Oblany egzamin, czy słusznie ? Nowy Sącz Luty 2010

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Spoxter » wtorek 23 lutego 2010, 12:05

ciągłych też nie było a jeśli byłą to jedna ciągła a nie podwujna ale też nie powiem na 100% ...

Obrazek
Znak P-2 " linia pojedyncza ciągła " oddziela pasy ruchu o tym samym kierunku

i oznacza ponadto zakaz przejeżdżania (najeżdżania) przez linię.

Obrazek
Znak P-4 " linia podwójna ciągła " rozdziela pasy ruchu o kierunkach przeciwnych

i oznacza zakaz najeżdżania ( przejeżdżania ) przez tę linię.
Spoxter

Postprzez me555 » wtorek 23 lutego 2010, 13:16

cman napisał(a):Można było jechać w prawo z prawego pasa ruchu i prosto z sąsiedniego pasa ruchu, tak? Jeżeli tak, i pojechałaś prosto z prawego pasa ruchu to ok, jest błąd, ale nie błąd przerywający egzamin.

Tak ja bylam na pasie do skretu w prawo a obok byl pas do jazdy na wprost. I moze i przejechalam na wprost z prawego.... więc czy to Naprawde nie jest przerwanie egzaminu? Gdzie mogę to sprawdzić ?

Ten gościu od początku chciał mnie udupić jakoś dosłownie o wszystko się płuł. Nie było szans że ja bym to zdała. Nie wiem jak sie wybronić z tego ....
me555

Postprzez cman » wtorek 23 lutego 2010, 13:46

me555 napisał(a):Tak ja bylam na pasie do skretu w prawo a obok byl pas do jazdy na wprost. I moze i przejechalam na wprost z prawego.... więc czy to Naprawde nie jest przerwanie egzaminu? Gdzie mogę to sprawdzić ?

Tak, to nie jest przerwanie egzaminu. Sprawdzić możesz w rozporządzeniu w sprawie szkolenia i egzaminowania, a powinnaś to wiedzieć już po kursie.
cman

Postprzez me555 » wtorek 23 lutego 2010, 13:56

cman napisał(a):
me555 napisał(a):Tak ja bylam na pasie do skretu w prawo a obok byl pas do jazdy na wprost. I moze i przejechalam na wprost z prawego.... więc czy to Naprawde nie jest przerwanie egzaminu? Gdzie mogę to sprawdzić ?

Tak, to nie jest przerwanie egzaminu. Sprawdzić możesz w rozporządzeniu w sprawie szkolenia i egzaminowania, a powinnaś to wiedzieć już po kursie.

wachałąm się z tym bo myślałam że jeśli jest nakaz jazdy w prawo z tego pasa to jest to przerwanie egzaminu jeśli pojadę w innym kierunku.
me555

Postprzez cman » wtorek 23 lutego 2010, 14:07

To nie jest nakaz jazdy. To jest określony kierunek na pasie ruchu. Nakaz jazdy, to jest znak z grupy nakazów: biała strzałka na okrągłym, niebieskim tle - za to się przerywa egzamin. Określony kierunek na pasie ruchu to biała(e) strzałka(i) na prostokątnym, niebieskim tle lub strzałki poziome - za to egzaminu się nie przerywa.
cman

Postprzez me555 » wtorek 23 lutego 2010, 14:09

cman napisał(a):To nie jest nakaz jazdy. To jest określony kierunek na pasie ruchu. Nakaz jazdy, to jest znak z grupy nakazów: biała strzałka na okrągłym, niebieskim tle - za to się przerywa egzamin. Określony kierunek na pasie ruchu to biała(e) strzałka(i) na prostokątnym, niebieskim tle lub strzałki poziome - za to egzaminu się nie przerywa.

NO a jeśli tam był znak prostokątny niebieski o wyznaconych pasach ruchu? Był taki że pas prawy zanika i jest doskrętu w prawo i 2 lewe do jazdy na wprost.
me555

Postprzez cman » wtorek 23 lutego 2010, 14:15

cman napisał(a):Określony kierunek na pasie ruchu to biała(e) strzałka(i) na prostokątnym, niebieskim tle lub strzałki poziome - za to egzaminu się nie przerywa.
cman

Postprzez mls » wtorek 23 lutego 2010, 21:46

me555 napisał(a):Patrzy na skrzynie biegów i nie patrzy na wprost.

Sprawdzenie, czy wrzuciło się poprawny bieg, można zrobić bez spoglądania wzrokiem na skrzynię biegów. Na moment można wcisnąć sprzęgło, i jeszcze raz wrzucić bieg, bez utraty widoczności drogi przed pojazdem.

me555 napisał(a):Patrzy przez swoje ramie do tyłu.

