Dodatkowe godziny

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Dodatkowe godziny

Postprzez ubertime3 » środa 21 lipca 2010, 17:31

Czy jeśli dwa razy oblałam teorię oraz jeden raz jazdę, to muszę jakieś dodatkowe godziny wykupować czy mogę się od razu zapisać na kolejny praktyczny egzamin?

Bo słyszałam, że po 3 oblanych egzaminach trzeba dodatkowe godziny jazdy wykupić i zaświadczenie dostać, tylko czy też tak trzeba jeśli to nie były 3 praktycznie a 1 praktyczny i 2 teoretyczne?
ubertime3

Postprzez Edypka » środa 21 lipca 2010, 17:37

Możesz się od razu zapisać. Gdybyś trzy razy nie zdała teorii musiałabyś wykupić z tego co kojarzę 10 godzin zajęć teoretycznych, a po trzech niezdanych egzaminach praktycznych 5 godzin jazd.
Edypka

Postprzez agent262 » środa 21 lipca 2010, 17:37

Nic nie musisz dokupywać. Teoria i praktyka liczy się osobno.
agent262

Postprzez agatka 2001 » środa 21 lipca 2010, 21:33

Nic nie musisz wykupywać. Ten przepis obowiązuje po trzech niezdanych egzaminach teoretycznych i praktycznych liczonych osobno, a nie łącznie.
agatka 2001

Postprzez Dominika1234 » czwartek 22 lipca 2010, 09:32

Też chciałabym się o coś zapytać. Skończyłam kurs i się zapisałam na egzamin mam go za dwa tygodnie. Przez ten czas chcę wziąć sobie kilka godzin dodatkowych. Co muszę mieć przy sobie idąc na taką jazdę z instruktorem? Nie zamierzam brać tych jazd w OSK w którym kończyłam kurs. To, że ukończyłam kurs jest w Wordzie nie mam żadnych dokumentów świadczących, że ten kurs odbyłam.
Więc czy muszę coś mieć przy sobie? na jazdach na kursie instruktor musiał mieć zawsze kontrolkę, a ja dowód. A jak jest z tymi jazdami?
Dominika1234

Postprzez Tobi » czwartek 22 lipca 2010, 09:45

Dominika1234 napisał(a):Też chciałabym się o coś zapytać. Skończyłam kurs i się zapisałam na egzamin mam go za dwa tygodnie. Przez ten czas chcę wziąć sobie kilka godzin dodatkowych. Co muszę mieć przy sobie idąc na taką jazdę z instruktorem? Nie zamierzam brać tych jazd w OSK w którym kończyłam kurs. To, że ukończyłam kurs jest w Wordzie nie mam żadnych dokumentów świadczących, że ten kurs odbyłam.
Więc czy muszę coś mieć przy sobie? na jazdach na kursie instruktor musiał mieć zawsze kontrolkę, a ja dowód. A jak jest z tymi jazdami?

Ja tam nie wiem co to za wymyślanie z jakimiś kontrolkami, dowodami. Ja mówiłem, że chce wykupić godziny i już.
Tobi

Postprzez Dominika1234 » czwartek 22 lipca 2010, 09:55

Ja nie wymyślam. Pytam jak to ma być. Jeśli nic nie jest potrzebne to ok. A kontrolka i dowód były konieczne na kursie, a na dodatkowych nie wiem jak jest dlatego zapytałam. Dzięki za odpowiedź.
Dominika1234

Postprzez Edypka » czwartek 22 lipca 2010, 10:09

Ja nawet dowodu ze sobą nie nosiłam, ale może na wszelki wypadek umawiając się na jazdy zapytaj dla pewności, czy nie musisz mieć czegoś ze sobą;)
Edypka

Postprzez quweta » czwartek 22 lipca 2010, 10:54

To skoro nie trzeba mieć żadnych papierów ba nawet dowodu osobistego na jazdach dodatkowych to ja sobie mogę umówić taką jazdę mając 16 lat np. i nie kończąc wcześniej kursu żeby sobie pojeździć L po mieście, a nie tylko samochodem ojca po jakiś polach. Skoro instruktor mnie nie wylegitymuje mogę udawać, że jestem po kursie i że jestem pełnoletni.
quweta

Postprzez Edypka » czwartek 22 lipca 2010, 11:01

W sumie racja, ale w moim przypadku instruktor poprosił mnie o dowód tylko kiedy chodziło o jazdy po trzech niezdanych egzaminach, ponieważ musiał wypisać zaświadczenie. Kiedy wykupowałam jazdy bezpośrednio przed egzaminami (za każdym razem w innym osk) nigdy nie poproszono mnie o dowód, ale i tak uważam, że lepiej zapytać;) żeby potem nie było żadnych problemów.
Edypka

Postprzez Tobi » czwartek 22 lipca 2010, 11:54

Dowód i tak chyba nosisz przy sobie...
Tobi

Postprzez Dominika1234 » czwartek 22 lipca 2010, 12:10

Ale tu nie rozchodzi się o dowód tylko o jakiś papierek świadczący czy ukończyłam kurs. Nie wiem ksero zaświadczenia, albo ten wydruk z Wordu który dostałam po zapisie na egzamin. O to pytałam. Dowód to wiadomo, że się nosi zawsze w portfelu.
Pytam jak było u Was przy zapisie.
Bo ja jeszcze się nie zapisałam więc na razie żadnych konkretów nie mogę się dowiedzieć bo mam problem z wybraniem OSK.
Dominika1234

Postprzez Tobi » czwartek 22 lipca 2010, 15:17

Nie rozumiem po co Ci zaświadczenie, że skończyłaś kurs? Weź po prostu zadzwoń do OSK i powiedz, że chcesz wykupić godziny. Zapytaj się czy masz wziąć jakieś dokumenty.
Tobi

Postprzez sankila » czwartek 22 lipca 2010, 21:21

Dominika1234 napisał(a):Ale tu nie rozchodzi się o dowód tylko o jakiś papierek świadczący czy ukończyłam kurs

Wystarczy dowód.
A papierek o kursie do niczego nie jest potrzebny - instruktor nie ma powodu wątpić w Twoje słowa. Jestes pełnoletnia, więc odpowiadasz za siebie.
sankila

Postprzez dylek » czwartek 22 lipca 2010, 21:50

Sami fachowcy tutaj widzę :D:D:D

Oczywiście, że OSK musi mieć jakiś kwit, że to nie dla jaj laik jakiś, tylko że wsio zgodnie z prawem..
Powinien taki dokształt do książki, podatki itp, ale wiadomo nikt raczej tego nie księguje :D:D:D

Takim papierkiem dla OSK może być np karteczka z WORD z wyznaczoną datą egzaminu ;) (ksero sobie pyknie i podepnie pod dokumenty)
Jest imię nazwisko ... i to, że zapisali na egzamin - więc kurs ukończony....

Po niezdanym egzaminie takim kwitkiem może być też arkusz egzaminacyjny.... logika podobna - skoro egzaminowali tzn kurs ukończony był....

Jak OSK nie woła o papierek - jego wola - jego ryzyko... w razie kontroli sam się wystawia na sankcje...

Na jazdy powinna być oczywiście założona karta taka jak na kursie była...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy