przez rutkowb81 » niedziela 08 października 2006, 14:40
przez Tomek_ » niedziela 08 października 2006, 17:48
§ 7. 1. Komendant wojewódzki Policji występuje do organu właściwego w sprawach wydawania
prawa jazdy z wnioskiem o:
1) cofnięcie uprawnienia do kierowania pojazdami silnikowymi w stosunku do kierowcy, który w ciągu
roku od dnia otrzymania po raz pierwszy prawa jazdy przekroczył liczbę 20 punktów za naruszenie
przepisów ruchu drogowego;
2) kontrolne sprawdzenie kwalifikacji kierowcy, w zakresie wszystkich posiadanych przez niego kategorii
praw jazdy, w razie przekroczenia przez niego 24 punktów otrzymanych za naruszenie przepisów
ruchu drogowego.
§ 6. 1. Organ prowadzący ewidencję usuwa z ewidencji punkty przyznane na podstawie wpisu
ostatecznego:
2) w razie otrzymania informacji o pozytywnym wyniku kontrolnego sprawdzenia kwalifikacji, o którym
mowa w art. 114 ust. 1 pkt 1 lit. b ustawy;
przez rutkowb81 » niedziela 08 października 2006, 19:45
przez Sławek_18 » niedziela 08 października 2006, 21:41
przez Tomek_ » niedziela 08 października 2006, 21:44
rutkowb81 napisał(a):Dzięki kolego.
Ja mam taką sytuację że w tej chwili posiadam kat B , reszte kategorii zrobiłem niedawno (w przeciągu pół roku) i jeszcze nie odebrałem nowego prawka z tymi kategoriami. Cały czas posiadam fizycznie to stare prawko gdzie jest wpisana kat B. Czy jeśli nie zdam to to nowe prawko też zostanie mi zabrane - chodzi mi o te wyższe kategorie. Jeśli tak to na jakiej podstawie? no bo jak mogą mi coś zabrac skoro ja tego fizycznie nie posiadam ( leży w wydziale komunikacji). Chodzi mi o to że ja tego nowego prawka jeszcze nie odebrałem. Byłem w urzędzie i tam babka powiedziała mi żebym nie odbierał na razie tego nowego prawka a jak zdam to oni wtedy wydazą mi to nowe. Czy można posiadac kat C i C+E bez kat B? No bo jeśli nie zdam to zabiorą mi kat B - przynajmniej ja tak rozumuję. Wiem że to wszystko strasznie pokręcone ale mam nadzieje że mi pomożecie. Aha jeszcze jedno - czy egzaminator będzie wiedział że zostało mi zabrane prawko za punkty?
przez gardziej » niedziela 08 października 2006, 22:03
przez Tomek_ » niedziela 08 października 2006, 23:57
przez wiesniak » poniedziałek 09 października 2006, 00:55
przez gardziej » poniedziałek 09 października 2006, 01:18
Tomek_ napisał(a):A co z data wydania na prawku?
przez Tomek_ » poniedziałek 09 października 2006, 09:30
przez rutkowb81 » poniedziałek 09 października 2006, 09:32
przez Tomek_ » poniedziałek 09 października 2006, 09:43
rutkowb81 napisał(a):nie wyobrażam sobie co będzie jak nie zdam.
przez gardziej » poniedziałek 09 października 2006, 09:44
przez rutkowb81 » poniedziałek 09 października 2006, 10:13
przez Tomek_ » poniedziałek 09 października 2006, 11:06
rutkowb81 napisał(a):Podobno jest tak że jak nie zdam za pierwszym razem to wtedy zabierają prawko i musze robić wszystko od nowa. Wie ktoś jak to jest? Może jest jakiś przepis który to reguluje
4. W przypadkach określonych w ust. 1 pkt 2 dokument stwierdzający uprawnienie do kierowania
pojazdem wydaje się po zdaniu, przez osobę ubiegającą się o jego wydanie, odpowiedniego do rodzaju
uprawnienia egzaminu państwowego sprawdzającego kwalifikacje.