Problem z odbiorem prawka (Rybnik i nie tylko)

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Problem z odbiorem prawka (Rybnik i nie tylko)

Postprzez marta_p » wtorek 03 lipca 2007, 21:08

Zdałam prawko jazy i zaczyna się mój problem. Zdawałam we Wrocławiu, zameldowana w okolicach Rybnika. W Rybnickim Starostwie Powiatowym powiedziano mi, że zapłacić mam od razu i przesłać do nich potwierdzenie przelewu, w wydziale komunikacji tegoż starostwa powiedzieli, że mogę W SUMIE po odbiorze. I teraz nie mam pojęcia co mam zrobić. Na dodatek żadne z rodziców nie może nawet za pisemnym moim upoważnieniem odebrać za mnie prawa jazdy (problemy z urlopem itp). Ręce mi opadły. Chcę mieć prawko przed 20 lipca i nawet teraz nie wiem czy je przed tym terminem uzyskam :( :!: :!: :!: Pani powiedziała, że u nich trwa to 10 dni (czy to prawda :?: ) pod warunkiem że Wrocław w ciągu 3 dni je do nich dośle (znając pocztę polską - nie bardzo w to wierzę). Podpowiedzcie, szczególnie CI z Rybnika i okolic co zrobić, żeby to jakoś przyspieszyć? Może iść do WORDU odebrać papiery i samemu je do Rybnika wysłać? Można tak? A jakie są Wasze doświadczenia (szczególnie Ci co gdzie indziej zdają a gdzie indziej są zameldowani) ? Długo to u Was trwało, jaka jest w końcu procedura? Załamałam ręce i już sama nie wiem co mam robić. Będe wdzięczna za wskazówki. Pozdrawiam
marta_p

Postprzez invx » wtorek 03 lipca 2007, 21:27

Pani powiedziała, że u nich trwa to 10 dni (czy to prawda Question ) pod warunkiem że Wrocław w ciągu 3 dni je do nich dośle (znając pocztę polską - nie bardzo w to wierzę). Podpowiedzcie, szczególnie CI z Rybnika i okolic co zrobić, żeby to jakoś przyspieszyć? Może iść do WORDU odebrać papiery i samemu je do Rybnika wysłać?

zostaje cierpliwie czekac :)

w rzeszowie jak zdawalem, to papiery z wordu, do urzedu, szly chyba 4 dni :roll:
invx

Postprzez marta_p » wtorek 03 lipca 2007, 21:37

invx napisał(a):
Pani powiedziała, że u nich trwa to 10 dni (czy to prawda Question ) pod warunkiem że Wrocław w ciągu 3 dni je do nich dośle (znając pocztę polską - nie bardzo w to wierzę). Podpowiedzcie, szczególnie CI z Rybnika i okolic co zrobić, żeby to jakoś przyspieszyć? Może iść do WORDU odebrać papiery i samemu je do Rybnika wysłać?

zostaje cierpliwie czekac :)

w rzeszowie jak zdawalem, to papiery z wordu, do urzedu, szly chyba 4 dni :roll:

Cierpliwość cierpliwością ale co z tą opłatą? Żeby potem nie było, że papiery są opłaty brak i dlatego prawka brak :-/
marta_p

Postprzez ella » wtorek 03 lipca 2007, 21:38

Długo to u Was trwało,

cały wątek o odbiorze prawa jazdy.
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=4053
co zrobić, żeby to jakoś przyspieszyć?

Nic. Musisz czekać tak jak wszyscy.
Może iść do WORDU odebrać papiery i samemu je do Rybnika wysłać?

Nikt ci dokumentów nie wyda do ręki.
ella
Moderator

Postprzez marta_p » wtorek 03 lipca 2007, 21:52

ella napisał(a):
Długo to u Was trwało,

cały wątek o odbiorze prawa jazdy.
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=4053

Bardzo dziękuję za link, przejrzałam go już wcześniej, niestety nie odpowiada na zadane przeze mnie pytania.

co zrobić, żeby to jakoś przyspieszyć?

Nic. Musisz czekać tak jak wszyscy.

Chyba niekoniecznie nic, ludzie dzwonią proszą i robią jeszcze inne rzeczy (pytanie: jakie?) i jakoś MOŻNA jak widać.

Może iść do WORDU odebrać papiery i samemu je do Rybnika wysłać?

Nikt ci dokumentów nie wyda do ręki.

