Re: co nas dzisiaj zdenerwowało na drodze -bobpl

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez lith » poniedziałek 09 maja 2011, 19:15

bobpl napisał(a):O dziwo napisze cos, co pewnie wiekszosci nie podpasuje.
Dzisiaj wkurzyły mnie 'elki'. A raczej badziewne interuktorki w owych.

Zarys:
Stoje sobie grzecznie na parkingu pod lokalnym sklepem znanym jako 'biedronka'. Maly parking, ciasno, kazdy sie wciska jak moze - mi sie akurat udało stanac tak, ze z mojej lewej mialem jedno miejsce wolne i dopiero nastepne auto.
Wolnego miejsca bylo tyle, ze spokojnie ford galaxy by wszedl i ludzie mogliby wysiasc.

Sytuacja wlasciwa:
Siedze w aucie, czekam na dziewczyne która poszla nabyć jakieśtamcudadoczegośtam.

Nagle z mojej lewej jakas yariska kursowa proboje parkowac.
Patrze w lusterko, baba jako instruktorka. To juz wzmozona uwaga, patrze co robia.
Kursantka parkuje, jednak za maly 'najazd' wziela i widze ze nie wyrobi i przygrzeje mi w bok. Wyskakuje z auta ze ma stanac. A instruktorka do mnie z pyskiem ze strasze kursantów :wow:
Ciekawe co by zrobiła jakby mi przerysowała bok.
Uwazam, ze jednak facet jako instruktor znacznie lepiej sie sprawdzi. Pamietam mojego instruktora, to jak sie nie wyrabialem to mi zakrecil kierownica czy cos - ja poczatku kursu. Potem juz mialem wyczucie. A ta sobie siedzi i patrzy w niebo jak kursantka robi dym na parkingu.

Jesli to czyta ta blondyneczka - kursantka, to przepraszam za stres. A instruktorkę pozdrawiam, mam nadzieje, ze niedługo znajdzie sobie inna prace, bo w obecnej w ogole sie nie sprawdza.

BTW - OSK 'Babska Elka', Bytom. Tak na przyszlosc, jak widzicie gdzies ze takie cos obok was parkuje to zwiewajcie ile sil w nogach.

Chyba nie sądzisz, że gdyby nie Twoje heroiczna akcja i zasłanianie auta ciałem to byś miał przerysowany samochód. na 99% Instruktor by w porę zahamował, a reagowanie na zapas na pewno nie wpływa dobrze na samodzielność takiego uczącego się. Ja tam o swoich niedociągnięciach zazwyczaj dowiadywałem się po fakcie, jak się nie wyrabiałem z parkowaniem to sam do tego dochodziłem i nikt mi się na kierownicę nie rzucał w stylu 'bo i tak byś już się nie wyrobił'. Pewnie bym nie odpisał gdybyś nie podciągnął od razu pod to całej śmiesznej ideologii jak to kobiety najlepiej nie powinny za kółko siadać.
lith

Postprzez Ha-eS » poniedziałek 09 maja 2011, 19:51

Rozumiem, że bobpl zaraz po swoich narodzinach miał już we krwi super prowadzenie samochodu i nie musiał się uczyć :roll: Szkoda, że 90% kierowców nie może zrozumieć tego, że kiedyś sami się uczyli jeździć. Ale w sumie... teraz mają "magiczny" plastik i leją na wszystko bo są "panami szos". Sam jestem teraz na etapie jeżdżenia po mieście z plafonem na dachu (Częstochowa) i muszę przyznać, że nie ma tutaj takich chamskich kierowców. Spokojnie jadą za "elką" te 50 i potem spokojnie wyprzedzają. Nie ma mrugania światłami, nie ma trąbienia, zajeżdżania drogi... Na parkingach również nie ma problemów. A jeśli panie bobpl nie chcesz żeby ktoś obok Ciebie parkował to zostawiaj samochód w garażu, a jak nie chcesz to nie marudź, że ktoś chce obok Ciebie zaparkować.

Przepraszam bardzo, ale widzę, że ci "wielcy kierowcy" mają bardzo ostre podejście do samochodów nauki jazdy i zapominają, że w tym samochodzie z literką "L" na dachu jest osoba, która dopiero uczy się jeździć i zdarza się jej popełniać błędy. A co do instruktorów to wg Ciebie ma jakieś znaczenie płeć? Myślisz, że szkoły jazdy zatrudnią ot tak pierwszą lepszą pannę, która chce zostać instruktorem? Zapewniam Cię, że tak nie ma i nawet te Twoje "baby" mają pojęcie co robią i na pewno za wczasu zareagują, a skoro w tym przypadku nie było reakcji ze strony instruktorki tzn, że nie było powodu do tejże reakcji.

A jeśli nie pasuje Ci sposób nauczania przyszłych kierowców to zapraszam do złożenia skargi do WORD'u lub innego oddziału, który zajmuje się takimi sprawami...
Ha-eS

Postprzez qwer0 » poniedziałek 09 maja 2011, 19:57

Chyba nie sądzisz, że gdyby nie Twoje heroiczna akcja i zasłanianie auta ciałem to byś miał przerysowany samochód.

No jak nie jak tak! Przeciez w ulamku sekundy wyskoczyl z auta. Ty jeszcze mrugnac nie zdazysz, a on juz na zewnatrz sie wydziera :P
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez szerszon » poniedziałek 09 maja 2011, 20:44

bobpl- porażka :wall:
szerszon

Postprzez bobpl » poniedziałek 09 maja 2011, 21:23

@lith - cóż, laska jechala powoli, jednak jak instruktorka juz stanela - ja tez stalem - byla bardzo blisko mojego lewego nadkola tylnego. A nie sadze aby w ogole widziala ze kursantka zle wjezdza bo miala to w nosie gleboko. Nie wiem co tam wypatrywala w oddali, ale na pewno nie zajmowala sie kursantka.
@ha-es nie, nie uwazam sie za 'mistrza kierownicy'. I nie pisalem nic o trabieniu ani wyprzedzaniu, kursancie drogi.
A jakbys nie zauwazyl na zakupy czasem jechac trzeba, a blaszaka nie bede za soba ciagnal pod kazdy sklep bo niektorzy ludzie nie potrafia parkowac / instruktorzy maja w nosie kursantów.
Ha-eS napisał(a):A co do instruktorów to wg Ciebie ma jakieś znaczenie płeć?
akurat o babskiej elce juz jest bardzo duzo niezbyt ciekawych opinii w rejonie ;)
A zwlaszcza o instruktorkach, które zrobily PJ 3 czy 4 lata temu i sie uwazaja za wielkich instruktorów nauki jazdy.
Ha-eS napisał(a):A jeśli nie pasuje Ci sposób nauczania przyszłych kierowców to zapraszam do złożenia skargi do WORD'u lub innego oddziału, który zajmuje się takimi sprawami...

dzieki, sam wystosowalem odpowiednia do kierowniczki osk.
qwer0 napisał(a):No jak nie jak tak! Przeciez w ulamku sekundy wyskoczyl z auta. Ty jeszcze mrugnac nie zdazysz, a on juz na zewnatrz sie wydziera

w koncu po cos bylem na kursie ninja! :)

Co do tematu, to jak juz tak piszemy o kobietach. Dzisiaj stalem pod tesco, a z reguly staram sie stawac na tyle ciasno aby ci po boku mieli sporo miejsca w zapasie. Obok mnie kobietka matizem. Myk, na 2 miejscach parkingowych naraz. Na 2 ostatnich wolnych miejscach w poblizu wejscia do tesco.
Na moja uwage ze mozeby jednak tak poprawic to auto i stanac poprawnie stwierdzila ze co ja to obchodzi.
Az czasem mnie nosi zeby kupic 'karne kutasy' na allegro i przyklejac takim 'parkingowcom'.
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez szerszon » poniedziałek 09 maja 2011, 21:52

^^^
popatrz jak parkuja faceci, niewiele lepiej. Pleć nie ma znaczenia skoro jełop.
szerszon

Postprzez bobpl » poniedziałek 09 maja 2011, 22:46

@up - prawda, nie demonizujmy. Bo coraz wiecej balwanków jezdzi po drogach i ma gdzies w miare sensowne parkowanie zeby innym nie utrudniac. Ot, chocby ci co stoja na miejsach na niepelnosprawnych - a wysiada z czarnet betki koks 2x2 - chyba niepelnosprawny umyslowo.
bobpl

Postprzez michooo » poniedziałek 09 maja 2011, 23:01

Walczę z głupimi stereotypami i wcale nie uważam, że kobiety jeżdżą gorzej. Jeżdżą inaczej, na inne rzeczy zwracają uwagę i reagują w inny sposób, ale nigdy nie powiem, że gorzej / lepiej niż faceci.

Natomiast mój instruktor powiedział kiedyś zdanie, które mi się spodobało: dwie kobiety przy nauce jazdy w jednym aucie to co najmniej o jedną za dużo. ;)
Możliwe, że coś w tym jest :)
michooo

Postprzez bobpl » poniedziałek 09 maja 2011, 23:22

michooo napisał(a):Możliwe, że coś w tym jest

mozliwe, mozliwe. :P

Cóz, ja tez staram sie nie demonizowac. Bo znam wiele kobiet, ktore jezdza bardzo dobrze, lepiej niz niektorzy faceci. A znam tez takie, które jezdzic nie potrafia zupelnie - a maja pj od ~20-25 lat. (ot, przyklad - znajoma, co jadac pod górke na 5 stwierdzila, ze to auto w ogole nie chce jechac a cisnie gaz do dechy. Jechala z ~60km/h.
Albo ta sama znajoma, ktora usilujac wrzucic piatke namietnie chciala zmasakrowac skrzynie i wciskala wsteczny [bodajze fieste ma ze skrzynia, ze 'naprzeciwko' 5 jest R])
bobpl

