Rejestracja samochodu

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Rejestracja samochodu

Postprzez Widmo » poniedziałek 14 września 2009, 22:25

Witam,
Kupiłem samochód i mam kilka pytań. Teraz powinienem udać się do wydziału komunikacji, ale jakie tam powinienem papiery wziąć? Powiedzieć tylko, że chcę przerejestrować samochód?
I najważniejsze pytanie... Kupiłem samochód, który ma jeszcze ubezpieczenie ważne przez pół roku, rejestrując samochód na siebie tracę te OC?
Obrazek
Widmo

Postprzez athlon » poniedziałek 14 września 2009, 22:49

w sprawie OC jak się dogadałeś ze sprzedającym? Jeżeli OC sprzedający tobie dał (znaczy nie będzie chciał zwrotu od TU) to jest to ważne cały czas. Tylko teraz musisz udać się do tego TU (masz na to 30 dni) i przepisać umowę na siebie (przeliczą ponownie składki, jeżeli nie masz zniżek a sprzedający miał to będziesz musiał dopłacić, tak więc zorientuj się, czy korzystniejsze będzie dla ciebie kontynuowanie tego OC i przekalkulowanie składek, czy wypowiedzenie tego OC [masz na to 30dni od daty zakupu] i zawarcie nowego OC w tańszym dla ciebie TU).
Ponadto teraz masz 14ście dni od daty zakupu na wizyte w US (urząd skarbowy) i opłacenie tam 2% jałmużny (idziesz tam z umową kupna-sprzedaży, wypełniasz ich świstek i opłacasz w okienku blankiecik). O ile dobrze pamiętam w WK musisz miec kartę pojazdu jezelizostała wydana, umowę OC (może być ta co jeszcze masz z nazwiskiem starego właściciela), umowę kupna-sprzedaży, dowód rejestracyjny, i chyba stare blaszki (ale u mnie najpierw się umawiasz na godzine w któryś dzień a dopiero potem tam z tym idziesz). Zresztą miła pani ci wszystko wyjaśni ;]
athlon

Postprzez BOReK » wtorek 15 września 2009, 15:41

Nie wszystkie TU robią ponowną kalkulację, przykładowo w HDI zwyczajnie babka przepisała na mnie umowę i po krzyku. Ponadto nie wiem, czy nie trzeba w WK przy którejś wizycie okazać zaświadczenia o opłaceniu rzeczonego podatku (ja chyba musiałem przy odbiorze miękkiego dowodu). Lepiej też, żeby cena nie była niższa niż 70% wartości rynkowej samochodu, bo naliczą ci podatek według tej wartości.
BOReK

Postprzez Widmo » wtorek 15 września 2009, 16:09

Ok, takich informacji właśnie potrzebowałem. Athlon, dzięki za bardzo szczegółowe informacje tego mi było trzeba ;) BOReK, również dzięki za uzupełnienie. Teraz pozostaje mi wykonać te czynności :)

Dziękuję i pozdrawiam :)
Obrazek
Widmo

Postprzez jerz » piątek 23 października 2009, 17:34

Ale pamiętaj że w ciągu 30 dni od daty zakupu musi DOJŚĆ wypowiedzenie umowy do ubezpieczalni, musi to być dokument przez Ciebie własnoręcznie podpisany nie żadne ksero czy faks, tego się nie uznaje za dokumenty. Masz już jakieś towarzystwo na oku?
jerz

Postprzez Margo » piątek 23 października 2009, 18:16

Podam przykładową sytuację. Osoba A ma datę zakupu auta np. 20 październik,kilka dni potem idzie do WK rejestruje auto [wcześniej odbyła się wizyta w Urzędzie Skarbowym] i jeżeli minęło 30 dni od zakupu auta,a osoba nie ma jeszcze własnego ubezpieczenia to może posługiwać się OC byłego właściciela? jest to zgodne z prawem?
15.09.2009r. zdany egzamin na kategorię B
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez athlon » piątek 23 października 2009, 18:29

margo, zalezy jak osoba dogadala się ze sprzedającym odnosnie OC. Czy OC przechodzi na nowego wła sciciela, czy OC zabiera stary właściciel. Jeżeli OC przechodzi na nowego, to tak możesz jeździć, ale musisz udać się do TU w celu przepisania umowy na ciebie i przekalkulowania składki.
athlon

Postprzez Margo » piątek 23 października 2009, 18:37

Dobrze,a jeżeli się nie umawiała tzn. ma zaświadczenie o jego OC i poprzedni właściciel pow. że dopóki ta osoba nie zorganizuje własnego to może się nim okazywać. To co wtedy?
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez athlon » piątek 23 października 2009, 20:50

eee, nie rozumiem :(

Może napisze inaczej. Podczas zakupu samochodu oprócz dokumentów od samochodu (dow. rej, karta pojazdu i takie tam) otrzymujesz umowę OC. I teraz w zależności jak ustali ze sprzedającym są dwie wersje:
1) Sprzedający chce zwrot pieniędzy od TU za polisę, czyli jeżeli polisa jest jeszcze ważna 6 miesięcy otrzymuje kwotę za 5 miesięcy (30 dni możesz jeździć na jego ubezpieczeniu i za te 30 dni nie dostaje on pieniędzy). Ty w ciągu 30 dni musisz poinformowac TU że nie zamierzasz korzystac dłuzej z polisy i po 30 dniach podpisujesz inną polisę z TU (dowolnym)
2) sprzedający nie chce zwrotu pieniędzy od TU, czyli jego polisa jest wazna az do wygaśnięcia, niemniej ty masz 30 dni od zakupu auta na poinformowanie TU że przejmujesz ubezpieczenie, TU przelicza ci składki i wysyła tobie polisę na twoje nazwisko. Ponadto pamiętaj, że jezeli nie wymówisz polisy (już nie pamiętam na ile dni przed końcem) polisa jest automatycznie przedłużana na kolejny rok.

W twoim przypadku minęło już 30dni od zakupu auta (troszkę brzydko że nie poinformowałaś TU), zrób to jak najszybciej, powinni ci przekalkulowac składki (może się okazać ze masz trochę dopłacić w zależności od zniżek albo ci jeszcze zrobią zwrot nadpłaty ;] ) i przepisać umowę na ciebie. Tak to powinno wyglądać z prawnego punktu widzenia.
athlon

Postprzez Margo » piątek 23 października 2009, 20:58

Nie,nie,nie ja już mam ubezpieczenie w Allianz. Co prawda od niedawna ale mam. Sytuacja dotyczy mojej bliskiej znajomej ;) poza tym ja nie mam auta jeszcze od miesiąca nawet :P Dokładnie od 29 :twisted:
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez scorpio44 » sobota 24 października 2009, 19:42

athlon napisał(a):Tak to powinno wyglądać z prawnego punktu widzenia.

A mógłbyś przywołać stosowne przepisy? Że tak to mniej więcej wygląda w praktyce - owszem. Ale, jak już pisałem kiedyś w innym wątku, nie znalazłem żadnego przepisu, z którego wynikałoby, że kupujący ma obowiązek po zakupie samochodu udać się do ubezpieczalni w celu poinformowania o zakupie, naliczenia na nowo składki itd. Ze wszystkich przepisów, do jakich dotarłem, wynika, że teoretycznie te wszystkie formalności załatwia sprzedający (zgłaszając w TU zbycie pojazdu). Że w rzeczywistości jest inaczej, to inna bajka. Ale napisałeś o rzekomym "prawnym punkcie widzenia". ;)
scorpio44

Postprzez athlon » sobota 24 października 2009, 20:09

nie jestem pewien i sobie za tą paluszka nie dam uciąć, ale chyba widzialem gdzieś taki punkcik w umowie z TU, ale paluszka sobie za to uciąć nie dam w pierwszej wolnej chwili postaram się tego poszukać
athlon

Postprzez jerz » poniedziałek 26 października 2009, 15:38

Ubezpieczenie oc jest na samochód, nie na właściciela.
Sprzedając samochód, sprzedajemy go z ubezpieczeniem i mamy obowiązek przekazać polisę kupującemu. Zwrot składki, to już inna sprawa. Rekalkulacja przeprowadzona będzie wtedy jeżeli kupujący zostanie w towarzystwie, tak czy inaczej w ciągu 30 dni trzeba zgłosić się do ubezpieczalni albo po to aby wymówić polisę albo po to żeby ją przedłużyć, więc z ustawy nie musi wynikać taka czynność bo jest ona rezultatem innych obowiązków ciążących na kupującym :)
jerz

Powrót do Porady techniczne