Lublin- pozwalają na ustawienie lusterek do placu?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Lublin- pozwalają na ustawienie lusterek do placu?

Postprzez Robik » piątek 10 września 2004, 22:51

Do już mających okazję zdawać w Lublinie: czy egzaminatorzy pozwalają na ustawienie lusterek specjalnie na plac? Podobno nie we wszystkich miastach tak jest. Boję się, że nie, bo ja na kursie się uczyłem z lusterkami ustawionymi w dół(na linie).
Robik

Postprzez Mmeva » sobota 11 września 2004, 00:53

Jeśli instruktor tak Cię uczył to pewnie można - on powinien wiedzieć. Ale może pojawi sie na forum ktoś z okolic Lublina i Ci powie dokładnie. Pozdrówki.
Mmeva

Postprzez Profesor » sobota 11 września 2004, 06:43

Nie wiem jak jest w Lublinie ale w Bydgoszczy egzaminatorzy nie lubia ( moga oblac ) jezeli przy cofaniu na luku patrzysz na lusterka zamiast w tylnia szybe.( chodzi mi o odcinek prostej podczas cofania) lusterka- szyba- lusterka. Natomiast lusterka mozna bylo ustawic sobie do ziemi.
Mazda 323 f 1.6i 16v .- czerwień rządzi !
Profesor

Postprzez ella » sobota 11 września 2004, 21:37

w Bydgoszczy egzaminatorzy nie lubia ( moga oblac ) jezeli przy cofaniu na luku patrzysz na lusterka zamiast w tylnia szybe

Podobno teraz w większości WORD-ów z tym cofaniem na łuku to jest tak, że trzeba patrzeć do tyłu. Podobno wprowadzono to w Warszawie. Jakieś nowe zarządzenie, ale nie chcę nikogo wprowadzić w błąd. Lepiej zapytajcie się w WORD w, którym będziecie zdawać, żeby później nie było niespodzianki. Lepiej się upewnić u dobrego żródła :wink:
ella
Moderator

Postprzez Mmeva » sobota 11 września 2004, 23:19

Jesli chodzi o patrzenie do tyłu to coś w tym jest i lepiej umieć, ja sie uczyłam patrząc w lusterka, ale instruktor pokazał też, jak patrzeć do tyłu, tak na wszelki wypadek.
Mmeva

można, można

Postprzez greg » niedziela 19 września 2004, 10:26

W Lubelskim WORD-zie przynajmniej półtora miesiąca temu egzaminatora nic nie obchodziło jak ustawiasz lusterka. Tak, na plac mogłeś sobie ustawić lusterka do placu, czyli na koła, na miasto – wiadomo. Nie zanosiło się że coś w tym temacie miało się zmienić. Bo jeżeli samochodzik ma taką możliwość to dlaczego niby nie można by było z niej skorzystać.?
To tak jakby zabronili wystawić sobie głowę przez szybę przy parkowaniu prostopadłym przodem. Za nic w świecie nie da się wyjechać bez korekty!!!
greg

Re: można, można

Postprzez bodek541 » niedziela 19 września 2004, 11:17

greg napisał(a):To tak jakby zabronili wystawić sobie głowę przez szybę przy parkowaniu prostopadłym przodem. Za nic w świecie nie da się wyjechać bez korekty!!!

Greg tu sie z tobą nie zgodze że nie da się wyjechać bez korekty z prostopadłego przodem.Instruktor mnie tak nauczył że wyjeżdzasz bez problemu.Nie wiem gdzie mam kartke ale jak znajde to napisze w jaki sposób.Wiem że sie da bo bez kartki to robiłem.
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

Postprzez Mmeva » niedziela 19 września 2004, 13:32

greg napisał(a): przy parkowaniu prostopadłym przodem. Za nic w świecie nie da się wyjechać bez korekty!!!

