Szkolenie na instruktora czy egzaminatora

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Szkolenie na instruktora czy egzaminatora

Postprzez Emettt » sobota 26 marca 2011, 23:31

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum zwłaszcza tych, którzy zajrzeli do tego tematu. Skończyłem niedawno studia jednak już w trakcie nich ciągnęło mnie do pracy związanej z uprawnieniami do kierowania pojazdami.
Ostatnio zauważyłem iż w jednym z ośrodków zaczyna się kurs na egzaminatora. Pierwsza moja myśl to "zgłaszam się nie ma na co czekać", w końcu to jest to, co mi się marzy od dawna. Jednak, gdy poszperałem trochę w internecie doszedłem do wniosku, że sytuacja z pracą jako egzaminator nie wygląda kolorowo. Podobno w ośrodkach aż roi się od kandydatów chcących podjąć tam pracę.
No i zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej zrobić najpierw uprawnień na instruktora.
Moja prośba do Was jest taka, żebyście przybliżyli mi faktycznie realną sytuację w WORD-ach jeśli chodzi o możliwość podjęcia tam pracy oraz o szansę podjęcia pracy jako instruktor tylko kat. B (póki co). Czy własny samochód zwiększałby możliwość zatrudnienia w OSK?
Pozdrawiam :wink:
Emettt

Re: Szkolenie na instruktora czy egzaminatora

Postprzez cman » sobota 26 marca 2011, 23:58

Na rynku jest kicha, dotyczy to praktycznie w równym stopniu instruktorów i egzaminatorów - nie ma kogo szkolić więc i nie ma kogo egzaminować. Od instruktora bym się w ogóle trzymał z daleka, chyba że satysfakcjonuje Cię 10 - 14 zł brutto za godzinę na samochodzie OSK. Szanse na pracę, z samochodem czy bez, niewielkie, ale oczywiście z samochodem teoretycznie większe. W przypadku egzaminatora pieniądze przynajmniej trochę bardziej normalne, ale z zatrudnieniem raczej znacznie gorzej.
cman

Postprzez Emettt » niedziela 27 marca 2011, 10:25

czyli potwierdziłeś tylko moje obawy, no ale jeśli nie spróbuje to potem mogę żałować
Emettt

Postprzez szerszon » niedziela 27 marca 2011, 10:30

Kurs na instruktora daje wieksze pole manewru. W razie czego mozesz sam otwierać OSK.WORDu nie otworzysz :D
szerszon

Postprzez Emettt » niedziela 27 marca 2011, 10:44

też o tym myślałem, moje miasto liczy około 10 tys mieszkańców, ośrodków szkolenia jest kilka, których ma niezłą renomę. Więc otwierając OSK nie bardzo wiem czy po prostu utrzymałoby się. Dobrze by było zaczepić się w którymś z obecnych jednak to pewnie też nie takie proste.
Jakie wymogi trzeba spełnić aby otworzyć własny ośrodek?
Emettt

Postprzez michooo » niedziela 27 marca 2011, 12:57

michooo

Postprzez Marta1991 » piątek 27 maja 2011, 21:24

mam pytanie: ile zarabia taki instruktor nauki jazdy? :))
Marta1991

Postprzez ella » piątek 27 maja 2011, 21:35

przeczytaj drugi post od góry
ella
Moderator

Postprzez Borys_q » sobota 28 maja 2011, 12:39

chyba że satysfakcjonuje Cię 10 - 14 zł brutto za godzinę na samochodzie OSK

Ostatnio w Gda chcą instruktorów z własnym autem tylko wołają 20 -21 pln brutto za godzinę to jest jakaś żenada, to już za 14 na ich aucie się bardziej opłaca jeździć.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez szerszon » sobota 28 maja 2011, 22:39

U nas( Warszawa) zdaża się ,ze dają 25zł/h- Twój samochód i benzyna/gaz.
szerszon

Powrót do Szkolenie kierowców