Kupno auta a OC

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez scorpio44 » wtorek 12 sierpnia 2008, 00:26

Może i rzeczywiście nie wszystko jest w tym przepisie w 100% precyzyjne, ale moim zdaniem kompletnie znikąd nie wynka tutaj, żeby - i to w jakichkolwiek okolicznościach! - kupujący miał obowiązek zgłaszać się do ubezpieczalni po otrzymaniu polisy od sprzedającego (sprzedający ma za to obowiązek zgłosić fakt sprzedaży i podać dane nabywcy). Jest tu tylko mowa o tym, że ubezpieczalnia może (czyli teoretycznie wcale nie musi) ponownie naliczyć składkę, i że kupujący może zgłosić się tam z takim wnioskiem (czyli w domyśle wtedy, kiedy ubezpieczalnia sama tego nie zrobiła, no i na logikę ten wariant dotyczyłby osoby, która ma więcej zniżek niż poprzedni właściciel).

No i dalej najbardziej mnie ciekawi, jak się sprawy mają, kiedy ani ja się tam nie zgłoszę, ani sprzedający nie zgłosi im faktu sprzedaży.

Tutaj link, gdzie można znaleźć treść wspomnianych przepisów: http://kalkulator.prometeusz.com.pl/ube ... _polisa_oc .
scorpio44

Postprzez sauricularis » wtorek 12 sierpnia 2008, 12:24

Witam wszystkich!

Mam pytanko:
Niedawno kupiłam auto, poprzednia włascicielka ubezpieczała je w PZU (OC,AC) płacąc ratalnie (pierwszą ratę zapłaciła a płatność drugiej przypada na listopad, polisa jest ważna do maja przyszłego roku). Nie zamierzam kontynuować ubezpieczenia w tej firmie (wiem, że muszę przed upływem 30 dni od momentu kupna wypowiedzieć umowę). Zastanawia mnie jednak to czy gdybym chciała kontynuować ubezpieczenie, ale tylko OC, to naliczają mi nową składkę, ale płacę tylko drugą ratę tej składki? czy zaczynam nową polisę a PZU wypłaca zwrot poprzedniej właścicielce??
sauricularis

Postprzez scorpio44 » wtorek 12 sierpnia 2008, 19:14

sauricularis napisał(a):gdybym chciała kontynuować ubezpieczenie, ale tylko OC

Żadne inne ubezpieczenie poza OC nie przechodzi na następnego właściciela.

sauricularis napisał(a):naliczają mi nową składkę, ale płacę tylko drugą ratę tej składki?

Płacisz druga ratę wg nowej składki i ewentualnie dopłacasz do pierwszej raty według niej (jeżeli w porównaniu do poprzedniego właściciela masz mniej zniżek, zwyżki itd.)

sauricularis napisał(a):czy zaczynam nową polisę a PZU wypłaca zwrot poprzedniej właścicielce??

Nie. A wypłata niewykorzystanej części poprzedniej właścicielce (a raczej jej starania o to) będzie możliwa wtedy, kiedy w ciągu tych 30 dni wypowiesz umowę.
scorpio44

Postprzez sauricularis » wtorek 12 sierpnia 2008, 22:24

Dzięki za odpowiedź, dowiem się ile naliczyliby mi w tej sytuacji w PZU, ale czuję że i tak bardziej opłaci mi się wziąć polisę w każdej innej firmie :P
sauricularis

Postprzez sudari » niedziela 29 marca 2009, 11:53

Witam, mam pytanie odnośnie wypowiedzenia umowy OC po zakupie używanego samochodu.

Jeżeli podpiszę wypowiedzenie OC podczas zakupu (bo sprzedawca mnie o to poprosi), to nadal mam 30 dni na załatwienie sprawy z polisą? Czy muszę tego samego dnia wykupić nową polisę?

Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Kierowca od 5 marca 2009 r. :D
sudari

Postprzez Pinhead » niedziela 29 marca 2009, 12:08

sudari napisał(a):Jeżeli podpiszę wypowiedzenie OC podczas zakupu (bo sprzedawca mnie o to poprosi), to nadal mam 30 dni na załatwienie sprawy z polisą? Czy muszę tego samego dnia wykupić nową polisę?

