Badania lekarskie w trakcie trwania kursu

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Badania lekarskie w trakcie trwania kursu

Postprzez aaagatkaaa » poniedziałek 18 czerwca 2007, 11:50

Witam, jestem po 20 godzinach teorii. badania lekarskie będą przeprowadzane na kursie po zakończeniu zajęć teoretycznych. W związku z tym mam jedno pytanie. Zapłaciłam już całą kwotę za kurs . Mam niewielkie niedowidzenie w jednym oku ( nie odczytam dwóch ostatnich linijek na tablicy sprawdzającej wzrok), nie przeszkadza mi to zupełnie. Boje się że lekarz zdyskwalifikuje mnie :( Co wtedy? czy odzyskam wpłacone pieniążki, czy utną mi jakąś sumę za terię, na którą de facto uczęszczałam?
Czy wada jaką posiadam jest wogóle powodem do dyskwalifikacji? ( okulary nie poprawiają mojej zdolności widzenia:( )
W jaki sposób wogóle są przeprowadzane badania lekarskie na kursie ( bo jakoś nie chce mi się wierzyć ze jeden lekarz jest w stanie dokładnie przebadać grupę 35 osób w dwie godziny i jeszcze potem przeprowadzić kurs pierwszej pomocy)
Dziękuję za jakiekolwiek sugestie :) ,
pozdrawiam, Agata.
aaagatkaaa

Postprzez cman » poniedziałek 18 czerwca 2007, 12:52

Zazwyczaj badania na kursie są przeprowadzane na odwal się. Czasami lekarz w ogóle nikogo nie bada, tylko wypisuje orzeczenia.
Tak czy inaczej, wystarczy czytać 3-cią linijkę od dołu, więc nie ma problemu, a nawet gdybyś jej nie mogła przeczytać to lekarz, albo by przymknął na to oko, albo co najwyżej wpisał kod ograniczenia (wymagana korekta wzroku: okulary lub szkła kontaktowe) i ew. wypisał terminowe orzeczenie, co oznacza, że po kilku latach musiałabyś powtórzyć badania.
cman

Postprzez ella » poniedziałek 18 czerwca 2007, 14:23

Boje się że lekarz zdyskwalifikuje mnie Co wtedy?

Nie ma takiej opcji, żeby cie zdyskwalifikowali. W najgorszym wypadku dostaniesz terminowe z zaleceniem jazdy w okularach albo szkłach kontaktowych.
ella
Moderator

Postprzez invx » poniedziałek 18 czerwca 2007, 16:47

mi pokazal dwa kartoniki i zapityal jakiego sa koloru - a potem spytal na jakie kategorie chce :P
invx

Juz po

Postprzez aaagatkaaa » środa 20 czerwca 2007, 18:07

jednak lekarz przyjechał wcześniej, :P . ludzie co to było to ja nie wiem, ale napewno nie badanie. Zapytał tylko czy widzę, stwierdził że słysze i spytał na jaką kategorie ma wystawić dokument... Także jesli zdam, dostanę prawko bezterminowo. Ufff, ulzyło :) dzięki za odpowiedzi :)
aaagatkaaa

Postprzez barbra » środa 20 czerwca 2007, 18:46

U mnie na kursie,było bardzo skrupulatne badanie wzroku,łącznie z badaniem odruchów neurologicznych,a jeszcze p.okulistka prawie wsadziła mi palec w oko ,sprawdzając ,czy aby "nie kombinuję" ze szkiełkami kontaktowymi :hmm:
Ale,tak jak wcześniej było powiedzaine,może być zgoda na czas określony,albo bezterminowy.
A co do kursu pierwszej pomocy,to raczej prowadzą go ratownicy medyczni,albo pielęgniarki,ale może w Twojej szkole będzie wyjątek?.
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez aaagatkaaa » środa 20 czerwca 2007, 20:56

barbra napisał(a):A co do kursu pierwszej pomocy,to raczej prowadzą go ratownicy medyczni,albo pielęgniarki,ale może w Twojej szkole będzie wyjątek?.

Kurs prowadził ten sam lekarz który nas "badał" :P Tzn. opowiadał troche o sztucznym oddychaniu i pozycji bocznej ustalonej. Tyle. takie l iźnięcie tematu...
aaagatkaaa

Powrót do Luźna gadka