Kraków

Oceń ośrodek szkolenia kierowców, w którym zdobyłeś lub zdobywasz drogowe uprawnienia.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez 87 » poniedziałek 27 lipca 2009, 13:43

Kurs robiłem w "OSK 5" i mam mieszane uczucia. Wykłady, obsługa - ok. Instruktor też niezwykle sympatyczny. Ale co do samej nauki... Ciągle wałkowanie jeżdżenia po Nowej Hucie (tam mieści się szkoła), jazda po łuku uczona na podstawie tyczek (kiedy ta będzie przy prawym lusterku, skręć tyle i tyle, potem odkręć itp. historie). Problemy z ustalaniem terminów, bo ciągle nie mają czasu. "Za moich czasów" (czyli bardzo niedawno) do dyspozycji była tylko jedna Toyota Yaris (też ogromny problem z trafieniem akurat na auto egzaminacyjne). Teraz jeszcze przenieśli swój plac manewrowy na drugi koniec Krakowa. Zanim się tam dojedzie w godzinach szczytu, to już mija godzina. Próbowałem jeździć z innym instruktorem, w innej szkole i był przerażony moimi brakami technicznymi. Źle ustawiałem ręce, źle manewrowałem, źle skręcałem. Lokalizacja i obsługa bardzo mi odpowiadały, ale kiedy nasłuchałem się o rzeczach, których nauczono mnie nieprawidłowo, to zwątpiłem...
87

Postprzez kapelcia » czwartek 13 sierpnia 2009, 16:09

Nie zgadzam sie co do Twoej opini na temat 5, jeździłem z Panią instruktor, i nie mam do niej zastrzeżeń, miła i sympatyczna, a moim zdaniem tez dobrze uczy. A jeżeli jesteś mądrzejszy od instruktora, to czemu sam sie nie nauczysz cofać na łuku?
kapelcia

Postprzez madeleine » czwartek 13 sierpnia 2009, 17:58

87 napisał(a):Ciągle wałkowanie jeżdżenia po Nowej Hucie (tam mieści się szkoła),

i tam zdaje sie egzamin, wiec nie wiem w czym problem :lol:

a jazda po łuku z tyczkami to na sam poczatek chyba jedyny sposob na opanowanei tego manewru... z czasem jezdzi sie juz na wyczucie...nie wiem skad ten zarzut,vze Cie uczyli z tyczkami, kazdego (albo prawie kazdegov :P ) tak ucza...sam nie wiesz czego chcesz chlopie :P jaki problem wziac swoj samochow i jezdzic po luku na wyczucie...jak dla mnie zaden :P sama jezdzilam autem taty, ale zebym sie wiecej nauczyla przez to, to nie moge powiedziec :D bo non-stop tylko slyszalam tylko 'spalisz mi sprzeglo! nie puszczaj tak szybko! dodaj gazu!! skrecaj ta kierownice, szybciej!!" itp.

...wiec wole jezdzic z instruktorem :lol:
madeleine

Postprzez dekaa » poniedziałek 31 sierpnia 2009, 14:07

ja na kat.b szkoliłem się w Rolminexie przy nowohuckim centrum kultury, byłem bardzo zadowolony dlatego teraz na kat.c również wybrałem ten ośrodek. 4 lata temu bylem zadowolony, teraz jestem praktycznie wniebowzięty obsługą kursantów, teraz tylko liczę na to, żeby zdać. Pozdrawiam serdecznie ;)
Obrazek

Obrazek
dekaa

Sławek jest SUPER !!!

Postprzez gosia100 » poniedziałek 07 września 2009, 07:59

Uważam, że Pan Sławek D. instruktor z szkoły jazdy Stach z Krakowa ma świetne podejście do kursanta. Umie podczas szkolenia odstresować i nauczyć jezdzić. jest opanowany, spokojny i cierpliwy. A wiem co mówię bo jest to mój drugi kurs w zyciu, wcześniejszy robiłam 6 lat temu w innej szkole i go przerwałam.
gosia100

Postprzez 87 » poniedziałek 07 września 2009, 11:42

kapelcia napisał(a):Nie zgadzam sie co do Twoej opini na temat 5, jeździłem z Panią instruktor, i nie mam do niej zastrzeżeń, miła i sympatyczna, a moim zdaniem tez dobrze uczy. A jeżeli jesteś mądrzejszy od instruktora, to czemu sam sie nie nauczysz cofać na łuku?

Wypraszam sobie podobne określenia. Opisałem swoje subiektywne odczucia i zawsze znajdzie się ktoś, kto uważa inaczej. Nikomu tego nie bronię, więc i Ty nie czepiaj się mojego zdania. Bardzo sprytne - instruktor uczył źle, to dlaczego sam się nie nauczyłeś... No, po prostu ręce opadają. Cieszę się, że trafiła Ci się dobra instruktorka w tej szkole. Ja nie miałem takiego szczęścia. Co do sympatyczności, też nie miałem zastrzeżeń. Gorzej z nauką techniki jazdy. ;)

madeleine napisał(a):
87 napisał(a):Ciągle wałkowanie jeżdżenia po Nowej Hucie (tam mieści się szkoła),

i tam zdaje sie egzamin, wiec nie wiem w czym problem :lol:

A to mi nowość. Skoro uczę się w Hucie, to tam będę zdawał egzamin? Dobre sobie. :lol: Było wręcz przeciwnie - jazdę egzaminacyjną miałem po centrum Krakowa. 8)
87

Postprzez madeleine » poniedziałek 07 września 2009, 14:44

87 napisał(a):A to mi nowość. Skoro uczę się w Hucie, to tam będę zdawał egzamin? Dobre sobie. :lol: Było wręcz przeciwnie - jazdę egzaminacyjną miałem po centrum Krakowa. 8)

czytaj ze zrozumieniem... to ze miales egzamin w centrum to conajmniej dziwne dla mnie... egzaminatorzy zabieraja nas albo do Huty albo w kierunku ronda Matecznego... mowiac w centrum , nie masz chyba na mysli Starego Miasta i w ogole ulic w strefach ABC, bo tam rzadko kiedy jazdy sie ma :wink: no chyba ze szkola jazdy jest tam zlokalizowana... moze podczas wakacji egz czesciej sa gdzies w okolicach Grzegorzeckiego, Kazimierza itp, bo ludzi i aut mniej :P

//edit: 09.09 zdawalam egzamin i nie wyjechalam z Huty dalej niz na Czyzynskie, wiec mam troche racji z tym co pisze :D
madeleine

JOLA

Postprzez agunia555 » sobota 12 września 2009, 14:16

a ja polecam szkołe na al. Krasińskiego JOLA moze nie tania ale profesjonalna i z tradycjami maja sporo chetnych ale warto poczekac ucza super w spokojnej miłej atmosferze nie wykorzystuja nie naciagaja naprawde ucza cala lekcje tlumacza tyle i razy trzeba. :D
agunia555

Postprzez janessa » wtorek 15 września 2009, 09:18

Polecam z czystym sumieniem OSK AUTO - TEST przy ul. Aleksandry 11 (Nowy Bieżanów)
janessa

?

Postprzez ladyinred » piątek 02 października 2009, 21:52

czytam to forum i czytam, ale jakoś ciężko... moja sytuacja wygląda tak, że "jestem zmuszona" wziąć jakieś jazdy dodatkowe w Krakowie, a nie jestem stąd i totalnie nie wiem jaką szkołę/instruktora wybrać:/ po prostu szukam takiej gdzie mnie nie oleją, bo "wzięła 2 godziny" jakby to ująć tak delikatnie to mam trochę do nadrobienia;P pomożecie? a może ktoś brał dodatkowe jazdy w innej szkole niż robił kurs? <help>!
"Prawda o prawdzie jest taka, że boli, dlatego kłamiemy."
Meredith Grey / Grey's Anatomy <3
ladyinred

Postprzez instruktorka32 » czwartek 08 października 2009, 22:08

WITAM PANSTWA MOJA OFERTE KIERUJE DO OSOB KTORE MAJA WIELKI PROBLEM ZE ZDANIEM EGZAMINU W KRAKOWIE PRZEZ 3 LATA PRACOWAŁAM TAM JAKO INSTRUKTOR WIEC ZNAM DOBRZE TEMAT DUZE MIASTO DUZY RUCH.MOGE ZAOFEROWAC PANSTWU JAZDY DOSZKALAJACE W NOWYM SACZU I EGZAMIN W NOWYM SACZU MAŁE MIASTO. JAZDY ODBYWAJA SIE TYLKO NA Mitsubishi Colt ZAINTERESOWANYCH PROSZE O KATAKT 18-444-71-91
instruktorka32

OSK ASIOR

Postprzez Devius » poniedziałek 19 października 2009, 15:52

Chcialem gorąco polecic OSK ASIOR dzieki któremu zdałem za pierwszym razem. Znajduje sie w dogodnej okolicy obok McDonald na ulicy bonarka. Słyszałem ze jest to emerytowany policjant.
Na egzaminie jechałem prawie po tych samych trasach co podczas nauki jazdy.
Devius