Musisz mieć ciągłość ubezpieczenia OC. W dniu w którym poprzednie OC się kończy bo podpisałeś wypowiedzenie musisz wykupić nową polise.
Pinhead

Postprzez sudari » niedziela 29 marca 2009, 13:16

Ok, rozumiem i dziękuję :)
Kierowca od 5 marca 2009 r. :D
sudari

Postprzez robcio » poniedziałek 18 maja 2009, 11:23

scorpio44 napisał(a):I zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Co wtedy, kiedy sprzedający mi ten samochód nie zgłosi tego faktu w ubezpieczalni, a ja się tam nie zgłoszę? Czy wygląda to wtedy po prostu tak, że samochód dalej jest ubezpieczony na niego i wszelkie moje ewentualne poczynania (stłuczki itd.) idą na jego konto? Czyli że koleś ma pecha, że nie dopełnił wymaganych formalności (bo było to w jego interesie), a ja jestem czysty?

to jest strasznie pochrzanione. Jedyna nadzieja, że sprzedający auto połasi się na opłaconą wcześniej [składkę oc i zgłosi do po zwrot opłaty za niewykorzystane ubezpieczenie

kredyty hipoteczne
Ostatnio zmieniony poniedziałek 04 października 2010, 15:40 przez robcio, łącznie zmieniany 5 razy
robcio

Postprzez Benson » wtorek 26 maja 2009, 11:48

Witam i przepraszam, jeśli gdzieś tu się zaplątała odpowiedź na te pytania, ale jestem kompletnie zielony w sprawach OC i wolę się upewnić (prawo jazdy od kwietnia, samochód od piątku) :oops:
Kupiłem samochód, który OC i AC ma do 21 lipca. Nie chcę przedłużać tej polisy, więc ją wypowiem w ciągu 30 dni od daty zakupu samochodu, ale teraz w związku z tym wypowiedzeniem mam 3 pytania.
1. Czy jak wypowiem OC w firmie A, to mogę spokojnie jechać samochodem (z wypowiedzianym OC) do firmy B i tego samego dnia zawrzeć umowę na siebie?
2. Czy taką umowę podpisuje się "od ręki"? Tzn. czy już tego samego dnia po zawarciu umowy mogę bezpiecznie jeździć i nie bać się kontroli?
3. Czy zawrzeć umowę mogę przed zarejestrowaniem samochodu? Dzisiaj złożyłem wniosek w Wydziale Komunikacji, po czasowy dowód idę 3 czerwca - czy mogę formalności związane z OC załatwić przed tym 3?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Benson

Postprzez Pinhead » wtorek 26 maja 2009, 12:30

Benson napisał(a):1. Czy jak wypowiem OC w firmie A, to mogę spokojnie jechać samochodem (z wypowiedzianym OC) do firmy B i tego samego dnia zawrzeć umowę na siebie?

Tak. Liczy się ciągłość a zarówno w wypowiedzeniu jak i podpisaniu umowy jest ustalany termin od do. Możesz dzisiaj podpisać umowe która będzie obowiązywać np. od lipca. Nie liczy się więc w jakim dniu zawrzesz umowe tylko na jaki okres.

2. Czy taką umowę podpisuje się "od ręki"? Tzn. czy już tego samego dnia po zawarciu umowy mogę bezpiecznie jeździć i nie bać się kontroli?

Tak.

3. Czy zawrzeć umowę mogę przed zarejestrowaniem samochodu? Dzisiaj złożyłem wniosek w Wydziale Komunikacji, po czasowy dowód idę 3 czerwca - czy mogę formalności związane z OC załatwić przed tym 3?

Formalnie jest to możliwe ale nie wykupuj OC przed przerejestrowaniem bo będziesz musiał później załatwiać u ubezpieczyciela zmiane numeru rejestracyjnego. Wpierw przerejestruj auto na siebie, potem załatwiaj OC.
Pinhead

Postprzez Benson » wtorek 26 maja 2009, 12:34

Pinhead napisał(a):
Benson napisał(a):3. Czy zawrzeć umowę mogę przed zarejestrowaniem samochodu? Dzisiaj złożyłem wniosek w Wydziale Komunikacji, po czasowy dowód idę 3 czerwca - czy mogę formalności związane z OC załatwić przed tym 3?

Formalnie jest to możliwe ale nie wykupuj OC przed przerejestrowaniem bo będziesz musiał później załatwiać u ubezpieczyciela zmiane numeru rejestracyjnego. Wpierw przerejestruj auto na siebie, potem załatwiaj OC.

A w przypadku gdy samochód kupiłem w tym samym powiecie i tablice zostają te same? Wiem, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu, ale już bym chciał jak najszybciej mieć wszystko za sobą :)
Benson

Postprzez Pinhead » wtorek 26 maja 2009, 12:41

Masz pewność że nie każą Ci zmienić tablic ? Ja bym na Twoim miejscu poczekał na przerejestrowanie. Po co się spiszyć z OC skoro masz nadal polise wcześniejszego właściciela. Przerejestrowanie przecież załatwisz od ręki.
Pinhead

Postprzez volve » wtorek 26 maja 2009, 16:36

Pinhead-->> Jeśli samochód ma białe tablice z tej samej miejscowości to nie ma potrzeby wymiany tablic. Zresztą z tego co pamiętam, jakoś na wniosku zaznacza się, czy zostają stare tablice, czy je wymieniasz. Także Benson już ma pewność, że mu nie zmienią tablic.

Benson-->> Najlepsza chyba kolejność do zmian jest taka:

1. Idziesz do wydziału komunikacji i dajesz wniosek o przerejestrowanie. Tam jeśli nie wymieniasz tablic na nowe to dostajesz dowód tymczasowy(w przypadku wymiany tablic też dostajesz dowód tymczasowy).

2. Idziesz do ubezpieczyciela obecnego(powiedzmy A) i mówisz, że chcesz wypowiedzieć umowę. W takim przypadku oni wypowiadają umowę i OC które miałeś u nich wykupione jest jeszcze ważne 30 dni(ale tutaj data liczy się bodajże od dnia zawarcia umowy kupna-sprzedaży auta).

3. Teraz sobie czekasz spokojnie, odbierasz dowód jak już będzie itp. Parę dni przed wygaśniecięm tych 30 dni idziesz do nowego ubezpieczyciela i ubezpieczasz auto od dnia skończenia tych 30 dni w poprzednim zakładzie. Oczywiście możesz też sobie wcześniej wszystko załatwić, w większości firm bez problemu możesz wziąć ubezpieczenie które będzie powiedzmy ważne dopiero za dwa tygodnie.
volve

Postprzez Benson » wtorek 26 maja 2009, 21:27

Dzięki za rady :) Powiedzcie mi, czy dobrze to wszystko zrozumiałem, bo z tym co napisał volve jest u mnie w wydziale komunikacji mała różnica :) 3 czerwca idę odebrać dowód czasowy (na stały czeka się u mnie podobno ok. 30 dni), więc już wtedy będę wiedział na 100%, czy zachowam tablice. Jeśli tak (wszystko na to wskazuje, bo są białe i z tego samego powiatu), to mogę brać się za wypowiadanie umowy OC, bo i tak raczej nie zdążę dostać stałego dowodu przed upływem 30 dni od daty zakupu samochodu. Wypowiadam umowę i nową mogę zawrzeć gdzie indziej nawet za kilka dni (pilnując oczywiście terminu 30 dni od zakupu), bo jakby, odpukać, coś złego się stało, to "chroni" mnie ta stara polisa. Tak?
Benson

Postprzez volve » wtorek 26 maja 2009, 23:35

Hmm...u mnie czasówkę na miejscu wypisywali...

Co do tego pytania to tak, przez okres 30 dni od wypowiedzenia umowy chroni Ciebie stara polisa(tylko te 30 dni jak dobrze pamiętam liczy się od daty zawarcia umowy kupna-sprzedaży).
volve

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Porady techniczne