Punkty karne:/

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Punkty karne:/

Postprzez kierowiecKadetta » czwartek 05 lipca 2007, 22:36

witam. Mam takie pytanie, nie wiem czy ten temat był już poruszany czy nie, mianowicie: w zeszłym roku dostałem 5 punktów karnych i dziś mija dokładnie rok od tego dnia, ale jak na złość wczoraj dostałem 1 punkt karny. Moja pytanie brzmi czy te 5 punktów z przed roku przepada mi czy nie? pozdro
kierowiecKadetta

Postprzez cman » czwartek 05 lipca 2007, 22:41

Przepada.
cman

Postprzez ella » czwartek 05 lipca 2007, 22:42

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1274
Po jakim czasie kasuja mi sie punkty ?

Okresowo z konta usuwane są punkty przypisane wykroczeniu, od którego minął jeden rok.
ella
Moderator

Postprzez kierowiecKadetta » czwartek 05 lipca 2007, 22:51

dzieki za szybka odpowiedź:)
kierowiecKadetta

Postprzez DEXiu » piątek 06 lipca 2007, 00:23

Pozwolę sobie podczepić się do tematu, jako że mój problem dotyczy tej tematyki.
A mianowicie czy ktoś obeznany w prawie powie mi, czy mandaty i punkty karne za wykroczenia drogowe popełnione jednocześnie kumulują się? Chodzi mi tutaj konkretnie o sytuację: kierowca skręcając w drogę poprzeczną nie ustępuje pierwszeństwa pieszemu na oznakowanym przejściu na tej drodze. Mamy tu do czynienia z dwoma wykroczeniami - nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu na oznakowanym przejściu i nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu po skręcie w drogę poprzeczną. Za oba wykroczenia przewidziane jest 350 zł i 8 pkt. karnych.
Czy w tej sytuacji kierowca otrzyma 700 zł i 16 pkt, czy też oba wykroczenia są "równoważne" i zostanie ukarany za złamanie tylko jednego z przepisów?
Oczywiście cała ta sytuacja jest czysto hipotetyczna - chyba bardzo rzadko się zdarza, żeby nasi stróże prawa czatowali na niewinnych kierowców rozjeżdżających babcie na przejściach :wink:
DEXiu

Postprzez scorpio44 » piątek 06 lipca 2007, 00:54

DEXiu napisał(a):Oczywiście cała ta sytuacja jest czysto hipotetyczna

Również za jedynie hipotetyczne trzeba by uznać (gdyby już się jednak spotkało panów policjantów) tak ostre potraktowanie, sprowadzające się tak naprawdę do skasowania 2 razy za to samo. Ale biorąc pod uwagę, że mandaty się (a raczej mogą) sumują, to chyba teoretycznie mogliby naliczyć i za to, i za to.
scorpio44

Postprzez ella » piątek 06 lipca 2007, 11:50

A mianowicie czy ktoś obeznany w prawie powie mi, czy mandaty i punkty karne za wykroczenia drogowe popełnione jednocześnie kumulują się?

Oczywiście, że się kumulują. Ile to razy pisali, ze ktoś załapał za jednym zamachem nawet 30 punktów. Wyprzedzanie na pasach, przekroczenie prędkości. Wystarczy też pooglądać "Pirata"
Nie wiem jakby było w tym konkretnym przypadku. Wszystko zależy od panów policjantów (IMHO musiałby być bardzo gorliwy, żeby tutaj policzyc to podwójnie).
ella
Moderator

Postprzez WojtekB » piątek 06 lipca 2007, 11:59

Ile to razy pisali, ze ktoś załapał za jednym zamachem nawet 30 punktów. Wyprzedzanie na pasach, przekroczenie prędkości. Wystarczy też pooglądać "Pirata"

heh.. pamiętam jak kiedyś złapali kolesia na motorze, który wcześniej zaczął im uciekać. Naliczyli mu grubo ponad 100 punktów :twisted:
WojtekB

Postprzez marcij » piątek 06 lipca 2007, 12:39

Oczywiscie , wyprzedzanie i przekroczenie a na dodatek moze byc brak pasow i telefon , sa to osobne wykroczonia. Jednak w sytuacji ktora opisal DEXiu chodzi caly czas o tylko jednego pieszego i jedna sytuacje i moim zdaniem ocena nie jest tu taka prosta. Nie wiem jaka jest prawidlowa odpowiedz, ale ja sklanialbym sie do ukarania tylko za nieustapienie pierwszenstwa na przejsciu , ale tak jak mowie , sa to tylko moje domysly.
Obrazek
marcij

Powrót do Luźna gadka