_Sylwan_ napisał(a):Mnie się jednak wydaje że wy nie wiecie na czym to polega. Tutaj nie będzie się dostawało gwiazdek i innych dupereli zmniejszających przejrzystość forum. Przyznawać "punkt" będzie mógł tylko i wyłącznie ten który założył temat i jeśli uzna że ktoś mu naprawdę pomógł to mu go przyzna (nikt inny). Wiadomo trzeba sobie na to zasłużyć.
Widzisz, w tym sęk, że wiemy, na czym to polega. W kazdym bądź razie ja wiem. Jestem adminem na forum matematycznym i użytkownicy niejako wymusili włączenie opcji "pomógł mi" i (moim zdaniem: niestety) opcja od kilku miesięcy działa. Z obserwacji tego, co się działo (czas przeszły ze względu na wakacje) na forum mogę powiedzieć jedno - totalna bzdura.
Podam może jeden przykład. Chłopaczek w odpowiedzi na czyjś problem "rezerwował sobie miejsce" w temacie pisząc np. tak: znam odpowiedź na Twój problem, zaraz pomogę Ci rozwiązać zadanie, tylko muszę jeszcze skoczyc do sklepu po zakupy, za 20 minut będę, możesz spokojnie czekać na moją odpowiedź. Po "powrocie z zakupów" edytował posta wstawiając swoje rozwiązanie (niekoniecznie poprawne) i na koncu dopisywał: byłbym wdzieczny, gdybyś nagrodził moją pracę klikając w przycisk "pomógł". Wiem, wiem - powiesz, że to jeden na tysiąc użytkowników. Możliwe, ale przez kilka miesięcy nieźle działał na nerwy (na szczęście chyba mu się znudziło, bo od jakiegoś czasu nie pojawia się).
Aha i jeszcze jedno - ilość "plusów" w wielu przypadkach, niestety, nie przekłada się na rzeczywistą wiedzę - ci, którzy stawiają "plusy", często nie wiedzą, że ten ktoś im nie pomógł, albo nie do końca zrozumiał problem, później dowiadują się, że to komuś innemu należałoby podziekować, więc stawiają kolejne znaczki; z drugiej strony, wiele osób nie stawia "plusów", gdy faktycznie uzyskuje pomoc. Dlatego nie przekonasz mnie, że wynik otrzymany dzięki tej opcji może być w jakimkolwiek sensie miarodajny.
Co do "szybkiej odpowiedzi", to nie mam żadnych zastrzeżeń.