Chyba żartujesz; wszystkie zadania na placu da się wykonać bez korekty (i bez wystawiania głowy za szybę) - przynajmniej mi po przećwiczeniu wychodziły bez problemu ( opis w najcześciej zadawanych. pyt.); wiadomo, że czasami cos nie wychodzi i wtedy ratujemy się korekta; ale nie zakładaj z góry że się nie da :)
Mmeva

Postprzez greg » niedziela 19 września 2004, 15:57

(i bez wystawiania głowy za szybę) - przynajmniej mi po przećwiczeniu wychodziły bez problemu

chylę czoła :D ja wiem tylko z doświadczenia nie tylko swojego, że jeżeli mam możliwość obserwacji lewego przedniego koła w celu prowadzenia go najbliżej lewej linii ograniczającej stanowisko to nie mam żadnych problemów z wyjazdem i tyle. Jeżeli znacie inne techniki wcale tego nie krytykuję. Dla mnie po prostu ta metoda była najpewniejsza, co więcej się sprawdziła :D
greg

Postprzez ella » niedziela 19 września 2004, 18:47

To tak jakby zabronili wystawić sobie głowę przez szybę przy parkowaniu prostopadłym przodem

Nie wiem, gdzie można wystawiać głowę za okno. U mnie nie można było mieć szyby opuszczonej do samego dołu, a juz broń boże wystawić głowę.
ella
Moderator

Postprzez greg » niedziela 19 września 2004, 21:11

ella napisał(a):
Nie wiem, gdzie można wystawiać głowę za okno. U mnie nie można było mieć szyby opuszczonej do samego dołu, a juz broń boże wystawić głowę.

Ale że co niby? Głowę mi ugwie podczas parkowania?
W ogóle to, to parkowanie prostopadłe to.. nie wiem o co chodzi. Podczas wykonywania manewru zderzak samochodu może przekroczyć linie ograniczające stanowisko (aby nie koła) a pozycja pojazdu na stanowisku – wewnątrz stanowiska, czyli samochód swoim obrysem (łącznie z lusterkami) nie może wystawać poza linie ograniczające. Że to niby garaż i z boku są ściany lub z boków stoją samochody. Czyli niby podczas wjazdu czy wyjazdu z boku nie ma przeszkód a jak już się wjedzie to niby są. Matrix jakiś czy co?
W jaki sposób uczono was wyjazdu z parkowania prostopadłego przodem?
Ja jak przedniego lewego koła nie prowadziłem od samego początku możliwie blisko lewej linii (oczywiście kontrolując tylne prawe) to punciakiem ni cholery nie mogłem bez korekty wyjechać.
greg

Postprzez ella » niedziela 19 września 2004, 21:49

Ale że co niby? Głowę mi ugwie podczas parkowania?

Głowy ci pewnie nie urwie :D
Nie jestem zbyt wylewna jak się już przekonałeś, więc dam ci tylko linka :wink: :D
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... +egzaminie

W jaki sposób uczono was wyjazdu z parkowania prostopadłego przodem?
Ja jak przedniego lewego koła nie prowadziłem od samego początku możliwie blisko lewej linii (oczywiście kontrolując tylne prawe) to punciakiem ni cholery nie mogłem bez korekty wyjechać.

Wyjeżdzałam ze stanowiska, skręcałam kierownicą w prawo i dojeżdżałam do linii a następnie zatrzymywałam się i skręcając kierownicą w lewo jechałam do przodu.
W ten sposób też mozna kończyć manewr parkowania a nie tylko wyjechać tyłem i ustawić się równolegle do linii tak jak jest pokazane na symulacji.
Rzuć okiem na ten topic.
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... em+korekty
ella
Moderator

Postprzez Mmeva » poniedziałek 20 września 2004, 00:01

W Tarnobrzegu też nie można było wystawiać głowy za szybę, jak sie chciało zerknąc to ewentualnie podnosząc głowę do góry przez zamkniętą.

Z kolei jeśli chodzi o 'wiszenie' samochodu nad linią przy wjeździe/wyjeździe sie nie czepiali; przynajmniej nic takiego nie pamietam, instruktor szczególnie nie zwracał na to uwagi - też mnie to troche dziwiło, bo skoro sa takie wąskie miejsca tzn. z boku jest teoretycznie inny samochód... A zaparkować rzeczywiście kazali tak, żeby nic nie wystawało za linię; widocznie chcieli sprawdzić, czy potrafimy się dobrze ustawić w stanowisku, a nie tak, żę z prawej np. mamy duzo miejsca, a z lewej stoimy przy samej linii... nie wiem.