Postprzez lith » wtorek 10 maja 2011, 00:02

No widzisz... mi ojciec jeżdżący dziesiąt lat samochodem próbował rozbić mój samochód, bo w moim się wsteczny wrzuca inaczej niz u niego ;p Różne dziwne sytuacje się zdarzają... ja sie póki co nikogo o żadne parkowanie nie czepiam, bo mi dalej zalega zaje..... w supermarket xD... chyba się przefarbować muszę :P Sam znam dziewczyny które nie tyle jeżdżą 'lepiej niż niektórzy faceci' co lepiej niż większość facetów jakich znam, w tym ja. Śmiejesz sie z instruktorów mających prawko 4 lata sam mając pół... tak na pewno lepiej wiedziałeś że w Ciebie walnie.
lith

Postprzez Przemek211 » wtorek 10 maja 2011, 00:14

śmieszy mnie @bob twoje stereotypowe myślenie, niczym parytety w sejmie
Przemek211

Postprzez jasiek23 » wtorek 10 maja 2011, 00:28

michooo napisał(a):Walczę z głupimi stereotypami i wcale nie uważam, że kobiety jeżdżą gorzej. Jeżdżą inaczej, na inne rzeczy zwracają uwagę i reagują w inny sposób, ale nigdy nie powiem, że gorzej / lepiej niż faceci.

Z moich obserwacji powiem tak: babeczki za kierownicą dzielą się na dwie grupy

1. Takie które jeżdżą wolno lub zbyt wolno, przestrzegają przepisów (to akurat ok), boją się zaparkować
prostopadle tyłem lub równolegle tyłem więc pchają się przodem i tym samym parkują niedbale wystając
na połowę pasa ruchu.

2. Takie które jeżdżą zbyt odważnie i ze zbytnią pewnością w swoje umiejętności, niejednokrotnie jeżdżą
jak wariatki; nieważne jest jak zaparkują nawet jeśli jest sytuacja że droga jest wąska tak że
samochody parkują tylko po jednej stronie(częściowo na drodze) no ale ona musi jako jedyna stanąć po
tej drugiej :?

W przypadku facetów za kierownicą jest jeszcze coś pośredniego natomiast tu są tylko te dwa bieguny :?
jasiek23

Postprzez lith » wtorek 10 maja 2011, 01:11

@jasiek23
Ta... jasne... tak samo jak większość facetów jeździ w miarę ok tak i większość kobiet... a że w obu przypadkach szału nie ma i debili masa to nic nowego. Po prostu odchyły od normy w inny sposób się zazwyczaj uwidaczniają.
lith

Postprzez Zonaimad » wtorek 10 maja 2011, 04:11

Ja jestem mężczyzną i mam czasem wrażenie, że chyba kompletnie nie nadaję się do kierowania.

Ale to tylko dlatego, że po prostu jeżdżę jak baba.

:twisted:
Zonaimad

Postprzez qwer0 » wtorek 10 maja 2011, 08:17

Co do tematu, to jak juz tak piszemy o kobietach. Dzisiaj stalem pod tesco, a z reguly staram sie stawac na tyle ciasno aby ci po boku mieli sporo miejsca w zapasie. Obok mnie kobietka matizem. Myk, na 2 miejscach parkingowych naraz. Na 2 ostatnich wolnych miejscach w poblizu wejscia do tesco.
Na moja uwage ze mozeby jednak tak poprawic to auto i stanac poprawnie stwierdzila ze co ja to obchodzi.
Az czasem mnie nosi zeby kupic 'karne kutasy' na allegro i przyklejac takim 'parkingowcom'.

O i z tym sie zgodze!
Kiedys mialem podobna sytuacje, ale baba stanela na 2 miejscach jednoczesnie - w polowie na jednym szerokim, na kopercie dla niepelnosprawnych i w polowie na zwyklym miejscu, ktore bylo wolne. Zwrocilem jej uwage, ze jak juz staje na kopercie (byla pelnosprytna... no przynajmniej fizycznie, bo nie wiem jak tam umyslowo, a ze kopert bylo duzo wolnych to niech stoi na kopercie, mi to nie przeszkadza), to niech chociaz stanie normalnie, bo pelnosprytnych kierowcow by sie tam w sumie 3 zmiescilo, a ona wcale nie za duzym autem tak sama po srodku. Rzucila jakims bluzgiem w moja strone i poszla. Nie mam w samochodzie na wyposazeniu nalepek z karnymi kutasami, ale tak mnie babsko tym wqr$%^&, ze polecialem do ochroniarza (bylo to pod GH) i wskazalem mu tak zaparkowane auto. Wywolali babsztyla przez mikrofon i za chwile wqr$%^&@ wyleciala z wozkiem na zakupy przestawiac auto xD Hihi.
mi ojciec jeżdżący dziesiąt lat samochodem próbował rozbić mój samochód, bo w moim się wsteczny wrzuca inaczej niz u niego ;p

Mi to samo probowal zrobic diagnosta na przegladzie :P

Ja jestem mężczyzną i mam czasem wrażenie, że chyba kompletnie nie nadaję się do kierowania.

Ale to tylko dlatego, że po prostu jeżdżę jak baba.

:spoko:
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze