Z czego zdajecie mature?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Z jakiego dodatkowego przedmiotu zdajecie mature?

matematyka
21
29%
biologia
11
15%
fizyka
6
8%
chemia
4
5%
wos
8
11%
historia
7
10%
geografia
13
18%
informatyka
3
4%

Liczba głosów : 73

Z czego zdajecie mature?

Postprzez ania18 » środa 08 listopada 2006, 19:54

Tegoroczni maturzyści z jakiego dodatkowego przedmiotu postanowiliście zdawać mature? I jak się czujecie w tym przedmiocie? Tak w ogóle ciekawi mnie czy ktoś się już zaczął uczyć :lol: Chyba nie musze nikomu przypominać że matura próbna jest za tydzień :P
Ja niby wybrałam matematyke, ale zaczynam mieć coraz więcej wątpliwości. Przeglądałam wszystkie arkusze maturalne z 2006 i najbardziej przypadł mi do gustu WOS chyba jednak będę zdawała ten przedmiot. Najgorsze jest to że nie umie się zdecydować, grudzień już za pasem a ja jestem zielona :roll: Niby jak sobie rozwiązywałam maturke z WOSu to na już mam zdaną na 40 %, ale z drugiej strony troche się boje WOSu. Prawie nie mam zielonego pojęcia co w polityce piszczy no i nauczycielka z WOsu mnie nienawidzi. Niemam zamiaru chodzić do niej na konsultacje maturalne :twisted:
Napiszcie jak sprawa z dodatkowym przedmiotem wygląda u was :wink:
ania18

Postprzez wiesniak » środa 08 listopada 2006, 20:15

Matematyki nie ma sie co bać, bardziej banalnego egzaminu niż podstawowa matematyka chyba nie ma na maturze. Chyba, że zdajesz rozszerzoną, ale na 30% napisać to też nie jest duża sztuka . Zależy jakiego wyniku oczekujesz. I na jakie studia chcesz się wybrać, bo WOS i matematyka to dosyć przeciwstawe przedmioty :).

P.S. Ja się do matury tak na poważnie chyba nigdy nie zacząłem uczyć. Lenistwo robi swoje :). Więc się nie przejmuj.
wiesniak

Postprzez Nazgulek » środa 08 listopada 2006, 20:36

No ubiegłaś mnie z tym tematem. Tylko ja chciałam założyć ogólnie o tegorycznych maturzystach :D
Ja (na szczęście 8) ) nie zdaję dodatkowego przedmiotu, te co mam w zupełności mi wystarczą :wink:
Szczerze mówiąc, próbną maturę traktuję jak większy sprawdzian i jakoś poważnie do niej nie podchodzę. Nie wiem skąd u mnie takie nastawienie. Testów gimnazjalnych pierońsko się bałam (a przy próbnych mało nie zwariowałam), a na razie myślę tylko o maturze ustnej z polskiego.
Co to będzie...co to będzie....
26.06. - 25.08.2006 - Kurs
26.09.2006 - Pierwsze i jedyne podejście :D
6.10.06 - prawko odebrane

>>Nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu <<
Nazgulek

Postprzez She18 » środa 08 listopada 2006, 20:51

Ja sobie wybarałam biologie :D Boje sie troche tej probnej maturki ale mysle ze dam rade to zaliczyc przeciez to tylko 30% :lol: a moze az 30% :hmm:
Egzamin zdany:12.05.2006r.
Prawko odebrane:24.05.2006

Obrazek
She18

Postprzez Ad_aM » czwartek 09 listopada 2006, 19:55

Ja wybrałem historię w roz.. Szczerze mówiąc 30% to lajt, ale na studia to nic nie znaczy :lol:
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez as » piątek 10 listopada 2006, 15:30

a ja zdaję historię rozszerzoną jako obowiązkowy i wos jako dodatkowy... i coż zobaczymy co z tego wyjdzie :lol: ... szczerze mówiąc nie podoba mi się zbytnio pomysł pana Romana że dostajemy tylko jeden arkusz, ale nie wiele mam do powiedzenia :wink:
przyjaciel to ten, który wie o tobie wszystko.... i nadal cię kocha;)
as

Postprzez Adamos » piątek 10 listopada 2006, 16:53

ja zdaje geografie, siostra w zeszlym roku zdawala ten przedmiot wiec nie bede mial problemu z zadnymi notatkami :)

powodzenia dla tych co zdają WOS :D :twisted:
1sze podejscie:(15.09.2006r.)
teoria+
plac+
miasto-

2gie podejscie:(30.10.2006r.)
plac+
miasto-

3podejscie: (08.11.2006r.)
plac+
miasto+

ZDAŁEEM :D

odebrane 16.11.2006r :)))
Adamos

Postprzez gfcore » piątek 10 listopada 2006, 20:03

Zdawałem w tym roku maturę, więc dam Wam kilka rad: jeżeli ktoś się wybiera na techniczne studia, to warto przygotować się przede wszystkim do matematyki tak, aby zdać ją na wysokim poziomie. Lepiej zdać porządnie samą matmę, niż 2-3 przedmioty dodatkowe z wynikami ledwo ponad 50% :-)

I nie dajcie się zwieść tym tekstom nauczycieli, że wszędzie jest się tak okropnie ciężko dostać... Oczywiście na te najbardziej oblegane kierunki jest b. duża konkurencja, ale zawsze dobrze jest sobie wybrać jeden kierunek, na który ma zamiar pójść mniej kandydatow. Wtedy ma sie jakies zabezpieczenie.

Aha, przy skladaniu papierow na uczelnię nie poddawajcie się myśląc "I tak nie mam żadnych szans dostać się na ten wydzial/kierunek" - ja tak myślałem, ale dobrze ze się przemogłem ostatecznie, bo inaczej teraz musialbym zdawac maturę od nowa, a tak to jestem na kierunku, na ktory mialem zamiar isc juz od dluzszego czasu :-)

Powodzenia na próbnej :-)
(18-10-2006) Egzamin, 1. podejście kat. B - zdane! :-)
(23-10-2006) Przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne
(27-10-2006) Odbiór prawka :-)
gfcore

Postprzez wiesniak » piątek 10 listopada 2006, 20:33

A ja ze swojej strony polecam studia za granicą. Na bardzo dobry uniwersytet czasami łatwiej się dostać niż np. na UW. A w rankingach różnica kilkuset miejsc. A ile mniej stresu...
wiesniak

Postprzez ania18 » piątek 10 listopada 2006, 20:36

Nazgulek napisał(a):Ja (na szczęście 8) ) nie zdaję dodatkowego przedmiotu, te co mam w zupełności mi wystarczą :wink:

Chodziło mi o 3przedmiot obowiązkowy do wyboru, oprócz polskiego i języka obcego. Chyba źle mnie zrozumiałeś :)

wiesniak napisał(a):Zależy jakiego wyniku oczekujesz. I na jakie studia chcesz się wybrać, bo WOS i matematyka to dosyć przeciwstawe przedmioty :).

Szczerze powiedziawszy to nie mam wielkich ambicji. Żyje chwilą widzisz wieśniaczku nawet nie wiem z czego zdawać mature a ty mi już studia każesz wybierać :D Jak narazie to priorytet dla mnie zdać maturke nie ważne na ile %. Studiami będę się później zamartwiać. Zresztą nawet jak by mi bardzo dobrze poszło, postanowiłam że będą to studia zaoczne :wink:
Już nie wiem co mam robić. Jestem w kropce :?
ania18

Postprzez marcij » piątek 10 listopada 2006, 20:44

Ja zdaje matematyke , informatyke i angielskie rozszerzony , a polskie oczywiscie podstawowy :P Probnej to juz sie nie moge doczekac , a dokladnie to jej wynikow , bo bede mniejwiecej wiedzial na czym stoje.Przeciez w tej maturze to nie chodzi o to zeby tylko zdac (no za wyjatkiem niestety obowiazkowego polskiego), tylko o to zeby zdac dobrze , bo zdanie na 31% przeciez i tak nic nam nie daje , na zadne studia nas nie przyjma z takim wynikiem.

Ania matematyka i wos to troche rozbiezne dziedziny , pomysl do czego Ci taki wos bedzie potrzebny , jesli bedzie on jedynym przedmiotem dodatkowym.

Wiesniak, pewnie fajnie jest studiowac za granica , ale wiaza sie z tym niestety koszty, nie wszyscy moga sobie na to pozwolic
Obrazek
marcij

Postprzez konradex » piątek 10 listopada 2006, 22:47

maturzyści.. :) ja zdaję polski na podstawowym oraz angielski i matematykę na poziomie rozszerzonym, przy czym jeżeli z próbnej z angielskiego dostanę poniżej 50%, to zmieniam chyba raczej na poziom podstawowy :P ogółem to jest klapa... niby dobre liceum, a z matmy dopiero w poprzednim tygodniu rozpoczęły się fakultety, więc cienko widzę tą swoją próbną maturę z matmy ;p powodzenia wszystkim w kolejnym tygodniu!
konradex

Postprzez Nazgulek » piątek 10 listopada 2006, 22:52

ania18 napisał(a):
Nazgulek napisał(a):Ja (na szczęście 8) ) nie zdaję dodatkowego przedmiotu, te co mam w zupełności mi wystarczą :wink:

Chodziło mi o 3przedmiot obowiązkowy do wyboru, oprócz polskiego i języka obcego. Chyba źle mnie zrozumiałeś :)

Ja jako dodatkowy rozumiem dodatkowy, czyli od czwartego w górę. Trzeci przedmiot nie jest dodatkowy. Jest obowiązkowy, ale można go wybrać z puli pozostałych przedmiotów.
Sokoro tak, to ja zdaję historię sztuki na poziomie podstawowym.
Aha, i zrozumiał :)

Nazgulek

Postprzez ania18 » piątek 10 listopada 2006, 22:59

Nazgulek napisał(a):Ja jako dodatkowy rozumiem dodatkowy, czyli od czwartego w górę. Trzeci przedmiot nie jest dodatkowy. Jest obowiązkowy, ale można go wybrać z puli pozostałych przedmiotów.
Sokoro tak, to ja zdaję historię sztuki na poziomie podstawowym.
Aha, i zrozumiał :)

A ja dodatkowy rozumie od 3 w górę, czyli dodatek do języków. Sorry nie gniewaj się nazgulku, źle się zrozumiałyśmy :wink:
ania18

Postprzez Nazgulek » piątek 10 listopada 2006, 23:37

A o co mam się gniewać? :D Drobna nieścisłość, ale wszystko się wyjaśniło, więc nie widzę żadnego problemu.
A jeśli mogę tak z czystej ciekawości zapytać: jaki temat wybraliście na prezentację z polskiego??

Nazgulek

Następna strona

Powrót do Luźna gadka