A tego nie byłam pewna - dziękuję za informację, nadal czekając na odpowiedź na moje wątpliwości :(
marta_p

Postprzez scorpio44 » wtorek 03 lipca 2007, 22:11

Trochę nie rozumiem, w czym dylemat z tą opłatą... Skoro nie wiadomo, czy trzeba teraz, czy można później, to nie jest logiczne, że trzeba przyjąć na wszelki wypadek, że trzeba teraz, i zapłacić?
scorpio44

Postprzez marta_p » środa 04 lipca 2007, 12:39

scorpio44 napisał(a):Trochę nie rozumiem, w czym dylemat z tą opłatą... Skoro nie wiadomo, czy trzeba teraz, czy można później, to nie jest logiczne, że trzeba przyjąć na wszelki wypadek, że trzeba teraz, i zapłacić?

a tym, że jak zaplacę teraz to jest problem z dostarczeniem świstka dokonania przelewu do WORD-u w Rybniku - sami nie wiedzą czy mam to dostarczyć do Wrocka żeby razem z pozostalymi dokumentami dostarczyl Wroclaw do Rybnika czy doslać to do nich bezpośrednio, dlatego też inna Pani powiedziala mi że mam to zrobić przy odbiorze (tzn zaplacić). No i bądź tu mądry i pisz wiersze.....już rozumiesz w czym problem? Dlatego pytam szczególnie tych z okolic Rybnika jak to bylo u nich, może ktoś mi coś podpowie :-/
Pozdrawiam
marta_p

Postprzez gardziej » środa 04 lipca 2007, 13:22

ludzie czesto pytaja, kiedy placic w wydziale komunikacji
odpowiedz jest jedna - zeby odebrac prawko trzeba dac w zamian dowod wplaconych pieniazkow, czy zrobi sie to miesiac wczesniej, czy w ten sam dzien, nie ma to znaczenia - po prostu dowod wplaty trzeba dac "w zamian"...
gardziej

Postprzez marta_p » środa 04 lipca 2007, 14:49

gardziej napisał(a):ludzie czesto pytaja, kiedy placic w wydziale komunikacji
odpowiedz jest jedna - zeby odebrac prawko trzeba dac w zamian dowod wplaconych pieniazkow, czy zrobi sie to miesiac wczesniej, czy w ten sam dzien, nie ma to znaczenia - po prostu dowod wplaty trzeba dac "w zamian"...

Ależ ja chętnie zaplace, nawet dzisisiaj tylko co dalej z tym świstkiem i z moimi dokumentami? Coraz bardziej się wściekam na ten wydzial komunikacji - ZERO kompetentnych ludzi a przecież pewnie nie ja pierwsza i nie ostatnia zdawalam gdzie indziej niż jestem zameldowana :/ Jutro znowu maraton.....
marta_p

Postprzez ella » środa 04 lipca 2007, 15:08

WORD wysyła dokumenty dwa razy w tygodniu i na to Ty już nie masz wpływu. Natomiast zapłać za to prawo jazdy (nawet jak nie trzeba teraz tylko przy odbiorze) i dostarcz kwitek do Wydziału Komunikacji (nie do WORD) Wtedy możesz juz spokojnie czekać a nawet dzwonić do Wydziału i się dowiadywać. Masz pewność, że Twoje prawko zaczęto robić. A właśnie czasami jest tak, że ludzie nie płacą tam gdzie trzeba rzeczywiście najpierw zapłacić i papiery leżą nie wysłane do PWPW.
ella
Moderator

Postprzez marta_p » środa 04 lipca 2007, 15:25

ella napisał(a):WORD wysyła dokumenty dwa razy w tygodniu i na to Ty już nie masz wpływu. Natomiast zapłać za to prawo jazdy (nawet jak nie trzeba teraz tylko przy odbiorze) i dostarcz kwitek do Wydziału Komunikacji (nie do WORD) Wtedy możesz juz spokojnie czekać a nawet dzwonić do Wydziału i się dowiadywać. Masz pewność, że Twoje prawko zaczęto robić. A właśnie czasami jest tak, że ludzie nie płacą tam gdzie trzeba rzeczywiście najpierw zapłacić i papiery leżą nie wysłane do PWPW.

Ano wlaśnie...echhh nie mogli mi tego w tym durnym urzędzie tak poprostu powiedzieć? Rano zadzwonię jeszcze do WORDu wroclawskiego i zapytam czy dostarczyć im tą oplatę czy też nie, jeśli nie to wysylam tam i już. Po kompetencji tegoż urzędu widzę, że prawa jazdy szybko nie dostanę :(
Dzięki ella za podpowiedź. Pozdrawiam :)
marta_p

Postprzez ella » środa 04 lipca 2007, 15:34

Rano zadzwonię jeszcze do WORDu wroclawskiego i zapytam czy dostarczyć im tą oplatę czy też nie,

Ale dlaczego Ty chcesz koniecznie wysłać ten kwitek do WORD? A jak wysłali już Twoje dokumenty to go gdzieś zawieruszą i jeszcze dłużej to będzie. Wyślij potwierdzenie opłaty od razu do Wydziału Komunikacji.
ella
Moderator

Postprzez radbar1 » środa 04 lipca 2007, 18:05

mam ten sam problem :) Zdałem prawko teraz w sobote we Wrocławiu. Dopiero po przeczytaniu tego tematu zadzwoniłem dziś do wydziału Komunikacji w Miechowie (tam mieszkam -koło krakowa) i zapytałem kiedy mam zapłacić. Pani powiedziała, że musze zapłacić jak oni dostaną te papiery z Wrocławia dopiero wyślą zlecenie do Warszawy :) Poprostu masakra kto takie przepisy wymyśla ale co zrobić. Musze teraz dzwonić i prosić szwagra żeby pojechał i zapłacił za mnie bo Pani zażyczyła sobie zobaczyć dowód wpłaty dopiero wyślą te papiery :) , na wiadomośc że mieszkam we Wrocławiu i podróż wyniesie mnie dodatkowe 100 zł :) powiedziała że to mój problem :D Dobrze, że tam jeszcze ktoś z rodziny się ostał :P
28.05 Egzamin teoretyczny zdany za pierwszym podejściem

30.06.2007 Praktyka zdana za 3 podejściem (górki mi się będą śnić chyba do końca życia :)

13.07.2007 Prawko do odbioru w urzędzie

25. 07.2007 Prawko w moich rękach :)
radbar1

Postprzez marta_p » środa 04 lipca 2007, 20:51

radbar1 napisał(a):mam ten sam problem :) Zdałem prawko teraz w sobote we Wrocławiu. Dopiero po przeczytaniu tego tematu zadzwoniłem dziś do wydziału Komunikacji w Miechowie (tam mieszkam -koło krakowa) i zapytałem kiedy mam zapłacić. Pani powiedziała, że musze zapłacić jak oni dostaną te papiery z Wrocławia dopiero wyślą zlecenie do Warszawy :) Poprostu masakra kto takie przepisy wymyśla ale co zrobić. Musze teraz dzwonić i prosić szwagra żeby pojechał i zapłacił za mnie bo Pani zażyczyła sobie zobaczyć dowód wpłaty dopiero wyślą te papiery :) , na wiadomośc że mieszkam we Wrocławiu i podróż wyniesie mnie dodatkowe 100 zł :) powiedziała że to mój problem :D Dobrze, że tam jeszcze ktoś z rodziny się ostał :P

A ja jestem po rozmowie z naczelnikiem mojego wydzialu komunikacji i Pani przeuprzejma mi powiedziała że mogę napisać rodzicom upoważnienie i problem z głowy ale opłata być musi. Sprawdź czy w Twoim wydziale też nie robią Cię w konia jak mnie - upoważnienie MUSI wystarczyć. Kobitka powiedziała, że jeśli to osoba nie z rodziny to jest pobierana opłata skarbowa w wysokości 17zł a jeśli ktoś z rodziny to żadnej opłaty za upoważnienie się nie pobiera. uuuffff normalnie jak człowiek sam nie wykombinuje to się nie dowie!! Normalnie trzy dni załatwiania a w zasadzie dowiadywania się jak i gdzie załatwić :-/ masakra. Koniecznie porozmawiaj z naczelnikiem swojego wydziału!! Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Pozdrawiam
marta_p

Postprzez radbar1 » środa 04 lipca 2007, 21:35

ehh ja i tak będe musiał pojechac tam zarejestrować autko. Ale poprostu chciałem to zrobić jadąc odrazu po prawo jazdy. jakbym musiał jechac jeszcze zapłacić osobiście za to, potem jechać po prawko a potem po odbiór dowodu rejestracyjnego to poszedłbym z torbami :D Ale dzięki sprawdze to . W takiej sytuacji nie musiałbym jechac po prawko tylko odrazu pojechałbym zarejestrować autko juz swoim autem :D W każdym razie dzięki. Jutro zadzwonie i się dowiem dokładnie . Co za problemy ludzie robią :D niektórzy w 10 dni mają prawko a my będziemy czekac pewno z miesiąc ;( Gdyby nie to, że mam do pracy daleko to pewno bym się tak nie denerwował :P. Pozdrowionka
28.05 Egzamin teoretyczny zdany za pierwszym podejściem

30.06.2007 Praktyka zdana za 3 podejściem (górki mi się będą śnić chyba do końca życia :)

13.07.2007 Prawko do odbioru w urzędzie

25. 07.2007 Prawko w moich rękach :)
radbar1

Następna strona

Powrót do Luźna gadka