Przez ramię to można spoglądać podczas cofania, ale nie podczas jazdy - od tego są lusterka.
mls

Postprzez cman » wtorek 23 lutego 2010, 21:52

Taa... do pierwszego dzwona podczas zmiany pasa ruchu...
cman

Postprzez me555 » wtorek 23 lutego 2010, 22:11

me555 napisał(a):Patrzy przez swoje ramie do tyłu.

Przez ramię to można spoglądać podczas cofania, ale nie podczas jazdy - od tego są lusterka.[/quote]

Nie słyszałeś o "martwych czy ślepych punktach" w lusterkach? W pewnym punkcie nie widać czy coś jedzie obok czy nie, już miałam taka sytuacje przy zmianie pasów że bym zmieniła pas najerzdzająć na inny samochod gdybym nie spojrzała przez ramie.

Czy wiedziałeś że w Ameryce spojrzenie przez ramie jest OBOWIĄZKIEM? i w Ameryce jest mniej wypadków niż w Polsce.
me555

Postprzez piecyk » wtorek 23 lutego 2010, 22:57

A skąd taka "amerykańska" wiedza? Chętnie zapoznam się ze źródłem. Bez ironii.

Martwy czy tam ślepy punkt... Kwestia ustawienia lusterek. Jeśli ustawiasz je aby widzieć część swojego auta, to z pewnością słabiej widzisz sytuację na sąsiednim pasie. Ustawiaj lusterka możliwie szeroko, tak aby zarys Twojego pojazdu był widoczny dopiero wtedy, kiedy lekko odchylisz się od wygodnej pozycji za kierownicą, w stronę lusterka.
Spróbuj zastosować to ustawienie, zobaczysz dużo więcej przed zmianą pasa.
Obrazek
piecyk

Postprzez dylek » wtorek 23 lutego 2010, 23:21

cman - sądzę, że tu nie chodziło znak nakazu, czy o pojedynczą ciągłą...
Raczej miała miejsce sytuacja jak na przykładzie poniżej z zumiego - chodzi mi o jazdę z północy na południe.
Skrajnie prawy pas do skrętu w prawo... Pojechanie prosto fizycznie możliwe, ale przerywamy egzamin ;)
http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=Lu ... tive=false
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez lith » wtorek 23 lutego 2010, 23:23

Dla mnie te ustawienie lusterek jest zupełnie niepraktyczne. przez większość czasu w boczym lusterku będę podziwiał chodnik, a nie to co sie dzieje za mną, dlatego. Co z tego, że zauważę pojazd jak będzie bardzo blisko, jak się będę musiał nagimnastykować, żeby zobaczyć co jedzie kawałek za mną na pasie obok.

U siebie w lewym bocznym mam końcówkę mocniej zakrzywionym , przez co ten kąt jest mały, ale w prawym to się może kawał fury schować... może i z przyczepą xD

Ja się oglądam... od kiedy tez coś mi się schowało to nawet często xD

edit:@dylek: ja odniosłem wrażenie, że cman właśnie tak to zrozumiał... i twierdzi, że nie przerywamy. Ty twierdzisz, ze przerywamy. Z tego co zdążyłem już zauważyć to 'cman ma racje... ewentualnie sprawa mocno dyskusyjna i przepisy nieścisłe xD' Więc mimo, że mi się wydawało, że takie coś kończy egzamin to nie mam parcia na przewertowanie znowu iluś stron paragrafów to przyjmuję na razie jako dogmat xD.. bo z reszta do szczęścia mi to i tak nie potrzebne.
lith

Postprzez piecyk » wtorek 23 lutego 2010, 23:39

Na przedstawionym rysunku/sytuacji kierowca bez żadnego gimnastykowania widzi doskonale co dzieje się za jego pojazdem i obok pojazdu. Analizując po kolei, są cztery punkty położenia niebieskiego pojazdu. 1. Jedzie za zielonym, jest widoczny w jego wstecznym lusterku. 2. Zmienia pas, jest widoczny we wstecznym i bocznym lewym lusterku. 3. Zmienił pas i wyprzedza, jest wciąż w bocznym lusterku. 4. Dalej w trakcie wyprzedzania, wciąż pozostaje w polu widzenia w bocznym lewym lusterku. W lusterku widać zarys tyłu pojazdu, a kątem oka zobaczysz niebieskie auto obok siebie, przez boczną szybę kierowcy.
Nie ma potrzeby gimnastykowania się, m.in. zaglądania przez ramię.
Polecam przynajmniej spróbować.
pozdr
piecyk

Postprzez lith » wtorek 23 lutego 2010, 23:43

Ale nie widzisz w bocznym lusterku pojazdu jadącego równoległym pasem np. 50,czy 100 m za tobą Są więcej niż 4 położenia innego samochodu względem mojego. A wystarczy lekko przesunąć samochody na Twoim schemacie i mamy jednak martwe punkty.
lith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy