Mam prośbę do Admina tego Forum.. Propozycje zmian

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Mam prośbę do Admina tego Forum.. Propozycje zmian

Postprzez _Sylwan_ » czwartek 19 lipca 2007, 14:49

Witam. Zapewne mnie jak i innym użytkownikom tego forum przydały by się lekkie modyfikacje tego forum. Prościej by się odpowiadało na tematy i cytowało czyjeś wypowiedzi:.
1. Szybka odpowiedź.
Pozwala odpowiadać w tematach bez konieczności przechodzenia do strony odpowiedzi - przez formularz pod postami. Administrator może włączyć/wyłączyć opcję globalnie, użytkownik dla siebie.
2. Pomógł Mi.
Obrazek
_Sylwan_

Re: Mam prośbę do Admina tego Forum.. Propozycje zmian

Postprzez kamiles » czwartek 19 lipca 2007, 15:03

_Sylwan_ napisał(a):2. Pomógł Mi.

nigdy nie potrafiłam zrozumieć, co ludzi tak podnieca we wszelkich rankingach na forum - liczenie postów, stawianie plusów etc. Czemu na służyć użycie tej opcji? Czy jeśli ktoś będzie miał dużo plusów, to znaczy, że jak udzieli odpowiedzi, to można ją przyjąć do wiadomości, a jak wypowie się ktoś inny, to znaczy, że nie wie, o czym mówi? Jak dla mnie to totalna bzdura i zabieg obliczony na małolatów, którzy lubią się ścigać i pokazywać, kto jest lepszy i kto tu rządzi. A chyba na tym forum nie o to chodzi... chyba, że się mylę :roll:
kamiles

Postprzez 20fingers » czwartek 19 lipca 2007, 15:49

Opcja "pomógł" jest raczej bez sensu.Na tym forum ludzie właściwie ciągle pomagają :wink:
24.10.2007
zaliczone !! :D

2.11.2007 Papier odebrany :spoko:
20fingers

Postprzez _Sylwan_ » czwartek 19 lipca 2007, 17:20

kamiles w tym momencie mnie obraziłaś swoją opinią że to dla dzieci itp. Wcale nie chodzi o to żeby się popisywać itp Cała ideologia tego jest taka że taka osoba będzie miała satysfakcję z tego co zrobiła. Że komuś pomogła. Źle mnie zrozumieliście. Takim tokiem myślenia jak wy idziecie można tak samo powiedzieć po jaką cholerę są posty tzn licznik postów pod nickiem. Po to żeby je bezmyślnie nabijać jakimiś OT-ami z którymi się spotykam na tym forum i nie tylko ?? Ja tylko podsunąłem pomysł a czy z niego skorzystacie to wasza sprawa.
Pozdro
Obrazek
_Sylwan_

Postprzez scorpio44 » czwartek 19 lipca 2007, 18:02

Sylwan, wybacz, ale ja akurat drzwiami i oknami... tfu, rękami i nogami :D podpisuję się pod słowami Kamiles. Jak dla mnie tego typu sprawy, jak te wszystkie rangi, gwiazdeczki, kwiatuszki i "pomógłmi" są bez sensu. Choćby dlatego, że tak, jak pisze Kamiles - wielu ludzi (niestety) myśli w taki sposób, że ten, co ma więcej "gwiazdek" (mówię "gwiazdki" w sensie metaforycznym, jako ogólnikowe określenie na wszystkie tego typu rankingi), jest thebeściak i on ma zawsze rację, a jakiś inny szaraczek jest z góry mało wiarygodny. Tutaj mogłoby być tak samo. Poza tym, jak znam życie, wielu forowiczom włączyłby się (może nawet i zupełnie niechcący, podświadomie) zmysł rywalizacji. A to chyba nie byłoby dobre dla atmosfery na forum.
Co do tej satysfakcji... Hmm... No dla mnie nawet to to trochę dziecinada. Sorry. Ja nie uczestniczę na forum (staram się jak najrzetelniej odpowiadać na pytania, pomagać innym itd.), żeby czuć satysfakcję z tego, że komuś pomogłem. Tak po prostu - uczestniczę, jest problem, na który jestem w stanie odpowiedzieć (lub chcę po prostu wyrazić swoje zdanie), to piszę. I jeżeli komuś pomogę, to bardzo dobrze, i zrobię to dla tej osoby, a nie dla siebie. Jak pomagam kobiecie wnieść wózek do autobusu, to po to, żeby jej pomóc, a nie po to, żeby mieć satysfakcję z tego. ;)

A co do zdania, że idąc takim tokiem myślenia, to zbędny jest licznik postów - nie ukrywam, że się z tym zgadzam. ;) Jak dla mnie, to jest zupełnie zbędny. Ale jest i będzie, bo nie da się go chyba wyłączyć.
scorpio44

Postprzez disco » czwartek 19 lipca 2007, 18:21

"szybka odpowiedź" - jestem za
disco

Postprzez kamiles » czwartek 19 lipca 2007, 22:48

_Sylwan_ napisał(a):kamiles w tym momencie mnie obraziłaś swoją opinią

sorry, ale jeśli poczułeś się urażony, to wynika z tego, że chyba jednak trafiłam w sedno, choć nie było moim zamiarem obrażanie kogokolwiek
_Sylwan_ napisał(a):Takim tokiem myślenia jak wy idziecie można tak samo powiedzieć po jaką cholerę są posty tzn licznik postów pod nickiem.

:roll: no przeciez napisałam, że jest niepotrzebny...
kamiles

Postprzez _Sylwan_ » piątek 20 lipca 2007, 01:01

Widzę że wyrywam się z motyką na słońce. Ale jeszcze napisze sprostowanie
jest thebeściak i on ma zawsze rację, a jakiś inny szaraczek jest z góry mało wiarygodny.

No i właśnie o to chodzi
Lecz nie chodzi o gwiazdki tylko liczbę. Mnie się jednak wydaje że wy nie wiecie na czym to polega. Tutaj nie będzie się dostawało gwiazdek i innych dupereli zmniejszających przejrzystość forum. Przyznawać "punkt" będzie mógł tylko i wyłącznie ten który założył temat i jeśli uzna że ktoś mu naprawdę pomógł to mu go przyzna (nikt inny). Wiadomo trzeba sobie na to zasłużyć.
(może nawet i zupełnie niechcący, podświadomie) zmysł rywalizacji

może nie rywalizacji ale zachęci do udzielania naprawdę konkretnych odpowiedzi a nie nabijanie postów.
Na tym forum ludzie właściwie ciągle pomagają
z tym to bym się nie do końca zgodził.
Ale jest i będzie, bo nie da się go chyba wyłączyć.

da się :P :twisted:

Dobra to tyle na temat "pomógł mi"

Ale w sprawie szybka odpowiedź będę się bronił rękami i nogami :p wymienię tego zalety:
*nie klikasz dwa razy odpowiedz i wyślij tylko od razu wpisujesz odpowiedź i cytujesz selektywnie o wiele szybciej
*serwer jest mniej obciążony bo jest mniej zapytań do SQL-a (a z serwerem nie jest tutaj najlepiej)
Obrazek
_Sylwan_

Postprzez kamiles » piątek 20 lipca 2007, 03:19

_Sylwan_ napisał(a):Mnie się jednak wydaje że wy nie wiecie na czym to polega. Tutaj nie będzie się dostawało gwiazdek i innych dupereli zmniejszających przejrzystość forum. Przyznawać "punkt" będzie mógł tylko i wyłącznie ten który założył temat i jeśli uzna że ktoś mu naprawdę pomógł to mu go przyzna (nikt inny). Wiadomo trzeba sobie na to zasłużyć.