Postprzez nikaaa » poniedziałek 26 października 2009, 19:18

Polecam OSK Auto Test na Wielopolu Teoria przekazana w bardzo przystępny sposób. Zajęcia w małych grupach(czasami wręcz indywidualnych :) ) oraz przyjazna atmosfera sprzyjały zrozumieniu i nauczeniu się teorii. No a jazdy... hmmm :roll: przed zapisaniem sie na kurs stresowalam sie jezdzac na miejscu pasazera a teraz sama prowadze auto i strasznie mnie to wciaga, podoba mi sie coraz bardziej :D a to dzięki wspanialemu instruktorowi panu Krzysztofowi, który umiejętnie przekazują swoją wiedzę, jest niewiarygodnie cierpliwy, tłumaczy do skutku i zawsze można o wszystko zapytać! Na razie jestem w trakcie kursu i jestem bardzo zadowolona.Tak trzymać! Co będzie dalej to się okaże :lol: Polecam!
Ostatnio zmieniony poniedziałek 26 października 2009, 19:23 przez nikaaa, łącznie zmieniany 1 raz
nikaaa

Postprzez Quille » czwartek 29 października 2009, 21:16

Ja mogę polecić OSK "Auto Top" przy Alei Pokoju - wyszperałam tę szkołę w internecie, bo chciałam wziąć trochę jazd doszkalających. Kurs robiłam w "Szoferze" w Rynku Podgórskim - nie było źle - teoria fajnie wyłożona, badania lekarskie w cenie, blisko plac manewrowy. Minusem było to, że instruktor nie miał za bardzo czasu (ale to się mogło zmienić, ja robiłam kurs 4 lata temu) i jeździłam głownie po Podgórzu i Kazimierzu, mniej po Hucie.
Jako, że obecnie to "Szofera" mam za daleko (ponad godzinę mpk), szukałam OSK gdzieś bliżej. Czytałam pochlebne opinie na temat "Auto Top" w internecie, więc zdecydowałam się zapisać na 2 jazdy, podchodząc raczej sceptycznie, bo wiadomo, że opinie na forach nieraz wypisują szefowie robiąc w ten sposób reklamę. Ale okazało się, że szkoła jest bardzo fajna - wystarczało się umawiać na tydzień przed, cena standardowa - 40 zł, samochody w dobrym stanie, jazdy zaczynały się punktualnie i trwały tyle, ile miały trwać. Poza tym instruktorzy mają fajne podejście - na początku każdej jazdy pytali mnie co bym chciała zrobić, w czym się jeszcze czuję niepewna. Na szczególne uznanie zasługuje moim zdaniem to, że nawet jak jedno autko nawaliło, to szkoła robiła wszystko, żeby nie odwoływać jazd, choć parę razy jeździłam z kimś innym, niż byłam umówiona - no ale ważne, że termin nie przepadał, a jedna czy dwie jazdy z innym instruktorem niż zwykle wyszła mi nawet na dobre. No i kładą duży nacisk na "kruczki" egzaminacyjne - bo wiadomo, umieć jeździć to jedno, a dać się złapać na kruczek na egzaminie to drugie. Jeździłam z paroma instruktorami w tej szkole, jednego poznałam bardzo dobrze i był super, drugiego mniej, ale też jest profesjonalistą. Dwóch pozostałych nieco mnie, ale złego słowa nie mogę powiedzieć. Jakby ktoś był zainteresowany, to przez PW napiszę coś więcej o instruktorach ;)
trudna sztuka kiedy "wrrrrrrum" a kiedy "iiiiiiiiii"
Quille

Polecam OES ul. Wrocławska 48 !!!!

Postprzez vix » wtorek 10 listopada 2009, 18:28

OES , ul. Wrocławska 48

W biurze miła obsługa. Dziewczyny nie siedzą w nim za karę, jak to często bywa :D
W OES-sie miałam jazdy doszkalające i żałuje, że nie zjawilam się u nich od samego początku.
Polecam Instruktorkę Pania Ewe. Cierpliwa, doskonale przygotowana, potrafi wszystko dokładnie wytłumaczyc.
Dwie godziny jazdy upływają w zaskakująco szybkim tempie - to przyjemność..czego nie można było powiedzieć o ośrodku w ktorym zaczęłam robić kurs :?
Pani Ewa zawsze skupiona, wyłapująca wszystkie niedociągnięcia, a oto przecież chodzi :)
Świetne podejście, bardzo miła atmosfera :)
Gdyby nie OES wciąż jeździłabym na wciśniętym sprzęgle :D Poprzedni ośrodek tego nie zauważył :!: :?:

Egzamin mam już za sobą, teraz tylko oczekiwanie na wymarzony plastik ;))
vix

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oceń OSK