badanie strabologiczne

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

badanie strabologiczne

Postprzez lukaszol1985 » czwartek 05 lipca 2007, 00:55

Witam. Sprowadza mnie tutaj taki problem, otóż od trzech lat mam prawo jazdy kat b trzy lata jeżdżę własnym samochodem osobowym i już dwa lata rozwożę towar w hurtowni busami do 3,5t. Nigdy nie miałem problemów z jazdą, oceną odległości itp. 4 miesiące temu zdecydowałem że zrobię sobie prawko na ciężarówkę c i e pozdawałem za pierwszym razem na badaniach do tego prawka pani doktor stwierdziła że będę musiał jeździć w okularach, niestanowi to dla mnie problemu ponieważ w okularach chodzę cały czas, zrobiłem już kurs na przewóz rzeczy i badania lekarskie schody zaczęły się na badaniach psychologicznych otóż poległem już na badaniach strabologicznych nie ustawiłem "tych pręcików" w tej dziwnej maszynie, pani psycholog powiedziała że zaliczy mi to badanie jak przyniosę jej pozytywne zaświadczenie badania stereoskopowego do bliży i dali, to zaświadczenie załatwię sobie raczej bez problemu, natomiast prawda jest taka że do dali mam na pozytywnie a do bliży negatywnie, moje pytanie jest takie czy na dalszych ćwiczeniach psychologicznych jest wychwycona ta konkretna wada którą tu opisuje?
Proszę o jakieś informacje w tym temacie.
Z GÓRY DZIĘKUJĘ
lukaszol1985

Postprzez pcuryllo » czwartek 05 lipca 2007, 21:16

Je tez robiłem te badania (psychotesty) niedawno i przeszłem je pozytywnie.
Mianowicie to co opisujesz (te prenciki0 chyba to jest jedyny test na ocenianie odleglości.
Innym podobnym testem jest ocenianie predkości. Bedziesz miał dwa koła, przyczym jedno z nich kreci sie ze stało prędkościa, a drugie ze zmeinna( raz wolniej, raz szybciej) i masz wychwycic moment kiedy predkosci sa porównywalne.
Nastepne badanie polegało na tym, iż p. doktorka zamkneła mnie w ciemym pomieszczeniu ( zero światla ) przez 15 min i poźniej musiałem chwile patrzec w źarówke, nastepnie musiałem odczytać symbole (trojkat, kolko, kwadrat) na takim plastiku.
A na koniec testy takie bardziej umysłowe, wypełniane specjalnych arkuszy z zadaniami, takie bez sensu... :P
Pozdrawiam,
Piotr Curyłło

http://kierowca-zawodowy.pl
pcuryllo

Postprzez lukaszol1985 » czwartek 05 lipca 2007, 22:29

Dzięki za odpowiedź, trochę na temat tych kółek się dowiedziałem, myślę że z nimi nie będę miał problemów. Najgorsze jest to że nigdzie nie można poćwiczyć takich psychotestów, i tak trafiłem na dobrą babkę, ponieważ mogła mi wystawić negatywny wynik testu i pozamiatane możliwość tylko odwołania, ale ona mi kazała załatwić badanie od okulisty. najgorsze jest to że tej wady nie można leczyć tylko po prostu albo się ją ma albo nie, tylko to jest trochę dziwne że na drodze nie mam problemów z oceną odległości.
Pozdrawiam :lol:
lukaszol1985

Powrót do Luźna gadka