kolizja eLką

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez scorpio44 » środa 22 sierpnia 2007, 23:35

bizon napisał(a):ja podziwiam takie osoby
nie każdy przecież ma taki sam charakter

Godne podziwu to jak dla mnie byłoby to, gdyby... instruktor ten był na tyle niespełna rozumu, że by to piwo wypił. ;) Podziw w tę stronę, co Twój, to tak, jakby podziwiać kogoś za to, że nigdy sklepu nie obrabował ani matki nie pobił.

fibi napisał(a):To i ja się dopiszę - teżsobie nie wyobrażam wychodzić gdziekolwiek bez dowodu - jakieś takie przyzwyczajenie, że mogę zapomnieć portfela, ale nie dokumentów :wink:

Wiesz.. Zapomnieć to się zdarza o wszystkim i każdemu. ;) I skłamałbym, gdybym powiedział, że nie zdarzyło mi się zapomnieć czy to portfela, czy to dokumentów. Ale nigdy nie wyszedłem z domu bez dokumentów świadomie.

fibi napisał(a):Może i nie ma obowiązku posiadania ze sobą dowodu, ale czy czasem na żądanie funkcjonariuszy policji - nie mamy obowiązku wylegitymować się, czyli tak naprawdę okazać dowód tożsamości :?: :?:

Policjant prosi o dokument. Ty mówisz, że nie masz przy sobie (bo nie masz obowiązku mieć!). Wtedy po prostu policjant spisuje Twoje dane i sprawdza komputerowo (lub dzwoni, żeby sprawdzili), czy się zgadza. I tyle.

assik napisał(a):Myslalam,ze to tylko ja nie mialam pojcia o tym ,ze kursant musi miec przy sobie dowod albo legitymacje,a tu widze ,ze jednak nie jestem sama ;)

Assik, to nie tak. Ja dalej twierdzę, że nie ma takiego obowiązku (a jeżeli się mylę, to niech ktoś poda jakąś podstawę prawną - na razie nikt nie podał, więc wszystko wskazuje na to, że mam rację). To, że tak powiedział jakiś policjant, to naprawdę niewiele. ;)
scorpio44

Postprzez KUBA_1 » środa 22 sierpnia 2007, 23:54

Wystarczy Karta przeprowadzonych zajęć.
i dane w niej zawarte wzory podpisów itp. (ale kto to pilnuje?)
Co do promili to instruktor nie ma obowiązku sprawdzać promili u kursanta.
Na pierwszych jazdach większość jeździ jak by po głębszym, nawet na placu.
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Postprzez scorpio44 » czwartek 23 sierpnia 2007, 00:12

KUBA_1 napisał(a):Co do promili to instruktor nie ma obowiązku sprawdzać promili u kursanta.

Owszem. Ale gdyby wyszło na jaw, że kursant je ma, to ZTCW i instruktor ma przechlapane. Pamiętam, że była taka akcja kiedyś w Elblągu - kursant wypił przed jazdą, na tyle dużo, że przekroczył dozwoloną dawkę, a na tyle mało, że instruktor nie miał fizycznej możliwości tego stwierdzić. No i chyba doszło do jakiejś kolizji (nie z ich winy) czy coś w tym stylu, no w każdym razie doszło do dmuchania. Kursant wydmuchał i kłopoty mieli obydwaj.
scorpio44

Postprzez assik » czwartek 23 sierpnia 2007, 05:06

scorpio44 napisał(a):Kursant wydmuchał i kłopoty mieli obydwaj.

Tzn kursantowi przerwano kurs, a instruktora zwolniono czy łagodniej?
26.06.07 -rozpoczęcie kursu
31.07.07-pierwsze 2h jazd :D :lol:
21.08.07 -pierwsza kolizja za kierownica :shock: "puk" w mój zderzaczek...
27.08.07-egz. wewn.
8.10.07 -egz. panstw. teoria+praktyka - "WYNIK POZYTYWNY" :D :D :D
assik

Postprzez scorpio44 » czwartek 23 sierpnia 2007, 12:42

Nie znałem szczegółów (czytałem tylko o tym w jakimś artykule z lokalnej gazety), no ale z kontekstu wynikało, że kursant będzie miał normalną sprawę za jazdę po spożyciu (czyli pewnie zakaz prowadzenia pojazdów na jakiś tam okres itd., co w tym wypadku równoznaczne z niemożnością robienia dalej prawa jazdy), a instruktor będzie odpowiadał za dopuszczenie do prowadzenia pojazdu osoby pod wpływem (co do konsekwencji zawodowych nic nie wiem).
scorpio44

Postprzez assik » piątek 24 sierpnia 2007, 01:00

scorpio44 napisał(a):Nie znałem szczegółów (czytałem tylko o tym w jakimś artykule z lokalnej gazety),

Przypadkiem znalazlam taki artykul przed chwila i to jeszcze z mojej miejscowosci i taki sam rodzaj kolizji jak moja :shock:
Pijany uczestnik kursu na prawo jazdy ...
Ponad jeden promil alkoholu w wydychanym powietrzu miał w poniedziałek 19-letni uczestnik kursu nauki jazdy w Białymstoku - podała policja. Chłopak odpowie za to przed sądem.
Fakt, że kursant jest pijany wyszedł na jaw w trakcie badania alkomatem przez policję. Policja została wezwana po tym, gdy w kierowane przez kursanta auto uderzył inny samochód powodując kolizję. Sprawca kolizji dostał mandat. Oba auta mają niewielkie uszkodzenia.
Kursant, który nie został dopuszczony do dalszej jazdy przez policję, odpowie za swój czyn przed sądem - tłumaczy Andrzej Baranowski z zespołu prasowego podlaskiej policji. Grozi mu kara od grzywny do pozbawienia wolności do dwóch lat, a także zakaz prowadzenia pojazdów od roku do 10 lat.
Konsekwencje poniesie także instruktor nauki jazdy. Jak podała policja, odpowie za to, że dopuścił do prowadzenia samochodu przez osobę będącą pod wpływem alkoholu. Za to grozi mu kara od grzywny do pozbawienia wolności do dwóch lat.

:shock:
26.06.07 -rozpoczęcie kursu
31.07.07-pierwsze 2h jazd :D :lol:
21.08.07 -pierwsza kolizja za kierownica :shock: "puk" w mój zderzaczek...
27.08.07-egz. wewn.
8.10.07 -egz. panstw. teoria+praktyka - "WYNIK POZYTYWNY" :D :D :D
assik

Poprzednia strona

Powrót do Szkolenie kierowców