Kwestia Obowiązkowego Ubezpieczenia OC

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Kwestia Obowiązkowego Ubezpieczenia OC

Postprzez lukaszn » sobota 09 maja 2009, 21:21

Witam,

Chciałem przedstawić pewną sytuacje związaną z ubezpieczeniem OC, nie chodzi tutaj osobiście o moją osobę ale załóżmy hipotetyczną sytuację:

Mam 19 lat prawo jazdy mam od roku, jeżdżę samochodem mojego ojca, ma on 60% zniżek i oczywiście wykupione ubezpieczenie OC. I w tym momencie jest jedna gnębiąca mnie myśl (słyszałem kilka wersji na ten temat dlatego postanowiłem się w końcu dowiedzieć) Czy ubezpieczenie ważne dla "Jana Kowalskiego" mojego ojca w czasie wypadku gdy ja prowadzę samochód obejmuje moją osobę ?

Dzięki za rzeczową odpowiedź, pozdrawiam.
lukaszn

Postprzez qwer0 » sobota 09 maja 2009, 21:41

Czy ubezpieczenie ważne dla "Jana Kowalskiego" mojego ojca w czasie wypadku gdy ja prowadzę samochód obejmuje moją osobę ?

Jak czy obejmuje Twoja osobe?
W razie spowodowania przez Ciebie kolizji nikt Ci kasy z OC nie wyplaci. OC nie jest dla Ciebie, tylko na pokrycie kosztow ewentualnych szkod jakie wyrzadzisz.
Jesli masz na mysli, czy OC jest wazne gdy prowadzi auto inna osoba niz wlasciciel - tak - OC jest przypisane do pojazdu - nie do osoby.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez lukaszn » sobota 09 maja 2009, 21:50

"Jesli masz na mysli, czy OC jest wazne gdy prowadzi auto inna osoba niz wlasciciel - tak - OC jest przypisane do pojazdu - nie do osoby."

O to chodziło. Bo dzisiaj ubezpieczałem samochód wraz z żoną i przedstawiciel zamieszał mi tak w głowie, że w końcu nie wiedziałem jak ugryźć tą sytuację. Miłego wieczoru
lukaszn

Postprzez mk61 » wtorek 12 maja 2009, 11:25

Jest też podobno taka sytuacja, że jeśli posiada się Prawo Jazdy poniżej roku, to przy zawarciu umowy OC przez właściciela (nawet, jeśli on prawko ma dłużej, a np. syn będzie tym autem jeździł) musi być zaznaczone, że tym pojazdem taka osoba będzie się poruszać. W przypadku nie zaznaczenia tego, gdy taki "świeży" kierowca spowoduje wypadek, mogą być problemy.

I tutaj pytanie do bardziej obeznanych. Prawda to, czy nie bardzo?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez annubis17 » wtorek 12 maja 2009, 13:24

mk61 napisał(a):Jest też podobno taka sytuacja, że jeśli posiada się Prawo Jazdy poniżej roku, to przy zawarciu umowy OC przez właściciela (nawet, jeśli on prawko ma dłużej, a np. syn będzie tym autem jeździł) musi być zaznaczone, że tym pojazdem taka osoba będzie się poruszać. W przypadku nie zaznaczenia tego, gdy taki "świeży" kierowca spowoduje wypadek, mogą być problemy.

I tutaj pytanie do bardziej obeznanych. Prawda to, czy nie bardzo?

Widziałem w nietórych ubezbieczeniach kwadracik do zaznaczenie że nie będzie tym pojazdem kierować osoba poniżej 25 roku życia. Myśle że jak taka osoba spowoduje wypadek i sie to zaznaczy to mogą być problemy.
Mam również pytanie troszke offtopowe, ale również pasujące do tematu. Czy jeśli kupuje auto które ma OC do końca roku, to czy to OC jest ważne także po moim zakupie tego auta?
Citroen XM 2.1D Obrazek Lancia Kappa 2.0t Obrazek
Obrazek
annubis17

Postprzez mk61 » wtorek 12 maja 2009, 13:37

Nie. Masz obowiązek ubezpieczyć auto na swoje nazwisko w ciągu 30dni od daty zakupu.

Teoretycznie ;) Bo różne kombinacje ludzie wymyślają, żeby tego uniknąć.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez barbra » wtorek 12 maja 2009, 13:46

No zaraz,30-dni masz na zarejestrowanie auta w WK,a OC jest ważne na cały rok,przecież na auto się je opłaca,nie na właściciela.
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez mk61 » wtorek 12 maja 2009, 13:57

W polisie jest wpisany właściciel i on po sprzedaży idzie do ubezpieczyciela i oświadcza, że pozbył się samochodu i ewentualnie prosi o zwrot "niewykorzystanych" pieniędzy.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez barbra » wtorek 12 maja 2009, 14:17

Faktycznie też tak może być,tu znalazłam rozpoczęty temat:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... sc&start=0
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Powrót do Luźna gadka