Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez lith » czwartek 06 maja 2010, 16:14
przez Grzegorz.Z » czwartek 06 maja 2010, 19:37
scorpio44 napisał(a):Cyberix napisał(a):Ależ nie wszystkie te manewry są dozwolone! (mowa o tych moich rysunkach).
No chyba tylko jeden jest niedozwolony? (sytuacja 4 wersja 2)
przez barbra » czwartek 06 maja 2010, 20:05
przez cman » czwartek 06 maja 2010, 20:22
barbra napisał(a):Tu są niewyznaczone pasy...
przez zaglebiak » czwartek 06 maja 2010, 20:27
lith napisał(a):To czy musisz to zrobić całkowicie i nie jechać po linii to już inna sprawa- zależy czy ta linię na środku traktować:
1. jako wyznaczającą pasy (i wtedy musimy sie zmyć całkowicie, bo nie możemy jechać po 2 jednocześnie)
2. jako wyznaczającą oś jezdni- takie coś słyszałem na kursie, wydaje się logiczne, ale nie potrafię tego podeprzeć konkretnymi przepisami... (a jednocześnie na kursie mówiono mi, że bez kodeksu w garści i konkretnego zapisu nie ma co nawet próbować dyskutować :P)- tu można by przekroczyć częściowo. Domyślam się, że to raczej wynika z 'dobrej praktyki', a nie konkretnych artykułów.
... im dalej w las tym więcej drzew :P
przez sankila » czwartek 06 maja 2010, 20:27
lith napisał(a):To wiedz, że jak kiedys byśmy sie przypadkiem spotkali i na wielopasmowej drodze zaczniesz przyspieszać podczas wyprzedzania to zostaniesz po prostu otrąbiona :)
khay napisał(a):W ogóle kto to wymyślił: definiować wyprzedzanie w PoRD
przez cman » czwartek 06 maja 2010, 20:42
sankila napisał(a):Ja jadę pierwszym pasem 40/h, ty drugim - 60/h; u mnie się robi luz i przyspieszam do 50 - ty zaczynasz trąbić.
A po kiego h ?
przez barbra » czwartek 06 maja 2010, 20:53
cman napisał(a):barbra napisał(a):Tu są niewyznaczone pasy...
No ja nie, jak jest P-4...
przez lith » czwartek 06 maja 2010, 23:43
przez Cyberix » czwartek 06 maja 2010, 23:54
barbra napisał(a):cman napisał(a):barbra napisał(a):Tu są niewyznaczone pasy...
No ja nie, jak jest P-4...
o holipka :]
przez sankila » piątek 07 maja 2010, 00:33
cman napisał(a):A może po takiego, że jego pas ruchu się akurat kończy i nie ma ochoty kończyć wyprzedzania na powierzchni wyłączonej z ruchu, za podwójną ciągłą albo na trawniku.
przez scorpio44 » piątek 07 maja 2010, 01:05
przez barbra » piątek 07 maja 2010, 08:55
barbra napisał: Tu są niewyznaczone pasy...
cman napisał:
No jak nie, jak jest P-4...
barbra napisał: o holipka :]
cyberix napisał:Ale wyprzedzać z prawej strony nie wolno.
cman napisał:wolno
Dopuszcza się wyprzedzania również z prawej strony na odcinkach dróg z wyznaczonymi pasami ruchu:
•na jezdniach jednokierunkowych
•na jezdniach dwukierunkowych, jeżeli są co najmniej dwa pasy ruchu w obszarze zabudowanym
przez Cyberix » piątek 07 maja 2010, 09:49
NIE WOLNO!cman napisał(a):Wolno.