mówi, że np z tego pasa tylko w prawo. Natomiast tutaj takiej sytuacji nie ma.