Widzisz, w tym sęk, że wiemy, na czym to polega. W kazdym bądź razie ja wiem. Jestem adminem na forum matematycznym i użytkownicy niejako wymusili włączenie opcji "pomógł mi" i (moim zdaniem: niestety) opcja od kilku miesięcy działa. Z obserwacji tego, co się działo (czas przeszły ze względu na wakacje) na forum mogę powiedzieć jedno - totalna bzdura.
Podam może jeden przykład. Chłopaczek w odpowiedzi na czyjś problem "rezerwował sobie miejsce" w temacie pisząc np. tak: znam odpowiedź na Twój problem, zaraz pomogę Ci rozwiązać zadanie, tylko muszę jeszcze skoczyc do sklepu po zakupy, za 20 minut będę, możesz spokojnie czekać na moją odpowiedź. Po "powrocie z zakupów" edytował posta wstawiając swoje rozwiązanie (niekoniecznie poprawne) i na koncu dopisywał: byłbym wdzieczny, gdybyś nagrodził moją pracę klikając w przycisk "pomógł". Wiem, wiem - powiesz, że to jeden na tysiąc użytkowników. Możliwe, ale przez kilka miesięcy nieźle działał na nerwy (na szczęście chyba mu się znudziło, bo od jakiegoś czasu nie pojawia się).
Aha i jeszcze jedno - ilość "plusów" w wielu przypadkach, niestety, nie przekłada się na rzeczywistą wiedzę - ci, którzy stawiają "plusy", często nie wiedzą, że ten ktoś im nie pomógł, albo nie do końca zrozumiał problem, później dowiadują się, że to komuś innemu należałoby podziekować, więc stawiają kolejne znaczki; z drugiej strony, wiele osób nie stawia "plusów", gdy faktycznie uzyskuje pomoc. Dlatego nie przekonasz mnie, że wynik otrzymany dzięki tej opcji może być w jakimkolwiek sensie miarodajny.

Co do "szybkiej odpowiedzi", to nie mam żadnych zastrzeżeń.
kamiles

Postprzez _Sylwan_ » piątek 20 lipca 2007, 11:10

no dobra niech wam będzie. Czekamy teraz na wypowiedź osoby która ma władze nad tym forum. Chciałbym żeby ta "szybka odpowiedź" znalazła się jak najszybciej
Obrazek
_Sylwan_

Postprzez scorpio44 » piątek 20 lipca 2007, 11:39

_Sylwan_ napisał(a):
jest thebeściak i on ma zawsze rację, a jakiś inny szaraczek jest z góry mało wiarygodny.

No i właśnie o to chodzi

Aha! To Ty się solidaryzujesz z takim myśleniem, tak? :D:D
No to jednak faktycznie Kamiles trafiła w sedno...
scorpio44

Postprzez karolina1 » piątek 20 lipca 2007, 13:16

kamiles napisał(a):Z obserwacji tego, co się działo (czas przeszły ze względu na wakacje) na forum mogę powiedzieć jedno - totalna bzdura.
Podam może jeden przykład. Chłopaczek w odpowiedzi na czyjś problem "rezerwował sobie miejsce" w temacie pisząc np. tak: znam odpowiedź na Twój problem, zaraz pomogę Ci rozwiązać zadanie, tylko muszę jeszcze skoczyc do sklepu po zakupy, za 20 minut będę, możesz spokojnie czekać na moją odpowiedź. Po "powrocie z zakupów" edytował posta wstawiając swoje rozwiązanie (niekoniecznie poprawne) i na koncu dopisywał: byłbym wdzieczny, gdybyś nagrodził moją pracę klikając w przycisk "pomógł". Wiem, wiem - powiesz, że to jeden na tysiąc użytkowników. Możliwe, ale przez kilka miesięcy nieźle działał na nerwy (na szczęście chyba mu się znudziło, bo od jakiegoś czasu nie pojawia się).

Od tego jesteś adminem żeby takiemu zwrócić uwagę i ewentualnie zagrozić banicją. Poza tym każde forum powinno mieć regulamin - jeśli zachowanie tego użytkownika Cię aż tak denerwowało, trzeba było zamieścić odpowiedni ustęp w regulaminie.

kamiles napisał(a):Aha i jeszcze jedno - ilość "plusów" w wielu przypadkach, niestety, nie przekłada się na rzeczywistą wiedzę - ci, którzy stawiają "plusy", często nie wiedzą, że ten ktoś im nie pomógł, albo nie do końca zrozumiał problem, później dowiadują się, że to komuś innemu należałoby podziekować, więc stawiają kolejne znaczki; z drugiej strony, wiele osób nie stawia "plusów", gdy faktycznie uzyskuje pomoc. Dlatego nie przekonasz mnie, że wynik otrzymany dzięki tej opcji może być w jakimkolwiek sensie miarodajny.

Oczywiście że może. Dużo zależy jednak od tematyki forum. Ponieważ interesuję się skryptami CMS i podobnymi często odwiedzam forum skryptu phpBB http://www.przemo.org/phpBB2/forum/. Tam system "pomógł" działa bardzo dobrze - jego rola nie sprowadza się do tego, żeby deprecjonować kogoś kto nie ma lub ma bardzo mało punktów "pomógł", czy żeby się dowartościowywać, tylko o to, że im więcej ma się tych punktów, tym bardziej widać, że ktoś jest naprawdę kompetentny.

Problem tylko w tym, że nasze forum ma zupełnie inny charakter i czasami ciężko by było od razu zweryfikować czy ktoś rzeczywiście "pomógł" czy nie.

A co do ilości postów - rzeczywiście, da się to wyłączyć w panelu admina.
karolina1

Postprzez _Sylwan_ » piątek 20 lipca 2007, 17:29

no nareszcie :D:D:D karolina1 zajarzyła o co w tym chodzi :
tylko o to, że im więcej ma się tych punktów, tym bardziej widać, że ktoś jest naprawdę kompetentny.

Trafiłaś w sedno mojej wypowiedzi a nie tak jak mówi scorpio44 że to kamiles
Obrazek
_Sylwan_

Postprzez kamiles » piątek 20 lipca 2007, 19:07

karolina1 napisał(a):Od tego jesteś adminem żeby takiemu zwrócić uwagę i ewentualnie zagrozić banicją.

wtedy nie miałam takich uprawnień, a administrator wykazywał anielską cierpliwość (nie bardzo wiem dlaczego :evil: )
karolina1 napisał(a):(...) że im więcej ma się tych punktów, tym bardziej widać, że ktoś jest naprawdę kompetentny.

na moim forum jest kilka takich osób, które są kompetentne (ja to wiem, bo potrafię to zweryfikować) i mam pewność, że jeśli oni "biorą się za odpowiedź" to na pewno nic nie trzeba będzie poprawiać. Mimo to na palcach można policzyć "podziekowania" od forowiczów. Dlaczego? bo niektórzy nie bawią się w takie "pierdoły" i zamiast kliknąć w znaczek, wolą wysłać PW i podziękować; inni otrzymują odpowiedź i na tym się kończy ich działalność na forum, bo... jeszcze kilka powodów by się znalazło. Czyżbyśmy mieli zmuszać ludzi do podziękowań? :evil: Z drugiej strony są tacy, którzy w jednym wątku napisali kilka postów, prowadząc cały czas dyskusję na ten sam temat (od pewnego momentu każdy kolejny post niewiele wnosił do tematu i co? - 5-7 "gwiazek" za jedną wypowiedź ("obklikany" każdy post w temacie)... A moim zdaniem osoba ta nie tylko nie jest kompetentna, ta osoba jest nawet "mało wiarygodna matematycznie". I w ten sposób mamy osobę kompetentną z 10 "gwiazdkami" i osobę .... (no, tę drugą :wink: ) z 75 "gwiazdkami". Pytanie: jak na te dwie osoby spojrzy użytkownik, który przyszedł tu "na chwilę"?
NIe mam nic więcej do dodania w temacie "pomógł mi" - wiem tylko jedno: nam tu na forum ta opcja nie pomoże.
kamiles

Postprzez _Sylwan_ » piątek 20 lipca 2007, 22:29

teraz ciśnie mi się na język takie powiedzenie: Wszystko ma swoje wady i zalety widzę że próżna moja zawziętość i ustąpię. Mam taką prośbę kamiles ja i ty już chyba wystarczająco się wypowiedzieliśmy w tym temacie i chciałbym abyśmy ucichli i czekali na wypowiedzi osób naprawdę mogących to wnieść do użytku bądź nie. I tyle. Ciekawe czy wytrzymasz czy nie? Czyli robimy tak że ani ja ani ty już nie kontynuujmy tego przekomarzania bo robi się chat.
Obrazek
_Sylwan_

Następna strona

Powrót do Luźna gadka