Czy należy mieć gdzieś tą poprawną pisownię na necie?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Czy należy mieć gdzieś tą poprawną pisownię na necie?

Postprzez wiesniak » wtorek 09 stycznia 2007, 23:35

Wątek oddzielony przez moderatora

Z tym zawracaniem jest względnie tak jak ze skręcaniem w lewo, tam też nie ustawiasz się po prawej i (o zgrozo) mijasz samochody jadące z przeciwka prawą stroną, co jest typowe dla ruchu lewostronnego :wink: . Ciekawe co by na to powiedział wspomniany egzaminator :lol: .

Aha
ania18 napisał(a):nierozumie tego co napisałeś

ania18 napisał(a):To ja już nic nierozumie

Piszemy (i mówimy) nie rozumiem. "Nie" oddzielnie i przez "m" na końcu.
wiesniak

Postprzez ania18 » środa 10 stycznia 2007, 19:05

wiesniak napisał(a):Piszemy (i mówimy) nie rozumiem. "Nie" oddzielnie i przez "m" na końcu.

Tak wiem "nie" z czasownikami piszemy osobno a np z przymiotnikami w stopniu najwyższym razem. Tyle że jak mam pare min to nie chce mi się wgłebiać w spacje, ortografie itp. Zaimij się czym innym dobra?
ania18

Postprzez scorpio44 » środa 10 stycznia 2007, 19:20

Z przymiotnikami w stopniu najwyższym również piszemy oddzielnie. :P
scorpio44

Postprzez wiesniak » środa 10 stycznia 2007, 19:59

ania18 napisał(a):Tak wiem "nie" z czasownikami piszemy osobno a np z przymiotnikami w stopniu najwyższym razem. Tyle że jak mam pare min to nie chce mi się wgłebiać w spacje, ortografie itp. Zaimij się czym innym dobra?

Ja tam się nigdy nie musiałem wgłębiać, żeby nie robić błędów :P. Poza tym głównie chodzi o to "m" na końcu, do którego nie trzeba się wgłębiać, tylko umieć mówić po polsku. I nie mów, że to literówka, bo napisałaś tak co najmniej 2 razy :P.

A ja się akurat zajmuje czymś mającym tyle wspólnego z językiem polskim, co świnia z astronomią :).
wiesniak

Postprzez ania18 » środa 10 stycznia 2007, 20:32

wiesniak napisał(a):Ja tam się nigdy nie musiałem wgłębiać, żeby nie robić błędów :P. Poza tym głównie chodzi o to "m" na końcu, do którego nie trzeba się wgłębiać, tylko umieć mówić po polsku. I nie mów, że to literówka, bo napisałaś tak co najmniej 2 razy :P.

Nie mówie że to literówka tylko że jak jestem zmęczona to nawet nieradze sobie z prostymi wyrazami, co pewnie niektórzy zauważyli. W ogóle mam gdzieś tą poprawną pisownie na necie, ważne że jak sie skupie na maturze to nie mam z tym problemów. Na próbnej miałam prawie maxa za ortografie a ani razu nie zajrzałam do słownika.
wiesniak napisał(a):A ja się akurat zajmuje czymś mającym tyle wspólnego z językiem polskim, co świnia z astronomią :).

To tym bardziej zaimij sie swoimi sprawami a nie się czepiasz każdego jakby to cos wnosiło do kontekstu.
W ogóle mnie rozdupia każdy tu stęka że forum jest zasmiecone, a się czepiacie tych słowek jakby nie wiem to była olimpiada świata. Niektórzy to mają głęboko gdzieś.
ania18

Postprzez ella » środa 10 stycznia 2007, 21:12

Niektórzy to mają głęboko gdzieś.

To trafiłaś Aniu chyba na nieodpowiednie forum, bo tutaj akurat zwraca się uwagę na błędy. Nawet jest osobny wątek BYKOM STOP.
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... &start=105
Uważasz, że na forum nalezy pisac niechlujnie? Zasady polskiej pisowni należy przestrzegać wszędzie. To, że jest to forum prawa jazdy nie zwalnia z tego obowiązku.

