Jazda w czasie deszczu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Aarienka » piątek 09 lipca 2004, 18:03

No ja momentami wyciagalam norme 50 ale czasami to schodzilo do 5 km/h..jak ja kocham te ulewy i skrzyzowania :-)
Aarienka

Postprzez sniper_girl » piątek 09 lipca 2004, 18:05

Hehehe ale nie dosć ze lało to jeszcze pioruny waliły jak głupie...ja to mam pecha :shock:
No to jaaazda.....
sniper_girl

Postprzez kirk » poniedziałek 26 grudnia 2005, 12:40

co do jazdy w koleinach wypelnionych woda. Wszyscy wymieniaja zakresy predkosci w jakich powinni sie poruszac, a nikt nie napisal ze aquaplaning (spolszczenie AKWAPLANACJA <- osobiscie ta nazwa mi sie nie podoba) zalezy od wielu czynnikow. Glowna przyczyna jest predkosc (tak jak wielu forumowiczow zauwazylo), nastepnie stan opon, ich rozmiar, ciezar auta itp. Predkosc zawsze powinna byc bezpieczna i dostosowana do stanu technicznego, mozliwosci samochodu i kierowcy. Dla jednego bedzie to 90, dla innego 60, a jeszcze innego 45km/h. Gdy juz bedizemy jechac w koleinie wypelniona woda, najwazniejsza jest odleglosc od poprzedzajacego pojazdu. CZy wieksza predkosc tym wieksze prawdopodobienstwo wystapienia aquaplaningu, dlatego najlepszym spoosbem na jego niwelacje jest zmniejszenie predkosc - noga z gazu lub lekkie przyhamowanie.
A tak na marginesie, to znak T-13 "Koleiny" zostal zastosowany m.in. po to, aby ostrzegac w czasie deszczu o mozliwosci wystapienia akwaplanacji.
"Proste sa dla szybkich samochodów, natomiast zakręty dla szybkich kierowców" - Colin McRae
--------------------------
Prawko od: listopad 2000:)
Instruktor:)
kirk

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze