mikiway napisał(a):Witam
Zastanawiam sie jak zareguje samochod przy predkosci 100 km/h podczas :
a) najechania na chodnik
b) wypadnieciu prawych kół poza jezdnie na pobocze
Pozdrawiam
Suzuki GV (patrz podpis) opony Pirelli Ice and Snow średnio napompowane - wysoki profil 70%- prędkość około 45, droga dwupasmowa, jednokierunkowa,krawężnik lewy drogi dojazdowej do mojej od lewej, na szczęści niski - najwyżej 8cm.
Startowałem od przejścia dla pieszych. Obok mnie szeroki dostawczak z jeszcze szerszą budą. I tą szeroką budą zaatakował mnie z prawej w momencie gdy mijałem drogę dojazdową. Zdołałem odbić kierownicą w lewo zjeżdzając lewymi kołami na drogę dolotową z lewej, nie zdążyłem wrócić ani zahamować. Lewymi kołami najechałem na prostopadły krawężnik skrzyżowania mojej drogi z drogą z lewej.
Łupnęło, buda Suzi gwałtownie się przechyliła, koła były przez chwilę w powietrzu (te lewe).
Bilans: bez strat, być może problem ze zbieżnością (mam rozbieżnośc 4 stopnie ujawnioną na dorocznym przeglądzie pojazdu, na moje wyraźne życzenie, ale była chyba juz przedtem). Wnioski: (1) Na polskie warunki tylko stary sprawdzony SUV z czasów kiedy jeszcze robili je "na prawdę" (2) Dostawczaki z szeroką budą albo puszczać albo od razu wyprzedzać.
pozdrawiam
vonBraun