Czym można jezdzić na C

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Czym można jezdzić na C

Postprzez brzo2a » niedziela 25 lutego 2007, 15:56

Witam

Mam pytanie czy moge pracować jako kierowca ciężarówki mając prawo jazdy kat. C?.
Czy konieczne do tego jest świadectwo kwalifikacji i kursy na przewoz rzeczy (to chyba to samo?) bo ile sie nie myle taki kurs mozna robic po 21 roku zycia a mam lat 19 wiec chciałem teraz popracować na czymś małym i posmakować zawodu a pozniej po 21 roku zrobic +E i świadectwo wtedy juz bym miał z grubsza komplet..

Dziekuje z góry za odpowiedz
Pozdrawiam.
brzo2a

Postprzez suwak » wtorek 27 lutego 2007, 02:26

Możesz pracowac jako kierowca ciezarowki juz teraz. Wystarczy prawo jazdy kat. C.

Nie wiem zbyt wiele o kursach na przewoz rzeczy, moj brat ma tylko prawo jazdy kat. C (ktore zrobil w wojsku) i pracuje jako kierowca ciezarowek w jakiejs firmie.
suwak

Postprzez Pinhead » wtorek 27 lutego 2007, 17:59

brzo2a: to zależy co chcesz przewozić czyli w praktyce zalezy to od twojego pracodawcy. Z samą kategorią C możesz jeździć np. ciężarówką na budowie. Jeśli myślisz o C+E i tirach to radze się dobrze zastanowić nad wyborem tego zawodu. Nie jest tak różowo jak by się mogło wydawać (zwiedzanie swiata, wypłaty po 4000-5000zł, super przygody itp.bzdety).
Pozdrawiam
Pinhead
Pinhead

Powrót do Luźna gadka