Forum jest miejscem publicznym i należy posługiwać się na nim językiem kulturalnym i poprawnym, dotyczy to w szczególności poprawności pod względem ortografii, gramatyki i interpunkcji.
ella
Moderator

Postprzez karolina1 » środa 10 stycznia 2007, 22:11

Obrazek
karolina1

Postprzez ania18 » środa 10 stycznia 2007, 22:14

ella napisał(a):Uważasz, że na forum nalezy pisac niechlujnie?

Uważam że to powinna być moja decyzja czy mam ochote się wczuwać w przecinek czy odstep. Co innego upominać kogoś gdy osoba pisze tak nie czytelnie że nie da się zrozumieć kontekstu, a co innego pisać rozprawke na temat tego że komuś się nie chciało spacji dać. To może lepiej niech połowa osób się na tym forum nie odzywa bo znowu nie te "h" wstawimy i kolejne stękanie. :roll:
ania18

Postprzez wiesniak » środa 10 stycznia 2007, 22:31

Dla ścisłości - uczepiłem się braku "m" na końcu w wyrażeniu "nie rozumie". Z tym "nie" wyszło tak przy okazji, jakbym się miał wszystkich takich błędów czepiać, to bym pół życia na tym spędził. W ogóle to co napisałaś to jest forma dla 3. osoby liczby pojedynczej. Jeśli miało być "nie rozumię", to już moim zdaniem nie jest to błąd ortograficzny, tylko nieumiejętność odmiany czasownika "rozumieć" przez osoby. Sorry, ale dorosła osoba nie powinna mieć takich problemów z ojczystym językiem... I mówię to jako typowy tzw. umysł ścisły, który zawsze nienawidził polskiego w szkole :).
wiesniak

Postprzez scorpio44 » czwartek 11 stycznia 2007, 00:59

ania18 napisał(a):Uważam że to powinna być moja decyzja

Heh, no i tutaj właśnie jesteś w grubym błędzie... Ty możesz mieć zasady pisowni w du...żym niedomówieniu. Ale udzielasz się na forum publicznym. Przecież postów, które tu piszesz, nie piszesz dla siebie, prawda? Gdybyś pisała dla siebie, to mogłabyś sobie nawet słowo "dywan" napisać przez "ó" i "rz". :D :D :D I nikt by się do niczego nie przyczepił. A pisząc na forum, piszesz de facto dla wielu ludzi, wśród których znajdzie się trochę takich, których błędy rażą (np. mnie).

Sorry za lekko mentorski ton z mojej strony, no ale Twój argumenty (że TY masz zasady pisania gdzieś, a reszta się tylko czepia) są trochę niepoważne.
scorpio44

Postprzez kwito » czwartek 11 stycznia 2007, 01:49

wg mnie błędy typu właśnie ja nie rozumie czy zara wynikają typowo z lenistwa tudzież jakiejś ignorancji, czy niechlujstwa językowego i powinno się to tępić w zarodku :)
to tyle z mojej strony
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Postprzez wiesniak » czwartek 11 stycznia 2007, 02:13

Czasami biorą się też niestety z nieznajomości poprawnej formy. Tak jak np. "wziąść".
wiesniak

Postprzez kwito » czwartek 11 stycznia 2007, 11:21

no i nieznajomość czy np jakąś tam dysgrafię można jeszcze tłumaczyć, ale dlaczego tolerować czyste niechlujstwo ;)
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Postprzez ania18 » czwartek 11 stycznia 2007, 17:46

wiesniak napisał(a):Jeśli miało być "nie rozumię", to już moim zdaniem nie jest to błąd ortograficzny, tylko nieumiejętność odmiany czasownika "rozumieć" przez osoby.

Owszem masz racje, nie wiedziałam że się pisze rozumiem. Może mam coś z dyslekcji, moze jestem tempa, ale to mój problem. Rozumiem że nie chce wam sie czytać takiego pisma, ale nie pisze celowo na odp.ierdol, bo gdyby tak było to połowa moich postów byłaby nie do zrozumienia. Ot po prostu, jestem zmęczona czy coś i nie mam ochoty biegać ze słownikiem.
ania18

Postprzez Klepa » czwartek 11 stycznia 2007, 18:05

To sprawdź w Wordzie tekst przed jego wysłaniem.
http://bykom-stop.avx.pl

To mój pierwszy post na tym forum - witam serdecznie :)
Klepa

Następna strona

Powrót do Luźna gadka