Błąd w testach..

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Błąd w testach..

Postprzez anom » niedziela 20 maja 2007, 17:41

Witajcie.
Może się myle,polonistą nie jestem,ale wydaje mi się,że jest błąd w testach. Konkretnie w tym pytaniu :
Obrazek

Moim zdaniem prawidłowo powinno być tak :
B.) za chwilę będzie nadawany sygnał zakazujący WJAZDU na skrzyżowanie,
C.) za chwilę będzie nadawany sygnał zezwalający NA WJAZD na skrzyżowanie.

Ktoś to przeoczył przy pisaniu testów,czy ja się myle?

Może powiecie,że się czepiam,ale mi to przeszkadza w prawidłowym odpowiedzeniu na to pytanie.
anom

Postprzez wiesniak » niedziela 20 maja 2007, 17:56

No ktoś się ewidentnie machnął, ale to nie jest oficjalny test, tylko z jakiejś strony prawda? Na prawdziwym egzaminie raczej się takie coś nie zdarzy.
wiesniak

Postprzez anom » niedziela 20 maja 2007, 18:25

wiesniak napisał(a):No ktoś się ewidentnie machnął, ale to nie jest oficjalny test, tylko z jakiejś strony prawda?

Zapomniałem dodać :

To jest fragment z testu na tutejszej stronie.
http://www.prawojazdy.com.pl/kurs/
anom

Postprzez slayer17 » niedziela 20 maja 2007, 19:01

zakazujący wjazdu czyli nie dający zezwolenia na wjazd chyba proste
Pozdrawiam :mrgreen:
31.12.2008r. WORD Krosno - teoria, placyk, miasto +++

16.01.2009 - Prawko w kieszeni ;]
slayer17

Postprzez bejbej » niedziela 20 maja 2007, 19:05

Pytanie jest dobre ;) Tylko kolejności sa inne i na to trzeba zwracac uwagę 8) bo można się przejechać na tym.
bejbej

Postprzez ella » niedziela 20 maja 2007, 19:13

Podniesiona reka do góry oznacza zmianę dotyczczas nadawanego sygnału. Czyli jezeli samochody przejeżdzały z dołu do góry to za chwilę nastąpi zakaz wjazdu dla tych pojazdów. A za chwilę policjant obróci się o 90°

§ 108.
1. Kierujący ruchem daje sygnały za pomocą postawy i ruchu rąk.

2. Postawa, w której kierujący ruchem jest zwrócony bokiem do nadjeżdżających pojazdów, oznacza zezwolenie na wjazd na skrzyżowanie lub odcinek drogi za osobą kierującą ruchem, a dla pieszych - zezwolenie na wejście na jezdnię.

3. Postawa, w której kierujący ruchem jest zwrócony przodem lub tyłem do nadjeżdżających pojazdów, oznacza zakaz wjazdu na skrzyżowanie lub odcinek drogi za osobą kierującą ruchem, a dla pieszych - zakaz wejścia na jezdnię.

4. Podniesienie ręki do góry przez osobę kierującą ruchem oznacza mającą nastąpić zmianę dotychczas dawanego sygnału. Dla uczestników ruchu, dla których ruch był zamknięty, oznacza, że za chwilę będzie dawany sygnał oznaczający zezwolenie na wjazd lub wejście, a dla uczestników ruchu, dla których ruch był otwarty, oznacza, że za chwilę będzie dawany sygnał zakazujący wjazdu lub wejścia.

5. Ręka osoby kierującej ruchem wyciągnięta poziomo, poprzecznie do kierunku jazdy zbliżających się pojazdów, oznacza zakaz wjazdu na skrzyżowanie lub odcinek drogi za osobą kierującą ruchem.
ella
Moderator

Postprzez wiesniak » niedziela 20 maja 2007, 19:22

Ale tu nie chodziło o samą treść pytania, tylko formę gramatyczną słowa "wjazd", która w odpowiedziach B i C jest pozamieniana :wink: .
wiesniak

Postprzez ella » niedziela 20 maja 2007, 19:27

Już widzę, nie doczytałam ......... :oops:

Zgłosiłam....będzie zamienione.
Ostatnio zmieniony niedziela 20 maja 2007, 19:30 przez ella, łącznie zmieniany 1 raz
ella
Moderator

Postprzez anom » niedziela 20 maja 2007, 19:27

slayer17 napisał(a):zakazujący wjazdu czyli nie dający zezwolenia na wjazd chyba proste
Pozdrawiam :mrgreen:

Chyba nie zrozumiałeś o co chodzi..

Ja nie uważam,że pytanie jest błędne merytorycznie,tylko błędne jeśli chodzi o język polski.

O ile "sygnał zakazujący na wjazd na skrzyżowanie" jest do zrozumienia to "sygnał zezwalający wjazdu na skrzyżowanie" jest niepoprawy gramatycznie. Na 99% powinno być "sygnał zezwalający na wjazd na skrzyżowanie" i "sygnał zakazujący wjazdu na skrzyżowanie"! Poprostu ktoś się walnął.

Przeczytajcie jeszcze raz dokładnie to co napisałem w 1. poście i to co jest w print screenie..
anom

Postprzez slayer17 » niedziela 20 maja 2007, 19:40

Sorry, chyba rzeczywiście nie zakumałem :mrgreen: ostatnio chodzę strasznie nakręcony w LO sprawdziany za sprawdzianami normalnie nie ma kiedy dychnąć :(
31.12.2008r. WORD Krosno - teoria, placyk, miasto +++

16.01.2009 - Prawko w kieszeni ;]
slayer17

Postprzez fibi » niedziela 20 maja 2007, 23:01

anom napisał(a):
Ja nie uważam,że pytanie jest błędne merytorycznie,tylko błędne jeśli chodzi o język polski.

O ile "sygnał zakazujący na wjazd na skrzyżowanie" jest do zrozumienia to "sygnał zezwalający wjazdu na skrzyżowanie" jest niepoprawy gramatycznie. Na 99% powinno być "sygnał zezwalający na wjazd na skrzyżowanie" i "sygnał zakazujący wjazdu na skrzyżowanie"! Poprostu ktoś się walnął.

Heh brawo za spostrzegawczość, też mnie to pytanie wkurzało, gdy uczyląm się do testów dopóki po prostu nie nauczylam się na pamięć, która odpowiedź jest prawidłowa. Dodam, że przytoczone tu odpowiedzi do tego pytania są identyczne jak w bazie pytań na stronie ministerstwa transportu - więc to twórca pytań się machnął, a że nikt z superkompetentnych osób pracujących w naszych ministerstwie nie zauważył, że są niegramatyczne.... :lol:
fibi

Powrót do Luźna gadka