Jesli chodzi o prostopadłe przodem to dobrze zostawić sobie w miarę mozliwości przy wjeździe nieco więcej miejsca z lewej; wyjazdu z prostopadłego to mnie uczyli tak: technika podobna jak przy skosnym, tylko musisz bardziej uważać na lewy słupek i aby ci koło przy skręcie za linię nie wyszło. Dajesz prawy kierunek, jedziesz chwilkę na prostych, jak tylne koło będzie mijało prawy slupek ( obserwujesz w prawym lusterku) dajesz max. skręt w prawo, potem obserwujesz lewy słupek, i jak przód samochodu będzie dochodził do niego ( także koło nie może wyjść ci za linię) korygujesz ( w miarę możliwości wyjeżdżasz na lekko skręconych), jak nie będzie już zagrożenia ( miniesz przodem lewy słupek) kręcisz z powrotem w prawo , (w tylnym lusterku obserwujesz tylny słupek) i prostujesz - zerknij w lewe lusterko ( także na jego odległość od słupka).
Jak ja zdawałam wyjeżdżało się do tyłu i ustawiało się samochód równolegle do linii; a wyjazd do przodu tak, jak opisuje Ella mógł być uznany za korektę; ale o tym masz w linku.
Mmeva

Postprzez greg » poniedziałek 20 września 2004, 00:58

Elllllllllllllla!!!!!!!!!!!!!!!
Nie chcę być mocno uperdliwy (przepraszam) ale od kiedy, jeśli się oriętujesz, weszło to zadanie egzaminacyjne, czyli "parkowanie prostopadłe (wjazd przodem) parkowanie z korektą". Po prostu nie wiedziałem, że istnieje takie zadanie. Ja mam dziennik ustaw z nowelizacją z 2004-04-01 i czwarte zadanie egzaminacyjne brzmi "parkowanie prostopadłe (wjazd przodem-wyjazd tyłem)"
Ale ja widzę że na tej symulacji wszystkie zadania mają poskracane nazwy. Bo "parkowanie prostopadłe (wjazd tyłem)" oznaczało by, że z tego stanowiska nie trzeba wyjeżdżać. Chyba, że w ogóle kryteria ocen egzaminacyjnych wszystkich „parkowań” się pozmieniały.

Tak przeglądałem tą debatę na temat dwóch korekt i z tego wynika, że to jest prawda. Tylko, że pierwsza korekta w tym wypadku nie będzie korektą w sensie poprawy toru jazdy, a będzie to składową poprawnego wykonania zadania. Bo tak brzmi określenie zadania. A jak w każdym parkowaniu dalej będzie przysługiwała jedna korekta toru jazdy.
I jeszcze raz dla pewności: Pozmieniały się nazwy zadań egzaminacyjnych?
czyli z np. „parkowanie prostopadłe (wjazd przodem-wyjazd tyłem)” na „parkowanie prostopadłe (wjazd przodem)”
No to, co mi opisałaś, to opisałaś mi korektę po prostu. I co po tym jak pojechałaś na koniec do przodu to nie musiałaś wrócić mniej więcej do miejsca z którego rozpoczynałaś zadanie, czyli do pozycji początkowej, czyli opuścić obszaru wjazdu tyłem?

Z tego wynika, że muszę jak tylko będę miał wolną chwilę, pójść do biblioteki i w Lexie pogrzebać.
Na temat tej głowy przez szybę nie chce mi się już nawet dzisiaj myśleć...

Pozdrowienia, miłych snów, niech słoneczko świeci znów
(jutro, no w sumie to już dzisiaj, oczywiście)
greg

Postprzez greg » poniedziałek 20 września 2004, 01:22

Mmeva
Jejku dzięki za tak obszerny i precyzyjny opis, o to mi właśnie chodziło.

Dajesz prawy kierunek, jedziesz chwilkę na prostych, jak tylne koło będzie mijało prawy slupek ( obserwujesz w prawym lusterku) dajesz max. skręt w prawo, potem obserwujesz lewy słupek, i jak przód samochodu będzie dochodził do niego ( także koło nie może wyjść ci za linię) korygujesz ( w miarę możliwości wyjeżdżasz na lekko skręconych), jak nie będzie już zagrożenia ( miniesz przodem lewy słupek) kręcisz z powrotem w prawo , (w tylnym lusterku obserwujesz tylny słupek) i prostujesz - zerknij w lewe lusterko ( także na jego odległość od słupka).

No i właśnie Mmeva, dajesz max w prawo i w jaki sposób kontrolujesz to by koło nie wyszło Ci na linię?
Pewnie napiszesz że na wyczucie... a zresztą zobaczymy.
Tak, to co opisała ella to była korekta po prostu.
pozdrawiam i dzięki za poświęcenie :D
greg

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy